Een robottaxi rijdt de toekomst in. Het Sango-project.

Het eerste concept werd in 2017 getoond op CES Asia. NEVS presenteert nu het prototype van zijn Sango-project. Een zelfrijdende robottaxi volgens niveau 4. Het biedt een flexibel interieur met ruimte voor maximaal 6 passagiers. Alle stoelen hebben hun eigen airconditioning en de individuele mogelijkheid om de passagiers te beschermen.

Sango van NEVS
Sango van NEVS

Robottaxi volgens niveau 4

Zien we nu de toekomst van Trollhättan? Het zou mogelijk zijn. De Sango levert de hardware voor een zelfrijdende taxiservice genaamd "PONS". Het is 4,266 meter lang, 2.021 meter breed en 2.018 meter hoog. De taxi is zelfrijdend volgens niveau 4. Een lidarsysteem met 5 sensoren, waarvan twee aan elke kant zitten, één naar voren gericht, zorgt voor oriëntatie. Zijn software stuurt samenwerkingspartners aan AutoX met.

Het bereik van de puur elektrische Sango is gespecificeerd op 200 kilometer volgens WLTP. De batterij van 62 kWh heeft 5 uur en 30 minuten nodig om van een "lege" batterij op 100% te komen. De fabrikant specificeert 2 uur en 45 minuten om op te laden van 30% tot 80%. Snel opladen is technisch mogelijk, maar NEVS geeft de voorkeur aan langzaam opladen. Dit belooft een langere batterijduur in de stabiele backa. Daarnaast verwacht men vooral 's nachts te moeten laden als de vloot van robottaxi's minder druk is.

Eerste veldproeven in Stockholm

In de nabije toekomst kunt u de robottaxi bestellen met de app "PONS". De computer bepaalt of u de enige gast bent in de zelfrijdende taxi of dat u de Sango met maximaal 5 andere personen moet delen. De eerste autonome Sango-taxi's worden de komende jaren getest in de Zweedse hoofdstad. Eerst in een beperkte omgeving, later in heel Stockholm.

De maximumsnelheid van de robottaxi, die 2.5 ton weegt, wordt opgegeven als 70 kilometer per uur. De eerste voertuigen zijn echter beperkt tot een maximum van 50 km / u. Zelfs dan is er nog een lange weg te gaan. Een prototype van de Sango is momenteel onderweg in Trollhättan. De snelheid is nog beperkter. 15 km / u, dat moet genoeg zijn om de toekomst in te rijden.

Afbeeldingen: NEVS AB (6)

9-gedachten ook "Een robottaxi rijdt de toekomst in. Het Sango-project."

 • @ Bergsaab

  op het platteland zou het openbaar vervoer gewoon beter moeten zijn. Dat is de taak van de politiek!
  Ik denk dat zo'n robottaxi niet goed kan worden gebruikt in het Hochsauerland. In de winter kan er sneeuw liggen, is er constant bergop en bergaf ... omdat de accu zo snel leeg is dat het niet rendabel is om een ​​robottaxi te bedienen. Dit voertuig zal ook niet gratis rijden.

  1
  1
  Beantwoorden
 • Ik weet niet waar capri73 thuis is en hoe oud het nu is, maar waarschijnlijk behoorlijk ver weg van het leven op het platteland. Als ik hier basisschoolleerlingen zie met enorme schooltassen + een extra rugzak voor lichamelijke opvoeding, dan is het vergelijkbaar met een bergwandeling en het hele gedoe in koude winter- en zomerhitte met regen en sneeuw, dagelijks 6km. Met de bus is het vaak zo dat het hemelsbreed over een afstand van 5 km 1:45 duurt, dus 3:30 per dag. Vanuit dit oogpunt vind ik dergelijke concepten op het platteland beter af dan in de stad. Het ding zit daar gewoon in de file.
  De situatie bij gepensioneerden is dubbelzinnig, velen doen het goed, maar er zijn ook mensen die na 1990 moesten overstappen naar werkloosheid of vervroegd pensioen, omdat de financiën vaak krap zijn. De sociale structuren werken hier goed voor zover er voor iedereen iets geregeld is. Bij de autonome minibussen hoeft niemand echter iemand anders om een ​​gunst te vragen.

