Grote en kleine drama's in de auto-industrie. Wat zijn we vergeetachtig.

Ik heb er hier ongeveer een jaar geleden een gepubliceerd Beitrag met als kopje “automobielindustrie. De perfecte storm komt eraan ”. Terugkijkend had ik het mis. Corona had in de zomer van 2019 niemand op de radar. Er komt geen storm aan, maar een geweldig, moeilijk in te schatten drama. De coronacrisis is vergelijkbaar met een ijsberg. Je kunt alleen het kleinste deel van hem zien. De grotere blijft verborgen onder water.

Trollhättan 2010. Drama 10 jaar geleden.
Trollhättan 2010. Drama 10 jaar geleden.

De grote drama's komen eraan.

Je kunt geleidelijk aan voelen wat er naar de auto-industrie drijft. De economische malaise treft hen op een ongelegen moment, en uiteindelijk zullen de arbeiders de rekening betalen. In Duitsland is het nog relatief rustig. Onmiddellijke hulp vangt de problemen op. Maar ze zullen ook niet eeuwig blijven stromen, en als er brand in het dak van onze buren is, zal de brand vroeg of laat het hele Europese huis treffen.

Voorbeeld Spanje. Nissan sluit de fabriek Barcelona. 3.000 banen gaan verloren, nog eens 20.000 in de buurt van de fabriek. Of Frankrijk. Renault krijgt tot 15.000 banen Streichen. Banen bij leveranciers, die ook zullen worden beïnvloed, zijn niet inbegrepen. De Duitse ZF-groep heeft tussen de 12.000 en 15.000 banen in de crisis en de transformatie van de industrie ontmantelen. De helft daarvan bevindt zich in Duitsland en het is mogelijk dat werknemers in de loop van het jaar loonsverlies ervaren. Het is daar relatief matig München naar. 6.000 banen bij BMW worden op de zachte toer op een maatschappelijk verantwoorde manier en door schommelingen geschrapt.

De rapporten zijn een kleine doorsnede van 48 uur vorige week. Er zou meer mogelijk zijn, maar u hoeft de ernst van de situatie niet te begrijpen. Met de grote drama's van het heden vergeet men bijna de kleinere van het verleden.

10 jaar geleden in Trollhättan.

In de vroege zomer van 2010 leek er echt een wonder op de loer te liggen. In de Saab-fabriek begonnen de riemen opnieuw. Ondanks alle tegenslagen gebeurde er iets dat niemand serieus had verwacht. Het was eigenlijk een wonder in een dubbele verpakking. Omdat Victor Muller en het Saab-team er niet alleen in slaagden de fabriek nieuw leven in te blazen na maandenlange stilstand. Ze zouden ook de nieuwe Saab 9-5-generatie kunnen produceren.

Helaas was wat er in Trollhättan gebeurde slechts een utopie. Een van de kleinste fabrikanten ter wereld durft opnieuw te beginnen. Helemaal alleen, zonder een krachtige partner op de achtergrond. Met contracten die niet eerlijk waren en die Saab als een molensteen naar beneden zouden moeten trekken. Maar met grote ambities. Elektrische auto, hybride - de plannen lagen niet alleen in de la. Een Saab-wereld van ervaring op het groene veld voor de fabriek, ontwikkelingswerk voor andere fabrikanten.

De ideeën leken te fantastisch om waar te zijn.

We vergeten snel. Bijna niemand herinnert zich wat er in 2010 in Göta Älv is gebeurd. Daarvoor zijn de hedendaagse drama's te belangrijk. Ze bedekken alles. Waar staan ​​we over 10 jaar, 2030? En hoe gaan we beoordelen?

Trollhättan en wat er in 2010 is gebeurd, zullen ons de komende maanden bezig houden. Een dosis Saab-folklore, gegarneerd met een beetje hoop en sentimentaliteit. Een herwaardering, want je leert van crises.

Blijf gezond!

7 gedachten over 'Grote en kleine drama's in de auto-industrie. Wat zijn we vergeetachtig."

 • blanco

  “… Waar staan ​​we over 10 jaar, 2030? ... "
  Hopelijk kunnen we de blog dan nog lezen ... 😉

 • blanco

  Bedankt Tom, een goed maar erg gênant artikel. Het is jammer dat het in onze wereld werkt. Ook jammer dat alleen hele grote bedrijven kunnen overleven. Als Saab de strijd om te overleven in 2010 niet had verloren, hadden we Saabs misschien nog steeds kunnen kopen omdat ze kleine hoeveelheden geweldige auto's konden blijven produceren.
  Natuurlijk was de prijs hoger dan deze auto's geproduceerd door de wereldreuzen, maar de man moest het accepteren.
  Nu wordt het een echt drama voor deze grote fabrikanten en dus voor de werknemers die hun baan verliezen.
  Saab was niet groot in aantal, maar de mens zegt het niet; "Klein is mooi"?

