Bouw een reddingsparachute. Workshops en COVID-19 marathon.

Deze week in Frankfurt - vroeg zomerweer, de zon schijnt. De lucht is nog steeds verdacht leeg, er vliegt nauwelijks een vliegtuig richting Rhein-Main Airport. Op de grond ziet het er anders uit. Bij Saab Service Frankfurt de werkplaats en de tuin zijn vol. Saab naast Saab, het is krap. Je zou bijna vergeten dat we in Corona-tijden leven.

Anna op de startbaan. Vliegveld Babenhausen.
Anna op de startbaan. Vliegveld Babenhausen.

Maar slechts bijna. Omdat veel anders is. Bij het aannemen van bestellingen houden zelfgemaakte, transparante wanden klanten op afstand. Bescherming voor medewerkers die dagelijks met veel mensen in contact staan. In de wachtruimte zit een bezoeker. Hij draagt ​​een gebitsbeschermer, voorbeeldig. Ik ben liever buiten, zoals 3-4 andere klanten. Op afstand van elkaar werkt alles heel goed. Bijna alsof het altijd zo was geweest.

Is het wennen? Ik weet het niet zeker. Ik zie alleen dat we leren leven met COVID-19. Auto's worden voor oplevering gedesinfecteerd, alle risico's zijn uitgesloten. De tijd van het jaar en het feit dat we veel buiten zijn, maken het makkelijker om met de situatie om te gaan. We kunnen nu gewoon niet eigenwijs worden!

Omdat we op een marathon zijn.

Het is net begonnen. De volgende herfst en winter zal het waarschijnlijk komen. Als de activiteiten verschuiven naar gesloten ruimtes, neemt het risico op infectie weer toe. Er dreigt een tweede golf, die intenser kan worden dan wat achter ons ligt. Alleen discipline en voorzichtigheid kunnen helpen.

Het goede nieuws van de week? De Saab-workshops doen het goed. Veel beter dan verwacht rapporteren velen volledige orderboeken. Saab is een Zweedse rots in crisis. Het is goed wie de afgelopen jaren op het merk heeft vertrouwd. Hij is contracyclisch; Reparaties en renovaties worden altijd uitgevoerd in de klassieke en klassieke auto's.

Een andere branche heeft het echter moeilijk. Het is niet de focus van rapportage, heeft geen reddingspakket, maar is niet minder belangrijk. Ik heb het over de media en het heeft invloed op zowel print als online. De advertentie-inkomsten vallen dramatisch uiteen, het verlies wordt moeilijk te compenseren. Onze lokale krant verhoogt nu de abonnementsprijzen aanzienlijk. De krant, dunner dan ooit, wordt duurder dan ooit. Ik steun dit omdat ik het medium wil waarderen en beveiligen. Het is mijn kleine, particuliere noodfonds voor mijn plaatselijke krant.

Bouw zelf een kleine reserve!

De problemen troffen een industrie die al jaren niet is bedorven. De GDPR heeft veel kleinere kanten van de markt bereikt, de mediadiversiteit blijft afnemen. EEN Amerikaanse financiële investeerder trok in bij Springer Verlag, wat op de lange termijn niet veel goeds voorspelt. Der Spiegel, een ander zwaargewicht in de scene, behoudt zijn onafhankelijkheid, maar zal dit jaar € 20 miljoen moeten uitgeven verminderen.

Media diversiteit betreft ons allemaal. Portals, tijdschriften, blogs - die verdwenen zijn, komen zelden terug. Het risico dat financiële investeerders het medialandschap nivelleren is er altijd en groter dan ooit in de crisis. Natuurlijk wil bijna niemand in Duitsland betalen voor een online tijdschrift of een nieuwsportaal. Intelligente opmerkingen over dit onderwerp zijn overal op internet te vinden. Ze zijn, dat is het meest verontrustende, in staat tot meerderheid. Maar dan moet je klaar zijn voor het gevolg. Op een dag zou de mediaomgeving heel uniform kunnen zijn.

