Deze Saab 900 Turbo. Rijplezier zonder assistenten.

De Saab 900 Turbo staat voor de deur geparkeerd. De contactsleutel ligt op het bureau. Kan ik lang op kantoor blijven? Ik doe wat nodig is, pak de sleutel en mompel iets over het feit dat ik naar Frankfurt moet. En ik ben weg! Dat was nodig omdat deze Saab 900 Turbo op de parkeerplaats staat te wachten.

Oh, deze Saab 900 Turbo!
Oh, deze Saab 900 Turbo!

De avond ervoor ... worstel ik door het verkeer na het werk in Frankfurt. Driving 900 is archaïsch. De lijst met aan boord beschikbare assistentiesystemen is beperkt tot stuurbekrachtiging en een rembekrachtiger. Anders is er niets, geen ABS, geen ESP en zeker geen rijstrookassistenten of koffiedrinkassistenten. De airconditioning werkt niet, die heb je ook niet nodig! Niet in de Saab 900 Turbo. Achterruit open, schuifdak open. Dit werkt redelijk goed zolang de lading draait. Als het staat, wordt het warm.

De 900 heeft een 3-traps automaat. Niet slecht in de spits. Een seconde ter herdenking, dan begint het. 1 - 2 - 3 en meer is niet mogelijk. Werkt goed, beter dan verwacht. De 900 rijdt richting Frankfurter Kreuz. Het wordt alleen lastig als een van deze computerondersteunde voertuigen op een stempelafstand in de opening tussen Saab en het voorligger breekt. Dan stijgt de bloeddruk. De 900 is alleen geleend en niemand lijkt enig respect te hebben voor het H-kenteken.

Op de snelweg

De turbo moet 180 bereiken als topsnelheid. Ik geloof het, laat het maar op een comfortabele 120 tot 130 km / u. Het is luid aan boord. Open ramen, open zonnedak, de monteurs laten geen twijfel bestaan ​​over hun ijver voor werk. Vervelend is het niet. Dit is origineel rijden, iets voor alle zintuigen. De 900 Turbo is soeverein. Om het concreet te omschrijven is het voldoende gemotoriseerd. Als je sneller moet gaan, staan ​​er 160 snel op de snelheidsmeter! Hij doet het kalm en geeft het gevoel dat hij altijd voldoende reserves heeft. Net als een van de grote V8-motoren, die zijn prestaties nonchalant uit zijn verplaatsing zou kunnen halen.

Ga van de snelweg af. Op de landweg.

Als ik in Beieren aankom, verlaat ik de A3. Het gaat verder op de landweg en op mijn huisroute. De 900 voelt sportief aan in een snelle S-curve. Wat, zoals de weergave van de snelheidsmeter laat zien, meer gevoel dan feit is. Moderne auto's zijn sneller, maar brengen het gevoel niet over. Het landingsgestel is een opmerking waard. Een korte wielbasis, starre as achter, schroefveren voor. Klinkt in eerste instantie niet zo indrukwekkend. Maar het is goed gedaan.

De 900 Turbo biedt nog steeds een goed rijcomfort en een geweldige, veilige wegligging. De coördinatie van de krachtige voorwielaandrijving heeft andere autobedrijven, zelfs 10 of 20 jaar later, en de mensen bij Saab niet gebracht. Respect en het verlangen naar elektronische assistenten komt bij deze auto niet voor.

De 900 staat naast de 9000 in de carport geparkeerd en ziet er in directe vergelijking massief en representatief uit. Ook heel modern, al is het al een klassieker.

De volgende dag

Ik zit op kantoor. De autosleutel ligt op tafel. Gedachten draaien rond de 900. Ik zie de Ymos-letters op zijn sleutel. Er was iets! Ymos, ooit een van de grootste Duitse leveranciers aan de auto-industrie. Een bedrijf dat vandaag de dag geschiedenis is. Er staat een oude Ymos-fabriek bij mij in de buurt.

Daar werden ook onderdelen voor de Saab 900 geproduceerd. Een omweg naar een historische plek. Voor poort 3 poseert de rode Saab voor een foto. Tegenwoordig is de site van een Chinese investeerder en heeft hij een andere naam. Zoals veel grotere bedrijven in de regio. Tijden zijn anders, maar niet beter.

Terug naar Frankfurt

Nog een woord over de automaat! Deze delicate, elegante steel die in het interieur uitsteekt, ziet er ook goed uit in een Daimler of Rolls-Royce. Hij ziet er aristocratisch uit en past in 2020 beter bij deze auto dan in 1987. Er staat: "Haast me niet door het gebied, we zullen rustig onze bestemming bereiken!" De 900 wordt een reisgenoot. Hij is geen atleet, ook al zou hij dat kunnen.

