Saab 900 Cabrio - een auto met eigenschappen van de nemer

Ik rijd Saab sinds 1996, dus ik kwam naar Saab in een fase waarin die-hard Saab-fans hun neus ophaalden voor wat van Trollhatten kwam onder de GM-auspiciën. De 900i-stationwagen was mijn bedrijfswagen en werd verhuurd. In de afgelopen zes jaar waren er twee Audi 80's die elk drie jaar werden verhuurd. Toen ik ook verstrikt raakte in het professionele denken dat op dat moment wijdverbreid was in de reclamebureauscene, werd het merk met de vier ringen na het aflopen van het tweede Audi-leasecontract een te taart.

Een Saab 900 Cabriolet heeft slaafkwaliteiten
Een Saab 900 Cabriolet heeft slaafkwaliteiten


Saab als het "andere Zweedse merk" was weinig bekend bij het grote publiek, maar als je voorzichtig was en je concurrenten wilde vernederen, zou je Saab rijden! Voor mij was het genoeg voor het instapmodel.

Hoe het allemaal begon

De 900 vocht kalm en verantwoordelijk - wat ook te verwachten was van een voertuig dat halverwege de jaren 90 drie jaar oud was. Dus na het verstrijken van het eerste leasecontract kwam de tweede Saab in het huis: een 9-3, ook als stationwagen, met 150 pk en zachte turbo. In vergelijking met de 900i voelde hij extreem levendig en wendbaar aan en was hij ook extreem zuinig met de waardevolle brandstof.

Na de leaseperiode van drie jaar had de auto minder dan 50.000 km op de teller. Het zag er als nieuw uit en had nooit problemen veroorzaakt. En aangezien het overeengekomen leasetarief vrij hoog was en de berekende restwaarde dus laag was, heb ik de auto niet teruggegeven aan Saab, ik heb hem gewoon gekocht. Ik heb het nog steeds, de kilometerstand is nu 80.000. Zo'n auto verkoop je niet zonder noodzaak.

Ik moet bekennen dat ik de auto spaar omdat ik er niet door gepekeld mee rijd. Omdat auto-alternatieven voor mij voldoende zijn. Naast mijn gewoonte om oldtimers te kopen en te besturen (Fiat 124 Sport Spider, Volvo Amazon + 240 + 940, Mercedes / 8, DAF, Peugeot 403 en vooral Borgward), gebruik ik alleen youngtimers voor het dagelijks leven. Op dit moment zijn er de 9-3, een Audi 80 uit 1993 (ja, de cirkel sluit) en een Saab 900 II Cabrio 2,3 liter zonder turbo uit 1996. Enkele andere versies van dit voertuig.

De slaafkwaliteiten van de Saab 900 II

Ik heb een hal gehuurd voor de auto's die ik nu niet bestuur, waar ze droog en luchtig zijn. Mijn huis biedt echter geen opslagruimte voor een auto, het moet meedogenloos zijn in het weer. Staat er een cabriolet in de buurt? Vooral een waarvan het dak nu 24 jaar oud is en matig incontinent is? Hoe dan ook, ik ga het doen. Het plezier van het rijden in de open lucht is onvervangbaar, ik wil er zo vaak mogelijk van genieten.

De 900 cabriolet is een auto met takerkwaliteiten die de ossentocht van dagelijks gebruik overleeft zonder garage met vlag en wimpel. Ik heb hem in 2017 gekocht voor 1.900 euro met 317.000 kilometer op de teller. Een risicoaankoop natuurlijk, zeker omdat de auto zeer duidelijke sporen van zijn jaren heeft. Maar het draagt ​​de sporen met waardigheid, want het voertuig bleek de eerste keer dat het werd gerepareerd en geconserveerd voor ongeveer 2.600 euro een goed voertuig te zijn. Met het Saab Center Kiel, de Autodealer Lafrentz, gelukkig heb ik een super competente partner in mijn buurt.

Ik heb nu meer dan 30.000 kilometer gereden met de 900 II en heb slechts twee grote reparaties gehad: de benzinepomp en de koppeling - mobiliteit is niet gratis. Soms schaam ik me een beetje om een ​​auto te besturen die Saab-fans waarschijnlijk als het "verkeerde model" zouden beschouwen en te armoedig zouden zijn en achtergelaten zouden worden.

