Saab 9-3 Turbo X door DNA. Is het het geld waard?

Ik ben blij als er een nieuwe Saab-miniatuur op de markt verschijnt. Het merk is de niche binnen de niche. En als iemand het vandaag afhandelt, is dat welkom. De Turbo X is een van de auto's op een denkbeeldige lijst die eigendom zou moeten zijn of waarmee zou moeten worden gereden. Niet iedereen kan dit, en de oplage was af fabriek beperkt. Het is mogelijk dat fans hun droomauto als miniatuur in de vitrine of op het bureau zetten.

De oplage is strikt beperkt tot 320 exemplaren
De oplage is strikt beperkt tot 320 exemplaren

DNA Collectibles heeft een Turbo X beschikbaar gesteld die we kunnen beoordelen. Zoals altijd ontvingen we de modelauto in een hoogwaardige verpakking, en zelfs het uit de verpakking halen is leuk. Het kleine kind in de man is blij als de doos wordt geopend na een textiele buitenverpakking en de Saab, vastgeschroefd op een acrylplaat, eindelijk het licht ziet.

Er is zoveel inspanning nodig. Omdat DNA Collectibles in een hoge klasse speelt met zijn beperkte edities. € 164,99 plus lokale btw is verschuldigd, wat het voor sommige verzamelaars moeilijk maakt. Is de investering het waard en is het Saab-model het geld waard? Ik beantwoord het eerste punt aan het einde van het artikel. Ten tweede moet het van dichtbij worden bekeken. Omdat ik erg geworteld ben in het Saab-onderwerp, laat ik de eerste indrukken meestal aan mijn familie over. Een nieuwe modelauto wordt discreet ergens in het appartement geplaatst. Als er spontane positieve feedback is, weet ik dat het goed is. Het werkt betrouwbaar en in elke richting. Een model dat ik echt leuk vind, is een paar weken geleden meedogenloos mislukt. Ik heb het toch gehouden.

De Saab 9-3 Turbo X won onmiddellijk van mijn genadeloze jury. Het ziet er erg goed uit, is zwart, breed, sterk. Het lakwerk lijkt erg op het gitzwart van de serie, de dempers, waarvan het origineel zijn coole geluid oproept, zijn goed gemaakt. Spoiler, velgen, radiator en achterkant. Alles is goed. Als er een optionele geluidsmodule was, zou het ondraaglijk zijn. Het interieur is ook zeer dicht bij het origineel, de fittingen en het stuur komen overeen met wat er in Zweden van de productielijn kwam. De Turbo X is een blikvanger! Alles goed gedaan, kan men zeggen!

Details in het millimeterbereik

Natuurlijk vind ik het geweldig als DNA zich bezighoudt met de Saab-kwestie. Ik hoop op meer miniaturen, maar dat weerhoudt me niet van opbouwende kritiek. Na drie dagen Turbo X op mijn bureau, dacht ik dat een paar details verbeterd hadden kunnen worden. Dat zou van een miniatuur, waarvan ik zeker denk dat het een succes is, iets nog scherper hebben gemaakt.

Er is geen belettering op de banden - een nalatigheid die niet in deze prijsklasse hoort. De maat en de fabrikant staan ​​niet vermeld, en ik vermoed dat het de 18 ″ standaard banden zijn. Enerzijds had dit moeten worden opgemerkt, anderzijds zou de optionele 19 would-maat van de miniatuur nog beter zijn geweest. Als de achterste zijruiten en de achterruit waren getint zoals ze af fabriek waren, zou het model perfect en heel erg heet zijn geweest. Opbouwende kritiek op hoog niveau, waar je zeker naar moet luisteren als je qua prijs in een bepaalde competitie wilt spelen. Heb ik nog een wens? Misschien zou men bij DNA moeten overwegen om de Saab-miniaturen in de toekomst een Zweeds kenteken te geven.

Aan de andere kant zijn er de vele succesvolle details die spelen in het millimeterbereik. Het Saab-opschrift op de koeler is slechts 2.5 millimeter hoog. Geschatte. Het is zo filigraan dat het een plezier is om het te ontdekken. Evenals alle andere kleine labels die het origineel oppakken. De kracht van deze miniatuur schuilt in zulke kleine dingen.

Beperkt en een investering waard

Is er nog een open vraag of de Saab 9-3 Turbo X van DNA Collectibles een goede investering is? Een Duitse verzamelaar zou ongeveer € 200,00, - moeten betalen als hij de miniatuur inneemt Online Store besteld. Nogal wat geld in een sterk concurrerende markt. De potentiële doelgroep is niet meer de jongste, de markt stagneert meer dan groeit.

Tegen deze achtergrond is de richting van DNA Collectibles coherent. Edities zijn zeer beperkt; er zijn wereldwijd slechts 320 stuks van het TX-model. Het nummer staat altijd op de grondplaat. Fabrikanten die al lang op de markt zijn, doen hetzelfde. Hun strikt beperkte miniaturen zijn veilige investeringsobjecten en vertonen al na korte tijd een aanzienlijke waardevermeerdering.

DNA Collectibles is nog niet zo ver, het bedrijf is hiervoor te jong en werkt nog steeds aan zijn populariteit. Als het zich de komende jaren op de markt kan vestigen, zullen zijn strikt beperkte miniaturen een pad volgen dat vergelijkbaar is met dat van de concurrentie.

4 gedachten over 'Saab 9-3 Turbo X door DNA. Is het het geld waard?"

 • Daar ben ik het graag mee eens. Verzamel jezelf niet, maar de kritiek, suiker Zucker

 • Goed geschreven en gefotografeerd zoals altijd.
  Zelfs zonder een persoonlijke passie voor verzamelen, zijn deze artikelen altijd een beetje plezier voor mij.

  Dank u.

 • De TX had lager moeten zijn; want zelfs op straat kruipt hij dieper dan het getoonde model.

  2
  2
 • Nee, de auto is niet goed. Maar alleen omdat hij niet als stationwagen bestaat. Het zou direct besteld zijn, zodat wanneer het 1: 1 model in de garage staat, je het op kantoor kunt bekijken.

  Een geluidsmodule? Ik kan me niet voorstellen dat dit zelfs het echte geluid kan reproduceren. Maar misschien heb ik het gewoon mis.

  En ja, de modellen van DNA zijn zeker geschikt om de frustratie van niet beschikbare voertuigen zoals Aero X, 9-5 NG Kombi enigszins tevreden te stellen, omdat de grote versie er niet is.

  5
  1

Reacties zijn gesloten.