Saab 9000 ontmoet Neckermann. Een stadsverhaal uit Frankfurt.

Het Neckermann-hoofdkantoor aan de Hanauer Landstrasse is moeilijk te missen. Het meet 256 meter lang en 56 breed. Het imposante werk is een van de drie originele Frankfurtse gebouwen van architect Egon Eiermann. Naast de Olivetti-torens en het complex aan de Hanauer Landstrasse bouwde Eiermann de administratie Hochtief, die sindsdien het slachtoffer is geworden van de sloop. Neckermann en Olivetti zullen dit lot bespaard blijven. Beide ensembles zijn monumentale panden.

Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann. Let op het open trappenhuis
Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann. Let op het open trappenhuis

In 1961 werd het hoofdkantoor na 3 jaar bouwen voltooid. Opvallende kenmerken van het gebouw zijn de buitentrappen. architect eierman zet ze op om ruimte binnenin te besparen. Er zijn er twee aan elke kant van het gebouw. De markante hoofdingang werd later voor het Eiermann-ensemble geplaatst. Je kunt het zien, het is als een verontrustend vreemd lichaam.

Op bruiloften werkten meer dan 3.800 mensen op het ongeveer 24 hectare grote terrein. De retailgroep met een omzet van XNUMX miljard DM beschikte over eigen gevelbekleding, een thermische centrale, diverse parkeergarages en parkeerdekken.

Neckermann hoofdkantoor van Egon Eiermann

Aan de schok in 2012 en een stukje geschiedenis van Frankfurt kwam een ​​einde. Het bedrijf ging failliet en een Turkse investeerder nam het pand over. Een deel ervan wordt vandaag verhuurd, de magazijnen maken gebruik van logistiek medewerkers en een bedrijf uit Bremen zorgt voor geïmporteerde Koreaanse voertuigen. Grote delen van de hoofdadministratie worden echter gewoon voor zichzelf ouder en worden soms gebruikt voor vluchtelingen. Het vinden van een echt duurzaam gebruiksconcept is lastig, alleen al vanwege de eisen die gesteld worden aan monumentbescherming.

Ik hou van de Eiermann-gebouwen en op een grijze, regenachtige dag neem ik de tijd om het terrein te verkennen. De klok lijkt te hebben stilgestaan ​​op de Hanauer Landstrasse. Acht jaar na het faillissement is een groot deel van het voormalige postorderbedrijf nog steeds terug te vinden. Men kan het vroegere belang als werkgever voor Frankfurt voelen. De kenmerkende rode letters zijn nog steeds te zien op verschillende gebouwen. Maar de hoofdingang met de vreemde luifel die voor de Eiermann Bau was geplaatst, lijkt uit die periode gevallen te zijn. Komt niet overeen met de structuur, vreemd. Uit een tijd dat de Duitsers nog door catalogi bladerden.

Ooit een werkplek van 3811 mensen

Het is hier behoorlijk somber. Het groen van de lente worstelt en dekt gracieus de achteruitgang. Ik ontdek parkeerplaatsen voor bezoekers, maar geen bezoekers meer. De borden dragen Neckermann.de als inscriptie. Een sticker over de oude letters. Haastig van streek, een vergoelijking van traditie. Je wilde modern zijn, internetbewust. Ga snel weg van de oude catalogus en de bank van oma. Naar de jongens op het scherm. Het hernoemen hielp niet in 2006.

Het regent, de Saab rolt door naar de personeelsingang. 3.811 mensen zouden hier precies hebben gewerkt. Het hoofdkantoor was ooit zeer modern, toekomstgericht en onderscheidend. Wat aan de buitenkant werd gesuggereerd, ging door naar binnen. Josef Neckermann versterkte zijn bedrijf met de nieuwste infrastructuur en IBM-mainframes verwerkten klantgegevens. Er moet hier ooit een dynamische drukte zijn geweest. Vandaag? Het is absoluut stil, ik ben hier alleen. In de jaren zestig werd het hoofdkantoor omgeven door een ruime campus. In de loop der jaren werd het gebouwd met gebouwen die uitkijken op de Hanau. De faciliteit heeft een beetje groen behouden en het gevoel van hoe het er 60 jaar geleden uitzag.

