Elk test Mercedes en Saab. Echte Zweedse veiligheid!

Het is oktober 1997. Het Zweedse tijdschrift Teknikens Värld zoekt de auto van het jaar. Ze test verschillende nieuwe releases, alles werkt zoals voorgaande jaren. Totdat de Zweden de nieuwe Mercedes A-Klasse achterna zitten. Het valt onverwachts om, redacteuren raken gewond en belanden in het ziekenhuis. Het onverwachte einde van een zakenreis met gevolgen.

Elandentest bij Saab en Mercedes. Echte veiligheid
Elandentest bij Saab en Mercedes. Echte veiligheid

In een eerste reactie probeert Mercedes het probleem op te lossen. Vertrouw erop dat de situatie vrij snel zal kalmeren. Maar er gebeurt iets heel anders, dat is onverwacht. De onvrijwillige elandtest van de A-Klasse ontwikkelt zich. Redactionele teams van vakbladen uit heel Europa maken het scenario na. Beschermd met een helm, in tegenstelling tot de redactie van Teknikens Värld. En ze geven overal A-lessen.

De motorpers kantelt de A-Klasse

In Duitsland test het tijdschrift Autobild samen met de omroep Pro 7. Opnieuw hetzelfde resultaat. Een kleine auto met een hoog zwaartepunt en een slecht afgesteld chassis voldoet gewoon aan de natuurkundige wetten. Het kantelt in slalom, wat slechts een deel van het probleem is. De andere is de veel te zachte basisstructuur van de dakconstructie. De overlevingsruimte verdwijnt dramatisch wanneer de A-Klasse op het dak landt. Ongebruikelijk voor een Mercedes waar je meer op moet vertrouwen.

Dit is waar Saab in het spel komt, de redacteuren uit Duitsland bezoeken de fabriek in Trollhättan. De nieuwe 9-5 rolt daar net van de lopende band en er is een heel andere manier om over veiligheid te denken in Zweden. Een Saab-ingenieur bestuurt de journalisten op de eigen testbaan, grijpt radicaal het stuur bij 140 km / u en laat zien hoe goedmoedig en voorspelbaar een auto moet reageren op de limiet. Saab-ongevallenonderzoekers leggen de goed doordachte dakconstructies uit, de elandtest die al vele jaren bij Saab wordt beoefend. 600 kilo eland tegen een autodak, daar moet een Saab tegen kunnen. Meer dan de wet vereist, dat is de stelregel bij Göta Älv. Ongevallenveiligheid die is gebaseerd op de verkeerssituatie en niet alleen op juridische teksten.

Elandentest en Zweedse veiligheid in het echte leven

Pro 7 toont de bijdrage van de kantelende A-Klasse en Saabs veiligheidsconcept in het echte leven in het tijdschrift "Die Reporter". Saab Duitsland is er zo enthousiast over dat kopieën van videocassettes voor mediawerk naar redacties en dealers worden gestuurd. De nieuwe Saab 9-5 krijgt iets meer wind in de rug en kan laten zien hoe veilig een Zweedse auto is ontworpen.

Voor de Zwaben is de elandtest met de toen nieuwe A-Klasse bitter. Het is een bliksemschicht in de media. Mensen reageerden hard op journalisten en verboden huizen. Maar na korte tijd doet de Stuttgart-groep het juiste. De nieuwe A-Klasse is standaard uitgerust met een ESP-systeem. Het oorspronkelijk door Bosch ontwikkelde systeem werd twee jaar eerder met de nieuwe S-Klasse geïntroduceerd. De elite-testramp democratiseerde de aanvankelijk elite-antisliptechnologie voor de lagere voertuigklassen. ESP wordt standaard bij elke Mercedes, waardoor de wegen veiliger worden. De beslissing is kostbaar voor de Zwaben. Per voertuig wordt een extra DM 1.000,00 in rekening gebracht.

Maar het imago van het bouwen van veilige voertuigen is gebaat bij deze beslissing. In Stuttgart slagen ze erin een nederlaag om te zetten in een overwinning. Op middellange termijn verlaat u het veld als morele winnaar.

Saab heeft nog wat tijd nodig om de nieuwe technologie te introduceren. De eerste generatie 9-5 heeft slechts één TCS aan boord - een voorganger waarvan de functies later in het ESP zullen worden geïntegreerd. Misschien zie je geen noodzaak voor actie, omdat het systeem dat wordt gecoördineerd door Saab-chassisgoeroe Leif Larsson als opmerkelijk veilig en gebalanceerd wordt beschouwd. De 9-5 is de eerste Saab met een gespleten achteras en een grote hit. Pas in 2001, met de grote facelift, verhuisde de ESP ook naar de 9-5. Sinds 2011 is het wettelijk verplicht voor alle nieuw geregistreerde auto's in de EU. Wat in 1997 begon met een test bij Teknikens Värld, heeft het rijden nu in elke voertuigklasse veiliger gemaakt.

