Cockpit herontwerp. De Saab 9-3 zou koeler moeten zijn.

De aero is al 8 jaar bij mij. Lange tijd atypisch voor mij. Zeker door de omstandigheden. Je moet twee keer nadenken over het verkopen van een Saab vandaag. Omdat het moeilijk is om iets beters te vinden. Ik hou van de Aero, het is een van mijn favoriete auto's, de laatste hatchback van Trollhättan. Zelfs als het niet de beste Saab is die ooit is gebouwd.

Fijn leer, structuur zoals het origineel
Fijn leer, structuur zoals het origineel

Waar ik al jaren last van heb is het houten dashboard. Het hout is echt, waardevol, komt van een bedrijf dat werkt voor de duurste merken. Saab begon de onzin met plastic hout pas met het modeljaar 2006. Plastic decor verhuisde naar de 9-5. Een dieptepunt in de geschiedenis van het merk, waarvan de 9-3 Aero nog ver weg is. Toen de eerste eigenaar in Giessen hem bestelde vanaf zijn 20e, had hij de keuze tussen hout en echt carbon. Hij heeft zijn kruis op de verkeerde plaats gezet.

Tijd voor een herontwerp. Het hout moet eruit.

Zodat je me niet verkeerd begrijpt. Ik hou van hout in de 900 en 9000, waar het bijzonder nobel is. Ook in de 9-5, waar het goed past bij het karakter van een zeer comfortabele auto. Zelfs in de 9-3 I, maar niet in mijn Hirsch Aero met Viggen Body Kit. Het lijkt op een oud Duits wandmeubel op steroïden. Het is dus duidelijk dat de spullen eruit moeten!

Wat moet er precies in?

Een vriend heeft zijn 9-3 verfraaid met folies in carbon-design. Het materiaal is goed en het decor is in bijna elke kleur verkrijgbaar. En het is ook niet duur. Maar het is gelijmd en als je het weet, kun je het zien. Ik ben ook een fan van Saab Original, dus de filmoplossing is uitgesloten. Ik zou graag het optioneel verkrijgbare carbon dashboard van Saab willen. Maar dat bestaat niet meer. Jaren geleden werden in Zweden de overvloedige voorraden voor een fractie van hun waarde op de markt geworpen om in het magazijn plaats te maken voor reserveonderdelen van VW en Opel. Nu, een paar jaar later, zijn de onderdelen in edelmetaal hun gewicht waard. Maar niet meer beschikbaar.

De zoektocht is lang. Ik krijg de afgelopen maanden een paar gebruikte onderdelen aangeboden. Altijd beschadigd, aangevallen door de zon. 20 jaar hebben hun sporen achtergelaten. En meestal zijn ze te duur. Als alternatief zou ik een donker streepje van Saab krijgen, maar het heeft kleurafwijkingen van het klimaat, entertainment en SID. Ik vind het ook niet leuk.

Ik kom op een gegeven moment Frankfurt en vertel over mijn probleem, dat er in werkelijkheid niet één is. Bij Saab Service Frankfurt is er een 9-3 SE omgebouwd tot een aero-look, die een speciaal dashboard heeft. Grijs, toon op toon met de middenconsole, de automatische klimaatregeling en alles eromheen. Ziet eruit als een stuk, heel eenvoudig, ergens Scandinavisch, en het past.

Puristisch, cool grijs beweegt in

Het komt uit de 900 II en na ruim 60 seconden nadenken ruil ik mijn oude Duitse wandkastdecor in voor een puristisch, koel grijs.

Toegegeven, het is geen premium, maar het is consistent, en in de loop van de maanden vind ik het steeds beter. En omdat ik opnieuw aan het inrichten ben, is het volgende het stuur. Toegegeven, dit is bijna nieuw. Een origineel aero-stuur, het oude, versleten stuur staat in de Saab-hangar. Ik ben enigszins van streek door de economische bekleding die op de een of andere manier typerend was voor Saab. Behalve het geweldige Turbo X-stuur, redde Trollhättan op de verkeerde plaats. Omdat je gewillige klanten tegen een meerprijs betere, gemakkelijk te hanteren stuurwielen had kunnen aanbieden. Net zoals andere merken al decennia doen en goed geld verdienen.

