Saab-workshops en levering van reserveonderdelen in Corona-tijden

Corona heeft een enorme impact op de economie. Hoe zit het met Saab-workshops en de levering van reserveonderdelen in deze tijden? Alles werkt, hoe stabiel is het systeem? Saab-bedrijven moeten eigenlijk worden uitgeprobeerd in een crisis. Geen zorgen? Ik belde vanuit het noordoosten naar het westen en verder naar het zuiden.

Onderhoud in Saab-werkplaatsen

Saab Center Rostock, H & B Automobile GmbH

Het kustgebied is hard getroffen door de crisis. Toerisme, een van de belangrijkste takken van de economie, breekt volledig af. Hoe gaat het in Rostock? H & B-auto's De Kadammsweg uit 2011 en de dealertour ken ik nog. Een van die kleine, toegewijde bedrijven die de Saab-vlag vasthouden. Ik bel, het wordt een lang telefoontje. Het uitbreken van de Corona-crisis heeft het bedrijf de eerste twee weken hard geraakt. Nauwelijks bestellingen, merkbare terughoudendheid bij klanten. De handel in gebruikte auto's is ingestort. Eén medewerker moest voor een beheersbare fase werken, zoals gehoopt wordt.

De situatie verbetert nu van week tot week. De werkplaats wordt voller, de servicebusiness trekt weer aan. U rijdt op zicht, maar met optimisme. Saab-klanten zijn loyaal en er wordt veel gedaan in Rostock om ze te behouden. Mooie voertuigen in goede staat worden in het hele land gekocht om klanten aan de kust blij te maken.

Voor de regio Rostock hangt veel af van de ontwikkeling van het toerisme dit jaar. Is het seizoen alweer voorbij? Dat zou heel moeilijk zijn! Vanuit het noordoosten blijf ik telefoneren naar het westen. In het Duits-Nederlandse grensgebied tot Emmerich.

Autodealer Franz Schmitz, Emmerich am Rhein

Het autohandel drijven Franz Schmitz is een familiebedrijf in de 3e generatie. Saab sinds 1975 en tot op heden. Ik ben geïnteresseerd in de situatie aan de grens. Wat is er met het grensoverschrijdende verkeer gebeurd, komen er klanten over uit Nederland of heeft Europa ook hier de lat lager gelegd? Christian Schmitz kalmeert me. Europa is nog steeds doorlatend, althans aan de Nederrijn. Saab-klanten uit Nederland komen langs, evenals Duitse klanten. Ja, net als Rostock was de coronaschok gedurende 2 weken merkbaar.

Werktijdverkorting is geen probleem. De werkplaatsbusiness is weer aangetrokken, maar de start van het seizoen 2020 is niet zo hectisch als voorgaande jaren. Het bedrijf is beter verspreid en loopt door tot in mei. De klanten zijn misschien wat meer ontspannen, denk ik bij mezelf. In Emmerich hebben mensen zich aangepast aan de crisis. Ophaalservice voor die klanten die nu geen persoonlijk contact willen, de gebruikelijke beveiligingsmaatregelen. Maar het moeilijkste, zegt Christian Schmitz, is om een ​​aantal klanten tot een minimum te beperken. Ja, moeilijk als Saab iets van een familie is.

De situatie aan de Nederrijn lijkt beter dan in het noordoosten, mede door de economische kracht van de regio. Maar hoe is de levering van reserveonderdelen? Misschien moeten we ons zorgen maken dat de toeleveringsketens breken en de voorraden leeg zijn? Ik bel naar het Harzgebergte naar Skandix AG.

Skandix AG

Skandix AG handelt in reserveonderdelen en produceert deze ook. Vallen bestellingen of werkverlet in Lutter am Barenberge? Geen probleem, verzekert Mario Schütrumpf me. Maar integendeel! De trend is meer in de richting van een betere dan een slechtere ordersituatie. Particuliere klanten hebben nu extra tijd voor hun projecten en sommigen gebruiken de crisis om eindelijk hun Saab- of Volvo-klassieker op de weg te krijgen.

