Droomauto in Zwitserland. Saab 9-4x in Mooreland-brons!

Het Saab 9-4x-verhaal is buitengewoon spannend. In Mexico werden slechts 673 eenheden gebouwd met een kortetermijnproductie. Ze kwamen niet allemaal in handen van de klant. Een groot deel verdween in de uitgestrektheid van de GM-melkweg, die voertuigen weggooide of intern voor consumptie vrijgaf. Dit beperkte de voorraad verder. Daarom zijn er bijna onvermijdelijk veel unieke stukken en kleurencombinaties die maar één of twee keer op de wereld voorkomen. De 9-4x 3.0i, die in Zwitserland wordt aangeboden, is niet zo zeldzaam.

Zwitserse droomauto, een Saab 9-4x
Zwitserse droomauto, een Saab 9-4x

In feite zijn er slechts twee identieke exemplaren bekend in de Confederatie, die in 2014 kort waren slechtzienden waren, maar verdwenen toen weer. Echter, 65 van de tapes liepen in deze kleur en dus 10% van alle 9-4x ooit gemaakt. Het geeft een nauwkeurige lijst van de gebouwde voertuigen Productierapport door Michèl Annink.

Een droomauto met heel weinig kilometers

Zelfs enkele jaren nadat de productie is beëindigd, blijft de 9-4x een droomauto voor fans. Zoals bijna altijd bij de kleinste edities is de prijs stabiel. Een veilige investering en, in tijden van de SUV-overstroming, een uiterst individuele auto in zijn klasse. Prettig om in te rijden, ook vandaag nog met een mooie V6 motor. Het aanbod uit Zwitserland is opmerkelijk, want er staan ​​maar 15.000 kilometer op de teller. Bijna ongelooflijk volgens Saab-normen, een soort demonstratieauto die in 2011 werd geproduceerd. De aankoopprijs van 25.000 CHF is niet te hoog voor een 9-4x, maar geïnteresseerden in de Europese Unie moeten rekenen met extra douane en BTW. De 3.0i basismotor is volledig voldoende en maakt de Saab een prettige reisgenoot.

Veel slijtdelen zijn niet duur, aangezien de 9-4x basis en productielocatie de Cadillac SRX deelt. Specifieke onderdelen zijn zeldzaam, al was het maar vanwege de kleine aantallen. Hier is al jaren voor gezorgd Saab centrum in Kiel voor bevoorrading met Markus Lafrentz, en dat doen ze met succes.

Saab 9-4x, de tweede poging

Wat veel Saab-fans niet weten, is de 9-4x niet de eerste in zijn soort.Ik schrijf hier niet over de 9-7x, waarvan wordt gedacht dat het de eerste Saab SUV is. Maar vanaf de 9-4x was er een voorganger die ook zijn platform en technologie deelde met de Cadillac SRX. De 1e generatie kwam in 2003 op de markt en werd een van de meest populaire SUV's in Amerika. De tweede generatie uit 2010 zette zijn succes voort en deelde de banden in de Mexicaanse GM-fabriek enkele dagen met zijn Zweedse familieleden.

Alleen de 9e generatie 4-1x, ontwikkeld onder de Saab-projectcode 265, is nog nooit gezien. Het werd in 2002, kort voor de start van de productie, in opdracht van GM ingetrokken en verdween voor altijd.

10 gedachten over 'Droomauto in Zwitserland. Saab 9-4x in Mooreland-brons!"

 • Ik vermoed een verband tussen Project 265 en de Saab 9-7x. Projectcontrole heeft mogelijk geen goede winstmarge gekend met het waarschijnlijk relatief dure Cadillac-platform en waarschijnlijk lage voorspelde hoeveelheden van de Saab-variant, die er beter uit had moeten zien met een goedkoper platform.

  Toen op een gegeven moment duidelijk werd dat de Chevrolet Trailblazer-broer Oldsmobile Bravada zou vervallen als gevolg van de stopzetting van het merk Oldsmobile, werd de gelegenheid geboden om Project 265 over te schakelen naar een goedkoper platform en de bestaande productiecapaciteiten van Oldsmobile verder te benutten en zo de totale kosten te besparen .

  Je zou GM moeten vragen of dit is gelukt, maar zelfs zij weten het waarschijnlijk niet echt, omdat ze alleen prognoses kunnen vergelijken met echte cijfers. Dit waren misschien de eerste toevluchtsoord om faillissement te voorkomen, maar we weten zeker dat ze niet succesvol zijn geweest.

  1
  1
 • De 9K krijgt een opvolger! Limousine, hatchback, stationwagen en coupé ... het is gebouwd met Koenigsegg in de Saab-fabriek en SAAB AB keurt de naam voor het project goed!
  Sorry Tom, als ik iets verraadde, moest je het eruit halen. 🙂

  Vrolijk Pasen voor jullie allemaal ... Ciao Alex

 • In de begintijd van de SUV-boom had de Saab 9-4x echt een ommekeer kunnen veroorzaken - het is jammer dat deze kans hem werd ontzegd!

 • Project 265 was tot nu toe terra igocnita voor mij. Ik durf niet te beloven wat er gaat komen. Maar nog een geheim en nooit gerealiseerd Saab-project, dat ik jarenlang zonder succes heb uitgevoerd, wordt duidelijk. Zweedse documenten liggen op mijn bureau, ik ben bezig met vertalen. Dus het gaat altijd door op de een of andere manier, je moet gewoon volhardend zijn.

 • De laatste hint is inderdaad triest, maar bij GM verbaast het me op geen enkele manier. GM is het alleen te danken aan zijn ongelooflijke omvang om nog steeds in de Verenigde Staten te bestaan. En zeker ook de eenvoudig denkende Amerikaanse klanten. Zijn er tekeningen van de "voorganger" die nooit is gebouwd?

 • Tom, het zijn precies deze rapporten die ik graag elk jaar ondersteun. Opmerkingen over onbekende / geproduceerde modellen (enige kans om meer te leren?). Wederom een ​​link buiten de blog buiten de doos naar het productierapport.

  Chapeau

  En ja, het is me gelukt om mijn 9-4X, AERO, XWD, volledig uitgerust met alles wat er op dat moment was en met 40TKm, ook met een lage kilometerstand, NIET vorig jaar te verkopen. Dat zou een huilend en lachend oog hebben betekend. Nu is hij uit het verkoopidee gestapt en kijk ik met twee lachende ogen uit naar de volgende reis met een auto die heel sporadisch verschijnt.

 • Daarom krijg ik nooit iets van de GM-wereld in huis. Ik ga te voet of neem een ​​fiets.

 • De laatste alinea is zeer geschikt om mijn humeur te bederven ...
  In ieder geval bedankt voor de lijnen op de ongerealiseerde.

  Er is waarschijnlijk geen tweede bedrijf in deze branche dat haar eigen merken zo jaloers, achterdochtig en ongunstig heeft behandeld als GM.

  Stel je voor dat de VW-groep Skoda en Seat bepaalde modellen, platforms en motoren, toegang tot markten en financiële middelen zou ontzeggen, omdat er anders zwarte cijfers, groei en winst zouden zijn. Ondenkbaar.

  GM heeft deze prestatie herhaaldelijk gedaan met meerdere merken. Het is ook een manier om gezond te krimpen ...
  Degenen die klein genoeg zijn of zelfs helemaal verdwenen zijn, hebben geen ruimte meer voor ziekte. Moge GM dit pad consequent en snel volgen. Ik zal haar niet missen.

  12
 • Het wordt op het display beschreven als XWD.

 • Is een voorwielaandrijving of?

Reacties zijn gesloten.