Cockpit herontwerp. De Saab 9-3 zou koeler moeten zijn.

De aero is al 8 jaar bij mij. Lange tijd atypisch voor mij. Zeker door de omstandigheden. Je moet twee keer nadenken over het verkopen van een Saab vandaag. Omdat het moeilijk is om iets beters te vinden. Ik hou van de Aero, het is een van mijn favoriete auto's, de laatste hatchback van Trollhättan. Zelfs als het niet de beste Saab is die ooit is gebouwd.

Fijn leer, structuur zoals het origineel
Fijn leer, structuur zoals het origineel

Wat me al jaren dwars zit is het houten dashboard. Het hout is echt, waardevol, komt van een bedrijf dat werkt voor de duurste merken. De onzin met plastic hout begon pas bij Saab met het modeljaar 2006. Toen verhuisde plastic decor naar de 9-5. Een dieptepunt in de merkgeschiedenis, vanwaar de 9-3 Aero nog ver weg is. Toen zijn eerste eigenaar in Gießen hem vanaf zijn twintigste bestelde, had hij de keuze tussen hout en echte koolstof. Hij plaatste zijn kruis op de verkeerde plaats.

Tijd voor een herontwerp. Het hout moet eruit.

Zodat je me niet verkeerd begrijpt. Ik hou van hout in de 900 en 9000, waar het bijzonder nobel is. Ook in de 9-5, waar het goed past bij het karakter van een zeer comfortabele auto. Zelfs in de 9-3 I, maar niet in mijn Hirsch Aero met Viggen Body Kit. Het lijkt op een oud Duits wandmeubel op steroïden. Het is dus duidelijk dat de spullen eruit moeten!

Wat moet er precies in?

Een vriend heeft zijn 9-3 versierd met folies in carbon design. Het materiaal is goed en het decor is verkrijgbaar in bijna elke kleur. En het is ook niet duur. Maar het is gelijmd, en als je het weet, zie je het ook. Ik ben ook een fan van Saab Original, dus de filmoplossing is uitgesloten. Ik zou graag het optioneel verkrijgbare carbon dashboard van Saab willen. Alleen dat bestaat niet meer. In Zweden werden de overvloedige voorraden jaren geleden voor een fractie van hun waarde op de markt gebracht om plaats te maken in het magazijn voor VW- en Opel-reserveonderdelen. Nou, een paar jaar later zijn de onderdelen hun gewicht waard in edelmetaal. Maar niet meer beschikbaar.

De zoektocht is lang. Ik krijg de afgelopen maanden een paar gebruikte onderdelen aangeboden. Altijd beschadigd, aangevallen door de zon. 20 jaar hebben hun sporen achtergelaten. En meestal zijn ze te duur. Als alternatief zou ik een donker streepje van Saab krijgen, maar het heeft kleurafwijkingen van het klimaat, entertainment en SID. Ik vind het ook niet leuk.

Ik kom op een gegeven moment Frankfurt en vertel over mijn probleem, dat eigenlijk niet één is. Saab Service Frankfurt bestuurt een 9-3 SE die is omgebouwd tot aero-optica en heeft een speciaal dashboard. Grijs, toon op toon met de middenconsole, de automatische klimaatregeling en alles eromheen. Ziet eruit als een stuk, heel eenvoudig, op de een of andere manier Scandinavisch, en het past.

Puristisch, cool grijs beweegt in

Het komt van de 900 II en na ongeveer 60 seconden te hebben nagedacht, ruil ik mijn oude Duitse wandmeubel in voor puristisch, koel grijs.

Toegegeven, het is geen premium, maar het is coherent, en ik vind het de afgelopen maanden steeds leuker. En omdat ik momenteel aan het renoveren ben, is de volgende stap het stuur. Toegegeven, dit is bijna nieuw. Een origineel aero-stuur, de oude, versleten zit in de Saab-hangar. Ik ben een beetje opgewonden door de zuinige bekleding, die op de een of andere manier typerend was voor Saab. Behalve het geweldige Turbo X-stuur, heb je op de verkeerde plek in Trollhättan gered. Omdat u de gewillige klanten tegen een toeslag betere, gemakkelijk te hanteren stuurwielen had kunnen bieden. Net zoals andere merken dit al decennia doen en goed geld verdienen.

