Veel Saabs in de familie. Een e-mail van Max.

Kenmerkend voor de Saab-passie lijkt het feit dat een Saab nauwelijks alleen blijft. Een paar dagen geleden kwam er een langere e-mail van lezer Max in mijn mailbox. Hij beschrijft hoe het allemaal begon en hoe het enthousiasme voor het merk Trollhättan zich door zijn familie verspreidde. De familie wordt nu als goed verzorgd beschouwd. Max schrijft het volgende:

Veel Saabs
Veel Saabs

Ik denk dat het nu nodig is om iets over mij te vertellen, zodat je me een beetje kunt leren kennen en inzicht kunt krijgen in mijn Saab-wereld. Mijn naam is Max Heckert en op 28-jarige leeftijd ben ik een wat jongere vertegenwoordiger in deze wereld. Desalniettemin bestaat mijn liefde voor de Saab sinds 2012, het jaar waarin ik mijn gezelschapswagen ontving en veranderde van een Opel-contractpartner in een Saab-servicepartner.

Liefde begon een beetje houtachtig omdat de wereld van Saab helemaal nieuw voor me was en niet zo kleurrijk en schel als Opel. Na de eerste reizen met verschillende Saab voelde ik een toenemend gevoel van genegenheid voor deze voertuigen. Naast mijn fulltime baan in de werkplaats, heb ik eerst mijn servicemonteur en vervolgens mijn automeester aangesteld, die ik in 2017 op 25-jarige leeftijd ontving. De aansluiting bij de Saab Service Partner eindigde helaas ook in 2017, wat me naar een VW, Audi, Skoda, Seat Partner bracht. Dit verdiepte mijn fascinatie voor onze Saabs nog meer omdat ik nu kon zien hoe saai auto's kunnen zijn.

In 2013 was mijn vader de eerste in de familie die een Saab kocht. Het was een 9-5 Aero-stationwagen gebouwd in 2004 in zilver met volledige uitrusting omdat hij nog steeds van elke dag houdt en rijdt. Daarna was ik in de zomer van 2013 aan de beurt. Ik kocht echter ook een 9-5 Aero-stationwagen, gebouwd in 2006 in staalgrijs metallic. Al meer dan een jaar ben ik op zoek naar een combinatie van de exterieurkleur en de prachtige tweekleurige lederen stoelen. Ik vond het uit eerste hand in Nederland.

Het duurde niet lang of mijn zus had een woonwagen nodig, wat werd het? Natuurlijk een Saab 9-5 stationwagen deze keer, maar een 2005 TID uit 2.2 in zwart als lineair, robuust en niet duur. Een beetje tijd verstreek en we kregen een 902 cabriolet gebouwd in 1994 in petrol groen als 2.3i. Nou, het werd geen liefde, maar het kan blijven.

Toen de Zafira van mijn moeder het in september 2017 opgaf en met bijna 400.000 km moest worden geëxporteerd, moest ik een nieuwe auto kopen. Wat koopt de frequente bestuurder dan? Ja, een Saab 9-5, wilde een 2002 9-5 Kombi 2.3 185PS in het zwart vinden met weinig kilometers. Het idee was om een ​​LPG-gassysteem te installeren, zoals ik in mijn tijd al bij veel Saab heb gedaan bij de servicepartner en er ook zelf in te rijden.

Helaas is er in oktober 2017 waarschijnlijk een wetswijziging geweest met betrekking tot het uitlaatgasrapport. Helaas maakte dit het onmogelijk om deze Saab om te bouwen en door te rijden omdat hij gewoon te duur was. Na overvloedig heen en weer kocht ik een 2003 9-5 Aero stationwagen met gassysteem ook in staalgrijs metallic. Ik ga hier niet in op de staat van de auto, het moet gezegd dat het echt veel werk was. Toen het af was hebben we de zwarte 9-5 verkocht. Nu rijdt moeder prachtig met 250 pk door de wereldgeschiedenis.

De hardwerkende oppas heeft misschien gemerkt dat we nu 5 Saabs in de familie hebben. Wat zijn 5 Saabs, dacht de vriend van mijn zus. Zonder verder oponthoud, op de heetste zomerdag van 2019, kocht hij een 2007 9-5 Vector Kombi 1,9 TID hert in saffierblauw metallic in een adembenemend goede optische staat. Met aan boord tweekleurige lederen stoelen met blauwe lederen inleg en reliëf "SAAB" belettering. Dit is dus nummer 6 in de familie.