Een nieuw stuur

In een vleugje onzorgvuldigheid rijd ik naar de Zadelmaker Ik vertrouw en geef het oude stuur over zonder de prijs te vragen. Het ontwerp moet behouden blijven, alleen fijner leer, mooi genaaid en gewatteerd. Alles is in orde.

Een paar weken later krijg ik wat ik besteld heb. Waarschijnlijk het beste leer uit mijn autocarrière. Zeer aangenaam, vleiend de hand. Elke euro waard, een meesterwerk van vakmanschap. Het stuur is "wow", zo is de rekening! Maanden later is de pijn van de rekening vergeten. Het stuur is nog steeds leuk, de luxe in de aankomende klassieker en zal nog lang bij me zijn.

Het interieur is dus stijlvol nieuw ingericht. Kort voordat ik de post schrijf, komt de e-mail van een vriend binnen. Hij vond een gloednieuw, origineel carbon dashboard. Ben ik nog steeds geïnteresseerd? De prijs is natuurlijk redelijk en ik maak het geld over. Het dashboard is geweldig, ongeveer 10 kleine stickers met namen documenteren de namen van de mensen die betrokken zijn bij het maken en de productiestappen. Aanrakende, handgemaakte, geen massaproducten van een robot. Productie 2007, als een Saab-accessoire. Zeker niet goedkoop om te maken.

Sindsdien heb ik een carbon dashboard op voorraad. Als reserve en optie. Voor het geval dat. De Saab 9-3 Aero blijft rollen. Ik hou van de Zweed, ook al heeft hij zijn eigenaardigheden. In de volgende post wordt het weer technisch. En ik val in de oude autoval.

19 gedachten over 'Cockpit herontwerp. De Saab 9-3 zou koeler moeten zijn."

 • Het ziet er niet goed uit. Ik zou een nieuw (gebruikt) dashboard adviseren.

 • Hallo goede morgen. Ik ben sinds gisteren een trotse Saab 9-3 (1e) eigenaar. Helaas heb ik ook het probleem van het losraken van de koolstof-decal-film en wil ik deze gewoon verwijderen en me afvragen: is het "originele" plastic toch niet onder de koolstof-sticker en is het genoeg om de oude lijmresten te verwijderen?

 • Het is eigenlijk gewoon pure optiek. En de schoonheid zit in het oog van de toeschouwer. Ik denk dat er altijd werd gedacht dat er, zoals je correct schreef, geen gewichtsbesparing is. Het dashboard is niet vervangen door een puur carbon onderdeel (wat alleen een verwaarloosbare gewichtsvermindering zou opleveren), maar er is een extra film aangebracht (die ook alleen op carbon lijkt).

 • Er is een water transfer printen. Zou dat geen alternatief zijn?

 • Het grijze decor van de 9-3 verdieping zou iets donkerder moeten zijn, maar ik heb het niet gezien. De kleur van de 900 NG past perfect.

 • Hoi,
  Ik had laatst ook het idee om het houten decor weg te gooien. Het Scandinavische simpele grijs is veel meer feitelijk en tijdloos. Het is cool dat je dit hebt gedocumenteerd. Duimen omhoog. Ik hou erg van je aero.
  Vraag: is de grijze fascia van de 900 NG en 9-3 OG identiek? Verschillende onderdeelnummers zijn te vinden in de EPC. In 9-3 was er ook de grijze plastic versie. Ik vraag het omdat je voor de 900 NG hebt gekozen. Misschien is daar een reden voor?