Ik heb geen idee hoeveel van de 145 pk nooit in de machine zullen verdwijnen. Het maakt ook niet uit. De 900 Turbo is leuk. Het is smal, het is luid. Het is ongelooflijk stijlvol. Elke kilometer is een genot. U registreert het aantal ervaringen en indrukken die moderne auto's van ons stelen.

Bijvoegsel

Gerard Ratzmann heeft weer zijn 900. Ik zit in mijn 9-3 aero. 4-traps automaat met airconditioning, al 20 jaar oud. De reis door de tijd is nog niet ten einde. Ik voel me als 1993 toen ik voor het eerst in een tweede turbo uit de 900-serie reed. En was verbaasd over hoe stil en comfortabel deze auto is.

8 thoughts on "Deze Saab 900 Turbo. Rijplezier zonder assistenten."

 • Eigenlijk wilde ik niets over YMOS AG schrijven, het is slechts een kanttekening in het artikel en, als het al is, op zijn best van lokaal belang.

  Door de vermelding vroeg ik me echter af hoe het afliep? Sinds 2000 was het 'slechts' een beheermaatschappij voor het fabrieksterrein en enkele investeringen gingen in 2009 failliet toen het de bedrijfspensioenen niet meer kon betalen. En dan?

  De website is in ieder geval nog steeds online, ook als er geen actuele informatie op te vinden is. Blijkbaar staan ​​de aandelen nog steeds genoteerd aan de beurs en laaien ze af en toe op als een herstructurerings- en ontwikkelingsplan voor het fabrieksgebouw door de pers gaat.
  Zonder het uiteindelijk te hebben onderzocht, lijkt het mij dat het bedrijf nu al elf jaar failliet is. Je kunt je dus afvragen hoe dit mogelijk is?

  En hier, althans voor mij, sluit de cirkel naar Saab opnieuw en vraag ik me af: wat doet de faillissementsprocedure van Saab Automobile eigenlijk?
  Toegegeven, niet het meest vermakelijke onderwerp, maar misschien kan het blogteam er opnieuw op ingaan in de artikelen over Trollhättan die werden aangekondigd na de grote en kleine drama's in de auto-industrie, omdat ik op de een of andere manier geïnteresseerd ben.

 • ... En als je hem zoals ik als "dagelijkse bestuurder" gebruikt, heb je zelfs medelijden met iedereen die deze rijervaring niet kent en hem waarschijnlijk nooit zal leren kennen. Deze mobiele kassasystemen (overal klinkt een piepgeluid ...) zijn een heel andere manier van autorijden!

  6
  2
 • De assistent die koffie drinkt en rijstroken houdt, zit tussen mijn oren.

 • Hulp bij het volgen van koffie

  Erg mooi ! ! !

 • Deze gedachten komen onvermijdelijk voor wanneer u met de 900 Turbo rijdt. Heb je nodig? Nee. Wil je? Ja. Een stijlvolle auto, met of zonder automaat. Gelukkig heb ik al weer een (nieuwe) waanzin aan de gang, dus de 900 Turbo is niet zo gevaarlijk.

 • Hi,

  Automaat in de 900 I vind ik nog steeds heel bijzonder. Als je onder de 100 km / u blijft, is het achtergrondgeluid aangenaam. Bij gemiddelde snelwegsnelheden is het snelheidsniveau al te hoog en is het even wennen. Pas vanaf 160 km / u vermengen wind- en motorgeluid zich tot een aangenamere mix. Ik rijd nog steeds graag met mijn automaat en ben liever wat comfortabeler op de weg. Als men aanneemt dat de machine bij SAAB werd geïntroduceerd op een moment dat de binnenlandse markt als benchmark werd gebruikt, d.w.z. een maximumsnelheid van 110 km / u, dan is deze enigszins bizar ogende automatische / motorcombinatie begrijpelijker. Sinds ik mijn machine gratis heb, waardeer ik het zoals het is. Ik zou nog steeds een schakelaar kopen.

  Groeten van Erik

 • Zeer mooi rapport - geschreven met toewijding en hart!
  Het brengt lang gekoesterde gedachten terug: heb ik naast Saab 9-3 II en Trabant P601 een derde auto nodig, een Saab 900 Turbo?
  Hoe meer ik hier lees, hoe geavanceerder mijn gedachten worden ...

 • De fijne, elegante steel…. Aristocratisch ... Wie bedenkt zoiets natuurlijk, behalve Tom? Plots zie je de automaat met heel andere ogen. Gewoon heerlijk!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.