Kun je iets doen? Bouw een kleine reserve! Sluit een abonnement af op de pagina's die u elke dag leest en die u waardeert. Met slechts een paar euro per maand zorgen mannen en vrouwen voor mediadiversiteit en onafhankelijkheid. Een privé, klein reservaat voor een kleurrijke, interessante toekomst.

En volgende week op Saabblog?

De preview van wat er gaat komen. En dat zal niet gezellig zijn. Volvo in een dubbelpak? Dit zal een uitdaging zijn voor de lezers die het de komende dagen moeilijk met me zullen hebben. Omdat de week allesbehalve gezellig begint. Waarom geen espresso drinken, in een fauteuil zitten en Saab-verhalen lezen.

Integendeel! Ik nodig je uit om mee te werken. Laten we afwachten wat er gebeurt.

Wees verstandig en blijf gezond!

20-gedachten ook "Bouw een reddingsparachute. Workshops en COVID-19 marathon."

 • Media landschap

  Nu voel ik me een beetje schuldig. Aan de andere kant is het niet zo eenvoudig om iets in de dagbladen, weekbladen en tijdschriften te vinden dat ik regelmatig wilde lezen en dat ik graag zou willen steunen ...

  De goed gemaakte publicaties met diepgang en verfijning zijn vaak monothematisch en / of volgen een agenda.

  Inhoudelijke, universele publicaties hebben jarenlang nauwelijks personeels- en journalistieke inspanningen geleverd die nieuwe aspecten en informatie zouden kunnen toevoegen aan de teneur van het opgeblazen en medegefinancierde publiekrecht.

  En als er iets van relevantie is in de onafhankelijke media na publieke gratie, dan draait de ÖR gewoon de rollen om en rapporteert wat X-journalisten hebben onderzocht of wat Y in een interview tegen Z heeft gezegd ...

  Onder dergelijke omstandigheden - als de goed en veilig gefinancierde ÖR ook "gratis de pis kahn van anderen drijft" - kunnen onafhankelijke media hun eigen diensten niet economisch gebruiken.

  Voor mij is er een probleem, ongeacht Covid, dat er al vele jaren is - zo niet dat.

  En om eindelijk een brug naar Saab (BioPower) te bouwen, slaagt het hele Duitse medialandschap erin te voorkomen dat het Duitse publiek het Franse model met E85 en andere biobrandstoffen verbergt. Frankrijk, een vriend en buurman, een belangrijk EU-land, een boek met 7 zegels op het gebied van transport en milieubeleid ...

  Dat kan en mag niet waar zijn.
  Maar het is …

  10
  4
  Beantwoorden
 • Hoe goed het werkt met betalen voor lezen heb je hier meerdere keren gezien. Het kleinste deel van de lezers is er klaar voor. Ik vind de setting vrij om nieuws, rapporten (de mijne nu niet de blog) te lezen en onafhankelijkheid te verwachten. Het resultaat is een soms vreemd medialandschap en berichtgeving.

  10
  1
  Beantwoorden
  • Helaas realiteit. Slimme mensen hebben natuurlijk ook een adblocker geactiveerd. Zodat er geen enkele cent overblijft op de bezochte pagina's. Ze vieren waarschijnlijk omdat ze gratis informatie en entertainment hebben gekregen.

   Op een gegeven moment zullen er alleen betalingsbarrières zijn, als een absoluut gevolg. Corona kan de ontwikkeling stimuleren.

   Beantwoorden
 • Onafhankelijkheid en neutraliteit zijn de sleutelwoorden.

  Van de omroeporganisatie (uitgevers, ÖR, etc.) wordt verwacht dat de verstrekte informatie met plezier wordt geaccepteerd, maar dit gebeurt alleen bij mensen die alleen tot op de lens denken.

  Wanneer je commentaar geeft op nieuws - wat er met mij gebeurt op een bekende nieuwssite keer op keer - zonder commentaar te geven op wat er mis mee zou moeten zijn (klikken dat de opmerking niet verschijnt of kiezen uit een selectie met een klik waarom het niet verschijnt, is een identieke inspanning) niet gepubliceerd worden zonder de statuten te overtreden, wekt de indruk van censuur.

  En eerlijk gezegd is elke cent te veel voor mij.

