Volvo start met de productie. Trollhättan blijft in de Corona-modus

In week 4 geldt het contactslot nog steeds in Beieren. Vanaf maandag versoepelt de regelgeving matig. Autodealers openen hun verkoopruimten, maar onder strikte voorwaarden. Hoewel Beieren streng blijft, pakken de Zweden het heel anders aan. In tegenstelling tot zijn buurlanden, behandelt het land de Corona-crisis vrij gemakkelijk. Restaurants en cafés blijven open en het openbare leven kent geen beperkingen.

Volvo XC90-productie op Torslanda
Volvo XC90-productie op Torslanda. Foto: Volvo Cars

Auch das Saab Museum in Trollhättan bleef, net als andere culturele instellingen, zonder beperkingen open voor bezoekers. De cursus is niet onomstreden in het land en wordt beschouwd als een experiment met een open uitkomst. De grote industriële bedrijven van het land beginnen in de nieuwe week met de productie, maar blijven midden in de crisis.

Volvo start in Gent en Torslanda

De belangrijkste Volvo-fabriek in Torslanda start maandag met de productie. Daarvoor doet het bedrijf wat werk. Voordat de medewerkers terugkeerden, waren de werkplekken de afgelopen 5 dagen intensief schoongemaakt en zijn de individuele werkplekken vanuit het oogpunt van gezondheidsbescherming onderzocht. Waar sociale afstand niet mogelijk is, zijn beschermende maatregelen genomen. Bij de hoofdingangen zijn er vrijwillige controles van temperatuur en zuurstofverzadiging (pulsoximeter).

De productie begint langzaam, het doel is ongeveer 60% van de capaciteit van de pre-Corona-periode. Volvo Cars begint uitzicht, controleert de doelen van week tot week. De fabrieken zijn afhankelijk van de vraag, waarvan de ontwikkeling onzeker is, en van de werking van internationale supply chains.

Trollhättan blijft in de Corona-modus

Een dag na Volvo begint Scania weer met de productie. De vrachtwagenfabrikant, voorheen onderdeel van Saab-Scania, is iets voorzichtiger dan Volvo. De eerste dagen worden omschreven als testdagen. Een gevoel voor hoe de supply chains reageren en waar de zwakke punten zijn.

Terwijl Volvo en Scania aan een normalisatie werken, blijft Trollhättan in de Corona-modus. In de oude Saab-fabriek wordt sinds 14 april kort gewerkt. NEVS heeft ongeveer 400 medewerkers naar huis gestuurd en werkt alleen met een capaciteit van 40 tot 60%. Het korte werk is geldig tot 30 juni en dus tot de Zweedse zomervakantie. In Trollhättan is het doel om de kosten onder controle te houden; de ontwikkelaars in Stallbacka worden bijzonder getroffen door de crisis met hun nauwe banden met China. Het invriezen van activiteiten in Evergrande in de voorgaande maanden is nu volledig voelbaar in Zweden.

9 gedachten over 'Volvo start met de productie. Trollhättan blijft in de Corona-modus"

 • Ik denk dat elke fabrikant momenteel zeer zorgvuldig controleert. Veel innovaties gaan achteruit, de industrie ligt van alle kanten onder vuur. Volvo behoudt nogal wat werknemers en vaardigheden, dus de zaken gaan gewoon langzamer.
  Hiervoor zijn vandaag nieuwe allianties. AB Volvo (die met de truck) werken samen met Daimler aan de brandstofcel.

 • @ Tom,

  dat (einde van de joint venture) is interessant. Had je in een ouder artikel niet al eens hardop nagedacht over de mogelijke invloeden van Corona op autodelen, autonoom rijden & Co?

  Het is opwindend dat Volvo nu vertrekt vanaf precies waar eerder werd gedacht dat het de toekomst van de auto op een verstandige manier had geplaatst.

 • @ StF,

  Ik weet eindelijk waar al het toilet- en keukenpapier, bloem, gist, noedels en dergelijke naartoe gaan.
  Iemand heeft me in vertrouwen genomen. De kinderen zijn het huis uit en twee kamers waren leeg. Waren ...

  Nu zijn ze tegen het plafond gepropt en na Corona is een scheiding aangevraagd.

