Saab 9000 ontmoet Neckermann. Een stadsverhaal uit Frankfurt.

Het Neckermann-hoofdkantoor aan de Hanauer Landstrasse is moeilijk te missen. Het meet 256 meter lang en 56 breed. Het imposante werk is een van de drie originele Frankfurtse gebouwen van architect Egon Eiermann. Naast de Olivetti-torens en het complex aan de Hanauer Landstrasse bouwde Eiermann de administratie Hochtief, die sindsdien het slachtoffer is geworden van de sloop. Neckermann en Olivetti zullen dit lot bespaard blijven. Beide ensembles zijn monumentale panden.

Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann. Let op het open trappenhuis
Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann. Let op het open trappenhuis

In 1961 werd het hoofdkantoor na 3 jaar bouwen voltooid. Opvallende kenmerken van het gebouw zijn de buitentrappen. architect Eiermann zet ze op om ruimte binnenin te besparen. Er zijn er twee aan elke kant van het gebouw. De markante hoofdingang werd later voor het Eiermann-ensemble geplaatst. Je kunt het zien, het is als een verontrustend vreemd lichaam.

Op bruiloften werkten meer dan 3.800 mensen op het ongeveer 24 hectare grote terrein. De retailgroep met een omzet van XNUMX miljard DM beschikte over eigen gevelbekleding, een thermische centrale, diverse parkeergarages en parkeerdekken.

Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann

De schok in 2012 en een einde aan een stukje geschiedenis van Frankfurt. Het bedrijf ging failliet en een Turkse investeerder nam het pand over. Delen ervan worden vandaag verhuurd, de magazijnen maken gebruik van logistiek medewerkers en een bedrijf uit Bremen zorgt voor Koreaanse importvoertuigen. Grote delen van het hoofdkantoor verouderen echter gewoon en worden tijdelijk gebruikt voor vluchtelingen. Het vinden van een echt duurzaam gebruiksconcept is moeilijk, al was het alleen vanwege de monumentenbeschermingsvereisten.

Ik hou van de Eiermann-gebouwen en op een grijze, regenachtige dag neem ik de tijd op de site. De klok lijkt te zijn gestopt in de Hanauer Landstrasse. 8 jaar na zijn faillissement is er nog veel te vinden van het voormalige postorderbedrijf. Men voelt het vroegere belang als werkgever voor Frankfurt. De opvallende rode letters zijn nog steeds te zien op verschillende gebouwen. Maar de hoofdingang met de vreemde luifel die voor het Eiermann-gebouw was geplaatst, lijkt uit de tijd. Niet geschikt voor de structuur, vreemd. Uit een tijdperk waarin de Duitsers nog door catalogi bladerden.

Ooit een werkplek van 3811 mensen

Het is hier behoorlijk somber. Het groen van de lente worstelt en dekt gracieus de achteruitgang. Ik ontdek parkeerplaatsen voor bezoekers, maar geen bezoekers meer. De borden dragen Neckermann.de als inscriptie. Een sticker over de oude letters. Haastig van streek, een vergoelijking van traditie. Je wilde modern zijn, internetbewust. Ga snel weg van de oude catalogus en de bank van oma. Naar de jongens op het scherm. Het hernoemen hielp niet in 2006.

Het regent, de Saab rolt naar de ingang van de werknemer. 3.811 mensen zouden hier precies hebben gewerkt. Het hoofdkantoor was ooit ultramodern, toonaangevend en onderscheidend. Wat aan de buitenkant werd aangegeven, ging aan de binnenkant door. Josef Neckermann gaf zijn bedrijf een boost met de nieuwste infrastructuur, IBM mainframe verwerkte klantgegevens. Dynamische drukte moet hier ooit zijn geweest. Vandaag? Het is absoluut stil, ik ben hier alleen. In de jaren zestig was het hoofdkantoor omgeven door een ruime campus. Door de jaren heen is het gebouwd met gebouwen in de richting van de Hanauer. De faciliteit heeft een beetje groen behouden en het gevoel van hoe het er 60 jaar geleden uit had kunnen zien.

Hoe werkt het Neckermann-hoofdkantoor vandaag? Het gebouw is groot, maar niet bedreigend. Het is representatief en nog steeds licht. Het is oud. In 1960 verhuisden de eerste medewerkers en een jaar later was de bouw afgerond. Je kunt de 60 jaar van het gebouw nauwelijks zien, zoals veel andere Eiermann-fabrieken. Ondanks de moeilijk te ontkennen sporen van achteruitgang ziet het er technisch en modern uit.

Neckermann is de stadsgeschiedenis van Frankfurt

De slagboom bij de ingang bestaat niet meer, de 9000 passeert de Neckermann AG gevelbeplating. Hier kwamen eens goederentreinen met goederen aan, vaak uit de andere Duitse staat, die goedkope maar kwalitatief hoogwaardige buitenlandse valuta produceerden. Hiervoor werden soms politieke gevangenen gebruikt - een zwarte vlek in de Duits-Duitse geschiedenis. Het magazijncomplex wordt nu gebruikt door logistieke bedrijven. Onderdelen als de kazerne van de voormalige fabriekswinkel vervallen langzaam, woestenij en natuur wisselen elkaar af.

De laatste bouwfase van het Neckermann-complex is het in 2001 gebouwde parkeerterrein en logistiek centrum. De grote, rode N is nu verwijderd en een dochteronderneming van Deutsche Bahn is de huurder. Het staat tegenover de oude gebouwen en ziet er nog steeds modern uit.

