Japanse Zweed in Sleeswijk-Holstein - Saab 9000 CD

Ik had het eigenlijk niet nodig, de Saab 9000-cd. Ik had net een 9000 CC verkocht met de vaste bedoeling om het wagenpark een beetje te verkleinen. Velen van jullie weten wat er uit persoonlijke ervaring komt. Nadat het voor mij mogelijk was om mijn eerste Saab uit het midden van de jaren 2000 te kopen (901 cabriolet als een goed weeralternatief voor de praktische stationwagen) en de Zweedse vloot sindsdien langzaam maar gestaag is uitgebreid, vond ik mezelf toevallig - of niet toevallig? - een advertentie voor een 9000 cd.

Japanse Zweed in Sleeswijk-Holstein
Japanse Zweed in Sleeswijk-Holstein

Japan importeert met 50.000 kilometer

Een Saab 9000-cd met zijn traditionele limousinestam is niet noodzakelijk de typische Saab. Het veroorzaakt ook niet noodzakelijkerwijs deze 'wil-hebben-reflex'. Als het om het merk van Trollhättan gaat, denken velen meer na over de praktische hatchback. Vierdeurs of ook als tweedeurs. De Saab 9000 werd sowieso door velen in de Saab-gemeenschap niet als een volwaardige Saab beschouwd. De kwaliteiten van de 9000 als langeafstandsvoertuig en gezinsauto zijn echter legendarisch - gewoon thuis op lange afstanden. In de afgelopen jaren heeft de scène terecht de "grote auto" van Trollhättan tot het Saab-hart gesloten. Het merendeel van de CC- of CS / CSE-hatchback-variant.

Terug naar de advertentie van een Hamburg-dealer: Japanse import, 2,3-liter turbo met automaat, bouwjaar 92. Linkse besturing, zeer goede uitrusting zoals gebruikelijk in Japanse versies van Europese fabrikanten. Iets meer dan 50.000 km gereden, complete voertuigdocumentatie inclusief servicerapporten in het Japans. Ik moest het van dichterbij bekijken. Er zijn eigenlijk geen 9000's met deze kilometerstand. Zoals te verwachten was, bleef het niet bij het kijken. Proefrit gemaakt, geen significante gebreken gevonden of aantekeningen die het aangegeven KM-niveau doen twijfelen en na de verplichte nacht om erover na te denken de CD voor de collectie bewaard.

Tussen een andere van mijn werknemers die in Tokio is gestationeerd, heeft hij de gunst gevraagd contact op te nemen met het servicebedrijf in Japan. Van daaruit werden de KM-status en ongevallenvrijheid bevestigd. Koop en installeer een andere moderne radio omdat het Japanse JVC-apparaat dat voor Saab is gebouwd niet compatibel is met het Europese frequentiesysteem en het plezier kan beginnen.

Als de 9000 CD, net als mijn andere Saabs, aanvankelijk alleen in het mooie seizoen werd verplaatst, moet deze nu aan een ander vereistenprofiel voldoen. Het is gewoon zo leuk om met de auto te rijden dat het is uitgeroepen tot een alledaagse en gezinsauto. Om de beslissing consequent te maken, heb ik het leasecontract voor het type bedrijfswagen "zeer snelle dieselcombi voor de linkerbaan", dat in maart 2019 afliep, niet verlengd.

Ik hoef geen nieuwe auto meer te bouwen

Naast de funfactor van de cd was voor mij de doorslag in de beslissing de overtuiging dat ik geen nieuwe auto meer hoefde te bouwen. Naast de overtuiging om korte afstanden per fiets af te leggen, is dit mijn kleine bijdrage aan het behoud van hulpbronnen.

Ja, de cd is geen nieuwe auto, maar ook veel verder verwijderd van de status van klassieke auto tijdens het rijden dan het bouwjaar zou doen vermoeden. De lage kilometerstand tot nu toe helpt hier zeker bij. Chassis en stoelen zijn strak en vertonen geen tekenen van vermoeidheid. Alleen de kenmerken van de automaat en het windgeruis bij sneller rijden onthullen de leeftijd. Maar ik zie dat niet als een gemis, maar zelfs als een kans. Cruise control ingesteld op 120-130 km / u, geniet van elke rit en kom pas veel later op uw bestemming aan.

