Grote en kleine drama's in de auto-industrie. Wat zijn we vergeetachtig.

Ik heb er hier ongeveer een jaar geleden een gepubliceerd Beitrag met het kopje “Automotive Industry. De perfecte storm komt eraan ”. Terugkijkend had ik het mis. Corona had in de zomer van 2019 niemand op de radar. Er komt geen storm, maar een groot, moeilijk in te schatten drama. De corona-crisis lijkt op een ijsberg. Je kunt alleen het kleinste deel van hem zien. De grotere blijft verborgen onder water.

Trollhättan 2010. Drama 10 jaar geleden.
Trollhättan 2010. Drama 10 jaar geleden.

De grote drama's komen eraan.

Het wordt stilaan duidelijk wat er naar de auto-industrie afdrijft. De economische crisis bereikt hen op een ongelegen moment en uiteindelijk zullen de arbeiders de rekening betalen. In Duitsland is het nog relatief rustig. Noodhulp dempt de problemen. Maar ze zullen ook niet eeuwig stromen, en als onze buren een brand in het dak hebben, zal de brand vroeg of laat het hele Europese huis treffen.

Voorbeeld Spanje. Nissan sluit de fabriek Barcelona. 3.000 banen gaan verloren, nog eens 20.000 in de buurt van de fabriek. Of Frankrijk. Renault krijgt tot 15.000 banen Streichen. Banen bij leveranciers, die ook zullen worden beïnvloed, zijn niet inbegrepen. De Duitse ZF-groep heeft tussen de 12.000 en 15.000 banen in de crisis en de transformatie van de industrie ontmantelen. De helft hiervan is in Duitsland en het is mogelijk dat werknemers in de loop van het jaar salarissen zullen verliezen. Het is relatief matig München naar. 6.000 banen bij BMW worden op de zachte toer op een maatschappelijk verantwoorde manier en door schommelingen geschrapt.

De rapporten zijn een kleine doorsnede van 48 uur vorige week. Er zou meer mogelijk zijn, maar u hoeft de ernst van de situatie niet te begrijpen. Met de grote drama's van het heden vergeet men bijna de kleinere van het verleden.

10 jaar geleden in Trollhättan.

In de vroege zomer van 2010 leek er echt een wonder te gebeuren. De banden zijn weer opgestart in de Saab-fabriek. Ondanks alle tegenslag van tevoren gebeurde er iets dat niemand serieus had verwacht. Het was eigenlijk een wonder in een dubbelpak. Omdat Victor Muller en het Saab-team er niet alleen in slaagden om de plant te revitaliseren na maanden stilstand. Ze waren ook in staat om de nieuwe Saab 9-5-generatie te produceren.

Helaas was wat er in Trollhättan gebeurde slechts een utopie. Een van de kleinste fabrikanten ter wereld durft opnieuw op te starten. Helemaal alleen, zonder een krachtige partner op de achtergrond. Met contracten die niet eerlijk waren en Saab als een molensteen naar beneden moesten slepen. Maar met grote ambities. Elektrische auto, hybride - de plannen daarvoor lagen niet alleen in de la. Een Saab-wereld van ervaring op het groene veld voor de fabriek, ontwikkelingswerk voor andere fabrikanten.

De ideeën leken te fantastisch om waar te zijn.

We vergeten snel. Bijna niemand herinnert zich wat er in 2010 in Göta Älv is gebeurd. Daarvoor zijn de hedendaagse drama's te belangrijk. Ze bedekken alles. Waar staan ​​we over 10 jaar, 2030? En hoe gaan we beoordelen?

Trollhättan en wat er in 2010 is gebeurd, zullen ons de komende maanden bezighouden. Een dosis Saab-folklore, gegarneerd met een beetje hoop en sentimentaliteit. Een herwaardering, want je leert van crises.

Blijf gezond!

7 thoughts on "Grote en kleine drama's in de auto-industrie. Wat zijn we vergeetachtig."

 • “… Waar staan ​​we over 10 jaar, 2030? ... ”
  Hopelijk kunnen we de blog dan nog lezen ... 😉

 • Bedankt Tom, een goed maar erg gênant artikel. Het is jammer dat het in onze wereld werkt. Ook jammer dat alleen hele grote bedrijven kunnen overleven. Als Saab de strijd om te overleven in 2010 niet had verloren, hadden we Saabs misschien nog steeds kunnen kopen omdat ze kleine hoeveelheden geweldige auto's konden blijven produceren.
  Natuurlijk was de prijs hoger dan deze auto's geproduceerd door de wereldreuzen, maar de man moest het accepteren.
  Nu wordt het een echt drama voor deze grote fabrikanten en dus voor de werknemers die hun baan verliezen.
  Saab was niet groot in aantal maar zegt niet man; "Klein is mooi"?

