Nooit geproduceerd. Saab Midsommar Edition modeljaar 2012.

Ze bestaan. De auto's die je nooit hebt gekregen. Soms waren ze te duur, soms pasten ze niet in het leven. Omdat een stationwagen moest zijn in plaats van een coupé. Of ze zijn gewoon nooit geproduceerd. Omdat het merk sluit. Dan kan het zijn dat het verhaal lang achterblijft. Zoals ik, het ding met de Saab Midsommar speciale editie van het jaar 2012. Een drama dat nog niet is verwerkt.

Modeljaar 2012 - nooit gebouwd. De Saab Midsommar-editie.
Modeljaar 2012 - nooit gebouwd. De Saab Midsommar-editie.

Ik heb een zwak voor speciale autokleuren. Alles wat geel aandrijft, roept dus een zekere reflex op. Toen Saab in 2011 de Independence Cabriolets lanceerde in de fantastische tint Amber Orange, voelde ik hetzelfde. Of zoals dit 9-5 verscheen op de scène met een oranje oranje matte verf voor testdoeleinden. Zijn redding ging mis, hij werd ontmanteld en door harteloze Zweden in kleine, handige metalen pakjes geperst. Maar waarschijnlijk was mijn actie vanaf het begin gedoemd.

Mijn vooruitzichten voor een Saab in amberoranje in de zomer van 2011 waren vrij specifiek: in Trollhättan waren ze van plan de kleur te democratiseren. Niet alleen de vreselijk dure Independence Cabriolet zou het moeten hebben. Nee, normale Griffin-modellen zouden ook Amber Orange hebben gedragen.

Klein foutje aan de zijkant? De banden stopten.

Het is een paar maanden geleden, maar er was nog steeds optimisme. Een paar miljoen, er was sprake van 30, en het ergste zou voorbij zijn en er zouden nieuwe auto's komen. De berekening werkte niet, maar er werden plannen gemaakt voor het modeljaar 2012. Saab plande een speciale Midsommar-editie om de vraag naar de herziene, maar niet langer nieuwe, 9-3 aan te wakkeren. Gebaseerd op het ontwerp van de Griffin-modellen, zou het plotseling kleurrijk zijn geworden. Cabriolet, limousine en stationwagen in fel oranje. Heel in de oude Saab-traditie toen er optionele gedurfde kleuren waren om te bestellen.

Saab Midsommar-editie
Saab Midsommar-editie

Battle prijzen waren gepland voor de editie. Een bijna volledig uitgeruste stationwagen voor ongeveer € 30.000, een cabriolet voor € 34.000. Exclusief en individueel - en niet duur. Dat had kunnen werken. Absoluut voor mij. Omdat ik een van deze stationwagens zou hebben besteld. Met BioPower-motor en ethanol in de tank.

De Saab Midsommar-editie kwam nooit

De productie zou na de zomervakantie in 2011 moeten starten. Dat heb je nooit gedaan. De zon van de Midsommar-editie ging onder voordat de stralen de kopers konden bereiken. Wat uiteindelijk overbleef, was bijna niets. Uiteindelijk was het slechts een concept Prospectus voor de Saab Midsommar-editie. Niet afgerond, met zwakke punten in de graphics en details. Op een gegeven moment werd duidelijk dat de problemen dieper waren en dat het een kwestie was van kaal overleven. Geen enkel editie model kwam van de lopende band, de brochure bleef zoals hij was.

Spijtig. Vooral omdat het de moed bevatte die vele jaren eerder ontbrak. Kleur die zich onderscheidt van de grijze massa van auto-uniformiteit. Zorg voor iets voor het oog en het hart, maar blijf betaalbaar. Zweedse avant-garde. Saab wordt nog steeds vermist. De Midsommar-editie zou goed passen.

17 gedachten over 'Nooit geproduceerd. Saab Midsommar Edition modeljaar 2012."