Een nieuw stuur

In een vleugje onzorgvuldigheid rijd ik naar de Zadelmaker Ik vertrouw en geef het oude stuur over zonder de prijs te vragen. Het ontwerp moet behouden blijven, alleen fijner leer, mooi genaaid en gewatteerd. Alles is in orde.

Een paar weken later krijg ik wat ik besteld heb. Waarschijnlijk het fijnste leer in mijn auto-rijke carrière. Zeer aangenaam, flatterend voor de hand. Elke euro waard, een meesterwerk van vakmanschap. Het stuur is "wauw", de rekening ook! Maanden later wordt de pijn van de rekening vergeten. Het stuur is nog steeds leuk, is de luxe in de aankomende klassieker en zal nog lang bij me blijven.

Het interieur is dus stijlvol nieuw ingericht. Kort voordat ik de post schrijf, komt de e-mail van een vriend binnen. Hij vond een gloednieuw, origineel carbon dashboard. Ben ik nog steeds geïnteresseerd? De prijs is natuurlijk redelijk en ik maak het geld over. Het dashboard is geweldig, ongeveer 10 kleine stickers met namen documenteren de namen van de mensen die betrokken zijn bij het maken en de productiestappen. Aanrakende, handgemaakte, geen massaproducten van een robot. Productie 2007, als een Saab-accessoire. Zeker niet goedkoop om te maken.

Sindsdien heb ik een carbon dashboard op voorraad. Als reserve en optie. Voor het geval dat. De Saab 9-3 Aero blijft rollen. Ik hou van de Zweed, ook al heeft hij zijn eigenaardigheden. In de volgende post wordt het weer technisch. En ik val in de oude autoval.

17-gedachten ook "Cockpit herontwerp. De Saab 9-3 zou koeler moeten zijn."

 • Het dashboard in plastic: ik kijk er al meer dan 10 jaar naar en vind het noch goedkoop, noch ongeschikt. De kleur past bij de rest van de cockpit en de oppervlaktestructuur is onovertroffen en subtiel mat. Last but not least past dit in het op de bestuurder gerichte ontwerp.
  Ik overwoog tijdelijk een ruil voor hout (vanwege het beige velours de enige coherente optie), maar toen verwierp ik het: het glanzende hout- of koolstofoppervlak vernietigt enerzijds de ontwerpbeperking van de cockpit zelf en zorgt ook voor vervelende reflecties in het gezichtsveld van de bestuurder.

  10
  1
  Beantwoorden
 • De cockpit. Mijn ene wordt altijd heen en weer gescheurd. De SE Cabrio heeft chique hout, maar je kunt de leeftijd zien. De winter 5-deurs in S toont het stille, maar ook harmonieuze grijs. Misschien wordt het ebbenhouten zebrano als het er niet te kunstmatig uitziet. Ik heb geen reflecties opgemerkt met het originele houtontwerp, zelfs niet openlijk. Is de vertrouwenszadel gevestigd in Estenfeld?

  3
  1
  Beantwoorden
 • Het kan zijn dat ik gevoelig ben voor lichtreflecties ... Voor mij rollen de gordeltongen van de achterbank ook rond op de bovenkant van de rugleuning in plaats van aan de vangknoppen te hangen. Het diagonaal invallende licht bereikt ze slechter en de reflecties gaan dan naar het dak in plaats van naar de chauffeur.

  5
  1
  Beantwoorden
 • Zadelmaker & toon op toon

  Hij ziet er verdomd chic uit. Ik hou zo veel van Saab-cockpits. Dat is design. Desalniettemin heeft de decoratieafdeling ook goede dingen gecreëerd ...

  Ik vind het fascinerend hoe goed (afhankelijk van de exterieur kleur en interieur) de decors kunnen harmoniseren met de Saabs, ook al vormen ze eigenlijk een contrast met schakelaars, bedieningselementen en fittingen ...