  En ja, natuurlijk heb ik deze informatie gecommuniceerd als een suggestie voor verbetering, maar het wordt zelfgenoegzaam genegeerd en er wordt niet op gereageerd. Integendeel, er zijn altijd opmerkingen dat abonnementen worden opgezegd vanwege deze vreemde afhandeling.

  Ik zoek dus naar alternatieven waar ik geen zin heb in 'informatiemanipulatie'.

  Interessant is dat ze allemaal buiten Duitsland liggen. Dat is natuurlijk niet waar de Saab-blog over gaat.

  Ik zou blij zijn met goede suggesties voor neutrale rapportage, zonder politieke agenda in Duitsland.

  4
  1
  Beantwoorden
 • @ Oude Zweed,

  als het zo makkelijk was.

  Het is altijd handig om een ​​bepaalde mentaliteit (gierigheid is cool) en de domme mensen de schuld te geven van bepaalde verschijnselen.

  Politiek en media hebben de verkeerde burgers en ontvangers en als je het zo gelooft, maken medeburgers zich verantwoordelijk voor van alles en nog wat ...

  Maar hoe zit het met kip en ei in termen van media? ? ?

  Een kwart eeuw geleden werden de meeste 'onafhankelijke' media gefinancierd door reclame. En daarmee bedoel ik niet de particuliere omroepen met hun permanente en indringende onderbrekingen, maar eigenlijk de gedrukte media en de gevestigde pers ...

  Ja, ook dit wordt al meer dan 30 jaar voor meer dan 50% gefinancierd door reclame. En dat kun je ook voelen en lezen. Bijvoorbeeld als een “gerenommeerd” dagblad auto's op zaterdag wil laten testen, maar alle foto's en de tekst zijn uiteraard PR van de fabrikant.

  Ja, wat is 'gierigheid (of geld) is cool' en wie viel er als eerste voor deze mentaliteit?

  Zijn de lezers echt veranderd van een kritische pers of kritische lezers van de pers? Wat is er kip en wat is het ei ...

  4
  3
  Beantwoorden
 • Dat de meerderheid van mening is dat alles op internet gratis is, is slechts het topje van een ijsberg. Het basisgeluid in de samenleving is: ik wil nu alles. Ik wil goede straten, chique scholen, genoeg politie - maar belastingen zijn lelijk, alleen de politici steken in hun zakken.

  Gelukkig is het niveau hier op de SAAB-blog anders. In dit opzicht beschouw ik het bashen van publieke media als een kleine uitbijter. Mijn baan is in het medialandschap en ik moet elke dag de door het publiekrecht voorgeschreven bezuinigingen ontdekken - hier niet om zo rijk mogelijke dividenden te genereren, maar om het te doen met het geld dat met geweld werd ingezameld.

  Particulier gefinancierde media zijn bedrijven. Zoals elk bedrijf in de markteconomie, moeten ze winst genereren. Dit kan alleen als je producten aanbiedt die mensen willen consumeren en de kosten zo laag mogelijk houdt. Particuliere mediabedrijven gebruiken de 'informatie'- en' entertainment'-producten om het rendement te optimaliseren. Ik denk dat het heel gewaagd is om van zulke bedrijven echte bijdragen aan zo'n diversiteit te verwachten.

  Openbare media zijn geen staatsmedia. Ze worden op gelijke voet beheerd en hebben een zeer divers mandaat om informatie, amusement en cultuur te verspreiden, en niet alleen het soort dat de meeste mensen willen consumeren. Ze zijn niet verplicht om financiële investeerders te spoelen met een maximaal rendement. Ze zijn een uitdrukking van onze democratische samenleving, een waardevol bezit.

  Maar het is waar dat welke informatie aan het publiek wordt vrijgegeven en in welk formaat heel goed kan worden gedebatteerd. Dit gebeurt natuurlijk ook in redacties van alle media. In het beste geval zijn 'bezorgde burgers' van mening dat de Kanselarij misschien bepaalt wat er in de media wordt verspreid.

  11
  1
  Beantwoorden
 • Media Praktijk (PS)

  Overigens heb ik zelf vaak 'onafhankelijke journalistieke' artikelen geschreven omdat ik advertenties voor klanten had geboekt.