 • blanco

  GM vertegenwoordigde de vroegere filosofie van SAAB niet (of zelden of nooit); zelfs als sommigen het niet wilden, omdat ze op de een of andere manier anders werden beïnvloed of professioneel moesten zijn! Omdat als het aan de Zweedse Saab-traditie lag, de oversten anders zouden hebben gereageerd, maar hun handen waren meestal gebonden.
  Na bijna 10 jaar productie-einde, neem ik de vrijheid om een ​​paar kleine dingen met betrekking tot Saab-gedrag op dat moment te bevestigen:
  De fabriek produceerde non-stop productie van maandagochtend tot vrijdagmiddag. De officiële productie stopte vrijdagmiddag, maar er werden speciale producties gemaakt zodat op de productielijn zogenaamd "geheim onderzoek" (of misschien wel beroepsgeheimen genoemd) kon worden uitgevoerd.
  In de jaren 80 en 90 (toen ik nog actief was) werkte een kleine groep geselecteerde interne medewerkers uit verschillende sectoren elke vrijdagmiddag aan test- of testvoertuigen, zodat nieuws, veranderingen, verbeteringen en meer konden worden geproduceerd, of het nu was voor testdoeleinden of voor het toekomstige verkoopprogramma. Onder andere nieuwe koetswerkkleuren werden ook vaak ontwikkeld, in samenwerking en namens de respectievelijke verffabrikanten of, als het een andere uitrusting of uitrusting betrof, met de desbetreffende productfabrikanten of leveranciers of leveranciers.
  Om in ons speciale carrosseriekleurenonderwerp te blijven, kregen de respectievelijke testkleuren meestal het kleurnummer Body-199 (aangezien dit meestal nog niet het definitieve kleurenschema was), tenzij er al een officieel intern kleurnummer bekend was, dwz elk was correct en het volledig voltooide voertuig zou dan een officieel opeenvolgend carrosserienummer krijgen en zou dus in theorie klaar zijn voor verkoop! Als het een speciale bestelling was, kon deze op tijd worden geleverd. Maar dit was niet altijd het geval, omdat interne testvoertuigen daarom gedurende een bepaalde tijd werden gecontroleerd voor interne verduidelijking totdat een definitieve beslissing beschikbaar was. Om de kosten te dekken, werden veel van deze voertuigen op een gegeven moment redelijk intern verkocht (werknemers, importeurs of zelfs rechtstreeks aan dealers); ja, in die tijd was het nog steeds een typische Saab-benadering. Anders, volgens interne voorschriften om veiligheidsredenen worden deze voertuigen daadwerkelijk gesloopt; dat was de vereiste.

  Hoe dit later is verlopen onder de Aera GM, kan ons waarschijnlijk alleen bevestigen wie er op het juiste moment aanwezig waren. De manier van werken is in ieder geval zeker niet te vergelijken met die van 30-40 jaar geleden. Welke homologatierechten ontbraken vermoedelijk om deze testvoertuigen correct in omloop te krijgen, omdat velen zichtbaar waren in de open lucht, waarschijnlijk in gesloten kavels, maar op de een of andere manier nog steeds konden worden bekeken of gefotografeerd, anders zouden ze zeker onzichtbaar zijn geweest voor het publiek in gesloten overdekte hallen . Zo was het tenminste, meestal verstandig, logisch en nuttig; aangezien de tijden veranderen, is het mogelijk dat de procedure vandaag anders is, eerder commercieel, praktisch of zelfs snelwerkend om sporen uit te wissen.

 • blanco

  Ik was ook in de startblokken om mijn zwarte cabriolet in te ruilen nadat ik er voor het eerst over had gehoord.

 • blanco

  Weer een geweldige bijdrage!
  Het is echt jammer dat SAAB eenvoudigweg werd uitgehongerd, vertraagd en jarenlang werd bespaard toen het eindelijk tijd was om iets nieuws of in kleine hoeveelheden te brengen, het was gewoon te laat 🙁

 • blanco

  Tom formuleerde het in een notendop: "Saab ontbreekt tot op de dag van vandaag". Het is pijnlijk ...

 • blanco

  Het is niet alleen het schilderen van een carrosserie in de gewenste kleur, maar ook duurzaam
  Levensverlengde maatregel: u zou een Saab 30 jaar langer voor uw deur hebben staan.
  Ik vind dat een geweldig idee!
  En als velen dat zouden doen, zou het merk Saab er de komende 30 jaar niet zijn
  Verdwijn uit ons straatbeeld.
  Maar uiteindelijk blijven alleen de auto's waarvan de verzamelaars in folie zijn verzegeld, over
  Hebben.