Hoe kan de site doorgaan? Neckermann is Duitse industriële en Frankfurtse stadsgeschiedenis. Het Eiermann-gebouw staat voor de tijd van het economische wonder, het wordt bedreigd zoals andere architectengebouwen. De Eiermann campus in Stuttgart was IBM het hoofdkantoor. Ook zijn toekomst is al jaren onduidelijk. Er was korte tijd hoop toen de herrezen autofabrikant Borgward de gebouwen wilde betrekken en renoveren. Maar dat is nu ook geschiedenis.

15 thoughts on "Saab 9000 ontmoet Neckermann. Een stadsverhaal uit Frankfurt."

 • Spannende constructie! Bedankt voor de suggestie.

 • Dus het Neckermann-gebouw past niet bij mij, maar de Olivetti-torens zijn een heel andere klasse. Naar mijn mening zouden ze veel beter passen als achtergrond voor de prachtige 9000. Licht, tijdloos, bijna filigraan. De oude, nu afgescheurde pelgrimshandschoen van de Astra-administratie ging ook een beetje in die richting, zij het een beetje onhandiger. De Neckermann buitentrap (niet de trapsnack) deed me spontaan een beetje denken aan het Centre Georges-Pompidou. Ik vind het in ieder geval jammer dat je op veel plaatsen, zelfs in de particuliere bouwsector, bijna alleen pseudo-Bauhaus geprefabriceerde gebouwen kunt zien. Kopieer en plak, veel wit beton. Maar het valt me ​​altijd op dat ik de 9000 in zilver gewoon geweldig vind, ik had hem destijds waarschijnlijk in het zwart besteld om me later te ergeren; -9II NG niet met ...

 • Immers:
  Bij de poortwachter waren er ook glas-rook-blauwe ruiten zoals in SAAB-showrooms van het laatste ontwerpniveau 😉

  Bedankt voor het gevarieerde rapport, Tom.

 • "Let op het open trappenhuis"

  Nee, let op de compositie van de foto! Geen vallende lijnen. Dynamisch en nauwkeurig gekozen verdwijnpunt. Relaties tussen onderwerp en fotohoeken. De economische en accentuerende overeenkomst tussen achterlichten en de branding op het dak en het complementaire groen in een anders nogal monochroom en ondanks zijn complexiteit zeer netjes en duidelijk gestructureerd beeld ...

  Chapeau. Het is echt een goede foto.

 • Quo vadis SAABblog ???
  Gefeliciteerd met dit verrassende artikel! Simpelweg geweldig!
  “MONUMENTE” van de Duitse Stichting voor Monumentenbescherming had het niet beter gekund. Of is het bovenstaande artikel misschien al aangeboden aan de natuurbeschermers in Bonn ???
  Geweldige stationwagen, architectuur en SAAB.
  Nogmaals, kijkend over de beroemde plaat laat zien hoe interessant het leven kan / is.
  Met dit steile sjabloon zie ik nog lang geen einde aan de blog (!!!)!
  Dergelijke "reisverhalen" zijn nog steeds gemakkelijk mogelijk met voertuigen die thuis zijn op lange reizen ...
  Ik blijf doneren ... ;-), december komt eraan.

  7
  1
 • leuk artikel! Een blik buiten de doos die soms goed voor je is.
  De trap op de bovenste foto in een administratief gebouw van zeven verdiepingen kan naar mijn mening alleen vluchttrappen zijn die bij brand als tweede vluchtroute zouden zijn gebruikt.
  LG in de rondte

 • Hallo en heel erg bedankt voor het geweldige verhaal ... alsjeblieft meer!

  3
  1
 • Dank u! Ik kon de Olivetti-torens nog steeds van binnen ervaren tijdens de opwindende tijden waarin mensen goede computers bouwden in Italië. Ik voel me zoals jij. Je staat op de lijst van mijn toekomstige rapporten met de 9000 of misschien een andere Saab.

 • Gewoon een geweldig artikel. Nog een reden om een ​​suggestie te doen om de beste artikelen in één boek te combineren.

 • Bedankt Tom voor je interessante rapport over Eiermann en Neckermann.
  Het was de tijdgeest om zulke enorme 'blokken' in het landschap te plaatsen.
  Corbusier deed dit ook met zijn thuismachines. Zelfs als ik Eiermann ben zoals
  Architect stelt het zeer op prijs, naar mijn mening is het Neckermann-gebouw er niet een van
  de beste projecten. Elke keer als ik op de snelweg bij de Olivetti-torens ben
  voorbij rijden, mijn hart gaat open. Wat een elegantie en gewichtloosheid
  en lichtheid die uit deze torens straalt is nog steeds mijn architectuur
  Bekijk ongeëvenaard. Kijk maar naar de 'primitieve' en banale wolkenkrabbers in de
  Milieu. Bedankt voor je reis naar Frankurt en de geweldige blog.
  Overigens: de buitentrappen zijn geen “trappen” maar enkelgangig
  Trappen die de buitenste arcades openen en waarschijnlijk alleen dienen
  als vluchtroutes. Vanwege de hoogte van het gebouw moeten er binnen liften zijn
  en open aansluitende trap.

 • Niet helemaal. Hij is complexer en altijd een beetje een diva.

 • De 9k lijkt niet zo simpel als de tafel?

 • Mooi hoor! Ik waardeer Eiermann enorm. Ook de tafels en stoelen die nog te koop zijn.

  10
 • SUPER GOED

  Wat een artikel! ! !
  En geweldige foto's. Anna is een schoonheid en Eiermann is niet minder interessant voor zijn beroemde tafel dan een 9K ...

  Vorm ontmoet functie - auto ontmoet immobilisatie - design ontmoet architectuur ...

  De blog overtreft zichzelf.

  14
  3

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.