Corona, Saab en het ondenkbare. Als er verjaardagen zijn.

Als verjaardagen naderen, heb je de neiging om terug te kijken. Misschien wordt het sentimenteel, het zal u misschien verbazen. Wanneer je je realiseert dat het ondenkbare is gebeurd. Een van deze dagen komt in juli. 10 jaar geleden danste Saab in Zweden op de vulkaan, het festival vond plaats in Trollhättan. Saab was gratis en presenteerde geweldig theater. De 9-5 NG rolde van de lopende band, het stadje zat vol met fans. Ik zat er middenin met een vriend. En er is een beslissing genomen die tot op de dag van vandaag doorwerkt.

Corona en het ondenkbare. Grenzeloos reizen is niet meer.
Corona en het ondenkbare. Grenzeloos reizen is niet meer.

De Saab Show 10 jaar geleden

Het was mijn eerste Saab-festival, ook voor mijn metgezellen. Zonder het drama rond het merk hadden we er nooit aan gedacht om naar Zweden te reizen. Saab presenteerde zich fantastisch, de sfeer was geweldig. Ontelbare gelijkgestemden, het grote verhaal van de feniks die uit de as herrijst op de achtergrond. De regio stevig in handen van Saab. Grappige beslissingen worden genomen in de uitbundigheid van gevoelens. De blog is geboren op dit festivalweekend in juli 2010. Een beslissing die nog steeds impact heeft. Zelfs als het op dat moment ondenkbaar leek dat het Saab-onderwerp me nog een decennium bezig zou houden.

De gekke tijd 10 jaar later

Hoe hebben we de afgelopen maanden ervaren? Als iemand in 2010 had voorspeld dat we 10 jaar later met mond- en neusbescherming rond zouden gaan, zou hij in de psychologische dienst zijn beland. Het was het ondenkbare dat werkelijkheid werd. We zijn al weken gedisciplineerd. Zelfs banken worden alleen betreden met een gezichtsmasker zonder dat er een alarmknop wordt ingedrukt.

Blijkbaar wennen we ons bij Corona. We leven met het virus dat onze wereld in de war brengt. De turbulentie strekt zich uit tot Trollhättan. In de Stallbacka werd alles vertraagd door het virus, kort werk in de voormalige Saab-hallen. Vlak naast de deur, waar het vliegtuigmotoren bouwde voor het eerste Saab-vliegtuig, ziet het er nog bescheidener uit. GKN Driveline, die in 1941 begon als Svenska Flygmotor AB en later omgedoopt werd tot Volvo Aero, heeft 350 medewerkers op de site opgegeven. Een grote klap voor de stad.

Saabblog daarentegen overleefde de eerste corona-maanden goed. Ondanks grote zorgen aan het begin van de pandemie. Het corona-effect is meerdere keren merkbaar. Zo is er de extreem volle brievenbus. In het begin veroorzaakte het stress, nu is de rust ingetrokken. Verwerken? Alleen onmogelijk in de tijd! De blog is de afgelopen maanden weer een eenmansshow geworden. Geen vrijwillige heinde en verre die de post en vragen kon behandelen. Als de kennis eenmaal volwassen is geworden, leef je ermee.

Een volle mailbox - steeds meer lezers. Entertainment en oude, analoge auto's uit Zweden zijn trendy. Het aantal lezers is indrukwekkend, en een paar dagen geleden waren we al meer dan het aantal bezoekers voor 2018 als geheel. Hopelijk gebruiken mijn gedachten, workshops en iedereen die Saab als bedrijfsmodel leeft dit moment van interesse.

En waar staan ​​we over 10 jaar?

Wat is het volgende? Waar staat het allemaal over 10 jaar? De wereld hoopt op een vaccin. Zonder hem is er geen terugkeer naar normaal. Geen Saab-festival 2021, geen reizen zonder grenzen en zonder angst. Je weet pas hoeveel je hebt gehad als je het kwijt bent.

En Trollhättan? U kunt uw fantasie de vrije loop laten en het ondenkbare denken. De afgelopen maanden zijn er stoelen verplaatst in de heilige Saab-hallen en zijn oude vlechten afgesneden. Binnenkort zal mobiliteit niet meer zijn wat het decennia was. Dit vereist nieuwe geesten, een andere manier van denken.