Alleen de lange vakantiereizen naar Zuid-Frankrijk en Zuid-Engeland die in 2019 zijn gemaakt, zijn niet op cd gemaakt, maar in plaats daarvan hebben we kleinzoon 9-5NG gebruikt. Niet dat we hem niet vertrouwen, maar na 1.500 km op rij (behalve brandstofonderbrekingen natuurlijk) stap je wat rustiger uit. Daarnaast past er meer bagage in en is het interieur weer een heel stuk groter. Niet te onderschatten argumenten op vakantiereizen.

Een positieve conclusie na ongeveer een jaar

Na iets meer dan een jaar nu de 9000 CD functioneert als een alledaags voertuig (de maanden sinds maart 2020 vanwege de corona-maatregelen en het sterke thuiskantoor), trek ik een zeer positieve conclusie. Afgezien van een snel opgelost probleem met de koelwaterthermostaten en een defecte lambdasonde, zijn er tot nu toe geen technische problemen geweest. Het airconditioningsysteem zal binnenkort moeten worden bijgevuld om weer volledige koelprestaties te bereiken. Met een rijprofiel van 80% stadsverkeer is het brandstofverbruik gemiddeld 12,5 liter.

Je kunt de leeftijd en de motor-automatische combinatie al zien, wat niet zo efficiënt is in vergelijking met de huidige technologie. De winst in plezier en ook rust in het verkeer door de 9000CD is het extra verbruik van misschien 2,5 liter waard in vergelijking met een moderne middenklasse auto. Hoewel de auto ook snel verplaatst kan worden, moedigt hij dat niet aan.

Zoals de laatste Saab-bijeenkomsten (helaas niet in 2020) lieten zien, zit de cd in de lift en verlaat hij zijn muurbloempje. Ik kan deze trend heel goed begrijpen, omdat deze tijdens het rijden de volledige belasting van de Saab 9000 biedt, net als de hatchback-variant. Dat de cd de mooiere 9000 is, lijkt me een gewaagde stelling.

Hoe dan ook, naar mijn mening ondersteunt het ontwerp met de traditionele kofferbak de toenmalige hoogwaardige ambities die Saab met de 9000 nastreefde. Als u niet elke dag transportflexibiliteit nodig heeft voor familie- of ijzerhandel, kunt u goed rijden met de cd en, vanwege de kleinere hoeveelheden, nog exclusiever dan met de CC / CS / CSE-modellen.

Ik had hem eigenlijk niet nodig, de Saab 9000 CD - en ik ben erg blij dat hij zijn weg vond van Japan naar Sleeswijk-Holstein.

Tekst & afbeeldingen: Marc Naruga

13-gedachten ook "Japanse Zweed in Sleeswijk-Holstein - Saab 9000 CD"