Hoe werkt het Neckermann-hoofdkantoor vandaag? Het gebouw is groot, maar niet bedreigend. Het is representatief en nog steeds licht. Het is oud. In 1960 verhuisden de eerste medewerkers en een jaar later was de bouw afgerond. Je kunt de 60 jaar van het gebouw nauwelijks zien, zoals veel andere Eiermann-fabrieken. Ondanks de moeilijk te ontkennen sporen van achteruitgang ziet het er technisch en modern uit.

Neckermann is de stadsgeschiedenis van Frankfurt

De slagboom bij de ingang bestaat niet meer, de 9000 passeert de gevelbekleding van Neckermann AG. Ooit kwamen hier goederentreinen met goederen aan, vaak uit de andere Duitse staat, die goedkope, maar hoogwaardige buitenlandse valuta produceerde. Soms werden er politieke gevangenen voor gebruikt - een zwarte vlek in de Duits-Duitse geschiedenis. Het magazijncomplex wordt nu gebruikt door logistieke bedrijven. Onderdelen zoals de kazerne van de voormalige fabriekswinkel vervallen langzaamaan, industriële woestenij en natuur wisselen elkaar af.

De laatste bouwfase van het Neckermann-complex is het in 2001 gebouwde parkeerterrein en logistiek centrum. De grote, rode N is nu verwijderd en een dochteronderneming van Deutsche Bahn is de huurder. Het staat tegenover de oude gebouwen en ziet er nog steeds modern uit.

Hoe kan de site doorgaan? Neckermann is Duitse industriële en Frankfurtse stadsgeschiedenis. Het Eiermann-gebouw staat voor de tijd van het economische wonder, het wordt bedreigd zoals andere architectengebouwen. De Eiermann campus in Stuttgart was IBM het hoofdkantoor. Ook zijn toekomst is al jaren onduidelijk. Er was korte tijd hoop toen de herrezen autofabrikant Borgward de gebouwen wilde betrekken en renoveren. Maar dat is nu ook geschiedenis.

15 gedachten over 'Saab 9000 ontmoet Neckermann. Een stadsverhaal uit Frankfurt."

  • blanco

   Spannende constructie! Bedankt voor de suggestie.

 • blanco

  Het Neckermann-gebouw past dus niet bij mijn smaak, maar de Olivetti-torens bevinden zich in een heel andere klasse. Naar mijn mening zouden ze veel beter hebben gewerkt als achtergrond voor de prachtige 9000. Licht, tijdloos, bijna filigraan. De oude, inmiddels afgescheurde Astra administratieve pilstulpe ging een beetje in dezelfde richting, zij het wat onhandiger. De Neckermann buitentrap (niet de trapsnack) deed me spontaan een beetje denken aan het Centre Georges-Pompidou. Ik vind het in ieder geval jammer dat je op veel plaatsen, ook in de particuliere bouwsector, bijna alleen pseudo-Bauhaus prefab gebouwen ziet. Kopieer en plak, veel wit beton. Maar het valt me ​​keer op keer op dat ik de 9000 in zilver gewoon geweldig vind, ik had hem toen waarschijnlijk in het zwart besteld om me later te irriteren ... ;-)) Deze achterkant met de fantastische tweekleurige "light band" - er komt zelf een 9 bij -5II NG niet met ...

 • blanco

  Immers:
  Bij de poortwachter waren er ook glazen rookblauwe ramen zoals in SAAB-showrooms vanaf de laatste ontwerpfase 😉

  Bedankt voor het gevarieerde rapport, Tom.