Laat je verrassen! Het kan zijn dat over tien jaar iemand een column schrijft waarin staat dat het ondenkbare is gebeurd.

3 gedachten over 'Corona, Saab en het ondenkbare. Als er verjaardagen zijn."

 • blanco

  Een weemoedig, maar ook erg interessant bericht - natuurlijk vanwege het lot van Saab - dat inzicht geeft in de achtergrond van de blog, de auteur en hopelijk ook in de toekomst van de blog op lange termijn.

  "Zelfs als het destijds ondenkbaar leek dat het Saab-onderwerp me nog een decennium zou bezighouden."

  Interessante verklaring die aantoont dat natuurlijk niet alle Saab-fans zo "Saab-monogaam" zijn als anderen. Ik - niet echt een idee van auto's en technologie - moest absoluut een Saab hebben omdat ik er (toevallig) voor het eerst in reed. Ik heb er nu twee en ik zou er nooit aan denken om een ​​auto van een andere fabrikant te kopen. Ook niet als auto van de zaak, ook al is dat nadelig voor mij vanwege het gebrekkige belastingbeleid (dat de klimaatvijandige wegwerpmaatschappij subsidieert). Er zijn zeker meer "exclusief Saab" -enthousiastelingen zoals ik onder de lezers.

  Maar natuurlijk ook die Saab-vrienden die fundamenteel geïnteresseerd zijn in auto's en autotechnologie en daarom natuurlijk buiten de gebaande paden denken, rijden of kopen. Zoals we weten, omvat dit ook de blogger - die duidelijk een heel speciale voorkeur heeft voor Saab, zelfs na 10 jaar. Laten we hopen dat dat nog lang zo blijft! En ook met alle andere lezers die twee of meer sporen rijden! Onze schatten leven dus voort en de kruisverwijzingen en vergelijkingen met andere merken zorgen altijd voor zeer interessante blogposts en lezerscommentaren!

  Maar het is een beetje verrassend en verdient veel respect dat Tom niettemin zoveel persoonlijk leven, energie, geld en toewijding heeft geïnvesteerd in dit onderwerp en onze Saab-passie gedurende 10 jaar. Een groot compliment voor de kwaliteit van de blog en een nog grotere dank daarvoor !! 🙂

  Maar: "De blog is de afgelopen maanden weer een one-man-show geworden." Dat is slecht nieuws! Waar is de jongere generatie heen gegaan om onze blog op middellange termijn te steunen en in leven te houden?

  "Misschien schrijft iemand over 10 jaar een column waarin hij stelt dat het ondenkbare is gebeurd."

  In ieder geval hoop ik dat er over 10 jaar nog steeds deze blog zal zijn met veel Saab-onderwerpen, waarin verschillende auteurs interessante artikelen schrijven - en zo nu en dan ook Tom, wiens uitstekend onderzochte en geschreven rapporten altijd zo leuk zijn!

  Een illusie? Misschien, maar de liefde voor een verloren merk uit een ander autotijdperk, het aantal lezers en de volle brievenbus geven hoop!

  Bedankt voor alles! 🙂

 • blanco

  Dit jaar is echt ongebruikelijk. De vakantie gaat naar Mecklenburg in plaats van naar Zweden. Ik keek zo uit naar Trollhättan. 2021? Laten we kijken!

 • blanco

  Corvid-19 heeft de wereld (opnieuw) laten zien wat (echt) belangrijk is: GEZONDHEID en nauwe persoonlijke contacten.
  Bezoek je restaurants? Leuk, maar niet echt belangrijk. Gezelligheid werkt ook op kleinere schaal.
  2 uur shoppen op zaterdag? Nou, iedereen kan zelf beslissen.
  Thailand of toch liever Toscane? Mogelijk. zijn Torgau en de Elbaue daar zijn ook erg leuke ...
  Geen theater, bioscoop of concerten, dat doet echt pijn. Deze mentale "feed" ontbreekt heel duidelijk, en streamen of iets dergelijks is geen alternatief (voor mij).
  De virussen van de toekomst zullen bij ons zijn ... laten we eens kijken hoe snel de mensheid leert de leefruimtes van aardse "huisgenoten" te respecteren ...
  In dit opzicht kan Corvid-19 een historische dimensie hebben.
  Denk positief helpt.
  Zo een goede nieuwe week! 🙂

Reacties zijn gesloten.