  Met de nadruk op het kunnen. Mislukte combinaties konden ook besteld worden.

  The Saddler and the Scrappage Bonus

  Dat laatste is alweer een issue. Ik zou buitengewoon geïnteresseerd zijn in hoeveel banen in D worden vernietigd door de herhaalde en volstrekt fantasieloze sloopcampagne.
  Een werkloze / voormalige stoffeerder vroeg me eens naar mijn klassieke auto en klaagde over zijn lijden.

  Slotenmaker, lasser, schilder, zadelmaker, carrosseriebouwer enzovoort, enzovoort ...

  Aan de andere kant zijn er steeds meer industriële robots die steeds meer modellen in het buitenland produceren, zelfs voor Duitse merken en groepen.

  Dus hoeveel banen zullen worden bespaard en hoeveel zal een nationale slooppremie vernietigen en wie zal het geld van de belastingbetaler profiteren als we nieuwe auto's kopen die om de paar jaar wereldwijd worden geproduceerd?

  Ik denk dat deze vorm van "economische stimulans" in elk opzicht volkomen onverantwoordelijk is. Of het nu gaat om milieu- of sociaal beleid, economisch of welk beleid dan ook.

  Je kunt net zo goed een paar A-bommen tot ontploffing brengen en hopen dat de wereldwijde gevolgen op de een of andere manier weten hoe ze selectief moeten handelen waar en wanneer.

  Het is dus des te cooler dat de blogger zo'n groot hart heeft voor zijn stuur en een van de laatste zadelaars.

  10
  2
  Beantwoorden
 • Ik hou ook echt van de pure variant. Maakt iets met zijn eenvoud. Ik heb het koolstofontwerp in mijn 9-3 I Cabrio. Ik vind het ook heel goed, helaas pelt het op sommige plaatsen af ​​en ik vraag me af of het kan worden gerepareerd of wat eronder zit als ik het zou verwijderen (als dat mogelijk is)?!

  4
  1
  Beantwoorden
 • Ziet er echt goed uit, de toon op toon, had ik niet gedacht.

  Ik vind koolstof verschrikkelijk en ook een beetje belachelijk, omdat de gewichtsoptimalisatie die wordt bereikt in een sportcoupé geen zin heeft, maar het belangrijkste is dat het bevalt.
  Mijn eerste 900 Turbo 16's hadden de afwerking van echt hout en het Nardi-stuur. Tegenwoordig vind ik het een beetje ouderwets en daarom heb ik in mijn huidige 900 Turbo 16s een dashboard in zwarte pianolak gemonteerd, inclusief het deksel van het dashboardkastje. Omdat de originaliteit voor mij niet bijzonder belangrijk is - vooral in het interieur, heb ik toen een radio met een 10 ″-scherm geïnstalleerd, ook vanwege de betere leesbaarheid. (Ik hoop dat niemand nu een hartaanval krijgt 🙂).
  Ik vind het erg leuk. In het weekend bedekte ik nog steeds de deurvakken en de deurinzetten met zwart leer - ook om de ingebouwde luidsprekers beter in de deurvakken te integreren.

  Ik rouw al als ik klaar ben ...

  7
  1
  Beantwoorden
  • Geen enkele hartaanval. Integendeel. Ik denk dat dat goed is. Als Corona niet was gekomen, zou hier een vergelijkbaar project zijn geweest. Dus het is uitgesteld, misschien tot 2021, prognoses zijn momenteel moeilijk.

   Beantwoorden
 • Leuke overwegingen en zoals altijd een interessante blogpost. Men ziet / leest zoals altijd: wat leuk of mooi is mag in het oog van de toeschouwer. Ik kan alleen voor mezelf spreken: in de zilveren 9-3 CV S van mijn vrouw hou ik erg van het simpele, grijze plastic, in mijn zwarte 9-3 CV Aero met Viggen Kit hou ik van carbon in combinatie met het donkere interieur heel goed (carbon in Geweldige staat, vorige eigenaar had hem vernieuwd), als ik een SE had met beige interieur, zou hout mijn favoriet zijn. Waarschijnlijk zelfs met een aero met een beige interieur. Maar sommige vragen komen gewoon niet naar voren, dus we leven gewoon gelukkig met onze auto's en genieten gewoon van onze SAAB's 😉 Blijf gezond !!!

