Saab-Scania - Een toonaangevende Zweedse industriële groep

Een terugblik op de wereld zoals die in 1987 was. Saab-Scania presenteerde een nieuwe beeldfilm. Op dat moment zag je jezelf als leider in het segment transporttechnologie. Innovatief, succesvol, voorop. Interessant. Want als de groep vandaag nog in deze constellatie bestond, zou je kunnen spreken van een geïntegreerde mobiliteitsaanbieder. Destijds waren de kansen om er een te worden redelijk goed.

Saab-fabriek in Trollhättan in de jaren 80
Saab-fabriek in Trollhättan in de jaren 80

Zweden was in de jaren tachtig een van de 80 rijkste landen ter wereld. De export groeide en de Saab-Scania-groep had er een aandeel in. De luchtvaartdivisie maakte civiele en militaire machines. De Saab JAS 10 Gripen stond op het punt zijn eerste vlucht te nemen, toonde technisch leiderschap en was een van de modernste multifunctionele gevechtsvliegtuigen ter wereld.

Ooit een toonaangevend Zweeds bedrijf

De Saab 9000 rolt al een paar jaar van de assemblagelijnen in Trollhättan. Een verrassend succes, gevierd op de markten en soms verkrijgbaar met lange levertijden. De Trionic, het revolutionaire motorbesturingssysteem van Saab was destijds volledig ontwikkeld, ook al zou het nog lang duren. En Scania haastte zich van vrachtwagen naar vrachtwagen wereldwijd.

Dus goede tijden.

De beeldfilm toont een trotse, succesvolle groep. De divisies worden geïntroduceerd en het is indrukwekkend wat Saab-Scania doet. Je zou kunnen bedenken waar het bedrijf vandaag zou zijn als het sinds 1990 niet geleidelijk was vernield? Misschien zou hij een van de toonaangevende mobiliteitsaanbieders voor onze toekomst zijn geworden? De voorwaarden waren er. Moderne hardware, eigen software en de technische infrastructuur voor communicatie. Eigen computerproductie, satellieten, de modernste datacenters van heel Europa. De volledige keten van waardecreatie.

De Zweedse industrie is nu in buitenlandse handen

In plaats van te investeren in hun toekomst en te vertrouwen op hun bestaande sterke punten, gingen de Zweden een andere weg in. De familie Wallenberg, de drijvende kracht achter het bedrijf, verzilverde. De groep werd geleidelijk gedemonteerd. Drie jaar nadat de film was uitgebracht, ging 3% van de autodivisie naar GM. De rest 50 jaar later In 10 scheidde Scania zich van Saab AB en werd het een eigen groep. Vier jaar later probeerde Volvo het bedrijf over te nemen, dat door de antitrustautoriteiten werd afgewezen. Scania, 's werelds meest winstgevende vrachtwagenfabrikant, is sinds 1995 volledig eigendom van de VW Group.

De video - een terugblik op vroeger. Toen Zweden een van de zeer grote industrielanden was, waren de belangrijke bedrijven nog steeds in Zweedse handen. Dat is in meer dan 30 jaar fundamenteel veranderd. Volvo Cars is Chinees, net als de restanten van de Saab Automobil-divisie. Tegenwoordig is Scania Duits en zelfs de productie van vliegtuigmotoren in Trollhättan is Brits. Saab AB blijft nog steeds, verre van zijn omvang op dat moment, dat nog steeds als een Zweeds bedrijf wordt beschouwd.

10-gedachten ook "Saab-Scania - Een toonaangevende Zweedse industriële groep"

 • @ Oude Zweed,

  Rechtsaf. Het voorbeeld van Opel PSA suggereert dat er ook meer voor Saab zou zijn geweest. Al was het maar omdat licenties hier uiteraard geen probleem zijn.

  Zou Opel eerst zijn opgelicht, misschien had Saab er wel van geprofiteerd? Nou, zou, had moeten ...