Het toeval wil dat eind 2019 een 2006-9 Vector Kombi 5 TID uit 1,9 met motorproblemen in handen viel. Ik heb het gerepareerd en een optische voorbereiding gemaakt om deze staalgrijze metallic 9-5-serie te verkopen. Er ontstond de wens om kinderen te krijgen en de mogelijkheid om de Corsa van mijn vriendin binnen het gezin te verkopen. Nu rijdt mijn vriendin in een Saab, ze wilde het nooit, maar het viel haar zo aan. Ze houdt nu van haar stationwagen. Een vreemde aanblik als er 2 9-5's uit hetzelfde jaar en in dezelfde kleur op de oprit staan.

Het is niet het einde van Saab nummer 7. Om alle Saab draaiende te houden, kocht ik een gevecht 9-5 met mijn vader, een licht beschadigde Griffin 2009T-limousine uit 2.3 als RHD (Saab No.8).

Sinds ik begin dit jaar mijn voltijdse bedrijfseconoom HWO doe en de cursus door de Corona-crisis tot stilstand kwam, had ik tijd gevonden om te gaan slachten. Ik heb alle functies die de Griffin kenmerken in mijn Aero 2006 geïnstalleerd, wat hem absoluut uniek maakt. Alle extra apparatuur die ik in de loop der jaren heb geïnstalleerd, maakt de 9-5 iets heel bijzonders. Latere verfijningen omvatten: LPG-gassysteem, hulpverwarming, thuiskomen / verlaten, volledig geïntegreerde Android-radio, achterbankverwarming, met leer beklede middenconsole en deurgrepen, pedaalrubbers van de Insignia OPC, DO88 intercooler, 314 mm rem vooraan, Maptun Stage1 enzovoort te veel opsommen.

Daarnaast bezit en rijd ik een Opel Calibra V6 uit 1996 in originele staat, die afkomstig is van Uusikaupunki, meer bepaald geproduceerd in de Valmet-fabriek naast de Saab 900 CV. Een leuke bijkomstigheid.

Nu heb ik al bijna mijn hele levensverhaal verteld en ook een hele post voor de blog gemaakt. Over blog gesproken, ik heb ook een Instagram Saab-blog waar ik veel over onze Saab-familie en hun onderhoud enz. Met de wereld deel. Ik heb net opgezocht dat de Saab-blog al een volger is van mijn blog. Het geheel is te vinden op Instagram onder "saab_heckert" en is een project van mijn kant.

Tekst en foto's: Max Heckert

7 gedachten over 'Veel Saabs in de familie. Een e-mail van Max."

 • blanco

  Bedankt voor de geweldige reacties. Papa was in het weekend op bezoek met onze cabriolet en toen ik er in de zon naar keek, kreeg ik een bepaalde genegenheid voor de kleur en de auto. Ik denk dat het nog een jaar of twee zal duren voordat ik er helemaal van heb genoten.

 • blanco

  zeer mooie verzameling, nog een Max denkt dat 7 Saabs toch?

  • blanco

   Hij deed het. Ondertussen is hij teruggebracht tot slechts 1 voertuig.

 • blanco

  Herbert - cabriolet

  Dat klopt - en ook een extravagante kleur!

 • blanco

  Geweldig verhaal. Dank je wel

  Ik vraag me gewoon af wat er mis is met de cabriolet? Het is een fijne auto met een goede motor. Is er, temidden van alle 9-5 SC, een welkome verandering?

 • blanco

  Hallo max
  Interessant verhaal over hoe het SAAB-virus (hier, voor de verandering, positief beïnvloed) u en uw gezin "infecteerde". Geweldige verzameling 9-5's! Ik ben vooral blij als jonge mensen toegang krijgen tot SAAB! Omdat zonder nakomelingen en dus "veroudering"
  (Ik ben ouder dan 50) het zal moeilijk worden in de toekomst….
  Blijf Saabing, Daniel

 • blanco

  Wauw, ook hier word je duizelig voor zoveel Saabs! Een zeer charmant verslag van een jonge, onder de 30-jarige Saab "veteraan"! 🙂 Dat geeft moed en maakt het hart blij. Heel erg bedankt!

  PS Als ik een deel van mijn familie in het graafschap Bentheim bezoek met een van mijn twee Saabs, zal ik het in de gaten houden - en ik weet zeker dat ik zal vinden wat ik zoek in de Saab-dichtheid! 😉

Reacties zijn gesloten.