Saab valt aan. Het voorjaarsoffensief met Bob Sinclair.

Bob Sinclair! Jongere lezers zullen nauwelijks iets met de naam associëren. De ouderen krijgen stralende ogen. Bob Sinclair is een Saab-legende. Een persoonlijkheid die niet alleen Saab tot topprestaties en de beste resultaten op de Amerikaanse markt bracht. Druk, vol ideeën en op missie. Soms erg ongemakkelijk voor de Zweden.

Saab 9000 tegen de rest van de wereld
Saab 9000 tegen de rest van de wereld

Tegenwoordig zou Robert J. Sinclair, zijn volledige naam, worden beschreven als een marketinggenie. Toen hij president van Saab Noord-Amerika werd, was het merk gedaald. Dat was in 1979. Slechts vier jaar later had hij de verkoop vermenigvuldigd en verkocht Saab meer dan 4 voertuigen per jaar in de Verenigde Staten. Sinclair had een visioen. Hij sneed het merk af voor luxe en exclusiviteit. Hout en leer in de Saab, krachtige turbomotoren. Hij zag Saab bovenaan en ver vooruit.

Een exclusief Europees merk. Hij vond dat geweldig, en hij ergerde de Zweden totdat ze eindelijk leverden wat hij en de Amerikanen wilden. Toen Zweden hem de magere, zwak gemotoriseerde tweedeursversie van de 900 voorstelde, het instapmodel voor de Scandinavische markt, paste dat helemaal niet bij hem. Hij wilde bestellen, zei hij. Maar als turbo, met leer en zonder vast dak. Dit resulteerde in de 900 Cabriolet. Het was het grootste Saab-succes ooit.

Lente-offensief. Saab valt aan!

Sinclair was dol op details. Hij herdefinieerde niet alleen de relatie met de dealers. Saab-chauffeurs waren ook verrast na het kopen van een nieuwe auto. Klanten ontvingen een brief van de president van Saab, Noord-Amerika, met een van de legendarische sleutelhangers die bij verlies naar het hoofdkantoor van Saab konden worden teruggestuurd. En van daaruit zouden ze hun weg terug naar de eigenaar hebben gevonden.

Daarna, twee weken na elkaar, een pakketje met een boek over het merk en de vraag of alles in orde was. Enige tijd later volgde brief 3. Daarin stond het visitekaartje van Sinclair. Als er iets mis is met je Saab of als er problemen zijn, bel me dan!

Sinclair was niet bang om zelf de telefoon op te nemen. Klachten werden afgehandeld en problemen opgelost. Hallo, dit is de president van Saab Noord-Amerika, wat kan ik voor u doen? Zo was het in het land van de voorheen onbeperkte mogelijkheden en met Saab. Succesvolle klantenbinding in de jaren 80.

Andere markten namen het concept over en zetten het tot ver in de jaren negentig voort onder de term "Take-off Program" (TOF). Voor het modeljaar 90 viel Bob Sinclair opnieuw aan. Met uitgekiende oorlogsretoriek wilde hij voorkomen dat klanten de verkeerde auto kopen. Dat is alleen mogelijk als u in een Saab-Scania-verkoopruimte landt.

Vandaag klinkt het een beetje gek, misschien zelfs gênant. Zeker niet politiek correct. Maar dat was de jaren 80 en het taaljargon raakt de tijdgeest. Wie Michael Douglas 1987 als een briljante Gordon Gekko in Wallstreet bewonderd die begrijpt.

Zweden tegen Japan en Duitsland

Enkele van de beste en meest succesvolle campagnes in de geschiedenis van Saab zijn het werk van Robert J. Sinclair. In 1991 verliet hij de Zweden, maar bleef tussenbeide komen. Als het aan hem lag, zou het merk hoger en luxueuzer zijn gepositioneerd. Een houding die contrasteerde met GM en de soms moedeloze managers in Trollhättan - maar die waarschijnlijk de overleving zou hebben gegarandeerd.

De visionair en generaal Robert J. Sinclair stierf op 10 mei 2009. Hij is onvergetelijk. We brengen hulde aan de film waarin hij de organisatie inzet voor zijn campagne. Het waait om de Japanse automerken te bevechten die Saab in de jaren tachtig en daarna enorme hoofdpijn bezorgden. En natuurlijk tegen de Duitsers, die steeds meer op weg waren naar succes met Mercedes, BMW en ook Audi.

