Tijd van dromen. Saab kondigt de lancering aan van de nieuwe 9-5-generatie.

Trollhättan 10 jaar geleden. De riemen in de Saab-fabriek lopen weer en de nieuwe 9-5 kan naar klanten worden vervoerd. Saab is hoopvol, publiceert een persbericht en publiceert een video voor de media. Het werd voorafgegaan door een pokerspel over de toekomst van het merk. Het feit dat de nieuwe Saab in productie ging, was allesbehalve vanzelfsprekend. Zijn lot hing aan een zijden draadje.

Bij het testen - 9-5 NG
Bij het testen - 9-5 NG

Eigenlijk had de nieuwe generatie 9-5 een Duitse auto moeten zijn. De productie in Rüsselsheim samen met de eveneens nieuwe Insignia was overeengekomen. Net zoals GM besloot om ook de 9-3-opvolger bij Opel te laten bouwen en niet in Trollhättan.

De vraag wat er van de productiefaciliteiten in Zweden zou zijn geworden, is welkom.

Productie in Trollhättan in plaats van Rüsselsheim

Vanuit Opel-perspectief was de vraag naar meer capaciteit begrijpelijk. Ook vanuit het perspectief van productieverantwoordelijken. Insignia en 9-5 deelden hetzelfde platform, zelfs als de Saab technisch veeleisender was en omdat het vlaggenschip de meer actuele systemen aan boord had. De Insignia zou de eerste facelift hebben ingehaald, terwijl in ruil daarvoor de grote Saab een aantal nieuwe functies zou hebben gekregen om zijn prijs en beeldkloof te beveiligen. Het plan werkte niet voor beide partijen, GM nam afscheid van Saab.

Het persgereedschap van de Opel-carrosserie werd geladen voor transport naar Zweden. Pas toen ze ter plaatse aankwamen, zou de visie werkelijkheid worden. In de film staat Victor Muller voor de ruit in het Saab-perscentrum dat productie en media scheidt. Muller is optimistisch. De ordesituatie ontwikkelt zich goed, en de pers zelf begeleidt grotendeels de opstanding van Saab met welwillendheid. Een geweldig verhaal voor de media, die zoiets niet elke dag meemaken.

De moeilijke weg naar onafhankelijkheid

De nieuwste Saab 9-5-generatie ontvangt geen onverdeeld applaus. De afstemming van het chassis is nog niet goed, noch de afwerking, en zelfs het interieur komt in veel details niet overeen met de prijsklasse. Dat is de prijs voor een overhaaste start van de productie, met een ploeg die maandenlang de montage van het voertuig niet kon trainen.

Het werk zelf is geïmproviseerd, maar alleen insiders weten dit.

Veteranen worden teruggebracht en oude systemen worden weer in gebruik genomen. De afhankelijkheden van GM variëren van inkoop tot aan de productielijn. Vrij zwemmen wordt moeilijk. Er is eigenlijk geen eerlijke snede die de twee werelden scheidt, en die zal er ook nooit zijn. Maar de Saab-medewerkers tonen moed en vechtlust. Ze zetten de nieuwe 9-5 onder moeilijke omstandigheden op de weg. Je droomt van een kleine, onafhankelijke fabrikant. Zoals Victor Muller, die denkt dat de Saab 9-4x en het sportpak al in de startblokken staan. En hij gelooft dat Saab over twee jaar winstgevend zal zijn.

5-gedachten ook "Tijd van dromen. Saab kondigt de lancering aan van de nieuwe 9-5-generatie."

 • Bedankt Victor Muller dat we een SAAB 9-5NG mochten kopen en besturen!

  17
  1
  Beantwoorden
 • Spannend. Ik kijk uit naar het vervolg en het is waar, je vergeet het zo snel ...

  Het drama over de productielocatie en de verzonden gereedschappen, het ponsen en steken tussen Germanen en Vikingen, dat door een derde had moeten en moeten worden gespeeld - dit komt allemaal weer ter sprake ...

  Dood met waardigheid en thuis ontleent aan Griekse tragedies - maar heeft in ieder geval wat nodig is om een ​​echte en originele Scandinavische sage te zijn.

  Ondanks al het enthousiasme voor moed en geest, maar een paar jaar geleden had ik liever de moraal van het verhaal gehad.

  Ik had graag met de 9-5 NG SC gereden als een 2.0T. Maar misschien haalde hij Odin maar net op tafel in plaats van op straat en in de verkoopruimten? Ik hoop dat hij in orde is. RUST IN VREDE

  12
  Beantwoorden
 • Ga door met "petje af" of duim omhoog naar Victor Muller deze dagen!
  Hij had moed en een idee tot aan de visie voor SAAB. Ik zou hem succes hebben gegeven. Naar mijn mening waren de modellen veelbelovend! Zelfs als ik meteen merk, een auto van meer dan 5 m lang, zou ik nooit (!) Naar de tuin komen. Ik associeer VM meer met SAAB dan met spyker.

  Beantwoorden
 • Ook al was het niet genoeg om te overleven, het was op zijn minst een zeer elegante manier om van het autopodium af te stappen. Zonder V. Muller zou ik deze prachtige limosine niet in de garage hebben staan. dank u

  14
  Beantwoorden
 • BergSaab zegt het: "Bedankt Victor Muller dat je ons een SAAB 9-5NG hebt laten kopen en besturen!"
  Dat is helemaal juist en de waarheid.
  Ik kon de 9-5 NG nog steeds in dieselversie kopen bij mijn Saab-dealer. Met deze geweldige auto gereden meer dan 120.000 KM zonder problemen. Vervolgens kocht in Nederland een “nieuwe” 9-5 aerobenzine die afkomstig was van de KVD-veiling. Het was mijn favoriete auto waarmee ik tot eind 2018 weer probleemloos reed.
  Dankzij VM dat je deze poging in ieder geval hebt gedaan, heb ik er maximaal van geprofiteerd.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.