De kampen zijn goed gevuld, zoals altijd aan het begin van het seizoen. De levering van reserveonderdelen is geen probleem, Skandix AG vertrouwt op een door Europa gedomineerd leveringsnetwerk. Dat loont nu. De verzending van de producent naar het magazijn in de Harz-regio wordt in ieder geval enkele dagen vertraagd vanwege de situatie van de expediteurs.

Corona-specifiek zijn de hygiënevoorschriften in het bedrijf aangescherpt. Minimale afstanden waar mogelijk, plus gezichtsmasker in de moeilijkere delen. De medewerkers moeten gezond blijven en voor hun bescherming is de inzameling van reserveonderdelen ter plaatse tijdelijk aan banden gelegd. Aan het einde van het gesprek is er nog goed nieuws aan de telefoon voor de lezers. Er staan ​​nog andere postproducties in het programma. De zijruiten koppelingen en Rechts voor de klassieke Saab Cabriolet zijn eindelijk beschikbaar, en dat Differentiële bussen voor 9000, 900, 9-3 zijn ook weer leverbaar.

Ontspannen in het Harzgebergte, hoe zit het met het zuiden? Vooral Opper-Beieren is een corona-hotspot, de skigebieden in Oostenrijk doen hun groeten. Bad Tölz ligt op 60 kilometer van COVID-19's Rosenheim-focus. In de jaren 90 was ik verbaasd toen ik door de Saab-dichtheid in het kleine stadje liep. Vandaag weet ik de reden.

Autodealer Taubenberger, Bad Tölz

Het is de familie Taubenbergerdat maakt Saab zo sterk in deze regio. 100 voertuigen van Trollhättan zouden in de betere tijden per jaar kunnen worden verkocht, een indrukwekkend aantal in een landelijke omgeving. Het duurt dan even voordat ik een telefoontje krijg van Taubenberger Senior - er is gewoon te veel te doen. De werkplaats is helemaal vol, de start van het seizoen ligt binnen handbereik in Bad Tölz. Corona is niet merkbaar in de bediening, de bezettingsgraad is zoals altijd goed.

Taubenbergers werken landelijk en hechten veel waarde aan service. Ophaal- en bezorgdiensten, de landelijke aankoop van goede voertuigen. Het dealerschap is een familiebedrijf, zoals typerend is voor de Saab-werkplaatsen. Twee generaties werken samen, dat is een kracht in deze tijd. De situatie, niet ver van een coronafocus, is beter dan verwacht.

Loyaliteit niet als eenrichtingsverkeer

Familiestructuren, langdurige partnerschappen, geconcentreerde expertise. Toegegeven, Saab-servicebedrijven hebben de afgelopen jaren met veel uitdagingen te maken gehad. Degenen die nog steeds de vlag dragen, hebben zelfs tijdens de crisis hun inkomen. Ze zijn beter af met slanke, beproefde structuren dan hun collega's die in glazen paleizen zitten en zich zorgen moeten maken over hun economische overleving.

Levering van reserveonderdelen in de groene omgeving, de locatie van de werkplaatsen is aangenamer dan verwacht. Het komt erop neer dat loyaliteit aan het merk alleen loont als wij klanten het waarderen. Het mag geen eenrichtingsverkeer worden. Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit dat Saab-chauffeurs bewust kiezen voor hun servicebedrijf. De beste plek om te verblijven is waar de griffioen al heel lang in de wind waait.

9 gedachten over 'Saab-workshops en levering van reserveonderdelen in Corona-tijden"

 • Hallo, H&B in Rostock is een klein bastion voor iedereen die een SAAB bestuurt of in de SAAB-wereld wil duiken.

  Ik race sinds 2003 met verschillende familie SAAB's. De ogen stralen nog steeds als het om dit merk gaat. Ze proberen altijd een oplossing te vinden en er is hier echt een dankwoord.

  Zelfs toen ik een klein probleempje had met de tank in het brede Jämtland in het thuisland van SAAB, kon ik blijven genieten van mijn vakantie door op je telefoon te tikken.

  Blijf in leven en houd het vuur aan de gang voor dit merk in het noorden en ga niet onder.

  Ik blijf trouw aan deze groep. Het hoeft niet altijd een hoogglans AH te zijn om een ​​goede service te krijgen.