 • BERLIJN (@ Areo-9-3)

  Volledige overeenkomst. De federale overheid zegt 5.000 miljoen euro voor nieuwe auto's en het land wil minder auto's ...

  Corona heeft Berlijn een aantal nieuwe (pop-up) fietspaden gegeven die moeten blijven. Parkeerplaatsen en rijstroken worden systematisch verwijderd en opnieuw toegewezen.

  Crises zijn ook kansen. Als de federale overheid ook de rustige en schone (binnenstad) van morgen wil, moet ze jaarlijks afscheid nemen van 4 miljoen nieuwe aanmeldingen.

  Wat de mate van obstipatie betreft, maakt het niet uit wie de overhand heeft in de supermarkt. Of het nu de groep EV-supporters is of de groep die € 5.000 miljoen wil verdelen over nieuwe branders.

  Het zou zeker goed zijn voor het milieu om door te rijden met de auto's die we al hebben en in de toekomst minder.

  En ik sta ook sceptisch tegenover de effecten op de arbeidsmarkt. Crises zijn ook kansen. Bijvoorbeeld voor service en werkplaatsen, deukarts en schilder. Niet alle banen in de branche zijn afhankelijk van de nieuwe auto ...

  Integendeel, de verhouding tussen materiaal, energie en personeelsuitgaven voor service, reparatie, onderhoud en reparatie lijkt mij duidelijk positiever voor mens en milieu dan voor productie.

  Beleggers zien het natuurlijk anders. Er is geen vermelde zadelmaker of Saab-service.

 • De doorgang met de energie-industrie lijkt mij iets te hoog.
  Een kort onderzoek levert de volgende resultaten op:
  Eind 2019 werkten iets meer dan 250.000 mensen in de energie-industrie, maar ongeveer 832.000 in de auto-industrie - het aantal in de auto-industrie zal aan het einde van het jaar zeker anders zijn over hoe de energie-industrie zich zal ontwikkelen.

 • Binnenkort nieuws uit Trollhättan, geweldig! Ik ben opgewonden van anticipatie ...
  Er wordt gezegd dat 'jij' leert van crises. Soms twijfel ik of het echt zo is. Als de mogelijk Duitse reddingsparachute voor auto's betekent dat de stortplaatsen worden geleegd met een "oude" auto en dan komen massa's van "oude" technologie de straat op, dan een goede nacht, niets begrepen in Berlijn. Ik hoop nog steeds op een betere, schonere en gezondere toekomst.
  Dat de Duitse auto-industrie een belangrijke werkgever is (met dubieuze producten) wordt vaak als mantra genoemd. De momenteel bijna evenveel mensen in de hele (!) energiesector worden genegeerd. Het feit dat al tienduizenden banen verloren zijn gegaan in de zonne- en windenergiesector wordt vaak over het hoofd gezien. Een vergelijkbaar aantal mensen is ook werkzaam in de bosbouw- en houtindustrie en in de verwerkte handel.
  Er zijn dus andere industrieën die relevant zijn !!!
  Andere industrieën zullen groeien en er zullen meer mensen nodig zijn. Auto's zijn niet het industriële centrum van de wereld ...
  In die zin een goede nieuwe week!

  12
 • Ik kijk uit naar dit retrospectief.

  Over vreugde gesproken, positieve bijwerking van Corona:

  In normale tijden houdt mijn Saabenziner zich aan de brochuregegevens voor stedelijk verbruik, zelfs in de spits - wat ik heel eerlijk vind, aangezien auto's van andere en huidige fabrikanten 20 tot 50% meer goedkeuren dan beloofd ...

  Sinds Corona heeft hij de brochure met 2 tot 3 liter ingekort. En dat tegen de huidige brandstofprijzen. Ook de koppeling en remmen zijn beschermd. Zo dom, verdrietig en eng is de crisis vanuit sociaal, economisch en medisch oogpunt, maar ik geniet echt van mijn Saab ...

  11
  2

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.