 • De Saab-dealers zagen de cd aanvankelijk als een "diplomatiek" voertuig, vermoedelijk vanwege de 901, die officieel als cd kon worden besteld als een uitgebreid speciaal model. De Saab-ingenieurs noemden het echter in 1987 'Classic Design'; Ik betwijfel echter nog steeds of dit de officiële naam van de afkorting is, maar het zou in die tijd overeenkomen met de samenwerking met "Ital-Design", omdat de basis van de 9k komt van het toen gloednieuwe Lancia-thema, dat bekend stond als Sedan en eigenlijk de afmetingen kwam overeen met de 9k CD; later volgde de themacombinatie, die is gemaakt op basis van de sedan. Sommige toekomstgerichte Saab-ingenieurs wilden absoluut een achterklep, na het positieve succes van de 99 + 901 als combi-coupé, waardoor de 9k een paar jaar eerder voor het eerst werd gepresenteerd als een 901, maar de 9k-CC als een iets verkorte versie de oorspronkelijke studie van Sedan. Pas 2-3 jaar later volgde officieel de 9k-cd, zoals gepresenteerd in het rapport van Tom, hoewel de technische tekeningen van de 9k-sedan op basis van het Lancia-thema al begin jaren 80 beschikbaar waren, maar pas halverwege de jaren 80 weer actueel werden. Destijds waren er intern gedeelde meningen die graag uitkeken naar een combinatiestudie, zoals in de stijl van de voormalige succesvolle Saab-95 in de jaren 60/70, eerst op basis van de 9k-CC, daarna meteen op basis van de 9k-CD , maar zoals u weet, zonder succes, want helaas zijn al deze combinatiestudies van de jaren 80 tot begin jaren 90 nooit officieel gepresenteerd. Dezelfde problemen deden zich voor bij de stationwagen 901. Destijds gingen er geruchten over het gebrek aan financiële middelen, hoewel deze niet tot de stemmen van de concurrentie behoorden en tegelijkertijd deze studie als een toekomstig succes beschreef. Als ik me niet vergis, zijn deze 9k-projecten niet achter de officiële schermen naar het Saab-museum in het kamp gekomen; de op 9k CC gebaseerde stationwagen moet intern verkocht zijn en stond enkele jaren geleden in een tijdschrift! In ieder geval, tijdens de jubileumdag in 1987 (open dag in de Saab-fabriek in Trollhatten), was zo'n model verborgen onder linnen, helaas in een kamer waar het publiek niet op kon lopen. Op dat moment hebben we er alles aan gedaan om welke foto's te maken, maar wie weet voor welk doel deze foto's zijn gemaakt. Aan de andere kant werd op basis van de cd officieel een sportieve 2-deursversie officieel aan het publiek gepresenteerd, maar helaas ging deze conceptauto, zoals vele anderen, nooit in serieproductie, jammer. Maar de 9k-CS zorgde voor een bekende geschiedenis.

  Was mezelf als een 9k-eigenaar met de carrosserieën CC-Sport + CS-Aero voor duizenden kilometers, maar de Sedan-versie is degene die me het meest visueel aanspreekt en vanuit de rijervaring. Dus ik stond mezelf toe om mijn huidige 2 CD's (DeLuxe voorganger van Griffin + Carlsson met B234R-motor inclusief hertenafstemming) om te zetten naar aero-apparatuur.

  Beantwoorden
 • @ Ken-Daniel S,

  Bedankt voor de info. Het is grappig vanuit het oogpunt van de bestuurder.

  Een mogelijke verklaring voor de 9K CD en de Bentley kan het incidenteel of permanent gebruik van een chauffeur zijn.

  Dit past in de hoge status van voertuigen met het stuur links in Japans links verkeer. De chauffeur staat sneller voor de deur van zijn werkgever.

  Een leuk idee dat de CD misschien zelfs een chauffeur was in Japan als statussymbool ...

  De 900 Turbo Cabrio uit Japan, die ik ken, is bizar. Daar wil je echt zelf mee rijden. Maar is nog steeds een stuur links ...

  Maar de vorige eigenaar zou politiek en maatschappelijk relevant zijn geweest. Misschien is het passend om de chauffeur links zonder chauffeur te hebben, de deur naar de ingang van de piccolo te openen en afhankelijk van het weer vergezeld te gaan van een paraplu?

  Maar hoe dan ook, een Saab uit Japan is altijd speciaal en heeft gegarandeerd een speciale geschiedenis. Nogmaals gefeliciteerd aan de lezer en auteur voor zijn 9K. Ik zou graag de verhalen willen lezen die de auto zelf heeft verzameld ...

  Jammer dat de dozen niet kunnen praten.

  1
  2
  Beantwoorden
 • Dus de Jaguars die ik in Japan zag, hadden het stuur aan de rechterkant. De Bentley Bentayga die ik had gezien, had het stuur aan de linkerkant.

