Dynamisch? Zeker! Stefan Rundquist op de Saab 9-5.

De nieuwe Saab 9-5. Een grote auto, een zware auto. Stefan Rundquist demonstreerde in 2010 in de nieuwe Saab 9-5 dat grootte dynamiek niet hoeft uit te sluiten. Heel casual en zeer indrukwekkend. De ophanging was in principe verfijnd. Wat ontbreekt is de finishing touch in de serie. Maar dat was begin zomer 2010 niet aan de orde.

Dynamisch? Zeker! De Saab 9-5 NG.
Dynamisch? Zeker! De Saab 9-5 NG.

Saab had altijd een talent gehad voor de grote modellen met het loopwerk. De 9000 was opmerkelijk in zijn tijd, de oude 9-5 zette de standaard in de jaren 90. Het was de eerste Saab met een gedeelde achteras, veilig en toch dynamisch. Meteen een hit. De lat voor de nieuwe 9-5 lag 10 jaar geleden vrij hoog.

De nieuwe woog bijna vierhonderd kilo meer dan zijn voorganger. De lengte overschreed voor het eerst de markering van 4 meter, geen goede voorwaarden voor veel dynamiek? De kale feiten bedriegen. De 5-9, met de HiperStrut-ophanging vooraan en het H-armstuur aan de achterkant, kan fascinerend zijn. DriveSense maakt demperbesturing in realtime mogelijk, Haldex met eLSD perfectioneert het systeem.

De vierwielaandrijving met optioneel elektronisch sperdifferentieel (eLSD) verdeelt het vermogen naar behoefte. Zelden eerder was het mogelijk om zo overtuigend en dynamisch over landwegen te rijden met een volwassen Vikingschip.

5 meter Zweedse dynamiek

Het resultaat spreekt niet alleen in theorie aan, maar ook in de praktijk. Het besturen van de Saab 9-5 is leuk, alleen in snelle, strakke snelwegcurven laat de natuurkunde de Saab zijn grenzen zien. Stefan Rundquist, dan bij Saab Automobile AB als "Performance Integration Manager", laat de 9-5 over de baan vliegen. Hij doet het nonchalant.Natuurlijk mag de verplichte eland niet ontbreken, de grote Saab ontwijkt hem speels met hoge snelheid.

10 jaar geleden, bij de lancering van de nieuwe 9-5, leverde Saab de filmbijdrage aan de pers. In de praktijk bleek de afstemming van het chassis goed en veilig, en ook dynamisch. Wat ontbrak was de finishing touch. Klanten hadden kritiek op dit en Saab corrigeerde het. Ter plaatse opgedane ervaring, laat voertuigen over Engelse landwegen rijden. Als gevolg hiervan verbeterde de coördinatie van week tot week en nam het comfort toe. De Saab is in de paar maanden van zijn productie verbazingwekkend volwassen geworden.

Met het einde van Saab verliest ook Stefan Rundquist, de man die de 9-5 zo nonchalant in de video laat vliegen, zijn baan. Wat doet hij vandaag? Hij blijft auto's testen, maar laat ze nog steeds vliegen. Profiteerde van zijn competentie Colmis Proving Ground, een testbaan in Noord-Zweden. Hij zal nog steeds van zijn werk genieten. Zelfs als het niet langer Saabs is dat hij beweegt.

5 gedachten over 'Dynamisch? Zeker! Stefan Rundquist op de Saab 9-5."

 • blanco

  Na 10 jaar nog steeds een mooie auto.

 • blanco

  Ook een mooie auto (heel grote zucht), waarin er meer liters levensbloed zijn dan er exemplaren zijn ingebouwd.

  Het zou leuk geweest zijn als het zonder GM weer omhoog was gegaan. Een heel gek verhaal, dit Saab-verhaal. En behoorlijk paradoxaal.

  Elk model heeft eigenlijk een goede reputatie, maar het is nooit echt commercieel geëxploiteerd. Heb je de tekenen van de tijd dat je de cruciale teek te lang mist?

  En wat voor tekenen zouden dat zijn?
  Het brede scala aan modellen, snellere modelwijzigingen?
  En wat zou Ove hebben gezegd?

  Had Saab zelfs de mogelijkheid om nieuwe klanten te genereren zonder vaste klanten te riskeren?

  Misschien is Volvo's manier eigenlijk één en het juiste antwoord op deze vragen?

  Volvo was al vroeg en is al vele jaren een grootmeester in het kunstmatig uitbreiden van zijn modellengamma. Ongeacht welke nieuwe ontwikkelingen u in het begin had, u bleef oudere boxen parallel bouwen.

  De voertuigen waren deels identiek qua gebruikswaarde. Een voorbeeld: de 240 is gebaseerd op de 140 en de 850 (met moderne motoren en voorwielaandrijving) als reactie op Saab verscheen in 1991.

  Desalniettemin behield Volvo de 1968 die in 140 werd gepresenteerd als de 240 tot 1993 voor een totaal van 25 jaar, hoewel dit geen toegevoegde waarde bood in vergelijking met de 850, waren chassis en motoren een wereld apart en de afmetingen binnen en buiten, inclusief het koffervolume van de oude en nieuwe stationwagons, om zo te zeggen waren identiek.

  Dat was een brug tussen de conservatieve bestaande klanten met een zwak voor achterwielaandrijving, maar bewezen concepten voor potentiële nieuwe klanten met hogere en sportievere eisen. Met de 900, die later samen met de 850 werd omgedoopt in de loop van de nieuw geïntroduceerde modelaanduidingen (in V90 en V70, respectievelijk gerelateerd aan de stationwagons), zette Volvo zijn conservatieve en achterwielaangedreven voertuigen zelfs voort tot 1998.

  Tussen de 850 en het exclusieve aanbod van voorwiel- of vierwielaangedreven voertuigen zit een kennismakingsperiode van ongeveer 7 jaar en een reeks modellen die Saab zijn klanten nooit heeft aangeboden - zelfs zonder dat de 400 en C30, S of V40 al in gebruik waren genoemd ...

  Ja, misschien is dat het antwoord? En toch was en is het voor mij een paradox waarom een ​​merk (Saab) dat alleen goede auto's bouwde met veel passie niet meer kon en mocht bouwen van dit type?

  Het is tenslotte antiparadox dat elke Saab die ooit is gebouwd een heel speciale auto is. Dat staat vast.

  14
 • blanco

  Men moet ook niet vergeten onder welke omstandigheden de auto op de markt kwam. Dat was een respectabele prestatie van Muller!

 • blanco

  Het is geweldig in wat een korte tijd de Saab-technici de verbeteringen op de weg hebben gebracht !! Ik heb ooit het genoegen gehad om er een uit de eerste serie te besturen. Eerlijk gezegd was ik destijds behoorlijk teleurgesteld. Van het chassis, maar ook van de kwaliteit. Beide lijken op korte termijn aanzienlijk te zijn verbeterd, respect!

 • blanco

  En hoe de bewering waar is. Of het nu langzaam of snel was (als alleen de limiter er niet was), het chassis werd nooit overweldigd.
  Dan is er het ingenieuze verbruik. Gemiddeld 10,5l voor een 6-ender met het gewicht, dat vaak in het hogere snelheidsbereik wordt verplaatst (nee, niet de aanbevolen snelheid maar helaas de bestaande limiter-snelheid) met een motor die meer dan 10 jaar geleden is ontworpen ... RESPECT.

  Mijn 9-3 verbruikt meer op plaatsen.

Reacties zijn gesloten.