 • blanco

  BERLIJN (@ Areo-9-3)

  Volledige overeenkomst. De federale overheid zegt € 5.000 miljoen voor nieuwe auto's en de staat wil minder auto's ...

  Corona heeft Berlijn een aantal nieuwe (pop-up) fietspaden gegeven die moeten blijven. Parkeerplaatsen en rijstroken worden systematisch verwijderd en opnieuw toegewezen.

  Crises zijn ook kansen. Als de federale overheid ook de rustige en schone (binnenstad) van morgen wil, moet ze jaarlijks afscheid nemen van 4 miljoen nieuwe aanmeldingen.

  Wat de mate van obstipatie betreft, maakt het niet uit wie de overhand heeft in de supermarkt. Of het nu de groep EV-supporters is of de groep die € 5.000 miljoen wil verdelen over nieuwe branders.

  Het zou zeker goed zijn voor het milieu om door te rijden met de auto's die we al hebben en in de toekomst minder.

  En ik ben ook sceptisch over de effecten op de arbeidsmarkt. Crisissen zijn ook kansen. Bijvoorbeeld voor service en werkplaatsen, tandartsen en schilders. Niet alle banen in de branche zijn afhankelijk van nieuwe auto's ...

  Integendeel, de verhouding tussen materiaal, energie en personeelsuitgaven voor service, reparatie, onderhoud en reparatie lijkt mij duidelijk positiever voor mens en milieu dan voor productie.

  Beleggers zien het natuurlijk anders. Er is geen vermelde zadelmaker of Saab-service.

 • blanco

  De doorgang met de energie-industrie lijkt mij iets te hoog.
  Een kort onderzoek levert de volgende resultaten op:
  Eind 2019 werkten iets meer dan 250.000 mensen in de energie-industrie, maar ongeveer 832.000 in de automobielindustrie - het aantal in de automobielsector zal aan het eind van het jaar zeker anders zijn. Hoe de energie-industrie zich ontwikkelt, valt nog te bezien.

 • blanco

  Binnenkort nieuws van Trollhättan, geweldig! Ik ben opgewonden van verwachting ...
  Er wordt gezegd dat 'jij' leert van crises. Soms twijfel ik of dat echt het geval is. Als het mogelijk federale Duitse auto-reddingspakket betekent dat de stortplaatsen worden geleegd met 'oude' auto's en dan massa's 'oude' technologie de straat op komt, dan is welterusten niets begrepen in Berlijn. Ik hoop nog steeds op een betere, schonere en gezondere toekomst.
  Het feit dat de Duitse auto-industrie een grote werkgever is (met dubieuze producten) wordt vaak als mantra genoemd. De huidige Bijna evenveel mensen werkzaam in de gehele (!) Energiesector wordt genegeerd. Het feit dat in de zonne- en windenergiesector al tienduizenden banen verloren zijn gegaan, wordt vaak "over het hoofd gezien". Een vergelijkbaar aantal mensen is ook werkzaam in de bos- en houtindustrie en in de verwerkende handel.
  Er zijn dus andere industrieën die relevant zijn !!!
  Andere industrieën zullen groeien en meer mensen nodig hebben. Auto's zijn niet het industriële centrum van de wereld ...
  In die zin een goede nieuwe week!

  12
 • blanco

  Ik kijk uit naar dit retrospectief.

  Over vreugde gesproken, positieve bijwerking van Corona:

  In normale tijden houdt mijn Saabenziner zich zeer nauwgezet aan de informatie in de brochure voor stedelijk verbruik, zelfs in de spits - wat ik heel eerlijk vind gezien het feit dat auto's van andere en huidige fabrikanten 20 tot 50% meer goedkeuren dan beloofd ...

  Sinds Corona heeft hij de prospectus met 2 tot 3 liter onderbieding. En dat met de huidige brandstofprijzen. Koppeling en remmen zijn ook beschermd. Zo stom, verdrietig en beangstigend als de crisis is in termen van sociale, economische en medische aspecten, maar mijn Saab is gewoon heel leuk ...

  11
  2

Reacties zijn gesloten.