Het verloren Saab 9-5 NG-sportpak # 36

Saab - het spul waar legendes van gemaakt zijn. Een ander hoofdstuk van de nooit eindigende saga voegt het ontbrekende Saab 9-5 NG-sportpak # 36 toe. Een van die voertuigen uit de pre-productieserie die er niet meer zou moeten zijn. Volgens Zweedse bronnen is de Saab gesloopt. Normaal gesproken eindigt elk autoleven onherroepelijk. Tenzij de auto een Saab is. En sommige dingen zijn compleet anders dan wat de bestanden suggereren.

Saab 9-5 NG-sportpak # 36, de vermiste persoon
Saab 9-5 NG-sportpak # 36, de vermiste persoon

De verblijfplaats van sommige pre-series Saab-voertuigen is nog niet opgehelderd. Het 9-5 NG-sportpak met de VIN YS3GR5NK6C4000036 werd ook lange tijd als verloren beschouwd. Niemand leek zijn verblijfplaats te kennen - ook omdat de weinige ingewijden zwijgen. Niet zonder reden, want de curatoren probeerden het overleven van de laatste voertuigen te voorkomen en schrapten alle voertuigen die ze konden bemachtigen. Het lichaam is in 4 delen gesneden om latere reconstructie te voorkomen. Een van deze "ter dood veroordeelde gevangenen" op de lijst was sportpak # 36. Volgens onze informatie is gemeld dat het niet slechts één keer, maar twee keer is geschrapt. Virtueel, omdat het voertuig op geen van deze momenten in Zweden was.

Millbrook Proving Ground

Het verhaal van de zeldzame Saab kan vrij eenvoudig en snel worden verteld - en toch op de een of andere manier ongelooflijk. In 2011 verliet nummer 36 het Scandinavische thuisland en kwam naar Bedfordshire voor serietests. Millbrook Proving Ground was een van de grootste GM-testfaciliteiten in Europa. Op dat moment had ze al een geblokte geschiedenis. Het werd geopend in 1968 en was een testcentrum voor Vauxhall en de legendarische Bedford Trucks. 1986, GM was Bedford beu, nam Lotus over, maakte toen nog deel uit van de groep en opende Millbrook ook voor andere merken. In de jaren negentig verveelden de Amerikanen zich met Lotus, verlieten ze het merk en veranderden ze de testsite in een onafhankelijk bedrijf in de GM Group. Ruthland Partners nam het over in 90, de grote ontsnapping uit Europa, en Millbrook werd in 2013 Spectris doorverkocht.

In 2012, na het einde in Trollhättan, hebben de curatoren voertuigen opgehaald. Wereldwijd, vanuit elke hoek van de planeet, vlogen prototypes terug naar Zweden. Sommige zijn geveild, andere helaas vernietigd. Combo nummer 36 bleef echter in het bezit van GM als aanbetaling. Dat had hem moeten redden. Hij was vergeten, de Zweden haalden hem uit de dossiers en lieten hem officieel schrappen. In Millbrook maakte hij op een gegeven moment deel uit van de inventaris, en dus overleefde hij acht lange jaren in Engeland en twee ongelooflijke eigendomsveranderingen. Het voertuig werd altijd met mate behandeld en niet slecht behandeld. Het moet op de testsite zijn opgemerkt, omdat een kleine groep mensen altijd van het bestaan ​​op de hoogte was.

Als je Kiel bezoekt, is er # 36. Ik krijg een "schrijfverbod"
Als je Kiel bezoekt, is er # 36. Ik krijg een "schrijfverbod"

Er zijn geïsoleerde pogingen geweest om het "uit te kopen", maar die mislukten regelmatig. Tot 2019, toen een Zweedse fan het voor een niet bekendgemaakte prijs kon kopen. Nummer 36 was op weg naar huis. Terug naar Zweden, niet zonder een tussenstop Kiel invoegen. Waar ik hem zag, leerde hij zijn verhaal, maar mocht er niet over schrijven.

Saab 9-5 NG-sportpak # 36 terug in Zweden

Want op dat moment was het nog uiterst onzeker hoe een zoekgeraakt voertuig weer in het verkeer kon worden gebracht. Zeker als het officieel als gesloopt wordt vermeld. Na weken van intensief werk slaagden Markus Lafrentz en zijn team er met veel diplomatie en jarenlange ervaring in om de dossiers op te ruimen en het sportpak # 36 klaar te maken voor goedkeuring.

Ondertussen is de 9-5 terug in zijn oude thuisland, dat hij ongeveer 8 jaar geleden had verlaten. Hij heeft Zweedse papieren ontvangen en is in goede, zorgzame handen. Wat is nummer 36 precies? Het is een stukje geschiedenis, niet alleen omdat het een nieuw hoofdstuk aan de Saab-sage toevoegt. Met haar uitrusting documenteert ze ook dat tijdens de laatste activiteiten van het dramatische jaar 2011 alles wat op de een of andere manier toegankelijk was, in de Stallbacka was geïnstalleerd.

Saab 9-5 NG Sportkombi # 36 is een Aero TTiD XWD. Echt mooi onder andere uitgerust met een panoramadak, grote navigatie, achteruitrijcamera, drive sense en entertainment achterin. Maar u kunt de behoefte van de afgelopen maanden in de geschiedenis van Saab Automobile AB zien, met lederen stoelen in Vector Trim.

Het zou wenselijk zijn als het zou worden behouden zoals het is. De stationwagen is een van de twee voertuigen met het stuur rechts die het hebben overleefd. Zijn vreemde kenmerken en bewogen geschiedenis maken het een solitaire in de Zweedse autogeschiedenis.

