Saab valt aan. Het voorjaarsoffensief met Bob Sinclair.

Bob Sinclair! Jongere lezers zullen nauwelijks iets met de naam associëren. De ouderen krijgen stralende ogen. Bob Sinclair is een Saab-legende. Een persoonlijkheid die niet alleen Saab tot topprestaties en de beste resultaten op de Amerikaanse markt bracht. Druk, vol ideeën en op missie. Soms erg ongemakkelijk voor de Zweden.

Saab 9000 tegen de rest van de wereld
Saab 9000 tegen de rest van de wereld

Tegenwoordig zou Robert J.Sinclair, zoals zijn volledige naam luidt, als een marketinggenie worden beschouwd. Toen hij president werd van Saab Noord-Amerika, viel het merk uit. Dat was in 1979. Slechts 4 jaar later had het de verkoop vermenigvuldigd en verkocht Saab meer dan 25.000 voertuigen per jaar in de VS. Sinclair had een visioen. Hij trimde het merk voor luxe en exclusiviteit. Hout en leer in de Saab, krachtige turbomotoren. Hij zag Saab bovenaan en ver vooruit.

Een exclusief Europees merk. Hij vond dat geweldig, en hij irriteerde de Zweden totdat ze eindelijk leverden wat hij en de Amerikanen wilden. Toen Zweden hem de slanke en zwak gemotoriseerde tweedeursversie van de 900 presenteerde, het instapmodel voor de Scandinavische markt, vond hij dat helemaal niet leuk. Hij wilde bestellen, zei hij. Maar als turbo, met leer en zonder vast dak. Dit resulteerde in de 900 Cabriolet. Het werd het grootste Saab-succes aller tijden.

Lente-offensief. Saab valt aan!

Sinclair was dol op details. Hij herdefinieerde niet alleen de relatie met de dealers. Saab-chauffeurs waren ook verrast na het kopen van een nieuwe auto. Klanten ontvingen een brief van de president van Saab, Noord-Amerika, met een van de legendarische sleutelhangers die bij verlies naar het hoofdkantoor van Saab konden worden teruggestuurd. En van daaruit zouden ze hun weg terug naar de eigenaar hebben gevonden.

Dan, twee weken na elkaar, een pakketje met een boek over het merk en de vraag of alles in orde was. Enige tijd later volgde brief 3. Daarin stond het visitekaartje van Sinclair. Als er iets mis is met je Saab of als er problemen zijn, bel me dan!

Sinclair was niet bang om zelf de telefoon op te nemen. Op deze manier werden klachten afgehandeld, problemen opgelost. Hallo, dit is de president van Saab Noord-Amerika, wat kan ik voor u doen? Dat was hoe het was in het land van de voorheen onbeperkte mogelijkheden en bij Saab. Succesvolle klantenbinding in de jaren 80.

Andere markten namen het concept over en zetten het tot ver in de jaren negentig voort onder de term “Take-off Program” (TOF). Voor het modeljaar 90 viel Bob Sinclair opnieuw aan. Met uitgekiende oorlogsretoriek wilde hij voorkomen dat klanten de verkeerde auto kochten. Dat kan alleen als u in een Saab-Scania verkoopruimte terecht komt.

Vandaag klinkt het een beetje raar, misschien zelfs gênant. Politiek correct in geen geval. Maar dat waren de jaren 80 en het taaljargon raakt de tijdgeest. Wie in 1987 Michael Douglas als het genie Gordon Gekko in Wallstreet bewonderd die begrijpt.

Zweden tegen Japan en Duitsland

Robert J. Sinclair is verantwoordelijk geweest voor enkele van de beste en meest succesvolle campagnes in de geschiedenis van Saab. In 1991 verliet hij de Zweden, maar bleef tussenbeide komen door zijn pensioen. Als het aan hem lag, zou het merk hoger en luxueuzer zijn gepositioneerd. Een houding die contrasteerde met GM en de soms moedeloze managers in Trollhättan - maar die waarschijnlijk de overleving had gegarandeerd.

De visionair en generaal Robert J. Sinclair stierf op 10 mei 2009. Hij is onvergetelijk. We brengen hulde aan de film waarin hij de organisatie inzet voor zijn campagne. Het waait om de Japanse automerken te bevechten die Saab in de jaren 80 en daarna enorme hoofdpijn bezorgden. En natuurlijk tegen de Duitsers, die steeds meer op weg waren naar succes met Mercedes, BMW en Audi.