  Beantwoorden
 • Een tijdje geleden op de B432 voor mij en nu op de blog 😀 Een geweldige auto en een leuke post waar ik het alleen maar mee eens kan zijn. De 9000 CD is gewoon een verdomd geweldig voertuig in beide gezichtsvarianten. Ongelofelijk comfortabel en absoluut betrouwbaar als dagelijkse Dailydriver. Gewoon een prachtige Saab die zijn (vorige) muurbloempje-bestaan ​​echt niet verdiende.

  Beantwoorden
 • @ De Lizi,

  dat is ook interessant en spannend. Dank u.

  Weet iemand of er zelfs auto's met het stuur links in Japan zijn?
  Het zou vanuit ons oogpunt absurd zijn, maar het zou kunnen zijn als de status van de auto en de bestuurder wordt bepaald door de positie van het stuur.

  De sprong van Zweedse of Duitse naar Britse voertuigen met stuur links is in ieder geval niet ver. Voertuigen met rechtse of linkse besturing waren de afgelopen decennia eindelijk verkrijgbaar bij de overgrote meerderheid van de internationaal verhandelde modellen.

  Helaas ben ik er nooit geweest (Japan), maar ik ben gefascineerd en nieuwsgierig. De status van Britse voertuigen met het stuur links (als ze in Japan bestaan) is voor mij van groot belang ...

  3
  2
  Beantwoorden
 • Sorry, het automatisch typen ... Het is van toepassing ...

  Beantwoorden
 • @ Ken-Daniel S,

  dank u. Dat is interessant. Misschien is er in Japan een splitsing in goedkope grijze import (voertuigen met het stuur links) en de officiële exportversies van buitenlandse merken?

  Men weet hetzelfde in D, alleen de grijze invoer bij ons heeft zelden het stuur aan de "verkeerde" kant ...

  4
  4
  Beantwoorden
 • Het bracht een Europees linksgestuurde auto in Japan als statussymbool. Daarom zijn de auto's goed onderhouden en bovengemiddeld onderhouden.
  Gruß.
  De Lizi

  Beantwoorden
 • Gefeliciteerd met de Saab, volgens het motto heb je geen andere Saab nodig, je hebt nog een Saab

  Beantwoorden
 • Ondanks het verkeer aan de linkerkant en het stuur aan de rechterkant, zijn er veel auto's in Japan, meestal Duitse premiummerken die het stuur aan de linkerkant hebben. Hetzelfde geldt voor de Saabs, hoewel ik in Japan, toen ik een Saab zag, het stuur aan de rechterkant zat.

  Beantwoorden
 • Geweldige bijdrage, bedankt daarvoor. En een geweldige auto !! Ik vond de 9000 cd eigenlijk altijd mooier dan de cs-modellen. Ook al is dat laatste praktischer.

  Beantwoorden
 • Veel leesplezier. Hartelijk dank, mijnheer Naruga.

  En gefeliciteerd met het mooie voertuig met linkse besturing en lage kilometerstand. Een kwestie van begrijpen:

  Ik weet dat links verkeer van toepassing is in Japan, maar ik ben al verschillende Saab-importen van J in Duitsland tegengekomen. Alle linksgestuurd.

  Zijn dit de naalden in de hooiberg van voertuigen met het stuur rechts die opzettelijk naar het vasteland van Europa of de VS gaan, of zijn Saabs in J vaak voertuigen met het stuur links? Misschien vanwege de importroutes en verkoopstructuren?
  Weet je wat?

  Hoe dan ook, nogmaals bedankt en een goede reis met het dagelijkse voertuig. Grote Saab-bioscoop ...

  4
  3
  Beantwoorden
 • Mooi rapport over een speciaal Saab-model. Ik kan alleen maar een goede keuze zeggen.
  Ik herken mezelf in sommige passages in het rapport. Ik heb ook Saab en ik zou, als ik kon, elke maand een andere Saab in de schuur leggen.
  Momenteel zijn er enkele zeer goede aanbiedingen op het net. Heb je gewoon een andere Saab nodig? Niet echt, tenzij ... ... Nou, velen van jullie bevinden zich waarschijnlijk in een vergelijkbare situatie.

  Goede reis met het geweldige stuk!

  14
  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.