  Boek een kwart pagina en er is een “redactionele” hele pagina gratis. Uitgeverij en redactie besparen tijd en personeel en de (advertentie) klant krijgt precies wat hij wil ...

  De lezer en abonnee worden verraden en verkocht. Omdat ik deze praktijk ken van goed geprijsde, hoogglanzende tijdschriften.

  Dit later om uit te leggen waarom ik het onderwerp zo open vind. En als ik erover nadenk ...

  Kip en ei lijken me hier heel duidelijk. Lang voor Covid, het internet of wat dan ook, verliet de kip het pad van deugd ...

  Desalniettemin of juist daarom vind ik de oproep en het artikel van Tom zeer waardevol. We moeten allemaal grondig en kritisch zoeken naar manieren om een ​​onafhankelijke pers te promoten en te ondersteunen - zelfs als het lang geleden betekent om de naald in de hooiberg te vinden ...

  3
  1
  Beantwoorden
 • @ Sprott
  Citaat:
  Particuliere mediabedrijven gebruiken de 'informatie'- en' entertainment'-producten om het rendement te optimaliseren. Ik denk dat het heel gewaagd is om van zulke bedrijven echte bijdragen aan zo'n diversiteit te verwachten.

  Openbare media zijn geen staatsmedia. Ze worden op gelijke voet beheerd en hebben een zeer divers mandaat om informatie, amusement en cultuur te verspreiden, en niet alleen het soort dat de meeste mensen willen consumeren. Ze zijn niet verplicht om financiële investeerders te spoelen met een maximaal rendement. Ze zijn een uitdrukking van onze democratische samenleving, een waardevol bezit.
  Kort en bondig beschreven door Sprott.
  Dat betekent voor mij als burger, van de private media kan / mag ik alleen op interesses gebaseerde informatie verwachten ...,
  ÖR-media mogen daarom geen op interesses gebaseerde informatie hebben en mogen geen partijpolitieke oriëntatie hebben. En dit alles met vaste / constante € bijdragen. Ik zou het moeilijk noemen ...
  Ik zou graag zien dat ÖR-media, die zich inzetten voor de wetenschap, veelzijdige onderwerpen aanbieden en een nauwe dialoog met gebruikers onderhouden. Verwerk en publiceer feitelijk ongemakkelijke onderwerpen. Werk gedurende een 1/4 jaar aan belangrijke onderwerpen (bijv.).
  Ik kan in ieder geval na 20 uur 's avonds op prime time zonder misdaadseries enz.

  Als uitgeverij / groep Spinger door Amerikaanse investeerders is 'achtervolgd', is het inderdaad niet goed om te verwachten ...
  Gevolg voor mij: koop geen Springer mediaproducten. Maar dit 'consumptiepunt' was nooit moeilijk voor dit bedrijf ...

  5
  2
  Beantwoorden
 • Ik ben het er helemaal mee eens. Volksmuziekprogramma's, gokprogramma's in prime time, de 27e herhaling van de plaats delict nr. Xxx - ik denk dat er ongenoegen kan zijn.

  "De waarheid" kan niet bestaan, de wereld is kleurrijk. Kleurresten in rapporten en commentaren zijn natuurlijk overal te vinden. Het bevorderen van mediageletterdheid is het sleutelwoord. Vragen stellen wat we hebben gezien, gehoord en gelezen, brengt ons verder. Niet de verontwaardigde, soms miljoenenvoudige herverdeling van "nieuws" van twijfelachtige oorsprong.

  Het is maar goed dat we de SAAB-blog hebben, een oase in de dagelijkse storm van informatie.

  Beantwoorden
 • @ Sprott,

  waar en met wie zie je de bashing / de uitbijter?
  Ik vermoed dat je mijn opmerking bedoelt?

  Als je hetzelfde had begrepen, had je kunnen lezen dat de ÖR zo goed (maar ook dominant) is dat het de onafhankelijke media moeilijk maakt.

  Waar is het probleem alstublieft?

  U beschrijft het door de staat ondersteunde en tegelijkertijd neutrale mandaat van de itselfR zelf als een mandaat dat ook de belangen van minderheden moet behartigen ...