8-gedachten ook "Saab valt aan. Het voorjaarsoffensief met Bob Sinclair."

 • Ik hou van deze drive & spirit. Waar ging hij heen

  Het moet echter eerlijk gezegd worden dat Volvo al jarenlang soortgelijke campagnes voert in de Verenigde Staten. Commercials en print. Alles kwam altijd neer op het kopen van de verkeerde auto als het geen Volvo was.

  Een slogan was "Versla het systeem door in een Volvo te rijden"

  Er zijn een aantal historische commercials op de DuR-buis, waarin Volvo de hedendaagse Amerikaanse concurrentie volledig ontmantelt en te schande maakt. Straatcruisers rocken daar tot ze vonken vonken en de uitlaat afscheurt. Grote landgoederen met grote overhangen botsen tegen elkaar aan als ze voor een supermarkt parkeren.
  En er is altijd een Volvo (het is een 145 voor de supermarkt), die moeiteloos en zonder schade met dezelfde situatie omgaat.

  Kortom, de Saab-campagne heeft voorlopers en rolmodellen. Eer aan wie eer verschuldigd is. En Øre aan wie Øre verschuldigd is ...

  Beantwoorden
 • ´´Saab´s strategie als marketingconcept´ ... Omnidirectioneel geïmplementeerd door ´Mr. Sinclair´ voor de Amerikaanse markt´´

  ´´Mijn gedachten over dit geweldige rapport´ komen voort uit de achtergrond ... dat ik al meer dan 30 jaar in de verkoop werk ... en in deze functie´ mocht werken voor verschillende Duitse vlaggenschipbedrijven´´ !!

  ´´Ik vind het heel opmerkelijk´ dat Mr.Sinclair (praktisch eigenhandig) een idee in praktijk bracht´ dat de consument in de VS niet kon vermijden om naar het SAAB-merk geleid te worden´´! ´´ het is een lange weg van het idee naar de gewenste resultaten ... IEDEREEN die een concept introduceert dat fundamenteel verschilt van de andere concurrenten, weet dat! ´´Daarom moet je de moed van visionairs op lange termijn bewonderen´ omdat je van te voren zelden weet of deze concepten worden toegejuicht door de eindklant !!

  ´´Helaas is het in de verkoop meestal zo´ dat er een hoofd is dat zijn onderwerpen aan de leiband leidt´ ... maar dit hoofd zou het meeste succes voor zich willen hebben´ (betekent als de verkoop met adressen die van callcenters is of anderszins ( Internet enz.) Is ontstaan ​​´ dit hoofd is niet bang om deze adressen naar eigen goeddunken te verspreiden (hoofd 50% / GL's 54% HV´s 6%) en deze percentages alleen als ze geaccepteerd zijn, kunnen hoger of lager zijn ... afhankelijk van hoe sterk de EGO in het hoofd is´´ !!

  ´´Er zijn ook bedrijven die hun onderwerpen behandelen zoals u zelf behandeld wilt worden ... namelijk in samenwerking met dezelfde rechten en plichten´´ !!

  ´´Als Saab het in de jaren 70, 80, 90, 2000 + 2010 ’beter had begrepen om de geïnteresseerde mensen in de voertuigen te zetten voor een proefrit (zou ook een proefrit zijn geweest voor 1 dagen via WE), zou SAAB nog steeds GM's steun op de markt hebben bestaan´´! ´´

  "Helaas werd de SAAB-organisatie doodgebloed en werd de onafhankelijkheid op een gegeven moment opgeofferd" om financiële zekerheid te verkrijgen die NOOIT plaatsvond "!

  "Past is over" - - de mythe blijft "- de gemeenschap houdt Saab in leven" "!!

  7
  1
  Beantwoorden
 • Herbert - Vovo Commercials

  Zou het kunnen dat Sinclair daarvoor de vice-president van Volvo in de Verenigde Staten was? (Ik heb de video's niet bekeken, maar als ze van vóór zijn verhuisd naar Saab .... ??) Eer wie verdient de eer! 🙂

  Beantwoorden
 • Gericht en ongecompliceerd. Hij knippert niet eens als hij naar de camera kijkt.