  Beantwoorden
 • Zeer goede actie, dat past!
  Het donkere plastic is ook ingebouwd in mijn 900II SE Talladega, die enkele ontwerpelementen bevat van wat later AERO werd - absoluut in overeenstemming met de omgeving.
  In de 900II SE Cabrio (groene scarabee, met beige interieur) zou ik niet op het idee komen om het hout te veranderen. Ik heb zelfs een houten pookknop geüpgraded.
  Nu denk ik erover om het originele stuur te vervangen door een hout-leer combinatie, aangezien het oude leer nu na 23 jaar lichte tekenen van desintegratie vertoont. Er is een oplossing in het diepe zuiden ...

  Groeten van de kust 🙂

  Beantwoorden
 • in de oude Saabs vind ik het hout erg mooi, in de 9-5I zoals Paul vind ik het hout ook mooi. Vanaf het bouwjaar vind ik hout op de een of andere manier niet meer geschikt. Het minst geschikt is hout in de 9-3II of 9-5NG. Hout past daar op de een of andere manier niet meer in.

  Beantwoorden
 • Mijn aero had ook hout. Destijds had ik hem ingeruild voor een origineel dashboard met een “titanium” look (er stond destijds hout, carbon of titanium in de accessoirecatalogus). Zeker niet voor iedereen.

  Ik ben een beetje "jaloers" op het stuur. Het gebrek aan stoffering zit me al heel lang dwars. Aangezien ik nog steeds niet voor mezelf heb besloten of ik überhaupt iets in de auto zou investeren, blijft het tot nader order op de lijst staan.

  Beantwoorden
 • Zeer interessant artikel.
  Ik heb 9 jaar een 3-5I Limited Cabrio gehad. Een hele fijne auto met beige leren stoelen.
  Het hout in het dashboard is op sommige plaatsen echter gescheurd en ik wil het graag vervangen. Ik vind ook dat het hout te donker is voor het lichte interieur. Maar dat zeurt op hoog niveau.
  Het hout is niet meer beschikbaar. Folie is voor mij uitgesloten. Misschien is er nog steeds het bedrijf dat het destijds voor SAAB heeft gemaakt.
  Weet iemand een oplossing?
  Bedankt en vriendelijke groeten,
  Olaf

  Beantwoorden
 • Hoi,
  Ik had laatst ook het idee om het houten decor weg te gooien. Het Scandinavische simpele grijs is veel meer feitelijk en tijdloos. Het is cool dat je dit hebt gedocumenteerd. Duimen omhoog. Ik hou erg van je aero.
  Vraag: is de grijze fascia van de 900 NG en 9-3 OG identiek? Verschillende onderdeelnummers zijn te vinden in de EPC. In 9-3 was er ook de grijze plastic versie. Ik vraag het omdat je voor de 900 NG hebt gekozen. Misschien is daar een reden voor?

  Beantwoorden
  • Het grijze decor van de 9-3 verdieping zou iets donkerder moeten zijn, maar ik heb het niet gezien. De kleur van de 900 NG past perfect.

   Beantwoorden
 • Er is een water transfer printen. Zou dat geen alternatief zijn?

  Beantwoorden
 • Het is eigenlijk gewoon pure optiek. En de schoonheid zit in het oog van de toeschouwer. Ik denk dat er altijd werd gedacht dat er, zoals je correct schreef, geen gewichtsbesparing is. Het dashboard is niet vervangen door een puur carbon onderdeel (wat alleen een verwaarloosbare gewichtsvermindering zou opleveren), maar er is een extra film aangebracht (die ook alleen op carbon lijkt).

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.