Spyker - het sluipende einde van de Saab-redder

Trollhättan in de zomer van 2010. Het festival is in volle gang, Spyker-sportwagens staan ​​geparkeerd in het Saab-museum te midden van historische artefacten. Spyker is de Saab-redder, maar de extravagante voertuigen zien eruit als vreemde lichamen. Het is de tijd van grote dromen, alles lijkt mogelijk, de sterren zijn tastbaar. In feite is Spyker maar één manier. Afdalen.

Spyker als Saab-redder in het Museum 2010

Waarom eigenlijk? Andere fabrikanten van dure exotische auto's vinden meer dan alleen wonen in de luxe niche. Vóór de Corona-crisis zou het Super Premium-segment op lange termijn de hoogste groeicijfers hebben. Hoe het daarna zal zijn, is onduidelijk. Maar Spyker heeft sinds 2012 geen fiets meer op het asfalt.

de B6 Venator werd geïntroduceerd in 2013, maar reed nooit uit de doos. 5 jaar later - 2017 zou de C8 Preliator dan opnieuw moeten opstarten. Nu Spyker aanmeerde bij Koenigsegg, leek de oude cirkel van de Saab-Zweden-verbinding te sluiten. Ängelholm zou Audi vervangen door zijn ongelooflijke V8-motor als technologieleverancier. In feite is er bij Koenigsegg geen enkele motor gebouwd voor Spyker, de samenwerking werd verbroken. In hetzelfde jaar zou 3 C8 Aileron Le Mans kunnen zijn Speciale serie zijn gebouwd. De voltooiing ervan is echter nog niet gedocumenteerd. In 2018 maakte Spyker voor het laatst naam op de autoshow van Monaco. Daarna werd het erg stil en werkten gerechtsdeurwaarders en vereffenaars aan het merk.

Nulla tenaci invia est via

In tegenstelling tot andere bedrijven in het super premium segment was Spyker altijd maar een fabrikant op hoog niveau. De schijf is gekocht bij Audi, het ontwerp met spectaculaire details is ontworpen door Spyker. Terwijl merken als Koenigsegg naam hebben gemaakt met geavanceerde, technische innovaties, is een Spyker altijd een duur, modieus accessoire gebleven.

Kleine dingen en hoogwaardige details waren belangrijk. Het motto van het bedrijf "Nulla tenaci invia est via" - Geen enkel pad is onbegaanbaar voor de koppige "werd niet alleen gevonden in het bedrijfslogo met de gestileerde propeller. Ook op het uitlaatsysteem, dat mogelijk niet is gelukt. Maar vormend voor het merk. Niet altijd veilig qua smaak, soms gewoon teveel van alles. Misschien is dat de reden waarom een ​​Spyker er vandaag net zo uitziet als een oude auto, terwijl andere voertuigen uitgroeien tot klassiekers.

Spyker-service geannuleerd, reserveonderdelen verkocht

Een van de laatst functionerende onderdelen van de Spyker Group was Spyker Services BV Het bedrijf is vorige week opgericht op verzoek van de Belastingdienst insolvent verklaarde dat de zes werknemers ontslagen. Spyker Services verzorgde het onderhoud en de reparatie van de 250 bestaande voertuigen wereldwijd. Het uitgebreide Onderdelenmagazijn is al verkocht aan een klant, aldus de curator Dennis. Dit geeft enige hoop voor de toekomst, het kamp kan op middellange termijn goud waard zijn. Omdat Spyker, afgezien van technische componenten, een zeer hoog niveau van verticale integratie had, en bijna elk onderdeel een dure eenmalige uitgave is.

De curator sluit een wedergeboorte van het merk uit. In de brede groep, die inmiddels vanuit Groot-Brittannië opereerde, zijn er nog steeds bedrijven die niet failliet zijn. Ze zijn nu het brandpunt van de autoriteiten die het netwerk proberen te ontrafelen. Onder hen is Spyker IP BV, die de handelsmerkrechten bezit en in licentie geeft. Het zou de laatste waardevolle belofte in dit drama kunnen zijn.

8-gedachten ook "Spyker - het sluipende einde van de Saab-redder"

 • 250 bestaande voertuigen wereldwijd ?? En ze wilden / zouden Saab moeten "redden" met dergelijke expertise in voertuigconstructie en service? Hoe kan iemand dat ooit geloven? Gewoon gek! (Of was er veel meer in 2010 en nu wordt iedereen geschrapt? Zou het niet beter maken!)

  Beantwoorden
  • Andere keren toen. Spyker had in 2006 en 7 een eigen Formule 1-team. Daar leek veel mogelijk.

   6
   1
   Beantwoorden
 • ... ik vond de auto's gewoon altijd "lelijk" -
  … Andere merken leken me meestal wat aantrekkelijker.

  Misschien een deel van de pot. Kopers zagen het soms op dezelfde manier ... 😉

  2
  1
  Beantwoorden
 • Ik weet niet of ik de auto's mooi of minder mooi vind. Dat is zeker in het oog van de toeschouwer. Maar ik had altijd geloofd dat Muller Saab het begreep. Maar wat ik als ondernemer niet leuk vind, zijn deze geneste bedrijven en bedrijven die denken dat ze hun redding in de sluier kunnen vinden.

  Beantwoorden
 • Ik heb 2 van de 250 ...

  eigenlijk in het wild gezien. Beiden in Berlijn, een van hen op de P voor een ijzerhandel, wat een gedetailleerde rondleiding mogelijk maakte.

  Ter verdediging van Spykers en VM's zou men kunnen stellen dat de vele overbodige details van het echte object als geheel grotendeels verloren zijn gegaan. In natura zijn ze minder storend dan in (detail) foto's. Dat maakt ze niet minder overbodig.

  Het raakt meer accessoires dan een auto. Doelgroep bling-bling-groep. Strikt genomen is een Spyker een Antisaab.

  Beantwoorden
 • @ Meneer Nordmann,

  dat klopt niet. Hoe zit het met de 9-3 van NEVS?
  VM heeft echter echt de voorsprong en heeft meer auto's gebouwd dan NEVS als je alle Saab van het VM-tijdperk meetelt.

  Beantwoorden
 • Herbert Hürsch, dan zou u de onder VM verkochte SAAB'S moeten tellen.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.