  Beantwoorden
 • Indirect kreeg GM ten minste één mepper na de verkoop van Opel. In het eerste jaar na de overname door PSA staan ​​de cijfers in het zwart. Een belangrijke stap op weg naar de ondergang van Saab was de eigenaardigheid van GM om winst te maken, maar bracht veel kosten met zich mee (inclusief kosten die geen verband houden met Saab). Het klopt dat veel patenten en rechten bij GM zijn gebleven en dat de handen van de VM daadwerkelijk gebonden waren, maar ik denk dat het team dat er destijds was met de steun van de staat het zou hebben overwonnen. Nou, het is geschiedenis.

  Beantwoorden
 • @ Oude Zweed,

  Voor zover ik weet, is Scania altijd zeer onafhankelijk geweest aan de lange lijn - ongeacht de eigendomsstructuur.

  Omdat ze dit al vele jaren met succes doen, was er tot op heden geen reden voor een ingrijpende ingreep (onderdeel of hoofddeel of tong).

  Ik had zoveel succes en onafhankelijkheid voor Saab gewild. Dan zou de eigenaar mij ook niets schelen.
  Het kwam en ging anders, zoals we allemaal weten.

  De strijd voor onafhankelijkheid van de trollen is legendarisch en was een eeuwig wrijvingspunt met GM die liever in de richting van badge-engineering zou gaan ...

  En helaas, en uiteindelijk had ik zoveel licenties en rechten op technologie en ontwerp dat Saab niet langer zinvol kon worden voortgezet met nieuwe eigenaren.

  Voor mij is er een cruciaal verschil tussen Saab en Scania. En hier ligt de moeilijkheid van zinvolle interventie door bedrijfsleiders uit de politiek en het bedrijfsleven ...

  Op een gegeven moment had GM gewoon de touwtjes in handen en een succes van het merk Saab zou een daverende klap in het gezicht zijn geweest voor het management, dat GM ten koste van alles wilde voorkomen en helaas wist te voorkomen.

  Beantwoorden
 • @volvaab-stuurprogramma
  Je hebt helemaal gelijk. Afrekenen is toegestaan. Ik bedoel helemaal niet de Wallenbergs, maar de mensen uit het bedrijfsleven en de politiek die dit hebben toegestaan. Het Saab-drama mislukte twee keer.
  @ Tom
  Was Scania eerder zo opgezet of deed VW het vanuit Scania?

  Beantwoorden
 • @ Oude Zweed,

  is ook moeilijk voor mij. Enerzijds en omdat het zo jammer is ...

  Aan de andere kant is er weinig dat ik niet kan uitleggen, ik begrijp het niet ...

  De familie Wallenberg heeft verzilverd, zegt het artikel treffend. Dat is ook haar gelijk. Duizenden doen het elk jaar en niet anders. Opstarten van zoekwoorden.

  Het is gewoon dom dat Saab niet hetzelfde verhaal heeft geschreven als Scania.

  3
  2
  Beantwoorden
 • Ik kan niet begrijpen wat economische leiders aan het roer stonden.

  Beantwoorden
 • Het wordt dus hoog tijd dat de riemen opnieuw in Trollhättan worden opgestart en de goede fase van SAAB-auto's wordt voortgezet. Als alles lukt, zouden we opnieuw trotse eigenaren kunnen worden van voertuigen die in Trollhättan by Trolls zijn gemaakt - zonder een groot Chinees bedrijf op de achtergrond, vergelijkbaar met Volvo, zou dit waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

  Op de een of andere manier blijft het spannend!

  4
  3
  Beantwoorden
 • Bij het bekijken van de video vroeg ik me af wanneer en waarom de Zweedse politiek, maar ook de Zweedse samenleving, niet de doorslag kreeg? Het geheel is een behoorlijk triest verhaal.
  Zweden quo vadis?

  Beantwoorden
 • Geweldige overzichtsvideo. 20% groei per jaar en 25% winststijging per jaar. Dit zijn tijden voor Saab-Scania.
  Wat een verhaal, helaas is het nu een verhaal.

  Beantwoorden
 • Koel! Geschiedenisles op Saabblog! Spannend om te zien en lang geleden. Kwam op tijd voor de lunch?

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.