570.700 kilometer. Een Saab 900 II loopt een marathon.

Corona verandert zowat alles. Lezers hebben tegenwoordig meer tijd om uit te kijken naar positieve rapporten of een beetje afleiding om te lezen. Stefan gebruikte de tijd om te schrijven over de Saab 902, die hij "Knuts" noemt, en zijn verhaal. Het begint met de aankoop door vorige eigenaar Roland in 2011.

Een Saab 900 II in de duurtest
Een Saab 900 II in de duurtest


Roland nam in april 902 de zwarte SAAB 2011 over. Hij stond in de hal van een tweedehands autodealer in de verre hoek: een zwarte SAAB 902 automaat, gebouwd in '97 met 131 pk. De oranje kilometerteller van de snelheidsmeter scheen met het nummer 130.218. De vorige eigenaar was de vrouw van een dokter.

De oude SAAB was daar al 1 jaar en was behoorlijk stoffig. De dealer zei dat niemand erin geïnteresseerd was, hoewel zijn bedrijf duidelijk goed bezocht werd. Hij zou het jammer vinden omdat de SAAB beter zou zijn dan zijn reputatie.

De zwarte Saab is een diep onspectaculaire auto. Automatische boekhoudapparatuur, 131 pk - dat is alleen te raden als je meer dan 4000 omwentelingen maakt. Geen auto die verlangen wekt, althans niet op het eerste gezicht.

Roland presenteerde de auto in een autowerkplaats waar een man werkte die eerder voor een SAAB-bureau werkte. Op kantoor reageerden de mensen erg onrustig toen Roland zei dat de auto alles moest worden ingecheckt en geschikt moest worden gemaakt voor de volgende 100.000 km en dat geld er niet toe deed. Dat gebeurde na wat heen en weer en Roland begon zijn 100.000 km uithoudingsproef met een 15 jaar oude auto door heel Europa.

In maart 2012 in de Zwitserse Alpen bij Bellinzona was het zover: na 10 maanden en 100.000 km eindigde de test. Deze 10 maanden bleken zo probleemloos dat Roland de test verlengde met nog eens 100.000 duizend kilometer en nog eens 100.000 duizend kilometer enz.

Saab 900 II "Knuts" heeft meer dan een half miljoen kilometer op de teller
Saab 900 II "Knuts" heeft meer dan een half miljoen kilometer op de teller

Overigens zijn alle uitgebreide details van deze reis heel mooi te lezen in het Saab Cars Forum onder “Lange termijn test SAAB 902”. Bij 556.500 km moest Roland helaas de “zwarte” opgeven. Ik vind het verbazingwekkend dat naast de motor en automaat ook zaken als ruitenwissermotor en koppeling, stuurinrichting, bobine, radiateur, voorruit, airco-compressor, rembekrachtiger nog origineel zijn.

Ik kwam er op het forum achter, ook omdat ik al jaren met veel belangstelling de reis van de 902 volgde. En ik weet dat veel koopbeslissingen voor een 902 op deze thread zijn gebaseerd. De beslissingen rijpten snel voor mij dat deze auto het lot van Afrika moest worden bespaard, kannibaliserend of liefdeloos einde. Dus kocht ik hem in augustus 2019 om hem te krijgen, maar ook om ermee te blijven rijden. Omdat ik vind dat er met zo'n auto moet worden gereden en ik ben ook erg geïnteresseerd in hoeveel kilometer de SAAB nog rijdt met de eerste motor en de eerste transmissie. Bij de aankoopbeslissing was ook duidelijk dat de oude constructie alles in huis had om op de weg te blijven. Ik heb hem een ​​derde leven gegeven.

En hoe rijdt een SAAB met meer dan 500.000 duizend kilometer?

Het lichaam geeft je het gevoel in goede handen te zijn. Hoe dan ook, mijn 902 heeft tot nu toe niet gerammeld en deuren en kappen zijn ook strak en stabiel. Het typische Zweedse uitlaatgeluid (ook bij de ovloVs) is leuk. De stille motor en het goede automatische systeem in combinatie met het zeer goede zitcomfort maken het een prettige langeafstandsauto.

