Wilt u een nieuwe Saab-auto? Hier zou een 9-3 TTiD 4-sportpak zijn!

Natuurlijk zijn er mensen die dromen van een nieuwe auto. Waarom niet? Het wordt pas echt krap als het een Saab moet zijn. Maar dat is niet onmogelijk. Want zelfs 9 jaar na het einde van de productie staat er ergens op de planeet een nieuwe auto. Zoals deze Saab 9-3 TTiD4 Vector, die al heel lang in Italië wordt aangeboden.

Beschermende films in de voetenruimte. Net als in de fabriek.
Beschermende films in de voetenruimte. Net als in de fabriek.

Hoe komt het dat de stationwagen een koper nooit heeft kunnen inspireren? Is het het dieselhart onder de motorkap dat hem het leven moeilijk maakt? Welnu, de TTiD4 is een Euro 5-diesel. Hij belandt in de hoek van de onbeminde voertuigen. Het heeft ook een vermogen van slechts 130 pk, maar iedereen die zich een beetje zorgen maakt, zal dat niet accepteren. Omdat de motor prettig en zuinig rijdt. Sterker nog, hij kan zonder problemen worden beëdigd voor hogere prestaties.

Prestatieverbetering is geen probleem

Hirsch Performance, de interne tuner van Saab Automobile AB, biedt een prestatieverhoging tot 170 pk. Dit is nog steeds het geval beschikbaarverdwijnt het verschil met de 180 pk sterke diesel bijna volledig. Anders valt er veel te zeggen voor de Zweedse stationwagen. De vectorapparatuur is consistent, zwarte Saabs zien er ook altijd goed uit. De stationwagen is elegant, veelzijdig en verfijnd. Het is een modeljaar 2011, niet 2011 1/2 zoals de Griffin-modellen. Je kunt de relatief late productie zien aan de TTiD4-aanduiding en heeft dus een soort tussenmodel in de beste Saab-traditie.

De nieuwe auto staat al eeuwen in Italië geparkeerd. De prijs is met vertrouwen vastgesteld op € 31.000. Maar de verkoper, Saab-dealer sinds 1982, lijkt alle tijd ter wereld te hebben. Begrijpelijk, want er volgt niets. De Italiaanse specificatie heeft echter een klein nadeel. Zoals bijna alle voertuigen die voor het Italiaanse schiereiland zijn geproduceerd, heeft deze Saab 9-3 TTiD4-sportcombinatie geen stoelverwarming.

Een Zweedse auto zonder stoelverwarming?

Met de combinatie van stof en leer is dat niet het grote drama, maar je zou graag een Saab met stoelverwarming willen hebben. Het zit in het DNA van het Zweedse merk. Natuurlijk kan het achteraf worden gemonteerd, maar met enige moeite. Omdat de dagen dat kabels in Trollhättan werden gelegd zonder dat de klant de apparatuur had besteld, tot het klassieke tijdperk behoorden. Dit was niet het geval bij de laatste 9-3 - kabels voor de stoelverwarming moeten opnieuw worden aangehaald.

Niets spreekt de aankoop van een 9-3 tegen, zeker niet als een nieuwe auto. Reserveonderdelen zijn nog steeds vrij gemakkelijk verkrijgbaar en onderhoud is niet duur. Zeker niet als je de Zweedse stationwagen in directe vergelijking ziet met nieuwe auto's uit de. De komende jaren zullen er geen gebreken zijn in de vorm van instortende assistentiesystemen en een armada van elektronische helpers. De Saab heeft het gewoon niet, het is beperkt tot wat je echt wilt. Blijf daar nu bij Saab-dealer om te bellen in Italië. En onderhandel een goede prijs.

17-gedachten ook "Wilt u een nieuwe Saab-auto? Hier zou een 9-3 TTiD 4-sportpak zijn!"

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.