  Ahoy van de Baltische kust!

 • Ja, de Rostockers - ik kocht daar mijn prachtige Griffin-cabriolet ongeveer twee jaar geleden, nadat we zelfs tot in Zweden waren gereden om het jongst mogelijke bouwjaar te vinden. En dan eindelijk hier gevonden, bijna voor de deur (Hamburg). Over de workshop kan ik natuurlijk niets zeggen, maar de kooponderhandelingen en wat daarbij hoorde (herten etc.) waren erg leuk. Mr. B en Mr. H zijn simpelweg unieke items - dat merk je direct als je de rustieke winkel binnenstapt. We maakten veel grapjes en lachten veel!

  Toen we vorig jaar weer in Rostock waren, kwamen we spontaan langs - het was erg leuk.

  En voor geïnteresseerden: in Rostock heb je vaak mooie, zeldzame Saab-klassiekers in de hal.

 • Dus voor mij is er momenteel geen reden tot klagen. Ik heb een niet-merkbedrijf ter plaatse met een eigenaar en meester die altijd klaar staat om met SAAB-details om te gaan. Als zijn bekwaamheid niet genoeg is, zegt hij het openlijk en wend ik me vervolgens tot de “Rostocker”. Je hebt een goede inventaris van onderdelen, vooral voor oudere 9-5's. Beide bedrijven weten trouwens dat ik niet alles thuis heb gedaan en niet alles in Rostock.

  Als we een aangeraden afspraak hebben in Rostock, combineren we dit altijd met een shoppingtrip of een korte trip naar Warnemünde.

 • Onderwerp & onderzoek

  Ik vind het geweldig dat en hoe dit artikel tot stand is gekomen. Leest goed en voelt goed als het ondanks Corona doorgaat met Saab en af ​​en toe komen zelfs langverwachte onderdelen weer beschikbaar.

  Het verbetert mijn humeur. Dank je wel

  PS
  Achteraf bezien stoort het me echter nog steeds dat mijn verzekering (begeleidende brief) mij een paar jaar geleden niet naar Rostock bracht toen ik kort voor de kust was en daar naartoe wilde. Saab bestaat niet in het noordoosten, zeiden ze.

  Jammer dat ik Rostock graag had willen leren kennen en mijn vakantie op tijd was begonnen. Dus ging het met 3 voertuigen terug naar huis. Saab, sleep- en huurauto. Jammer voor de verzekeringsmaatschappij. Was zeker duurder dan het betere alternatief.

 • De bedrijven leven via ons en onze auto's via hen.
  Ik ga al bijna 20 jaar naar H&B in Rostock, hoewel het een halve werkdag duurt om een ​​auto daarheen te brengen of op te halen. Het is het altijd waard geweest voor mij.

  8
  1
 • Ja, het zijn de BASICs die tellen (nu en toch)!
  Vriendelijkheid, goed werk, redelijke prijzen, betrouwbaarheid.
  De bestelling is ook een persoonlijke "waardering".
  Ik neem het “glazen paleis” bewust niet op. Ik kan veilig zonder chi chi / hete lucht etc.
  Trouw aan de SAAB-dealer telt.
  Heb een goede voorjaarsrit, blijf gezond!

 • ... Ik zou op dit moment “mijn vriend” willen steunen, maar helaas wacht ik sinds ongeveer december tevergeefs op bijvoorbeeld een voorruit .. ;-(

 • Geweldige samenvatting, die geen apocalyptisch karakter heeft om elders te communiceren. Niet alles is normaal zoals vroeger, maar er is een achtergrondgeluid dat gevestigde workshops tot leven brengt. Alleen aan de andere kant kan ik weer een beroep doen ... zorg er ook voor dat de workshops leven. Want als je weg bent, is het gezeur geweldig. Begin april reed ik 550Km naar het noorden (Kiel, maar stond niet in het rapport) alleen voor inspectie. Waarom zo ver? Erg makkelijk. Vertrouwen in het werk, betrouwbaarheid en nu meer dan persoonlijk contact. Dit is voor mij belangrijker dan iemand in de buurt zoeken en mij achteraf mogelijk irriteren.

  10
  1

Reacties zijn gesloten.