8 gedachten over 'Saab valt aan. Het voorjaarsoffensief met Bob Sinclair."

 • @ Emil Elch,

  Ze negeren het feit dat de Zweden (eerst Volvo en later Saab) eruit zagen als reddingsboten op de Amerikaanse markt en dat kopers gewend waren aan slagschepen ...

  Met uitzondering van Britse en Duitse luxe sedans stonden bijna alle fabrikanten voor de uitdaging om hun relatief kleine auto's, die qua cilinderinhoud en cilinders zwak waren, zelfverzekerd te promoten als wonderen op het gebied van rijden.

  De hang-ups waren vaak krijgshaftig, want anders was men niet gehoord en verdwaald in het gebabbel van de V8 en Big Block ...

  Uiteindelijk betekenen alle commercials en advertenties in de subcontext of in de 'kleine lettertjes' (lopende tekst) echter dat de aanbiedingen uit Zweden in veel opzichten vreedzamer en bevredigender zijn (ecologisch, economisch, dagelijks nut, veiligheid en duurzaamheid) dan het kopen van de volgende Amerikaanse slagschip.

  We willen de cilinderinhoud niet vergeten waarmee Saab & Volvo een markt veroverden waarin een V8 met 5,4 liter blokje werd genoemd. Er is veel goed gedaan op het gebied van marketing.

  Ik zie niet in dat de Zweedse wapenindustrie de echte begunstigde is ...

 • “Ik hou van deze drive en geest. Waar ging hij heen? "

  Deze "Drive & Spirit" is nooit verdwenen, het is alleen minutieus geperfectioneerd met voortdurende agressieve nauwgezetheid. Met als resultaat dat de suggesties van marketing nog subtieler, onbewust en daardoor misschien zelfs “beter” lijken. In elk geval mis ik de agressieve marketinggeest helemaal niet (waarom niet, die is er nog steeds). Aan de ene kant doet het me op de een of andere manier altijd denken aan C.Maschmeyer en verkoopconsorts, aan de andere kant heeft de reclame-oorlogsretoriek een ongemakkelijke, zelfontmaskerende nabijheid tot de wapenhandel van het moederbedrijf (de olifant in de Saab / Scania-showroom, waar ik zelf het grootste deel van de tijd doorbreng. over het hoofd gezien zorg).

  In ieder geval herinnert deze video me niet aan wat ik waardeer aan het huidige Saab-rijden. Wat op zijn beurt ook laat zien hoe Saab-rijden kan worden losgekoppeld van de economische groei en verkoopdruk van een tijd waarin de voertuigen nog steeds naar mannen en vrouwen moesten worden gebracht als onderdeel van een verkoopgericht en wapenproducerend bedrijf.

  In die zin is de video goed als een historisch getuigenis van de eerste kwaliteit en toont hij onze Saabs als een constant bewegende betekenisdrager. Daarom - koop niet de verkeerde auto (knipoog smiley!).

 • Herbert - Vice-marketingdirecteur van Volvo

  Ja, dat klinkt zeer waarschijnlijk. Net nog een keer gecontroleerd - hij was Vice MARKETING-baas van Volvo USA tot 1978 en vervolgens President van Saab USA vanaf 1979. Zeer goede carrièrestap! Onderling! 🙂

  Ik moet af en toe de Volvo-video's bekijken, bedankt voor de tip!

  https://www.nytimes.com/2009/05/17/business/17sinclair.html

 • @ Ebasil,

  dat zou perfect passen en het verklaart. Ik wist niet dat het van Volvo kwam. Ik moet de vita goed bekijken en vergelijken met oude advertenties en modeljaren.

  Zoals ik al zei, de stijl is opvallend vergelijkbaar. In beide Zweden positioneerde iemand met veel energie, humor en inzet zich tegen de concurrentie.

  Volvo uit de jaren 1960 en later Saab met nieuwe en betere modellen. Dat waren geweldige decennia in de Amerikaanse reclame-industrie. De deels agressieve campagnes zouden in D niet mogelijk zijn geweest, alleen al omdat vergelijkende reclame verboden was. Jammer, want het is een verhelderend genot, op smaak gebracht met een snufje Zweedse vrolijkheid. De advertenties en spots van die tijd zijn geweldig.