 • Zeer interessant artikel.
  Ik heb 9 jaar een 3-5I Limited Cabrio gehad. Een hele fijne auto met beige leren stoelen.
  Het hout in het dashboard is op sommige plaatsen echter gescheurd en ik wil het graag vervangen. Ik vind ook dat het hout te donker is voor het lichte interieur. Maar dat zeurt op hoog niveau.
  Het hout is niet meer beschikbaar. Folie is voor mij uitgesloten. Misschien is er nog steeds het bedrijf dat het destijds voor SAAB heeft gemaakt.
  Weet iemand een oplossing?
  Bedankt en vriendelijke groeten,
  Olaf

 • Mijn aero had ook hout. Toen ik hem gekocht had, heb ik hem laten inruilen voor een origineel dashboard in "titanium" look (er stond toen hout, carbon of titanium in de accessoirecatalogus). Zeker niet voor iedereen.

  Ik ben een beetje "jaloers" op het stuur. Ik heb er lang last van gehad van de weinige bestaande bekleding. Omdat ik voor mezelf nog steeds niet heb besloten of ik überhaupt iets in de auto ga investeren, blijft het voorlopig op de lijst staan.

 • in de oude Saabs vind ik het hout erg mooi, in de 9-5I zoals Paul vind ik het hout ook mooi. Vanaf het bouwjaar vind ik hout op de een of andere manier niet meer geschikt. Het minst geschikt is hout in de 9-3II of 9-5NG. Hout past daar op de een of andere manier niet meer in.

 • Zeer goede actie, dat past!
  In mijn 900II SE Talladega, die enkele ontwerpelementen van de latere AERO bevat, is ook het donkere plastic ingebouwd - absoluut harmonieus met de omgeving.
  In de 900II SE Cabrio (groene scarabee, met beige interieur) zou ik niet op het idee komen om het hout te veranderen. Ik heb zelfs een houten pookknop geüpgraded.
  Nu overweeg ik om het originele stuurwiel te ruilen voor een hout-leercombinatie, aangezien het oude leer nu na 23 jaar lichte tekenen van ontbinding vertoont. Er is een oplossing in het diepe zuiden ...

  Groeten van de kust 🙂

 • Leuke overwegingen en zoals altijd een interessante blogpost. Men ziet / leest zoals altijd: wat leuk of mooi is mag in het oog van de toeschouwer. Ik kan alleen voor mezelf spreken: in de zilveren 9-3 CV S van mijn vrouw hou ik erg van het simpele, grijze plastic, in mijn zwarte 9-3 CV Aero met Viggen Kit hou ik van carbon in combinatie met het donkere interieur heel goed (carbon in Geweldige staat, vorige eigenaar had hem vernieuwd), als ik een SE had met beige interieur, zou hout mijn favoriet zijn. Waarschijnlijk zelfs met een aero met een beige interieur. Maar sommige vragen komen gewoon niet naar voren, dus we leven gewoon gelukkig met onze auto's en genieten gewoon van onze SAAB's 😉 Blijf gezond !!!

 • Geen enkele hartaanval. Integendeel. Ik denk dat dat goed is. Als Corona niet was gekomen, zou hier een vergelijkbaar project zijn geweest. Dus het is uitgesteld, misschien tot 2021, prognoses zijn momenteel moeilijk.

 • Ziet er echt goed uit, de toon op toon, had ik niet gedacht.

  Ik vind koolstof verschrikkelijk en ook een beetje belachelijk, omdat de gewichtsoptimalisatie die wordt bereikt in een sportcoupé geen zin heeft, maar het belangrijkste is dat het bevalt.
  Mijn eerste 900 Turbo 16's hadden de echte houten hoes en het Nardi-stuur. Vandaag vind ik dat een beetje ouderwets en daarom heb ik een dashboard in pianozwart gebouwd op mijn huidige 900 Turbo 16's, inclusief het deksel van het dashboardkastje. Omdat originaliteit voor mij niet zo belangrijk is, vooral in het interieur, heb ik een radio met een 10 ″ scherm geïnstalleerd, ook vanwege de betere leesbaarheid. (Ik hoop dat niemand nu een hartaanval krijgt 🙂).
  Ik vind het heel erg leuk. In het weekend bedekte ik de deurvakken en de deurinzetstukken nog met zwart leer - ook om de ingebouwde luidsprekers in de deurvakken beter te integreren.

  Ik rouw al als ik klaar ben ...

