Saab 900 Turbo op het vliegdekschip. Waar anders?

Saab en de vliegtuigen. Gemeenschappelijke wortels. Soms zelfs gewone vaders tot ver in de jaren 90. De grenzen tussen de afdelingen waren vloeiend totdat GM uiteindelijk muren ophief. In 1997 waren ze nog steeds permeabel. Dus welk idee lag meer voor de hand dan de Saab 900 Turbo op een drager te plaatsen voor een korte commercial?

Saab 900 Turbo op het vliegdekschip
Saab 900 Turbo op het vliegdekschip

185 turbo pk uit een cilinderinhoud van 2 liter klinkt vandaag niet meer spectaculair. Eerlijk gezegd waren ze er in 1997 ook niet. Datasheets zijn één ding, rijervaring is iets heel anders. De 900 Turbo was niet voor niets het topmodel in zijn serie. Goed om mee te beginnen, maar vooral vol als je over landweggetjes raast. De parade-discipline van Saab, de 900, kon vol scoren.

900 Turbo het vliegdekschip

In de reclamespot brengt de 900 Turbo de lift van de buik van het vliegdekschip naar de cockpit. Het begint dramatisch, de camera schakelt snel achter elkaar tussen de radarruimte van de drager en de cockpit van de 900. De stem kondigt vanuit de achtergrond aan van 6.5 naar 0 km / u in 96 seconden. Terug naar 0 maar veel sneller. De mensen uit Zuffenhausen, die jaren later iets soortgelijks organiseerden, hadden ook de spot kunnen schieten.

De korte promotieshoot voor de Noord-Amerikaanse markt verloopt zeker goed. Stout geënsceneerd, prachtig geënsceneerd. Iets dat bij potentiële klanten blijft. Is er nog een vraag of de film echt op een vliegdekschip is opgenomen? Vliegdekschepen zijn op zichzelf zeldzaam, de Zweden hebben dat niet gehad. Ze zijn ook duur om te bedienen en het is bekend van de Amerikaanse marine dat het alleen een open geest toont als je een beetje een topwapengevoel krijgt.

Dus heeft Saab Noord-Amerika tegen exorbitante kosten op een vliegdekschip gezet? Of heb je je toevlucht genomen tot goedkope hulp van het computerlaboratorium? Dat laatste zal waarschijnlijk het geval zijn. De shoot is nog steeds goed.

11-gedachten ook "Saab 900 Turbo op het vliegdekschip. Waar anders?"

 • Gewoon geweldig! Had (en zou) net zo cult moeten worden als de Audi Quattro op de skischans! Als ik het akoestisch goed begrijp, haalde de 900 Turbo het in 0 seconden van 100 tot bijna 0 km / h (= van 60 tot 6,95 mph). Niet slecht! 🙂

  Beantwoorden
 • Hello!
  Het vliegdekschip is waarschijnlijk de USS Lexington (CV-16). In 1997 was ze niet langer in dienst van de Amerikaanse marine. Ze is sinds 1992 een museumschip. Het zou dus best kunnen dat de plek daar is neergeschoten.
  https://de.wikipedia.org/wiki/USS_Lexington_(CV-16)
  De versnellingsscène draait echter niet op het schip omdat de markering niet past.

  11
  Beantwoorden
 • Oh jee, deze keer heb ik de video bekeken (opnieuw tussen de deur en het scharnier) (de titel maakte me buitengewoon nieuwsgierig), maar ik las de tekst niet. Wat beschamend! 🙁 Alles zit erin, zoals ik ook herkende toen ik weer luisterde, het was zelfs 6,5 seconden van 0 tot 96. Zeer indrukwekkend en 1.000 bedankt voor deze fantastische plek aan Tom, wiens rapporten ik beloof in de toekomst grondiger te lezen - voordat ik denk dat ik mijn mosterd moet bijdragen uit spontaan enthousiasme! 😉

  Beantwoorden
 • Mooi hoor! ! !

  Maar er werd niets gefilmd op de portier of zelfs op zee. Hij heeft niet eens een wake ...

  De Saab is ook niet opgestart. De camera gaat gewoon uit.

  Intelligent gemaakt. Goedkope opname, waarschijnlijk wat materiaal uit het archief van de Navy + Postproductie en goed gesneden = wauw-effect.

  De rijprestaties zijn nog steeds te zien. Als je snuffelt in actuele datasheets en brochures, vind je talloze modellen die de 900 Turbo in de schaduw zetten.

  Dan vraag je je op straat af, waar zijn ze gebleven?

  Er worden veel auto's met kleine motoren gekocht en er komen niet alleen nieuwe auto's op de weg. Saab (ongeacht welke) speelt en zwemt nog steeds met hem.

  6
  1
  Beantwoorden
 • Ja, toen deed ik het beter dan ik dacht. Maar het schip was nog steeds correct geïdentificeerd.

  Beantwoorden
 • @ Sneeuwwitje,

  Wat mij betreft staat uw eerste opmerking buiten kijf. Ze identificeerden niet alleen het schip, ze wezen er ook op dat de acceleratiereis elders was begonnen. Perfect. Dank u.

  Beantwoorden
 • Geweldige plek! Ik herinner me ook een van mijn studententijd in Plymouth 84, toen een 900 Turbo de camera op een landingsbaan naderde en een SAAB-straaljager van achteren kwam - geweldig!

  De prestatiegegevens van de hier getoonde 900 Turbo zijn numeriek niet uitstekend, maar in de praktijk is dit tot op de dag van vandaag in perspectief geplaatst. Ik heb dit type als coupé met een leeggewicht van 1300kg. De auto's van vandaag in deze klasse wegen een halve ton meer en daar begint het plezier. Het uiterlijk van de Talladega-editie laat geen conclusies toe over de motorisering.
  Hij is echt goed in Spurts op de snelweg bij hogere snelheden 😉 De coureurs van de achtergebleven nieuwe auto's nemen het heel persoonlijk, soms ...

  Beantwoorden
 • @ GP362,

  Je maakt me echt jaloers. Ik ken het spel met de nieuwe auto's zo vergelijkbaar met mijn Saab (EZ 2007) en een 160 PS Volvo (EZ 1970), maar ik mis een lichte turbo uit de jaren tussenin ...

  ... en boeit me heel erg.

  En het is waar dat de verhouding tussen vermogen en gewicht in de loop der jaren nauwelijks is veranderd en voor sommige van de "oude" auto's zelfs veel hoger is dan voor de gemiddelde nieuwe auto.

  Geldt zelfs voor mijn twee.

  Als de 9-5 2.0t niet had gewerkt, zou de 50 (!) Jaar oude 164E zowel de hogere prestaties (absoluut) als veruit de betere vermogen-gewichtsverhouding hebben.

  Maar hoe dan ook, de beste verhouding tussen vermogen en gewicht van deze drie zou een 900 Turbo zijn als ik er een had. Het was absoluut een behoorlijk coole sok ...

  Hoge afgunstfactor.

  Beantwoorden
 • Als voormalig tekstschrijver voor Volvo (maar ik reed altijd Saab of dan Alfa) en ik kan met zekerheid zeggen dat het niet op het vliegdekschip is opgenomen. Maar op een normaal vliegveld. En de laatste opname wordt met de computer gekopieerd.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.