18 gedachten over 'Het verloren Saab 9-5 NG-sportpak # 36"

 • Het zou me niet veel positief hebben kunnen schelen ...

  Het grootste nadeel van elke NG SC van apparatuur en motorisering is dat deze en onderdelen nooit in de serie zijn terechtgekomen.

  Maar ik had graag een voertuig met linkse besturing gehad met 2.0 BioPower of TTID (elk met een hert) en lederen stoelen - met of zonder wat dan ook.

  Had, had, Trollhättan ...

  Ik durf geen auto, exclusiever dan een Koenigsegg. Of honden, kinderen, vrouwen en andere mensen en weggebruikers.

  Als ik ooit weer een NG SC zou ontmoeten, zou ik de dappere eigenaar op mijn knieën bedanken. Ook positief, ongeacht de uitrusting en motor ...

 • Ja, dat zou ook voor mij de motor bij uitstek zijn geweest - en met een panoramisch dak, navigatie, etc. Prachtig! De Vector-stoelen zouden me niet hebben gestoord. Voor mij zou dan alleen de HUD ontbreken (maar Kiel kan achteraf inbouwen) en natuurlijk het stuur aan de linkerkant! 😉

 • TTID XWD zou de motor in de NG Combi zijn geweest.

  3
  1
 • Van de - laat ik het heel neutraal zeggen: we kunnen een lied uit de Borgward-scène zingen over de verbazing tijdens een faillissementsprocedure. Was het dilettantisme van de kant van de acteurs? Zit er een plan achter, en zo ja, wat? De curator van Borgward was lid van de Raad van Bestuur van BMW - heeft niemand het opgemerkt? Eindeloze vragen, speculatie op speculatie. Met het faillissement van Saab heeft de industriële geschiedenis hiervoor helaas een andere bron gevonden. Wat overblijft zijn de voertuigen die we vandaag daadwerkelijk kunnen gebruiken. Dat gronden.

 • ´´Hallo in de ronde´ het voertuig is beslist ´´fascinerend´´ ... helaas is het een dieselvariant´ ... en voor mijn mogelijk wat latere wensen en interesses in een NG-model´ helaas uit de race´ voor een waardige opvolger van mijn 9-5 AERO Sport-Kombi uit 2002! Maar anders was het prima geweest ... als het ooit verkocht was!

 • Er zat niets in mijn ogen. Misschien in de ogen van GM. De 9-5 NG anticipeerde op ontwikkelingen die vertraging opliepen in de serieproductie bij Opel (Insignia). Misschien is dat de sleutel.

 • Helaas niet!

 • Het werk van de curatoren toont geen duidelijke richting. Voertuigen uit de voorserie werden gesloopt, andere werden verkocht of geveild.

  Over het algemeen is het werk uiterst controversieel. In Zweden is de opwerking van de opwerking aan de gang, ongeveer 10 jaar later. Beloften van aanzienlijke waarde die aan de Zweedse staat zijn overgedragen, bestaan ​​niet meer. Volledig geproduceerde voertuigen, men spreekt van een middelgroot 3-cijferig nummer, werden gesloopt in plaats van verkocht. De lijst is lang, het drama houdt daar niet op. Over enkele jaren zal er een alomvattend antwoord zijn.

 • De curatoren waren niet echt de beste voor Saab. Maar zo ging het gewoon. Interessant dat er werd gejaagd op preproductievoertuigen en dat wereldwijd!? Waarvoor? Was er nog zoveel bescherming waard in de uiteindelijke ontwikkeling dat niemand in handen mocht komen?

 • PS: Zijn er ook foto's van het interieur? Ik zou enorm geïnteresseerd zijn!

 • Hi Tom,

  bedankt voor dit geweldige "misdaad" -verhaal! Grote bioscoop! 🙂 (Zelfs als ik een beetje teleurgesteld ben dat de vermiste persoon die weer boven water is gekomen niet het prototype van de 9-5 NG hatchback is. 🙁)

  Soms een heel domme vraag: waarom probeerden de faillissementsbeheerders "het voortbestaan ​​van de laatste voertuigen te voorkomen en alle voertuigen die ze konden bemachtigen te slopen?" En waarom was het zelfs "het lichaam werd in 4 delen gesneden om een ​​latere reconstructie te voorkomen"? Moesten ze er niet alles aan doen om de schuldeisers van het faillissement zoveel mogelijk geld te laten genereren? Liefhebbers zouden elkaar zeker hebben gevonden om te verkopen. Of gaat het om patenten voor de 9-5 NG zodat niemand iets steelt / reproduceert? (Maar u had van tevoren op de normale manier een 9-5 NG kunnen kopen.). Heeft de "heiligschennis" (dat bedoel ik echt!) Het schrappen van gloednieuwe Saabs alleen betrekking op de 9-5 NG (of zelfs alleen de SportCombi pre-serie?) En niet de 9-3 ??

  Bedankt voor een korte uitleg en hopelijk kunnen we binnenkort allemaal weer op voorjaarsexcursies gaan met onze schatten! 🙂

 • Individuele designelementen die in latere Opel-producties zijn geslopen, zijn duidelijk zichtbaar. Dankzij GM ...

 • Serieus. Datum is willekeurig.

 • Alleen vanwege de date, serieus of een grapje?

 • Een thriller. Een thriller.
  En elke NG SC is kandidaat voor een serie.
  Fascinerende auto's - of liever, protagonisten.

  10
 • Wauw, wat een verhaal….

  10

Reacties zijn gesloten.