De beste Saab van Subaru. Saab 9-2x commerciële VS.

Wat is hij nu? Een Subaru of een Saab? Het antwoord is simpel. De Saab 9-2x is een vermomde samurai en hij ontkent zijn geboorte als Subaru niet. De relatie is te duidelijk, er is veel te weinig geïnvesteerd in visuele differentiatie. Het resultaat is niettemin behoorlijk aantrekkelijk geworden.

De 9-2x. De beste Saab van Subaru.
De 9-2x. De beste Saab van Subaru.

Omdat het uitkwam, vooral als Aero, een rijmachine met een hoge funfactor. Een Subaru met Saab-logo, gewoon geen Saab. Meer differentiëren zou moeilijk zijn geweest. De stevige bokser en zijn symmetrische vierwielaandrijving zijn heel duidelijk Subaru. En zeker geen Saab.

Niettemin: in Noord-Amerika probeerde Saab serieus met de 9-2x een compact aanbod op de markt te brengen. Met druk uit Detroit op de achtergrond en weinig verzet uit Zweden. Het avontuur liep, zonder succes, van 2004 tot 2006. Toen maakte Carl Peter Forster, de nieuwe president van Saab Automobile AB, een opruiming en trok een lijn onder het experiment. Omdat het te duidelijk was dat er geen auto uit Zweden in de showrooms stond.

De beste Saab van Subaru

De commercial flikkerde in 2005 op Amerikaanse tv-kanalen. Net als de hele auto is het een beetje lukraak. Waarom moet de klant achter het stuur van een 9-2x kruipen? Dat blijft onduidelijk. De plek verdwaalt met gemeenschappelijke plaatsen die tegenwoordig voor elke auto kunnen worden gebruikt. En dat doet het. Het is net als de 9-7x die in mei wordt getoond commercieel, Deel van "Staat van onafhankelijkheid"Campagne. Er was hier natuurlijk niets onafhankelijks, maar dat doet er 15 jaar later niet meer toe.

De commercial is een document van de tijd. Het staat voor de beruchte - legendarische badge-engineering van GM, die op dat moment zijn hoogtepunt al gepasseerd was. Tegenwoordig blijft alleen de zeldzame 9-2x over. Die in Europa officieel nooit heeft bestaan, maar die meer waard is dan alleen een verleiding. Iedereen die houdt van het geluid van een boxermotor maar vindt dat een 911 te gewoon is, vindt de Saab 9-2x de beste Saab van Subaru voor autoluwe wegen en bochtige routes.

2 gedachten over 'De beste Saab van Subaru. Saab 9-2x commerciële VS."

  • blanco

    ... nou ja, de combinatievorm past in ieder geval bij de 9-5-combinatie en ook bij de 9-7x, maar ik begrijp misschien niet waarom een ​​lagere middenklasse wordt gelanceerd in de VS en niet in Europa.

    Ik zou er graag mee rijden, de Subaru boxer in mijn T-3 bus is ook erg leuk! 😉

  • blanco

    ".... Maar houdt een 911 te gewoon ...."
    Ik vind het heel erg leuk.

Reacties zijn gesloten.