 • blanco

  Voordat ik de carrosserie van mijn auto verander, zou ik Cardip (of een andere spuitfilm) vragen of hij film / dip in mijn gewenste kleur kan spuiten.
  Als je te enthousiast was, of als de smaak verandert, kun je de gespoten film verwijderen en vervangen door een nieuwe spuitfilm als de originele verf nog steeds niet overeenkomt met de nieuwe kleur.

 • blanco

  Koop bodyshells (als die er zijn) en schilder ze in de gewenste en de rest van één
  Schroef goedgekeurd voertuig en stempel oude carrosserie (vanwege het Fg-nummer.)

 • blanco

  Ik zal een klein rapport maken en dit beschikbaar maken voor de blog.
  Het 9-5 bouwjaar 1999 is nu bij de schilder. Ik was er gisteren en kon mezelf overtuigen van de absoluut roestvrije toestand. Alle dorpels verdwenen, de plastic binnenspatborden verdwenen, alles schoon en roestvrij! En de verwachting voor het hemelsblauwe is geweldig!

  10
  1
 • blanco

  Vraag van iemand met weinig ogen in deze zaken….
  Waarom worden voertuigen gesloopt, vooral wanneer een merk sterft? Wat is het punt? "Bedrijfsgeheimen" van testvoertuigen zouden niet relevant moeten zijn, toch?
  Ik vind het altijd jammer! Elke liefhebber zou hebben opgeofferd om voor zo'n auto te zorgen, maar in plaats daarvan: als ik hem niet kan hebben, kan niemand hem hebben! ) -:

  • blanco

   GM bezat de intellectuele rechten op de voertuigen of een bedrijf dat eigendom is van GM. Aangezien dit pre-series en niet-gepubliceerde modeljaren waren, waren ze consistent en lieten ze de voorraad die kon worden gegrepen, wegvallen.

 • blanco

  Oh, dat zou voor mij 100% zijn geweest! Ik zou heel steil zijn gegaan! (-:

  Moet ik nu blij zijn dat ik in ieder geval de (onrealiseerbare) droom kan hebben of verdrietig dat het alleen maar een droom zou zijn en nooit een realiteit?
  Ik denk weemoedig na en droom van Amber Orange ...

 • blanco

  Hans S.

  Super goed!! Hemelsblauw en het kosmosblauwe metallic van de 9-3 Ì (helaas heel zeldzaam in Duitsland, ik zag het toen vaak in het VK) zijn ook mijn absoluut favoriete kleuren! 🙂

  Ik hoop dat er foto's van het sieraad op de blog zullen staan!?! Alsjeblieft alsjeblieft! 🙂

 • blanco

  Geweldige kleur, interessant verslag dat - natuurlijk weer - helaas een weemoedige bui achterlaat! En interessante links naar eerdere berichten, heel erg bedankt!

  Korte vraag over de gekoppelde oudere rapporten over de 9-5 NG in Amber Orange: het waren twee verschillende auto's, nietwaar? Het meer recente bericht ging over de - vreselijk gesloopt - met testlak in mat en glanzend, wiens redding mislukte. En in het vorige bericht van januari 2013 over een Vector MY 2013 met uniform lakwerk, toch? Wat is er met hem gebeurd ?? !! Hopelijk is hij nog "levend"! 🙂

  • blanco

   De voertuigen zijn allemaal gesloopt. Helaas.

 • blanco

  Ik zou een 130PS TTID in de Combi hebben genomen als ik kon.

 • blanco

  Voor deze geweldige cabriolet zou ik mijn schatkist weer wijd open hebben gemaakt en diep hebben gegraven! Wat een geweldige uitstraling. Zo jammer, deze oranje sinaasappel is gewoon prachtig. Net als de hemelsblauwe metallic kleur, die ook niet zo vaak werd gebruikt. Ik heb momenteel een 9-5 limousine gebouwd in 1999 en deze is geverfd in hemelsblauw.

  Er was ook een 95NG die was geschilderd in een rijke donkergroene kleur. Het zag er zo elegant uit! Is het ook gesloopt? Jammer.

  11
  2
  • blanco

   Was pre-serie, het groen kwam van Opel. Helaas is het gesloopt.

Reacties zijn gesloten.