11 gedachten over 'Elk test Mercedes en Saab. Echte Zweedse veiligheid!"

 • blanco

  Als je verschillen in het chassis van auto's uit de jaren 60 en 70 tot voertuigen uit de jaren 90 of nieuwer wilt zien, raad ik altijd aan om toeristische uitstapjes op de Nürburgring op YouTube te bekijken.

  Over het algemeen landen oudere voertuigen veel vaker op de zijkant of het dak dan nieuwere:

  Dit is natuurlijk geen statistische analyse, maar als er nog zoveel rollovers waren als voorheen, zouden ze zeker worden getoond.
  Het is beangstigend hoe vaak gevangenen uit de auto werden gegooid omdat ze hun veiligheidsgordels niet droegen. Aan de andere kant lijken ze relatief vaak vrij gemakkelijk op te staan ​​en zijn ze niet ernstig gewond, ik denk dat de slechte gevallen gewoon niet worden getoond.
  In ieder geval is de ontwikkelingsfocus voor chassis de afgelopen decennia definitief veranderd.

 • blanco

  Eerlijke auto's vs. (PS)

  Ik heb ook een leuk kort verhaal. Woonde een paar jaar geleden een landelijke familiereünie bij met mijn oude Volvo 164E.
  De kinderen en de vrouw van een ander familielid die zijn neus rimpelden, zorgden ervoor dat ik een draai aan de klassieke auto gaf.
  Vervolgens meldden ze met glazige ogen dat de doos absoluut krankzinnig was. Dat we met meer dan 100 km / u terug reden over een onverharde weg.

  Droog drijvend zand, sporen, stenen, kuilen. De echtgenoot en vader van mijn passagiers namen me tegen hun borst. Met deze snelheid is het pad onmogelijk te beheersen. Zelfs met zijn SUV zou hij daar niet harder dan 50 of hoogstens 60 rijden. Mijn gedrag was volkomen onverantwoord ...

  Maar komt het misschien ook omdat zijn SUV geen eerlijke auto is?

  Te hard geveerde, brede banden die elke steen raken, drijven onmiddellijk, onmogelijk om op het goede spoor te blijven en minder bodemvrijheid dan een oude Zweed uit een tijd dat onverharde wegen in grote delen van Scandinavië meer regel dan uitzondering waren.

  Met mijn kostbare vracht heb ik natuurlijk geen enkel risico genomen. Ze voelde zich op geen enkel moment ongemakkelijk, had veel plezier en we hadden een enorme stofwolk achter ons. Geen bomen rechts of links van het pad.

  Wat kan ik doen als een SUV van Wolfsburg hopeloos inferieur is aan een 50 jaar oud maar eerlijk Zweden op het gebied van onverharde wegen?

  In ruil daarvoor scoort de SUV van vandaag op de BAB, waar, ironisch genoeg, de oude sedan ver voor zijn eigen mogelijke topsnelheid begint te zwemmen. De tijden zijn veranderd. En de eisen.

  Dat heeft nogal ironische componenten. Ik zou het heerlijk vinden om weer over de onverharde weg te rijden met een R4 of 2CV. Misschien zijn ze daar sneller dan de "terreinwagens" van vandaag?

 • blanco

  @GP362.

  en leuk dat je je verhaal toevoegt. De opmerking was een genoegen.

  De moderne SUV is zeker in tweeën verdeeld in de discipline. Er is ook in toenemende mate geen bodemvrijheid en geen offroad-capaciteit - wat echter niet in tegenspraak is met de stelling van het einde van eerlijke auto's, maar voegt nog een facet toe.

  Groeten en bedankt voor je leuke verhaal.

 • blanco

  In de jaren negentig werd de 90 meerdere keren door Zweedse en Amerikaanse verzekeraars uitgeroepen tot de veiligste auto. De basis was geëvalueerde ongevalsgegevens. De Zuid-Duitse auto-industrie maakte er grapjes over, in Zweden zou er op zijn best een eland tegenaan lopen. Precies deze eland was het ongedaan maken van het sterretje in Zweden - arrogantie komt letterlijk vóór de val!

  Met de aanpassing van ESP werden de zwakke punten van deze onjuiste constructie niet verholpen, ze werden alleen verdoezeld. Dat was het einde van eerlijke auto's! Vanaf dit najaar zijn alle onvoldoende onderstellen met ESP tijdig geremd. Of gelooft iemand echt dat al deze SUV's zonder ESP in zo'n test op de wielen blijven?