Meestal hebben de auto's geen namen voor mij, maar ook voor deze auto heb ik een uitzondering gemaakt. Gebaseerd op Roland's Thead, heet de zwarte 902 nu "Knuts". Die ook aan de achterzijde duidelijk te zien is.

De 600.000 kilometer komen langzaam binnen handbereik
De 600.000 kilometer komen langzaam binnen handbereik

En hoe verliep onze reis vanaf augustus 2019? In november 2019 kreeg “Knuts” een nieuwe TÜV. Hiervoor moesten de katalysator en de lambdasonde worden vervangen. Dan in december een veel serieuzer probleem. Volledig roesten in de wielkast linksachter.

De eerste schatting van een carrosseriebouwer € 1.300, - Puuuuuuuhhh… ..

Hopelijk zou dat goedkoper moeten zijn. Het originele carrosseriepaneel voor de stuurhut kost ca. € 600. Dan het goedkopere spaaridee. Een carrosseriepaneel van de Opel Vectra A zou passen. En het past! En het kost € 79, -. Na installatie rijdt Knuts beter dan ooit. Stil, koppig rechtdoor rijdend, zelfverzekerd weggedrag - een nieuwe rijervaring!

En ja, deze oude 902 met automatische en "slechts" 131 pk (minus veel pk minder, voor zwaar beladen en met de lucht aan) heeft me echt te pakken. Ik kijk uit naar elke werkdag waarop ik met “Knuts” kan rijden, ik ben erg teleurgesteld als het de diesel moet zijn en mezelf betrappen op het plannen van tochten zodat ik met “Knuts” kan rijden ……

Nadat ik met zo'n kalmte en sereniteit door het verkeer was gereden, kwam de gedachte bij me op dat "Knuts" kon worden gebruikt als therapieauto voor gestreste diesel-links, puur opdringerige bestuurders, ik denk dat er een gat in de markt is ......

Overigens ben ik er ook erg trots op dat wanneer je "SAAB 902" invoert in de Google-zoekopdracht, mijn auto als eerste verschijnt. Wat zouden veel bedrijven voor dit voorrecht geven?

Tekst en afbeeldingen: Stefan Mühlbauer

6 gedachten over '570.700 kilometer. Een Saab 900 II loopt een marathon."

 • blanco

  Geweldig artikel om te lezen, dit is water op mijn molens.

  En het laat ook zien: wees niet bang voor reparaties! Een auto is gewoon een machine en is, zoals elke machine, onderhevig aan slijtage en slijtage. En er is geen gratis mobiliteit. In veel gevallen zijn de investeringen in reparatie en onderhoud echter niet in verhouding tot de verborgen kosten van het verlagen van de waarde van een nieuwer voertuig - de biografie van Knut toont het in zwart-wit.

  De ondraaglijke vraag is alleen: wat doen we met de vele nutteloze nieuwe auto's die op voorraad zijn 😉

 • blanco

  Heel leuk verhaal, leuk dat privé Saab-duurproeven op deze manier worden gedocumenteerd.

 • blanco

  Beste Stefan.

  Bedankt voor de leuke recensie. Ik ben ook een gelukkige 902-coureur. V6 automaat en cabriolet. Elke dag ben ik jaren geleden blij dat ik de grote "fout" heb gemaakt om het te kopen ...

  Groeten aan de gemeenschap

  De Lizi

 • blanco

  Dank je wel ! !

  Leuke foto's en een plezier om te lezen. Brengt goede herinneringen terug aan mijn 9-3 l ...

  Ik vind het echter minder leuk dat politici de volgende sloopbonus al bespreken met een verwijzing naar Corona.

  Dit is vrijwel het tegenovergestelde van wat ik van de crisis had gehoopt.

  Een factor van bijna 8 tussen Orio en Opel voor een identiek plaatwerk? Dat leest ook niet goed ...

  11
 • blanco

  Heel leuk verhaal! Ja, de 97 902 zijn geweldig, ik ben ook erg tevreden met mijn twee. De 185 en 230TKm zijn echter nog maar net ingereden

 • blanco

  Geweldig rapport! Ik hou van de kloof in de markt! Stel je alle gestreste Audi-dieselrijders voor in een 131 PS Saab, heerlijk!

  En het rapport zorgt ervoor dat u een 902 in uw vloot wilt hebben.

  12

Reacties zijn gesloten.