Vragen over schoonheid? Dell-arts en meer voor de Saab 9000.

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd rond het Anna-project. Er is veel geïnvesteerd in de Saab 9000. Noodzakelijk en minder urgent. Net als bij een oude auto. Laten we beginnen met de schoonheidsvragen. De Saab is hier al 7 jaar en staat al 5 jaar op de blog. Lezers die zijn verhaal hebben gelezen begin vervolgd weten dat hij uit een verwaarloosde houding kwam. Technisch gezien is hij nu (bijna) goed, maar je kunt nog steeds de effecten van zijn verwaarlozing zien.

Deuken en meer. Schoonheidsvragen met de Saab 9000.
Deuken en meer. Schoonheidsvragen met de Saab 9000.

Deuken! Ze waren vanaf de eerste dag een probleem. Een van de deuren had een hele grote. Het was goed gevuld en opnieuw geverfd. Je kunt het verschil pas op het tweede gezicht zien als je de geschiedenis van de auto kent. De vele andere kleine deuken worden tot op de dag van vandaag getolereerd. Ze verzamelen zich meestal op de motorkap, een belangrijkere op de achterklep. En het dak verzamelde er ook een paar.

Misschien stond de Saab in de hagel geparkeerd?

Tot nu toe hebben de deuken me niet echt gestoord. Een oude auto heeft zijn geschiedenis en patina. Littekens die het door de jaren heen heeft opgebouwd. Maar nu de deuken zouden moeten verdwijnen, zou de Saab mooier moeten worden. Mijn deukarts heeft zijn bedrijf in de volgende plaats. Een lange tijd Bedrijfmet wie ik goede ervaringen heb opgedaan. Nu kan hij bij de oude Saab komen.

In het begin lijkt hij niet echt enthousiast, maar ik heb het mis. Hij was zelf een Saab-chauffeur, had er meer dan één die ik niet eerder kende. Een paar dagen en tegen een vooraf afgesproken vaste prijs verdwijnt de Saab 9000 in de schoonheidskliniek. Rüdiger Reemtsema vindt 133 deuken, haalt ze uit het blik en tovert een lichaam tevoorschijn zonder deuken. Het Anna-project ziet er veel beter uit als het wordt opgepakt, hoewel de motorkap nog steeds zijn patina heeft. Nu zonder deuken.

Nieuwe onderdelen voor het interieur

Ik hou van de royale opbergvakken in de middenconsole. Hun ontwerp lijkt bijna visionair. Ze slikken elk gereedschap in, hoe groot ook, en nemen zonder klachten smartphones, portemonnees en huissleutels mee. Had je in de jaren 80 het vermoeden dat er misschien behoefte aan was? De oude Saabs waren uiterst praktische auto's. Moderne auto's hebben veel minder van deze verstandige opbergmogelijkheden. Dat is jammer.

Helaas leden de proefpersonen aan intensief gebruik. Ze dienen nog steeds hun doel, maar zijn een beetje vettig en lelijk. Is het nog steeds mogelijk om ze nieuw te kopen? Ik heb mijn twijfels, omdat veel van de 9000 in Zweden is afgevoerd. Maar ik zal verrast zijn! Beide onderdelen zijn in feite (nog) beschikbaar in Nyköping voor minder geld. (Saab-nummer # 9755216 en 9714817) De installatie is kinderspel en is in enkele minuten gedaan, beide compartimenten zijn alleen geplaatst. Nu zijn ze nieuw en aantrekkelijk voor de komende 22 jaar.

Schoonheidsvragen opgelost? Alleen in het begin, want er is nog veel te doen. De kleine dingen en schoonheidsvragen van vandaag gaan over technische zaken en dingen die absoluut moeten worden gedaan. Laten we naar de werkplaats in Frankfurt gaan. Maar stop! Daarvoor bestellen we enkele onderdelen in Zweden.

6 gedachten over 'Vragen over schoonheid? Dell-arts en meer voor de Saab 9000."

 • Onze 9000 is ook onderweg uit de winterslaap. Altijd leuk!

 • Ik vind het geweldig dat onderdeel 9714817 nog steeds zo goedkoop is. Toen ik voor het laatst op ebay zocht, werden er vrij hoge prijzen voor gevraagd.

 • Ongemerkt kan hagelschade keer op keer voorkomen

 • 133 deuken? Allemaal opgemaakt? Wauw, de man heeft doorzettingsvermogen! Het slechte is dat de professional veel meer deuken ziet dan jijzelf 🙂

 • Het is altijd leuk om de 9000 te zien, ja, dat weet ik ook ... er is altijd wel iets te doen.
  Ik krijg mijn 9000-jubileum deze week terug uit de winterstalling (dit jaar helemaal laat)
  Daar (Saab-workshop) worden de kleine dingen die ik het hele jaar door noteer, opgeborgen tijdens de winterstop.
  Het is altijd een plezier om de "oude" Saab een paar maanden te verplaatsen, ook al is hij niet zo snel, hij heeft alleen de motor van 150 pk…. maar is meestal voldoende.

  10
 • Een leuk project. Ik lees er altijd graag over. Op de een of andere manier word ik er steeds meer een fan van 9000. Hoe ouder hoe beter? Misschien is dat zo. Jammer dat de selectie nu zo dun is.

  10

Reacties zijn gesloten.