  Het goede nieuws is dat maar heel weinig huishoudens daadwerkelijk hebben opgepot. Niet elk lid deed mee. Dat verzoent mij met mijn medeburgers ...

  Ik heb medelijden met de (weinige) gestoorde mensen en hun familieleden, ondanks een persoonlijk gebrek aan gist. Er vinden drama's plaats, die u mogelijk statistisch kunt lezen tegen echtscheidings- en geboortecijfers.

  Misschien verdwijnen dergelijke Corana-effecten ook tegen de achtergrond van de auto-industrie en zullen we er nooit iets over te weten komen?

  Hoe het ook zij, we zullen geen tekort aan nieuwe auto's zien. Ongeacht het virus heb ik al heel lang een tekort aan nieuwe auto's die ik heel graag wilde hebben ...

 • Het vervaardigen van voertuigen is waarschijnlijk de gemakkelijkste oefening, wat natuurlijk al moeilijk genoeg kan zijn in tijden van wereldwijde toeleveringsketens. Om er iets van te hebben, moeten ze worden verkocht, wat ik momenteel als het grotere probleem zie.

  In tijden van kort werk en mogelijke bedrijfsstoringen zullen particuliere kopers waarschijnlijk terughoudend zijn, omdat zakenreizen niet plaatsvinden, bedrijfspools niet echt afhankelijk zijn van nieuwe voertuigen en ook de verhuur van auto's en autodelen is ter plaatse.

  Aan de andere kant zullen fabrikanten er waarschijnlijk belang bij hebben plug-inhybriden en elektrische voertuigen op de markt te brengen (als dagelijkse registraties of wat dan ook) om geen boetes te riskeren als ze niet voldoen aan de strengere emissiegrenswaarden.
  Als de politiek nog niet in het geheim heeft aangegeven dat daar iets kan worden gedaan ...

  Het blijft dus spannend, zowel voor iedereen als voor het grote geheel.

  PS: Even als een gedachte, misschien zijn auto's het nieuwe toiletpapier en zullen ze in de toekomst worden gehamerd.
  Zou me verbazen, maar dat is ook het geval met wc-papier, meel en gist 😉.

 • Het denkproces loopt. Volvo moet, net als alle andere fabrikanten, op de kosten letten. Alle projecten worden op de proef gesteld en er zijn al eerste effecten geweest. De joint venture met Autoliv voor autonoom rijden is beëindigd en slechts een deel van het personeel blijft bij Volvo.

 • Zonder het echt te kunnen beoordelen vind ik het goed dat de productie weer wordt opgestart. Naast het korte werk door Corona, rijst de vraag of het voor de verantwoordelijken ook een moment van denken is om puur op elektrische aandrijvingen te blijven vertrouwen?

 • S spookt veel door de ÖR. Ik weet niet zeker wat u met deze vergelijking met D wilt doen in de omgang met Corona?

  Werkelijkheid en levensomstandigheden kunnen binnen de EU nauwelijks anders zijn. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de verspreiding.

  Wanneer ik me mijn bezoek aan het Saab-museum herinner (hoogseizoen 2019), merk ik dat alle bezoekers uit hoffelijkheid meer afstand hebben gehouden dan hier in een supermarkt vandaag.

  Iedereen maakte het voor iedereen mogelijk om de Saabs ongestoord te bekijken en zonder mensen foto's te maken.

  Zelfs in Corona-D kan men alleen maar dromen van zoveel “privacy”. En hoe moet ik in 1,5 m brede gangen een afstand van 2 m aanhouden met tegemoetkomend verkeer?

  Niemand komt op het idee van eenrichtingsstraten in supermarkten. Het zou zo eenvoudig en effectief zijn om alle klanten van de ingang tot de kassa in een rij door de hele winkel te begeleiden.

  Wie weet hoeveel levens in D zouden zijn gered met een paar meter afzetlint?

  Ik kan de zelfverheerlijking in Duitsland en de internationale vergelijkingen die de politiek en de media proberen te bereiken, niet meer horen ...

  7
  1
 • Orio heeft sinds 2 weken kort werk in Zweden

 • Hoe keek de situatie naar Orio?

Reacties zijn gesloten.