  In oktober 2013 nam ik met mijn 9000CS deel aan een intensieve rijveiligheidstraining bij ADAC. Ik was geïnteresseerd in de echte grenzen van deze oude auto. Bij een oefening in het begin moesten we altijd twee auto's op een cirkelvormig pad nemen (afwisselend nat en droog) om erachter te komen wat mogelijk was - echt tot het uiterste. Ik was op de baan met mijn 9000 samen met een Golf 6, maar ik kon hem niet zien in de cirkel achter de A-stijl. Op een gegeven moment kwam de instructie via de radio naar de Golf dat hij op het gas moest trappen, de oude SAAB zou hem op de hielen zitten. De oefening werd vervolgens afgelast en het ESP gedeactiveerd in de Golf, anders had hij naar huis kunnen rijden, de baan zou zinloos zijn 🙂

  Leuk dat dit oude verhaal hier weer is opgegraven ;-)

 • blanco

  Ja natuurlijk (@ Tom),

  Bedankt voor de link en training. Maar om eerlijk te zijn voel ik me nu niet een beetje slimmer ...

  De geschiedenis en het eigendom van Saab-auto's zijn uiterlijk sinds 1989 in beweging en het verhaal begint met rode cijfers. De auto's waren solide, de cijfers waren dat niet.

  Over het algemeen mis ik feiten en cijfers in de trainingsvideo.

 • blanco

  @ Ebasil,

  altijd heerlijk, zoals in deze video de relatie GM (wanhopige) Saab (onverbeterlijke verbeteraars) laat zien ...

  Men vraagt ​​zich echter af of Saab überhaupt geld wilde verdienen?

  Deze houding deed de auto's zeker geen pijn. Het voortbestaan ​​van het merk echter ...

  Ik vraag me soms af wat mogelijke alternatieven zouden zijn geweest. Zouden we de bestaande Saab vandaag zo waarderen, zouden ze kosteneffectief zijn ontwikkeld en geproduceerd?

  Zou er een goede en economisch levensvatbare middenweg zijn geweest waaruit echte Saab zou zijn voortgekomen?

  En wat zou vandaag een echte Saab zijn onder (wettelijk, politiek en anderszins) gewijzigde raamvoorwaarden?

  Als het gaat om de vraag of een Volvo, Mercedes, Citroen of wat dan ook echt is, zijn er ook verschillende meningen.

  Misschien hadden 'echte' auto's gewoon hun tijd en maakte Saab deze keer goed gebruik en uitgeput?

  • blanco

   Natuurlijk wilde Saab geld verdienen. In de jaren 90 waren er solide, zwarte cijfers. Als training Video Ik raad de lancering van het sportpak in 1999 in Barcelona aan.

 • blanco

  Hier is nog een merkwaardig feit: de snelste auto tot nu toe voor de elandtest was een Citroën Xantia Activa, die naast de hydraulica adaptieve stabilisatoren had. Het voertuig is tot op de dag van vandaag ongeslagen, zelfs geavanceerde sportauto's kunnen er niet bij.

 • blanco

  Heel erg bedankt voor deze zeer interessante video! Ik vond vooral de gele 900 leuk voor de elandtest van bovenaf. Hoe indrukwekkend, hij rijdt er doorheen alsof er niets is gebeurd! Het dak is praktisch intact.

  Hier (voor alle nieuwe lezers die het misschien nog niet weten) de link naar Herbert's video van de gekke Britse mensen die een BMW en een Saab ondersteboven laten vallen - een van mijn favoriete video's aller tijden! 🙂 Daar moest ik vanmorgen aan denken toen ik de A-Klasse elandtestvideo bekeek

 • blanco

  De stabiliteit ...

  de daken en pilaren van beide Zweden is legendarisch. Denk maar aan "Carlsson on the roof", de reclamebeelden van hoogbouw Volvo's of de "case study" van TopGear / de BBC (Saab vs. BMW) ...

  Voor mij persoonlijk is dat belangrijker dan ESP. Strikt genomen slaagt een voertuig met ESP niet voor de elandtest als en zodra het ESP ingrijpt, want dan rijdt het niet meer met een constante 60.

  Het zegt weinig over de kwaliteit van een chassis als de ESP de situatie onder de knie heeft. En vandaag staan ​​de assistentiesystemen heel dicht bij autonoom rijden.

  Is de elandtest nu geslaagd als het voertuig hard remt bij het zien van kegels?
  Jarenlang werden emissietests als geslaagd beschouwd toen voertuigen de test erkenden en weigerden ...

  De auto van vandaag en morgen wordt echter politiek bepaald. Soms heb ik echt medelijden met de zogenaamd o zo krachtige autolobby.

  Niemand mag meer “gewoon” een verdomd goede auto bouwen. Dat zou te gemakkelijk zijn ...

Reacties zijn gesloten.