  Beantwoorden
 • @ Ebasil,

  dat zou perfect passen en het verklaart. Ik wist niet dat het van Volvo kwam. Ik moet de vita goed bekijken en vergelijken met oude advertenties en modeljaren.

  Zoals ik al zei, de stijl is opvallend vergelijkbaar. In beide Zweden positioneerde iemand met veel energie, humor en inzet zich tegen de concurrentie.

  Volvo uit de jaren 1960 en later Saab met nieuwe en betere modellen. Dat waren geweldige decennia in de Amerikaanse reclame-industrie. De deels agressieve campagnes zouden in D niet mogelijk zijn geweest, alleen al omdat vergelijkende reclame verboden was. Jammer, want het is een verhelderend genot, op smaak gebracht met een snufje Zweedse vrolijkheid. De advertenties en spots van die tijd zijn geweldig.

  Beantwoorden
 • Herbert - Volvo Vice President of Marketing

  Ja, dat klinkt heel waarschijnlijk. Nog een keer gecontroleerd - hij was tot 1978 Vice-Head of MARKETING bij Volvo USA en vanaf 1979 President van Saab USA. Zeer goede carrièrestap! Onderling! 🙂

  Ik moet af en toe de Volvo-video's bekijken, bedankt voor de tip!

  https://www.nytimes.com/2009/05/17/business/17sinclair.html

  Beantwoorden
 • “Ik hou van deze drive & spirit. Waar ging hij heen? "

  Deze 'drive & spirit' is nooit verdwenen, het is alleen met uiterste precisie geperfectioneerd. Met als resultaat dat de suggesties van marketing nog subtieler, onbewust en misschien gewoon “beter” lijken. Ik mis de agressieve marketinggeest absoluut niet (daarom is het er nog steeds). Als dit me op de een of andere manier altijd doet denken aan C. Maschmeyer en verkoopconsortia, heeft de reclameretoriek ook een ongemakkelijke, zichzelf onthullende verbondenheid met het bewapeningsbedrijf van het moederbedrijf (de olifant in de Saab / Scania-showroom, die ik meestal zelf ben) zorg over het hoofd zien).

  In ieder geval herinnert deze video me niet aan wat ik waardeer aan het huidige Saab-rijden. Wat op zijn beurt ook laat zien hoe Saab-rijden kan worden losgekoppeld van de economische groei en verkoopdruk van een tijd waarin de voertuigen nog steeds naar mannen en vrouwen moesten worden gebracht als onderdeel van een verkoopgericht en wapenproducerend bedrijf.

  In die zin is de video een historisch eersteklas getuigenis en identificeert onze Saabs als constant bewegende betekenisdragers. Daarom - koop niet de verkeerde auto (knipoog smiley!).

  Beantwoorden
 • @ Emil Elch,

  Ze negeren het feit dat de Zweden (eerst Volvo en later Saab) op de Amerikaanse markt leken op reddingsboten en dat kopers gewend waren aan oorlogsschepen ...

  Met uitzondering van Britse en Duitse luxe sedans stonden bijna alle fabrikanten voor de uitdaging om hun relatief kleine auto's, die qua cilinderinhoud en cilinders zwak waren, zelfverzekerd te promoten als wonderen op het gebied van rijden.

  De hangers waren vaak martial, omdat je anders geen gehoor had kunnen vinden en zou zijn overstemd door het gebabbel van V8 en Big Block ...

  Uiteindelijk komen echter alle commercials en advertenties in de subcontext of in de "kleine lettertjes" (doorlopende tekst) erop neer dat de aanbiedingen uit Zweden op veel manieren (ecologisch, economisch, alledaags nut, veiligheid en duurzaamheid) vreedzamer en bevredigender zijn dan de aankoop van de volgend Amerikaans slagschip.

  We willen de verplaatsing niet vergeten waarmee Saab & Volvo een markt hebben veroverd waarin een V8 met 5,4 liter Small Block werd genoemd. In marketing is veel goed gedaan.

  Ik zie niet dat de Zweedse defensie-industrie de echte begunstigde is ...

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.