Voor mij is dit voertuig echter precies goed: het hoeft niet in watten te worden verpakt en voor eeuwig in een garage met airconditioning te worden bewaard. Het is gebruikt en leuk. Wie weet hoelang we überhaupt auto's met verbrandingsmotoren kunnen rijden? Dus elke dag telt. En natuurlijk elke Saab die op straat wordt gehouden.

Tekst en afbeeldingen: Jörg Lemcke

11 gedachten over 'Saab 900 Cabrio - een auto met eigenschappen van de nemer"

 • @ Herbert Hürsch

  Ik kan me de "roofzuchtige hagedis" genaamd Narcis voorstellen, hebzuchtig en groen! Lief! Erg grappig! 🙂

 • @ Sprott,

  voor zover ik weet, kan dit alleen deze motor zijn. Hij speelt een grote rol in de bijdrage van gisteren (film). Zorg ervoor dat je kijkt.

 • Helaas weet ik niet precies wat de motorgegevens zijn, maar ik kan maar zoveel zeggen: de auto rijdt absoluut perfect! Zeer gecultiveerd, stil en eigenlijk extreem zuinig. Met 7,3 tot 8,5 liter per 100 kilometer is het de zuinigste auto in mijn wagenpark. En met een inhoud van 2,3 liter. Mijn Volvo 940 stationwagen met de 2,3 liter machine gebruikte zelden minder dan 10 liter.
  Dus: Saab rijdt voor altijd indien mogelijk. Het is bijna net zo mooi als het besturen van een DAF 😉

 • Bedankt Jörg Lemcke.

  De 2.3i kan alleen de beroemde en bijna onverwoestbare auto van eigen bodem zijn die debuteerde in de 9K, toch?

  Als je dat onder de motorkap hebt, kun je elke discussie over authenticiteit en GM-onderdelen met een glimlach negeren.

  Maar ik vind ook een DAF in de collectie echt gaaf. Mijn opa had een donkergroene stationwagen met een beige interieur. Een fantastisch praktische en charmante kleine auto die op zijn minst binnenstad was met zijn Variomatic en ongelooflijk wendbaar volgens de normen van die tijd.

  Een kleine roofzuchtige hagedis die bij de verkeerslichten de rand van veel hedendaagse limousines heeft weggevreten. De green heette toen binnen de familie ook wel “Narcis”.
  Chauffeur en DAF zijn onvergetelijk.

  @ Ebasil,

  de reputatie van diesels is gemengd. De 1,9 van de 9-5 heeft niet de beste. Maar zelfs hier is er geen regel dat het niet lang kan duren ...

  Bij Autoscout zag ik het rijden van een chroombril met bijna 300.000, bij Saab Service checkbook onderhouden en grote motorschade met minder dan de helft van de kilometerstand.
  Voor een vriend veroorzaakte dezelfde motor in een Opel Zafira met 170.000 kilometer totale economische schade.

  Ik vertrouw deze eenheid niet helemaal. Toch zou ik een heerlijke cabriolet of SC kopen als de kilometerstand en prijs mij voldoende hoop boden op betaalbaar gebruik / betaalbaar rijplezier ...

  Ik heb geen mening dat ik kan delen over de oudere en jongere diesels die Saab heeft geïnstalleerd.

  Ik vind het historisch interessant dat dieselmotoren voor het wegverkeer in Zweden al vele jaren en traditioneel moeilijk zijn.

  Zelfs Volvo, dat altijd zijn eigen motoren had, kwam te laat met diesel. Hij kwam pas in de 240 in auto's en werd gekocht bij VW. Het duurde een aantal jaren voordat de eerste eigen unit kwam.
  Zelfs vrachtwagens en militaire voertuigen rijden al langer op benzine dan u denkt. Geen idee waarom dat was of was, maar het maakt deel uit van de specifieke Zweedse geschiedenis in de voertuigbouw.

