De nieuwe Koenigsegg Jesko Absolut. Fotogalerij!

Koenigsegg heeft vandaag ongeveer 300 medewerkers. Met de Gemera waag je je in nieuwe dimensies qua hoeveelheden. Voor hem breid je dat uit werk en assembleert componenten in Trollhättan. De Jesko blijft traditioneel bestaan. De scherpste versie, de Jesko Absolut, is exclusief gereserveerd voor de hoofdplant. Om indruk te krijgen van de snelste Koenigsegg ooit, fotografeerde James Holm hem op het interne circuit.

Jesko Absolut voor een historische hangar. Let op de beklede achterwielen
Jesko Absolut voor een historische hangar. Let op de beklede achterwielen

Wat onderscheidt het Absolute van de normale Jesko? Er zit ongelooflijk veel technische precisie in de nieuwe versie. Aerodynamisch geoptimaliseerd, het belooft een luchtweerstandscoëfficiënt van 0.278. Met 1.600 pk, die de opgeladen V8 met E85 zou moeten leveren, zou een topsnelheid van meer dan 500 kilometer per uur mogelijk zijn. Het definitieve bewijs is nog in behandeling.

Een staarteenheid - geen spoiler

Het fijne werk aan de beklede wielen en de opvallende staarteenheid aan de achterkant zijn het best zichtbaar. In plaats van de spoiler zoals de normale versie, heeft hij twee verticale vinnen in de stijl van de F15 Eagle. Koenigsegg verwacht dat ze het voertuig op extreem hoge snelheden zullen stabiliseren. De Jesko Absolut ziet er zelfs op de tribune erg snel uit op de baan. Indrukwekkend, respectvol. Een stukje exclusiviteit. Het is een demonstratie van wat er mogelijk is als u geen budget heeft.

Fascinatie Koenigsegg

Met Jesko en Gemera heeft de fabrikant voor het eerst twee totaal verschillende voertuigen in zijn portfolio. De Gemera wil een GT worden, de Jesko een old school hypercar, zoals we gewend zijn van de Zweedse makelij. Ze zijn allebei fascinerend. Niet alleen vanwege hun technische gegevens.

Een deel van de fascinatie van Ängelholm zal in de toekomst niet alleen voorbehouden zijn aan kopers van krachtige sportwagens. Kennis stroomt in beperkte mate in een gezamenlijke onderneming met NEVS en Evergrande. Hiervan kunnen toekomstige generaties voertuigen profiteren die ook in Trollhättan in productie zouden moeten gaan. Iets wat Koenigsegg en de genen van de speciale sportwagens uit Ängelholm zouden kunnen openen voor een grotere cirkel.

6 gedachten over 'De nieuwe Koenigsegg Jesko Absolut. Fotogalerij!"

 • Fascinerend aan Koenigsegg ...

  Ik vind de eigendomsstructuur en de diepgang van eigen productie en ontwikkeling. Dit is echt Made in Sweden.

  Natuurlijk is ook het technische en esthetische niveau fascinerend.

  Maar hoewel de hypercars uit de toekomst lijken te komen, herinneren de omstandigheden van hun ontwikkeling en fabricage me ook aan een verleden land en zijn legendarische producten.

  Op camera's in de ruimte (Hasselblad), oude Volvo's en de Saab-generatie met de eerste eigen motoren. Aan
  Kettingzagen, motorfietsen, tenten, kachels, gereedschap en nog veel meer.

  Veel van wat ooit uit Zweden kwam, stond bekend als de beste die je kon kopen.

  Het is jammer hoe dit in de loop van de tijd en zo is teruggebracht tot een beperkt en duur kunstwerk.

 • Het Volvo-thema is al een tijdje bij ons als achtergrondgeluid. Ik krijg steeds e-mails van lezers die graag wat extra Volvo-lezing willen. Er is blijkbaar meer overlap in de scene en nogal wat Saab-rijders hebben ook een Volvo in de carport.
  We hadden in de winter over het onderwerp nagedacht en een manier gevonden om Volvo te integreren. Anders dan normaal, een beetje onconventioneel. De besprekingen om het project te verdiepen en uiteindelijk te besluiten of het haalbaar zou zijn, hadden in april moeten plaatsvinden. Met COVID-19 staat alles voor onbepaalde tijd stil.
  De nogal frisse toevoeging “Zweedse auto's” heeft er niets mee te maken. Het is te danken aan de Koenigsegg Link aan Trollhättan en misschien ook aan de auto's die daar uiteindelijk onder een of andere naam van de lopende band zullen rollen.

 • Ik ben al een fan van Koenigsegg en ik zou hem (als Muller) hebben vertrouwd om Saab naar de toekomst te leiden. Het gebeurt dus in sterk verzwakte vorm via de achterdeur. En wie weet, de veranderende houding ten opzichte van de pure auto en de (gelukkig en terecht) afbrokkelende weerstand tegen de verbrandingsmotor zouden in deze drievoudige combinatie (Koenigsegg, NEVZ, Evergrande) meer civiele en koopbare auto's op de markt kunnen brengen.

 • Alles is mogelijk als een man genoeg geld heeft om zijn enthousiasme voor auto's en vliegtuigen en vooral zijn speelinstinct volledig waar te maken ... 😉

  Altijd interessant en indrukwekkend, deze rapporten uit een andere wereld - met verwijzing naar Trollhättan en dus naar Saab. Hartelijk bedankt!

  Naar mijn mening moet deze beperking ook gelden met betrekking tot Volvo - meld het als u een relatie met Saab heeft. Verder niets over de gigantische Chinese SUV's met hun verschillende lijsten, enz. (Ik verheug me op duimen omlaag ;-)). We hebben deze discussie onlangs in meer detail gehad.

  Of is er nu iets anders gepland? De blog heeft immers onlangs de titel “… & zweedse auto's” gekregen.

  5
  2
 • Een sterk onderdeel dat de Zweden op de wielen zetten.
  Plat en breed, als een straal, gericht, zoals in een vliegtuig. Funky combinatie.
  JESKO is absoluut fascinerend.
  Bedankt voor de foto's en de steeds weer opbouwende tekst.

 • Ik zal de Jesko of de Gemera nooit in de garage hebben. Toch - ik denk dat het goed is dat Saabblog zich heeft opengesteld voor een ander Zweeds merk. De foto's zijn geweldig, de teksten, zoals altijd, het lezen waard. Fascinatie Koenigsegg - ik zal er zijn. Dank je!
  Nu zou Volvo mijn wens zijn. Dan zouden alle Zweden in één tijdschrift staan. Zo veel hoeft het niet te zijn. Maar zo nu en dan, keer op keer, zou dat iets zijn? Alsjeblieft!

Reacties zijn gesloten.