De stichter vertrekt. Kai Johan Jiang verlaat NEVS.

Na bijna precies 8 jaar - het einde van een tijdperk. NEVS-oprichter Kai Johan Jiang verlaat het bedrijf nadat hij zijn resterende belang in Evergrande heeft verkocht. Het is geen compleet afscheid, want hij blijft als adviseur verbonden aan NEVS.

De stichter vertrekt. Kai Johan Jiang verlaat NEVS.
De stichter vertrekt. Kai Johan Jiang verlaat NEVS.

Onlangs bezat oprichter Kai Johan Jiang nog steeds ongeveer 17% van de aandelen. Met de verkoop is de Evergrande Group nu de enige eigenaar van NEVS en de voormalige Saab-eigendommen. In een interview met Sveriges Radio Jiang benadrukte dat de aandelen onvermijdelijk waren. Hij kon de komende miljarden investeringen niet bijbenen, zijn persoonlijke schuldenberg zou blijven groeien.

Met NEVS nam Jiang in de zomer van 8 jaar geleden enkele restanten van Saab Automobile AB over. Destijds had hij verrassend de opdracht gekregen. Er volgden spannende tijden, die herhaaldelijk werden gekenmerkt door financiële knelpunten. De achtergrond van de oprichter, die de medewerkers omschrijven als een opzwepende visionair, bleef altijd wat vaag. Een van de hoogtepunten was de korte start van de productie in december 2013. De daaropvolgende crash was des te gewelddadiger en leidde tot het verlies van de rechten op de merknaam Saab.

Geen productie in Trollhättan vóór 2023

Tegenwoordig werken 900 mensen voor NEVS in Trollhättan en ongeveer 5.000 in China. De toekomst van de locatie moet worden beveiligd. Evergrande heeft toegezegd de financiering voort te zetten, aldus NEVS-CEO Tilk. De focus van de ontwikkeling ligt nog steeds op de Chinese markt. Daar wordt de allereerste elektrische auto van Evergrande verwacht, waarvan de presentatie is vertraagd door de corona-pandemie. Het kan echter nog 2 jaar duren om op grotere schaal te produceren.

Volgens CEO Stefan Tilk ziet nieuwe eigenaar Evergrande de waarde van de fabriek in Trollhättan. Het duurt echter nog 3 jaar voordat de productie opnieuw wordt gestart. Vóór 2023 verwacht de NEVS-CEO geen nieuwe voertuigen uit de voormalige Saab-hallen.

Nachtrag: Het bovenstaande artikel verwijst specifiek naar de massaproductie van NEVS - Evergrande-voertuigen in Trollhättan. Een eventuele orderproductie voor derden op een eerder tijdstip wordt niet aangepakt.

5 gedachten over 'De stichter vertrekt. Kai Johan Jiang verlaat NEVS."

 • blanco

  Ik geef er de voorkeur aan dat de naamgevingsrechten blijven waar ze zijn en niet op een dag vastzitten aan Chinese poppen. De naam heeft dus nog een beetje uitstraling. Wie weet wat er in Trollcity in 2023 gaat gebeuren. Tot dusver moesten veel aankondigingen van NEVS weer worden verzilverd. Jammer, maar eet dan zo!

  6
  1
 • blanco

  @ StF,

  opwindende visionair kan ook worden begrepen als een top. Visionairen en degenen die worden meegesleept, hebben geen hoge mate van realisme.
  Sommige zijn nog steeds succesvol. Anderen mislukken vanwege dit gebrek.

  3
  3
 • blanco

  Waarom ben ik daar een beetje verdrietig van?

  Moeilijk te zeggen. Ik weet het niet. Maar in zijn tijd werd Saab heel korte tijd weer wakker. Het voelt een beetje alsof de al lang bestaande comapatiënt en de allerlaatste hoop (bijvoorbeeld op naamgevingsrechten) eindelijk is ingetrokken.

  Ik heb mezelf nooit veel hoop gegeven.
  Nog …

  VM was de intensive care-afdeling. NEVS was de afdeling palliatieve zorg. En Evergrande is het uitvaartcentrum.

  5
  4
 • blanco

  De uitspraak "beschrijf de werknemer als een visionair die met je mee reist" zou misschien het een of het ander verklaren en zou ook kunnen doorgaan voor een mooi verhulde fooi, maar ik vermoed dat er "opzwepend" wordt bedoeld.

  • blanco

   Bedankt, zo is het. Dat zijn de subtiliteiten wanneer de AI corrigeert.

Reacties zijn gesloten.