 • Gericht en ongecompliceerd. Hij knippert niet eens als hij naar de camera kijkt.

 • Herbert - Vovo Commercials

  Was het omdat Sinclair net daarvoor vice-president van Volvo in de VS was? (Ik heb de video's niet bekeken, maar als ze van voordat hij overging op Saab…. ??) Krediet waar krediet verschuldigd is! 🙂

 • ´´Saabs strategie als marketingconcept´ ... omni-directioneel geïmplementeerd door ´Mr. Sinclair´ voor de Amerikaanse markt´´

  ´´Mijn gedachten over dit geweldige rapport´ komen voort uit de achtergrond ... dat ik al meer dan 30 jaar in de sales werk ... en in deze functie´ mocht ik voor verschillende Duitse modelbedrijven werken´´ !!

  ´´Ik vind het heel opmerkelijk´ dat meneer Sinclair (bijna in zijn eentje) een idee zo in de praktijk heeft gebracht dat in de VS de consument NIET kon ontkomen om naar het merk SAAB geleid te worden´´! ´´ Het spreekt voor zich. Het is een lange weg van het idee tot de gewenste resultaten die moeten worden bereikt ... IEDEREEN die een concept introduceert dat fundamenteel verschilt van de andere concurrenten op de markt, weet dat! "Daarom moet men de moed van visionairs op lange termijn bewonderen" want van te voren weet je zelden of deze concepten door de eindklant zullen worden toegejuicht!

  ´´Helaas is het vooral in de verkoop meestal zo´ dat er een hoofd is die zijn onderwerpen aan de lijn leidt "... maar dit hoofd wil het meeste succes voor zich dragen" (betekent dat als de verkoopafdeling adressen heeft van callcenters of andere ( Internet etc.) zijn ontstaan ​​´ deze kop is niet bang om deze adressen te verdelen zoals hij wil (kop 50% / GL's 54% HV's 6%) en deze percentages, die slechts één keer worden aangenomen, kunnen hoger of lager zijn ... afhankelijk van hoe sterk het EGO is ´´ !!

  ´´Er zijn ook bedrijven die hun onderwerpen behandelen zoals men zelf behandeld zou willen worden ... namelijk in samenwerking met dezelfde rechten en plichten´´ !!

  ´´Als Saab het in de jaren 70, 80, 90, 2000 + 2010 ’beter had begrepen om de geïnteresseerde mensen in de voertuigen te zetten voor een proefrit (zou ook een proefrit zijn geweest voor 1 dagen via WE), zou SAAB nog steeds GM's steun op de markt hebben bestaan´´! ´´

  ´´Sorry, de SAAB organisatie is doodgebloed´ en de onafhankelijkheid is op een gegeven moment opgeofferd´ om financiële zekerheid te krijgen die NOOIT heeft plaatsgevonden "!

  ´´Het is voorbij´ - - de mythe blijft ´ - de gemeenschap houdt Saab in leven´´ !!

  7
  1
 • Ik hou van deze drive en spirit. Waar ging hij heen

  Het moet echter eerlijk gezegd worden dat Volvo al jarenlang soortgelijke campagnes voert in de Verenigde Staten. Commercials en print. Alles kwam altijd neer op het kopen van de verkeerde auto als het geen Volvo was.

  Een van de slogans was "Versla het systeem door in een Volvo te rijden"

  Er zijn een aantal historische commercials op de DuR-buis, waarin Volvo de hedendaagse Amerikaanse concurrentie volledig ontmantelt en te schande maakt. Straatcruisers rocken daar tot ze vonken vonken en de uitlaat afscheurt. Grote landgoederen met grote overhangen botsen tegen elkaar aan als ze voor een supermarkt parkeren.
  En er is altijd een Volvo (het is een 145 voor de supermarkt), die moeiteloos en zonder schade met dezelfde situatie omgaat.

  Kortom, de Saab-campagne heeft voorlopers en rolmodellen. Eer waar eer toekomt. En Øre aan wie Øre verschuldigd is ...

Reacties zijn gesloten.