 • Precies, een verkeerd ingeschatte youngtimer. Ik reed twee 902 of rijd er nog één. De eerste een 902SE 2.0 Turbo LE Coupé uit ´95 heeft op Int. Saab-bijeenkomst in België won de 2002e prijs in 1 in 902. We zijn met hem op reis geweest. Meestal met een gemiddeld benzineverbruik van 6-7 liter op de snelweg. (natuurlijk op Zwitserse tempo's)

  De huidige is een cabriolet uit ´97; 2.0SE Turbo Talladega met hertenafstemming. Ik kocht het in 2003, kort nadat mijn vrouw me vertelde dat ze zwanger was. Ik wilde tenslotte ook iets. Deze cabriolet begeleidde mij tot 2012 als alledaagse auto in de zomer en winter. Nu kan hij in de garage rusten en wordt er bij mooi en droog weer of wanneer ik daar zin in heb gereden. Een echt goede en zeer vreugdevolle auto.

 • U hoeft zich dus voor geen enkele Saab te schamen, denk dat het slechte gesprek van de 900II ook zal stoppen en degenen die er nog een hebben of opnieuw zullen worden bewonderd.

 • Dus toen had ik bij Deutsche Bank geen problemen met het leasen van een Saab als bedrijfswagen en ben ik sindsdien trouw gebleven aan het merk. Ik was echter de enige die ik kende. Bankiers waren ook niet het echte doelwit. En ondanks alle kritiek van GM - als op dat moment het wagenparkbeheer van alle bedrijven alleen had berekend op kosten / baten-aspecten, zou er niets zijn met ABM, maar jarenlang zou alles Insignia hebben gedraaid, die jarenlang bovenaan stonden in de bijbehorende tabellen. Maar status gaat met je mee, en Saab is altijd meer het bedrijfsvoertuig geweest voor freelancers, creatieve mensen en individualisten. En dat zie je tot op de dag van vandaag aan de prijzen. Een goede 9-5 NG kost meer gebruikt dan bijvoorbeeld een jongere Jaguar XJ met minder km, volledige uitrusting en een adviesprijs van 110 kEUR. Dat moet je eerst willen betalen, vooral omdat de reserveonderdelen een echt probleem kunnen zijn als je pech hebt. Ik heb niets met GM te maken, maar de kwaliteit is eigenlijk weer redelijk goed sinds de millenniumwisseling; dit constante bashen - waarvoor? Ik reed eigenlijk alleen Saabs met GM-aandelen, en ze waren allemaal betrouwbaar en duurzaam - in tegenstelling tot andere merken lieten ze me nooit in de steek. Hopelijk blijft dat zo, ook omdat de huidige natuurlijk ouder wordt.

  14
 • Natuurlijk bedoelde ik de 9-5 ik, sorry!

 • Mooi, bemoedigend rapport en natuurlijk een waardevolle bijdrage om onze prachtige Saabs op de weg te houden - heel erg bedankt! 🙂

  Ik ben altijd verbaasd over de hoge kilometerstand van met name de Saab-benzinemotor - in het algemeen wordt dit "bewustzijn" van de auto meestal alleen toegeschreven aan dieselmotoren. Aan de andere kant, vooral met de 9-3 II SportCombi TTiD, die van nature veel jonger zijn, blijf ik lezen over zeer hoge kilometers.

  Dus is het 'waargenomen' overwicht van de rapporten over hoge kilometers door Saab-benzinemannen alleen te wijten aan de traditionele en begrijpelijkerwijs hogere affiniteit van Saab-fans met benzinemotoren? En 1. het feit dat Saab Diesel nog niet zo lang bestaat? Sinds wanneer? Aan het einde van de jaren 2 met de 90-9 I en 3-9 II? Ik weet alleen - uit eigen ervaring - dat de 5-9 II Cabrio vanaf modeljaar 3 ook als diesel leverbaar was.

  En hoe is het percentage dieselvoertuigen (bijvoorbeeld met name de Combi's) de afgelopen jaren geweest? Hoe dan ook, het voelde alsof veel Combis de voorkeur gaf aan dieselauto's. Misschien weet de blog er iets van - ik ben dol op statistieken over Saab 🙂 - en ik ben blij om andere cijfers en statistieken te horen dan die momenteel helaas. dagelijks gepubliceerd…. 🙁

 • ´´SAAB als leaseauto´ voor uw medewerkers in het bedrijf´´

  ´´Wil ik er een opmerking over maken´ dat alle SAAB-stuurprogramma's er boos over worden of u zegt het
  TIJDENS hun professionele activiteit 'vaak GEEN mogelijkheid' om een ​​zeer gewaardeerde veilige 'SAAB-auto' van hoge kwaliteit te gebruiken!