  Wat is in tegenspraak met mijn stelling dat een dergelijke allesomvattende opdracht de vrije media weinig ruimte laat voor eigen en economisch bruikbare diensten?

  Past als een vuist op het oog. Denk er gewoon over na.

  Misschien vindt u hier ook een goede uitleg van de 'bezorgde burger', wanneer en hoe het had moeten worden uitgedrukt in die zin dat de ÖR van de kanselarij kwam ...

  Niemand heeft ooit gezegd dat hier en uw opmerking - met een toespeling op politiek twijfelachtige houdingen - heel duidelijk onder de riem ligt.

  Van de ene media bruisend naar de andere, een eerlijke dialoog moet op zijn minst mogelijk zijn op een Saab-blog. En degenen die hier reageren, zijn de blogger en de gemeenschap een minimum aan eerlijkheid verschuldigd.

  Het is erg jammer dat je jezelf hier liever genereert op een door de staat ondersteunde en federaal presidentiële manier dan om ons lezers open en eerlijk te verrijken met je ervaring en praktijk met interessante en belangrijke informatie ...

  Maar is een succesmodel.
  Ga zo door en alles komt goed.

  Het zijn altijd volgzame stoïcijnen geweest die politiek, technisch en sociaal vooruitgang hebben geboekt. Stoïcijnen en vooruitgang, dat is taalkundig logisch ...

  5
  6
  Beantwoorden
 • Velen en vooral Tom zullen het hier niet leuk vinden, maar ik heb de media lang voor Corona grotendeels afgeschaft. Ik kon deze dagelijkse waanzin, idiotie, catastrofe, ... gewoon niet uitstaan ​​totdat ik moest overgeven. Het maakte me gewoon in een slecht humeur om deze jongens zoals Trump, Orban, de Turken en andere gekken (democratisch gekozen) om ons heen te hebben, of om het Beierse team (minister van Transport, minister van Binnenlandse Zaken, ...) van 's morgens vroeg tot' s avonds laat te krijgen - en de volgende ochtend weer dezelfde onzin in de krant. NEE!

  Ik annuleerde de krant, het speet me heel erg, want het waren niet de mensen en de krant zelf. Het nieuws op televisie werd tot een absoluut homeopathisch minimum teruggebracht. Over het algemeen zoek ik alleen programma's uit de mediabibliotheek als er tijd is en er niets beters te doen is. Anders blijft de doos weg, soms dagenlang 😉

  Ik praat er niet veel over, maar als het onderwerp ter sprake komt, merk ik dat verbazingwekkend veel mensen om me heen hetzelfde voelen en het op dezelfde manier aanpakken.

  12
  1
  Beantwoorden
  • Natuurlijk niet. We hebben het geluk om in een land te wonen met gratis media die (nog) beschikbaar zijn. Een voorrecht. Ik denk dat we dit ook moeten gebruiken.

   Maar: ik geef toe dat je niet alleen bent. Er zijn ook mensen om me heen die hetzelfde denken en dezelfde conclusies hebben getrokken.

   Beantwoorden
 • @ Herbert Hürsch

  De inhoud en taalkundige vorm van je laatste opmerking verraste me een beetje. Als u bijvoorbeeld hierboven schrijft:

  Begin citaat: "En als er na de publieke gratie iets in de onafhankelijke media van belang is, dan draait de ÖR eenvoudig de rollen om en rapporteert wat journalisten van X hebben onderzocht of wat Y in een interview tegen Z heeft gezegd ...

  Onder dergelijke omstandigheden - als de goed en veilig gefinancierde ÖR ook “gratis de pis kahn van anderen drijft” - kunnen onafhankelijke media hun eigen diensten niet economisch gebruiken. ”Einde citaat

  dan vraag ik mezelf serieus af, waar moeten deze uitspraken de "interessante en belangrijke informatie" bevatten die de SAAB-blog kan verrijken? In deze vorm is wat u schrijft een algemene, onbewezen kritiek op eenzijdige kritiek op de openbare media.