  1
  1
  Beantwoorden
 • De achterliggende gedachte is zeker dat een dergelijke zelfrijdende taxi meerdere privé-autoritten zou moeten vervangen. Als het zo werkt, is het waarschijnlijk meer een blokkering dan een blokkering. Maar als het het elektrische scootereffect heeft en vooral voetpaden vervangt, worden de straten natuurlijk nog voller.

  Maar mijn zorgen zijn van een andere aard. Als ik zie hoe sommige voertuigen van het openbaar vervoer eruit zien, ben ik meer bezorgd dat dergelijke voertuigen snel het slachtoffer zullen worden van vandalisme of onaangename uitwerpselen van het lichaam. En dan wil niemand daar meer op ingaan.
  En als de preventieve maatregel tegen zoiets meer toezicht zou zijn, dan is mijn antwoord tenminste 'nee, bedankt'.

  Beantwoorden
 • Er is een taxi voor gepensioneerden en studenten kunnen lopen ... houdt ze fit en ze hebben geen last van overgewicht.
  Vroeger moesten we ook naar school rennen, dat was geen probleem.

  2
  3
  Beantwoorden
 • Ik begrijp niet waarom zoiets naast huurfietsen, e-scooters etc. de volledig ontwikkelde openbare ruimte in grootstedelijke gebieden zou moeten verstoppen. Op het platteland wordt van basisschoolleerlingen verwacht dat ze tot 3 km naar school lopen. Gepensioneerden gaan met het openbaar vervoer naar de dokter en pendelen alleen met de auto of fiets naar hun werk. Hier, autonome bussen bellen voor 5-15 km naar het volgende treinstation, interface voor openbaar vervoer zou logisch zijn, de grootte van maximaal 6 personen is goed, meer zit meestal niet in de grote bussen, ... als iemand rijdt.

  4
  2
  Beantwoorden
 • 15 km / u gaat heel goed met NEVS. De afgelopen jaren heb je nooit het gevoel gehad dat NEVS sneller reist !!! In acht jaar tijd werden er echter ongeveer 400 auto's gebouwd. Goed gedaan !
  Niemand heeft zulke zelfrijdende dozen nodig.
  Als ik niet zelf wil rijden, kan ik een bus, taxi, tram of trein nemen.
  Overigens was bijna elke stoomlocomotief sneller dan de bak van NEVS. Dat is vooruitgang!

  6
  3
  Beantwoorden
 • Betekent dat ook productie in Trollhättan?
  Ik zou blij zijn voor de stad en haar inwoners.

  Naar mijn mening valt er weinig te zeggen tegen een emissievrij en autonoom taxiverkeer in grootstedelijke gebieden, als alles veilig en soepel werkt, als door magie of door trollen ...
  Lijkt op een Star Wars-film. Heeft iets.

  Daarover gesproken, mijn jongens lieten me de laatste twee avonden van een aflevering kijken. En ik moest eigenlijk meerdere keren aan Saab denken ...

  De Aero X is vergelijkbaar met het ene of het andere vliegtuig. Maar ik vond het nog opvallender dat alle bedieningselementen en fittingen van de denkbeeldige toekomst verbazingwekkend en aangenaam eenvoudig en soms zelfs monochroom zijn.

  Is dat niet ook een kenmerk van alle Saab-onderzoeken?
  En is het niet het tegenovergestelde van mixers met 16,7 miljoen kleuren en 3D-graphics?

  Wie had gedacht dat honderden bedrijven en duizenden merken ruimte zouden kunnen en willen laten voor onvervulde wensen en een blijvend gevoel van verlies?

  De verdomde Saab-onderzoeken zijn gewoon een factor X aantrekkelijker dan elke momenteel beschikbare auto. Saab ontbreekt.

  5
  1
  Beantwoorden
 • De taxi ziet er van binnen erg comfortabel en ruim uit. Ik kan me zo'n deel in de toekomst voorstellen. Zou het ook gebruiken. Heeft D.-Benz zoiets in de "verrassingslade"? Of moet de 200 D blijven draaien en doorgaan ...?

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.