  ´´ Zoals het oude gezegde luidt in het zakenleven´´ ?? “De vraag maakt het product 'de diensten'! ´´Ik denk dat iedere verantwoordelijke ondernemer die al jaren op deze manier zaken doet, daar ook naar handelt´´!

  ´´Wat moet hiermee verduidelijkt worden´´ ?? ´´Als een werknemer geacht wordt in AD te werken, natuurlijk, mits hij ook succesvol is in het bedrijf, praat of onderhandelt met zijn baas over de bedrijfswagen of een nieuwe bedrijfswagen ... waarom zegt hij dan niet 'meneer Müller, ik rijd al zoveel jaren privé in het merk SAAB, een auto waarin ik me op mijn gemak voel, die me de zekerheid biedt die ik verwacht na een stressvolle week mijn familie te kunnen bezoeken, veilig en levendig "!! ´´ Mijnheer Müller Ik weet dat u normaal gesproken BMW AUDI MERCEDES VOERTUIGEN voor de werknemers hebt bedoeld, maar ik denk dat het ook mogelijk moet zijn om 1 SAAB-voertuig te leasen" of er zijn geen leasemaatschappijen die SAAB aanbieden ´´! ((Situatie is natuurlijk bedoeld met terugwerkende kracht voor de laatste 20 jaar))

  // Als een bedrijf meerdere of zelfs maar een paar werknemers in verkoop heeft '(want daar gaat het vooral om)' die hun 70.000-100.000-130.0000 km per jaar rammelen ', zullen ze er waarschijnlijk naar streven om hun dagelijkse werk zo aangenaam mogelijk te maken ondersteuning vanuit de backoffice en de medewerkers zoveel mogelijk de vrije hand geven´´!

  ´´Als iedereen het ter harte had genomen´ zouden er minstens 10 keer zoveel SAAB's in de verschillende bedrijfsvloten zijn geweest´ en SAAB zou natuurlijk een heel ander EXTERN EFFECT hebben gehad met deze voertuigen´´! ´´Maar helaas moet het zo zijn geweest dat de medewerker alleen naar zijn collega keek ((oh kijk, de ´´Achim´´ heeft al de nieuwe E-Klasse´… hoe verdiende hij die) schrijft niet meer banen dan ik ??))
  // ´´TYPISCH VERKEERD DENKEN´´ Ik sta tenminste achter een product´ dan kan ik het ook naar de buitenwereld vertegenwoordigen´ maar als ik mezelf altijd klein maak en met de kudde wil zwemmen, dan ben ik voor altijd verdwaald omdat het zo is Er is altijd iemand die het BETER, SNELLER, INTELLECTUEEL of ARROGANTER krijgt ... altijd “!!

  “Dus dat is het, ik moest er gewoon van af… omdat dit onderwerp in veel berichten naar voren komt!
  GEZOND BLIJVEN ……. ´´EEN GOEDE RIJD´ ´WITCH SAAB´´ ´DE AUTO (SAAB) HEEFT ALLES VOOR HAAR GEDAAN´´ DAT JE DE KANS HEBT MINSTENS VEILIG THUIS OP DE WEG AAN TE KOMEN´´ !!

  6
  2
 • Beste Jörg. Welkom bij de club van de "verkeerde modelrijders". Ik heb hier al meerdere keren over mijn 902 V6 geschreven, maar ik wil nogmaals benadrukken dat het voor mij een van de meest relaxte en betrouwbare voertuigen is. Een echte Saab. Met een eigen, ietwat ander karakter. Ik heb onlangs 300.000 KM gekraakt met de auto, en het voelt alsof ik hetzelfde opnieuw zou kunnen doen met de juiste zorg en onderhoud. Laat de onwetende zichzelf blijven beroven van het plezier ...

  Groeten aan de gemeenschap

  De Lizi

Reacties zijn gesloten.