  Evenmin schreef ik dat iemand van de commentatorengroep in de verwarring was geraakt van de openbare media en de staatsmedia. Integendeel, ik heb een positieve verklaring afgelegd over het niveau hier op de SAAB-blog en mis geen enkele kans om deze houding keer op keer te benadrukken. Het is mij niet duidelijk wat - zoals u schrijft - "onder de riem" zou moeten zijn, maar ik leg het mij graag uit.

  Ik kan ook niet begrijpen dat je beschuldiging van oneerlijkheid, mij beschuldigen van zoiets, een sterk stuk is dat ik niet onomstreden kan laten en dat nauwelijks past bij de sfeer hier op de blog. De termen "staatssteun en federaal presidentieel" zijn ook bizar. Ik geloof dat mijn bekentenis nooit aanmatigend of eigenwijs is, op geen enkele manier bedoeld.

  Overigens heb ik altijd aangenomen dat we te maken hebben met reacties in de blogcommentaarfunctie. Opmerkingen geven altijd een mening, hier worden geen onderzoeksdossiers verwacht.

  5
  1
  Beantwoorden
 • @ Sprott,

  Ik vraag u. Je schrijft over bashen en heel expliciet over een uitbijter op de Saab-blog en wilt nu niemand bedoelen, iemand bekritiseren en integendeel alleen het hoge niveau prijzen?

  Weet je precies wat je schreef, kun je het anders lezen en moet ik het je nu uitleggen?

  Waarom is dat?

  Over wat te vertellen gesproken. Waarom zou je ons de functie en de democratische sociale status van de ÖR uitleggen als je geen twijfels hebt over het lezerspubliek en je niet wilt dat iemand wordt aangesproken?

  Dat bedoelde ik met de regering en het federale voorzitterschap.

  Anders beschouw ik AERO-9-3.

  De ÖR hoeft niet altijd alles en altijd te doen. Een bepaalde concentratie zou hem goed doen en zijn niveau verhogen. Hij zou ook financieel in staat zijn om zijn samenwerking met vrije media en onafhankelijke journalisten te verdiepen, het scala aan onderzoek en opinies te verbreden en daarbij ook de diversiteit van media en opinie alsook onafhankelijke journalisten en media financieel te bevorderen.

  Daarover gaat het artikel.

  Als de ÖR mijn kinderen een herhaling van de Pupsburg-oogdoos had gegeven, hadden ze er een paar centen voor gehad.

  Maar nee, in plaats van een rustig en analoog eiland met twee bergen, moest er een relatief hysterische remake van de computer komen. Uh hu hu hu hu ho, Jim Button stoomt! ! !

  ADHD, GEZ & ÖR - allereerst wil ik de mediavaardigheid die u noemde van de ÖR. Het is triest als de staatsondersteunende professionals hun schouders ophalen bij de ouders en kinderen wiens geld ze verdienen ...

  Beantwoorden
 • De ÖR hebben het moeilijk. In vergelijking met andere Europese landen moet je ze echt beschermen. Ze leveren meestal (niet altijd) een goed niveau. Soms is alles een beetje te hard, omdat ze achter de doelgroep moeten hijgen. Maar de vrouw (man) moet dat kunnen.

  Niemand kan het goed doen, zoals je hier duidelijk kunt zien.

  Beantwoorden
 • @ Anna Maria,

  ja, ze hebben het moeilijk. Maar de belangrijkste kritiek - voor zover ik kan zien - is niet dat de ÖR zou lijden onder een gebrek aan formaten, zendtijd en kanalen.

  De kritiek lijkt oppervlakkig en in staat tot een meerderheid, dat de ÖR het zichzelf gemakkelijker zou moeten maken en integendeel meer zou moeten focussen en concentreren ...

  Waar moet het heen als je eerst het water van privé- en nu ook streamingdiensten wilt graven?

  Kwaliteit niet kwantiteit. Focus op de essentie. Maar daar met meer breedte en diepte. Er is geen andere weg ...

  Het kan niet de bedoeling zijn van de ÖR om het "betere" YouTube-kanaal nu via GEZ te financieren.

  Beantwoorden
 • Helaas heb ik ook wat verschuldigd is aan andere partijen met een veel agressievere advertentiestrategie.
  Maar ik ben in december overgeplaatst.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.