Vers uit de schuur! Een Saab 9000 Turbo 16.

De meest kritieke dag van de week in het dagelijks leven voor de mannelijke vertegenwoordigers van het geslacht Homo sapiens? Absoluut zondag! Je ontspant op de bank, bent opgewekt en surft op de digitale golf. De wereld is rond. Ontdekt een schuurvondst in een geclassificeerd advertentieportaal. Een Saab natuurlijk. Alarm! Je moet het op het land trekken, het redden en het is het moment waarop het gevaar dreigt. Voor de bank- en tijdrekening. En de beste vrouw van allemaal.

Schuurvondst - Saab 9000 Turbo 16 1988
Schuurvondst - Saab 9000 Turbo 16 1988

Een schuurvondst. Men leest er vaak over, maar meestal komt het niet uit een schuur, maar beschrijft het eerder rommel die jarenlang in hoeken in sommige hoeken wegkwijnde en nu verzilverd moet worden. De echte, echte vondsten zijn zeldzaam. Maar ja, ze bestaan. En als je ze vindt, is dat cool.

Zoals deze Saab 9000 Turbo 16

In 1988 werd hij toegelaten en had vermoedelijk 3 eigenaren die hem min of meer goed behandelden. Een van hen moet een vlieger zijn geweest, misschien een piloot. Het zou geen verrassing zijn, want de affiniteit tussen een Saab en leden van de luchtvaartindustrie was er altijd. In 2003 werd hij opgesloten. Waarom is nog steeds onduidelijk en de Zweedse hogere klasse heeft toen 17 jaar in een schuur geparkeerd!

De schuur is nu een sloopbezit en moest vroeger ontruimd worden. De eigenaar herontdekte de Saab en vond hem te goed voor de schrootpers. Zonder sleutel, maar met papieren, maakte hij reclame voor de 9000. En toen ontdekte Gerard Ratzmann op een zekere zondagmiddag de turbo op internet. Odoardo grijs, in een ondefinieerbare maar ogenschijnlijk complete staat. Iets meer dan 200.000 kilometer op de snelheidsmeter, die dicht bij de ridderschap van een nieuwe auto voor 9000 komt.

De Saab moet worden gered!

De redding was snel georganiseerd en er werd een vervoerder ingehuurd om de Saab van een of andere Hessische schuur naar Frankfurt te brengen. Hij arriveerde daar 3 dagen later. In een staat die eruitziet als auto's na 17 jaar in een natuurlijke omgeving. Je kunt de odoardo-grijze verf raden, kleine spinachtigen bewonen het interieur en hebben daar sporen achtergelaten - een bord dat goed wordt beoordeeld door auto-archeologen. Omdat overal waar spinnen bouwen, het droog en niet vochtig is. Rust speelt slechts een ondergeschikte rol.

Wat ontbreekt, is de sleutel

Natuurlijk ontbreekt de sleutel om de Saab tot leven te brengen. Vloeistoffen vervangen, nieuwe batterijen, geen probleem. Het sleutelnummer is snel gevonden en dan begint het zoeken. Op Saab Service Frankfurt slaat een groot deel van de artefacten op die verschillende plantentakken in de regio Frankfurt hebben achtergelaten. Het is handig als je nooit iets weggooit omdat je het op een gegeven moment wel zou kunnen gebruiken. Net als de prehistorische sleutelverzameling van Berner Strasse, die het sleutelnummer bevat waarnaar u op zoek bent.

En loopt de 9000 Turbo 16?

Het is het beslissende moment in het leven van alle jagers van de stalvondsten. Het belangrijkste moment, om zo te zeggen. Start het of is er een motor- en transmissieschade op de werf aangebracht? Angstige seconden, ze hebben het gevoel dat ze lang zijn. Dan doet hij het. Na 17 jaar is de turbo weer aan het draaien. Adem rustig in Frankfurt!

Het volgende doel? Draai de eerste ronde met de Saab, rijd er een eeuwigheid mee. Hiervoor moet veel gebeuren. De eerste registratie van de schade: de koppeling is in onrustige staat. De remmen zijn stevig. Dan komt het later op zaken aan. Grondige reiniging, de opname van roestschade. Ze zijn er, maar lijken niet zo ernstig. Maar dat is één ding voor de grote restauratie.

Het goede nieuws: de Saab 9000 Turbo 16 is 99% compleet, er wordt niet aan gesleuteld. Niemand vernederde hem met gaten in het dashboard en wilde bijlagen. Zo is hij in 2003 opgeborgen als een oude auto met normale gebruikssporen. Een tijdcapsule die een bouwjaar heeft behouden dat nu vrij zeldzaam is.

We zullen de wedergeboorte van de 88 Saab 9000 Turbo begeleiden. Het project kan lang doorgaan, het is spannend. Uiteindelijk zou er een fascinerend voertuig kunnen zijn. Een Odoardo-grijze Saab 9000 Turbo 16, een pionier die turbo-aandrijving en inkrimping meer dan 30 jaar geleden acceptabel maakte in de luxe autoklasse. Tegenwoordig meer dan ooit een voorbeeld van Zweeds cultureel erfgoed dat het waard is om te worden bewaard.

6-gedachten ook "Vers uit de schuur! Een Saab 9000 Turbo 16."

 • Het is gewoon geweldig dat er dingen zijn en vooral mensen met een hart voor een stukje technologiegeschiedenis.

  Veel plezier en succes met de restauratie.

  Met hartelijke groeten van het zonnige Sparta van vandaag

  James

  Beantwoorden
 • Rivierkreeft in de Saab

  Heerlijk geschreven. Ik vond vooral de passage met de water-verlegen spinnen (familieleden van Shrimp & Co) leuk. En weer iets geleerd ...

  Born from Jets - Goedgekeurd door Spiderman

  Schuurvondst, sleutelvondst. Het project begint goed. Veel succes en veel plezier met deze koelbox.

  11
  Beantwoorden
 • Heel spannend. Ik kijk uit naar het vervolg en de foto's voor en na.

  Beantwoorden
 • Geweldig verhaal! Ik ben benieuwd hoe deze SAAB zichzelf laat zien na de "opstanding" ...
  PAUL heeft achteraf wat "bitches" gedaan, als ik me goed herinner. Dus: mogen de geluksmomenten doorgaan!
  En natuurlijk gefeliciteerd met de woordspeling met de belangrijkste momenten! Geweldig! Bedankt voor het verfrissen van oude biologievaardigheden die snel worden vergeten in het dagelijks leven: inderdaad, spinnen houden van droog. Dit is ook de reden waarom deze kruipers altijd laat in de herfst het huis binnenkomen ...
  Al deze aardigheden maken de blog trouwens zo leesbaar en lief!

  10
  Beantwoorden
 • Zelfs zonder het sleutelmoment is het verhaal geweldig. Maar dat het juiste deel is gevonden aan de Berner Strasse in Frankfurt is de Oberhammer.
  Wil je er meer over horen.

  Beantwoorden
 • Beter dan welke thriller dan ook !!!! En er zijn nog steeds veel verhalen. Ik kijk er al naar uit. Deze zondagmomenten zijn inderdaad buitengewoon gevaarlijk. Ik ben ook een paar keer in de verleiding gekomen. En bedenk altijd echt 'domme' ideeën. Met nu 4 sabels en verstandige vrienden om me heen, tot nu toe zonder verdere onredelijke acties. Maar dromen is mooi .....

  Groeten aan de gemeenschap

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.