 • blanco

  "Let op de open trap"

  Nee, let op de compositie van de foto! Geen vallende lijnen. Dynamisch en nauwkeurig gekozen verdwijnpunt. Relaties tussen onderwerp en beeldhoeken. De economische en accentuerende overeenkomst tussen achterlichten en de branding op het dak en het complementaire groen in een verder nogal monochroom en, ondanks de complexiteit, zeer netjes en duidelijk gestructureerd beeld ...

  Chapeau. Het is echt een goede foto.

 • blanco

  Quo vadis SAABblog ???
  Gefeliciteerd met dit verrassende artikel! Simpelweg geweldig!
  "MONUMENTEN" van de Duitse Stichting voor Monumentenbescherming hadden niet beter kunnen doen. Of misschien wordt het bovenstaande artikel al aangeboden aan monumentenbeschermers in Bonn ???
  Geweldige stationwagen, architectuur en SAAB.
  Nogmaals, kijkend over de beroemde plaat laat zien hoe interessant het leven kan / is.
  Met dit steile sjabloon zie ik nog lang geen einde aan de blog (!!!)!
  Dergelijke 'reisverhalen' zijn nog goed mogelijk met voertuigen die thuis zijn tijdens lange reizen ...
  Ik zal blijven doneren ... ;-), december komt eraan.

  7
  1
 • blanco

  leuk artikel! Een blik buiten de doos die soms goed voor je is.
  De trap op de bovenste foto in een administratief gebouw van zeven verdiepingen kan naar mijn mening alleen vluchttrappen zijn die bij brand als tweede vluchtroute zouden zijn gebruikt.
  LG in de rondte

 • blanco

  Hallo en heel erg bedankt voor het geweldige verhaal ... meer ervan, alsjeblieft!

  3
  1
 • blanco

  Gewoon een geweldig artikel. Nog een reden om een ​​suggestie te doen om de beste artikelen in één boek te combineren.

 • blanco

  Bedankt Tom voor je interessante rapport over Eiermann en Neckermann.
  Het was de tijdgeest van die tijd om zulke enorme “blokken” in het landschap te plaatsen.
  Corbusier deed dit ook met zijn thuismachines. Zelfs als ik Eiermann ben zoals
  Architect stelt het zeer op prijs, naar mijn mening is het Neckermann-gebouw er niet een van
  de beste projecten. Elke keer als ik op de snelweg bij de Olivetti-torens ben
  voorbij rijden, mijn hart gaat open. Wat een elegantie en gewichtloosheid
  en lichtheid die uit deze torens straalt is nog steeds mijn architectuur
  Bekijk ongeëvenaard. Kijk maar naar de "primitieve" en banale wolkenkrabbers in de
  Milieu. Bedankt voor je reis naar Frankurt en de geweldige blog.
  Overigens: de buitentrap is geen 'trappenhuis' maar een enkele trap
  Trappen die de buitenste arcades openen en waarschijnlijk alleen dienen
  als vluchtroutes. Vanwege de hoogte van het gebouw moeten er binnen liften zijn
  en open aansluitende trap.

  • blanco

   Dank u! Ik kon de Olivetti-torens nog steeds van binnen ervaren tijdens de opwindende tijden waarin mensen goede computers bouwden in Italië. Ik voel me zoals jij. Je staat op de lijst van mijn toekomstige rapporten met de 9000 of misschien een andere Saab.

 • blanco

  De 9k lijkt niet zo simpel als de tafel?

  • blanco

   Niet helemaal. Hij is complexer en altijd een beetje een diva.

 • blanco

  SUPER GOED

  Wat een artikel! ! !
  En geweldige foto's. Anna is een schoonheid en Eiermann is niet minder interessant dan een 9K alleen al voor zijn beroemde tafel ...

  Vorm ontmoet functie - auto ontmoet onroerend goed - design ontmoet architectuur ...

  De blog overtreft zichzelf.

  14
  3
  • blanco

   Mooi hoor! Ik waardeer Eiermann enorm. Ook de tafels en stoelen die nog te koop zijn.

   10

Reacties zijn gesloten.