  7
  1
 • Ik hou ook echt van de pure variant. Maakt iets met zijn eenvoud. Ik heb het koolstofontwerp in mijn 9-3 I Cabrio. Ik vind het ook heel goed, helaas pelt het op sommige plaatsen af ​​en ik vraag me af of het kan worden gerepareerd of wat eronder zit als ik het zou verwijderen (als dat mogelijk is)?!

  4
  1
 • Sattler & toon op toon

  Hij ziet er verdomd chic uit. Dat is hoe ik het beste van Saab-cockpits hou. Dat is ontwerp. Toch heeft de decoratieafdeling ook iets goeds gecreëerd ...

  Ik vind het fascinerend hoe goed (afhankelijk van de exterieurkleur en het interieur) de decors kunnen harmoniëren met de Saabs, hoewel ze eigenlijk een contrast vormen met schakelaars, bedieningselementen en armaturen ...

  Met de nadruk op het kunnen. Mislukte combinaties konden ook besteld worden.

  The Saddler and the Scrappage Bonus

  Dat laatste is alweer een issue. Ik zou buitengewoon geïnteresseerd zijn in hoeveel banen in D worden vernietigd door de herhaalde en volstrekt fantasieloze sloopcampagne.
  Een werkloze / voormalige stoffeerder vroeg me eens naar mijn klassieke auto en klaagde over zijn lijden.

  Slotenmakers, lassers, schilders, zadelmakers, carrosseriebouwers en ga zo maar door ...

  Aan de andere kant zijn er steeds meer industriële robots die steeds meer modellen in het buitenland produceren, zelfs voor Duitse merken en groepen.

  Dus hoeveel banen zullen worden bespaard en hoeveel zal een nationale slooppremie vernietigen en wie zal het geld van de belastingbetaler profiteren als we nieuwe auto's kopen die om de paar jaar wereldwijd worden geproduceerd?

  Ik beschouw deze vorm van een "stimulusinjectie" op wat voor manier dan ook als volkomen onverantwoord. Of het nu gaat om milieu- of sociaal beleid, economisch of ander politiek.

  Je kunt net zo goed een paar A-bommen tot ontploffing brengen en hopen dat de wereldwijde gevolgen op de een of andere manier weten hoe ze selectief moeten handelen waar en wanneer.

  Het is dus des te cooler dat de blogger zo'n groot hart heeft voor zijn stuur en een van de laatste zadelaars.

  10
  2
 • Het kan zijn dat ik gevoelig ben voor lichtreflecties ... In mijn geval bewegen de gordeltongen van de achterbank ook rond boven op de rugleuning in plaats van aan de vangknoppen te hangen. Het schuine licht bereikt ze slechter en de reflecties gaan dan het dak in in plaats van naar de bestuurder.

  5
  1
 • de Zadelmaker ligt bij Aschaffenburg, direct aan de A3.

 • De cockpit. Mijn ene wordt altijd heen en weer gescheurd. De SE Cabrio heeft chique hout, maar je kunt de leeftijd zien. De winter 5-deurs in S toont het stille, maar ook harmonieuze grijs. Misschien wordt het ebbenhouten zebrano als het er niet te kunstmatig uitziet. Ik heb geen reflecties opgemerkt met het originele houtontwerp, zelfs niet openlijk. Is de vertrouwenszadel gevestigd in Estenfeld?

  3
  1
 • Het dashboard in plastic: ik kijk er al meer dan 10 jaar naar en vind het noch goedkoop, noch ongeschikt. De kleur past bij de rest van de cockpit en de oppervlaktestructuur is onovertroffen en subtiel mat. Last but not least past dit in het op de bestuurder gerichte ontwerp.
  Ik overwoog tijdelijk een ruil voor hout (vanwege het beige velours de enige coherente optie), maar toen verwierp ik het: het glanzende hout- of koolstofoppervlak vernietigt enerzijds de ontwerpbeperking van de cockpit zelf en zorgt ook voor vervelende reflecties in het gezichtsveld van de bestuurder.

  10
  1

Reacties zijn gesloten.