Gevaar van Nippon. Saab 9000 versus Honda Legend.

Halverwege de jaren tachtig begon de Japanse aanval in de hogere voertuigklassen. In Noord-Amerika was vooral de Honda Legend succesvol onder het Acura-label. Een reden om je zorgen te maken over de Zweedse merken! Saab heeft daarom de legende nader bekeken. De Japanners bleken niet bijzonder verontrustend. Nog niet.

De Honda Legend tegen de Saab 9000. Japan vormt nog steeds geen bedreiging voor Zweden.
De Honda Legend tegen de Saab 9000. Japan vormt nog steeds geen bedreiging voor Zweden.

De test loopt zoals je zou verwachten in 1989. Welwillend respect voor een goed uitgeruste auto die zijn zwakke punten heeft in de details. Maar daarachter staat de Europese zekerheid dat de uitdaging zal worden overwonnen. Achteraf gezien, een beetje ongelukkig, kies je de strijd van de camera-industrie en de horloge-industrie als succesvolle voorbeelden.

Toegegeven, Leica en Hasselblad hebben het bloedbad in hun industrie overleefd. Maar in welke maat en tegen welke prijs? Ook interessant zijn details die niet voldoende worden besproken in de test van de Honda Legend. Zijn afkomst bijvoorbeeld. En de voortgang van het verhaal daarna, na 1989.

Project XX van Rover en Honda

The Legend is een gezamenlijk project tussen Rover en de Japanse fabrikant. Voor de Engelsen was hij de veelgevraagde opvolger van de legendarische SD1, voor Honda de instap in de hogere voertuigklasse. Hij werkte tot 1990 als Acura in de Verenigde Staten. Voordelige, zeer goed uitgeruste, robuuste technologie. Een krachtige verkooporganisatie op de achtergrond. De legende was de nachtmerrie van Volvo en Saab.

Op de thuismarkt ging het goed met Rover. Net zo Rover 800 het was soms de populairste auto in zijn klasse op het eiland. Terwijl Honda in 1990 met de volgende generatie reed, bleven de Britten loyaal aan het XX-project. Een uitgebreide facelift heeft de grote rover geüpgraded, waardoor hij meer Brits is geworden. Het bleef in de aanbieding tot 1998.

De Honda Legend is nog geen bedreiging

30 jaar na de shoot in Zweden ben je verrast. Het redactieteam van Saab Spotlight trekt de juiste conclusies. De Japanners zijn sterk in verkoop. De conclusie die Trollhättan moet doen, is wat Nippon kan doen. Uit ontwikkeling blijkt dat Saab dit nooit zal kunnen. Na 1989 raakte GM betrokken. Door de jaren heen experimenteer je met verschillende verkoopstructuren. Fuseert Saab en GM Vertrieb, scheidt ze opnieuw, vertrouwt op exclusiviteit en speelt vervolgens de rol achteruit.

Dat verschilt van land tot land, wisselende directeuren banen zich een weg door de markten. Er zal nooit een organisatie als Honda of Toyota bij Saab zijn. Een reden voor mislukking.

De Japanners leren snel

De test lijkt vandaag pretentieus. Te veel geschoten vanuit Europees perspectief. Het kan leerzaam zijn om hem tot het einde te zien. Omdat de omstandigheden snel veranderen, veel sneller dan verwacht. In 1989 lanceerde Toyota een nieuw merk en een volledig nieuw voertuig. Van de Lexus LS 400 is iets van een aardbeving. Luxe klasse uit Japan, vanaf het begin zeer succesvol. In Trollhättan, en niet alleen daar, gaan de alarmlichten aan.

Maar GM is echt in paniek. Ze hebben niets in hun programma tegen de LS 400, de golven van paniek overspoelden in 1990 de Stallbacka. De nieuwe aanwinst Saab zou snel het tegengif voor de Lexus moeten bieden. De Zweden zijn eigenlijk volop bezig met de 900 II. Ze proberen het toch en ze falen. Uw antwoord op de Lexus-uitdaging zal nooit worden gezien.

Saab leert nu van Toyota

Omdat de situatie veranderde. Het zijn niet langer de Japanners die van de Europeanen leren. Nu zijn het de Europeanen die bij de Japanners lesgeven. Halverwege de jaren negentig werd de fabriek in Trollhättan bezocht door Japanse ingenieurs. Saab leert van Toyota hoe je auto's beter kunt bouwen. Minder fouten, meer kwaliteit en effectiviteit.

De nieuwe Saab 9-5 profiteerde hier in 1997 enorm van. Hij wordt een succes, zelfs met Japanse instructies, en Saab wint veel nieuwe klanten. Tot het einde wordt de fabriek beschouwd als het paradepaardje van de wereldwijde bedrijvengroep.

2 gedachten over 'Gevaar van Nippon. Saab 9000 versus Honda Legend."

 • blanco

  @ Oude Zweed,

  "Exclusivities" is een werkelijk heerlijke en toepasselijke woordcreatie.

  Het platform en de merkstrategie van sommige bedrijven kunnen tot op zekere hoogte werken, maar uiterlijk bij autodealers zal het nogal gek zijn als een en dezelfde verkoper constant heen en weer schakelt tussen klanten en merken.

  Ik vind het niet echt overtuigend als iemand me benadert die het niet kan schelen wat ze me verkopen van een breed scala aan verschillende merken. Het belangrijkste is dat hij verkoopt en wat er ook gebeurt ...

  Ik ga liever naar meer dan één exclusiviteitsbedrijf dan me te laten kletsen in een willekeurig gezelschap.

 • blanco

  Na de fusie had Saab altijd slechte kaarten in de verkoop. Veel verkopers konden de claim van het merk en de showrooms niet bijbenen. Trek gewoon uit de Opel-hoek, trek je pak aan en de Saab-verkoper is klaar. Alleen de voormalige exclusiviteitsbedrijven konden de Saabspirit overhalen.

Reacties zijn gesloten.