Saab 900 Cabrio - een auto met eigenschappen van afnemers

Ik rijd Saab sinds 1996, dus ik kwam naar Saab in een fase waarin die-hard Saab-fans hun neus ophaalden voor wat van Trollhatten kwam onder de GM-auspiciën. De 900i-stationwagen was mijn bedrijfswagen en werd verhuurd. In de afgelopen zes jaar waren er twee Audi 80's die elk drie jaar werden verhuurd. Toen ik ook verstrikt raakte in het professionele denken dat op dat moment wijdverbreid was in de reclamebureauscene, werd het merk met de vier ringen na het aflopen van het tweede Audi-leasecontract een te taart.

Een Saab 900 Cabriolet heeft slaafkwaliteiten
Een Saab 900 Cabriolet heeft slaafkwaliteiten


Saab als het "andere Zweedse merk" was weinig bekend bij het grote publiek, maar als je voorzichtig was en je concurrenten wilde vernederen, zou je met Saab rijden! Voor mij was het genoeg voor het instapmodel.

Hoe het allemaal begon

De 900 vocht kalm en verantwoordelijk - wat ook te verwachten was van een voertuig dat halverwege de jaren 90 drie jaar oud was. Dus na het verstrijken van het eerste leasecontract kwam de tweede Saab in het huis: een 9-3, ook als stationwagen, met 150 pk en zachte turbo. In vergelijking met de 900i voelde hij extreem levendig en wendbaar aan en was hij ook extreem zuinig met de waardevolle brandstof.

Na de leaseperiode van drie jaar had de auto minder dan 50.000 km op de teller. Het zag er als nieuw uit en had nooit problemen veroorzaakt. En aangezien het overeengekomen leasetarief vrij hoog was en de berekende restwaarde dus laag was, heb ik de auto niet teruggegeven aan Saab, ik heb hem gewoon gekocht. Ik heb het nog steeds, de kilometerstand is nu 80.000. Zo'n auto verkoop je niet zonder noodzaak.

Ik moet bekennen dat ik de auto spaar omdat ik er niet door gepekeld mee rijd. Omdat auto-alternatieven voor mij voldoende zijn. Naast mijn gewoonte om oldtimers te kopen en te besturen (Fiat 124 Sport Spider, Volvo Amazon + 240 + 940, Mercedes / 8, DAF, Peugeot 403 en vooral Borgward), gebruik ik alleen youngtimers voor het dagelijks leven. Op dit moment zijn er de 9-3, een Audi 80 uit 1993 (ja, de cirkel sluit) en een Saab 900 II Cabrio 2,3 liter zonder turbo uit 1996. Enkele andere versies van dit voertuig.

De slaafkwaliteiten van de Saab 900 II

Ik heb een hal gehuurd voor de auto's die ik nu niet bestuur, waar ze droog en luchtig zijn. Mijn huis biedt echter geen opslagruimte voor een auto, het moet meedogenloos zijn in het weer. Staat er een cabriolet in de buurt? Vooral een waarvan het dak nu 24 jaar oud is en matig incontinent is? Hoe dan ook, ik ga het doen. Het plezier van het rijden in de open lucht is onvervangbaar, ik wil er zo vaak mogelijk van genieten.

De 900 cabriolet is een auto met takerkwaliteiten die de ossentocht van dagelijks gebruik overleeft zonder garage met vlag en wimpel. Ik heb hem in 2017 gekocht voor 1.900 euro met 317.000 kilometer op de teller. Een risicoaankoop natuurlijk, zeker omdat de auto zeer duidelijke sporen van zijn jaren heeft. Maar het draagt ​​de sporen met waardigheid, want het voertuig bleek de eerste keer dat het werd gerepareerd en geconserveerd voor ongeveer 2.600 euro een goed voertuig te zijn. Met het Saab Center Kiel, de Autodealer Lafrentz, gelukkig heb ik een super competente partner in mijn buurt.

Ik heb nu meer dan 30.000 kilometer gereden met de 900 II en heb slechts twee grote reparaties gehad: de benzinepomp en de koppeling - mobiliteit is niet gratis. Soms schaam ik me een beetje om een ​​auto te besturen die Saab-fans waarschijnlijk als het "verkeerde model" zouden beschouwen en te armoedig zouden zijn en achtergelaten zouden worden.

Voor mij is dit voertuig echter precies goed: het hoeft niet in watten te worden verpakt en voor eeuwig in een garage met airconditioning te worden bewaard. Het is gebruikt en leuk. Wie weet hoelang we überhaupt auto's met verbrandingsmotoren kunnen rijden? Dus elke dag telt. En natuurlijk elke Saab die op straat wordt gehouden.

Tekst en afbeeldingen: Jörg Lemcke

11-gedachten ook "Saab 900 Cabrio - een auto met eigenschappen van afnemers"

 • Beste Jörg. Welkom bij de "False Model Driver" -club. Ik heb hier vaak over mijn 902 V6 geschreven, maar ik wil nogmaals benadrukken dat dit een van de meest ontspannen en betrouwbare voertuigen voor mij is. Een echte Saab. Met een eigen, ietwat ander karakter. Ik heb onlangs de 300.000 KM met de auto gehaald en het voelt alsof ik hetzelfde zou kunnen doen met de juiste zorg en onderhoud. Laat de onwetende zichzelf blijven beroven van genot… ..

  Groeten aan de gemeenschap

  De Lizi

  Beantwoorden
 • ´´SAAB als leaseauto´ voor uw medewerkers in het bedrijf´´

  ´´Wil ik er een opmerking over maken´ dat alle SAAB-stuurprogramma's er boos over worden of u zegt het
  TIJDENS hun professionele activiteit 'vaak GEEN mogelijkheid' om een ​​zeer gewaardeerde veilige 'SAAB-auto' van hoge kwaliteit te gebruiken!

  ´´Hoe gaat het oude gezegde in het zakenleven´´ ?? “Vraag maakt het product 'die Dienst & Service´s´´´´! ´´Ik denk dat elke verantwoordelijke ondernemer die al jaren zaken doet ook daarnaar handelt´´!

  ´´Wat moet hiermee worden verduidelijkt´´ ?? ´´Als een werknemer in AD werkt, ervan uitgaande dat hij ook succesvol voor het bedrijf werkt, praat of onderhandelt met zijn baas over de bedrijfswagen of een nieuw bedrijfsvoertuig ... waarom zegt hij dan Niet ´´Mr Müller Ik rijd al zo en zo lang privé met het merk SAAB, een auto waarin ik me comfortabel voel, die mij de zekerheid biedt die ik verwacht na een zware week, goed beschermd en levend, bij mijn familie te kunnen zijn “!! ´´Mr Müller Ik weet dat u normaal gesproken BMW AUDI MERCEDES VOERTUIGEN bedoelde voor de werknemers, maar ik denk dat het ook mogelijk zou moeten zijn om 1 SAAB-voertuig te leasen´´ of er zijn geen verhuurders die SAAB aanbieden ´´! ((De situatie is natuurlijk de laatste 20 jaar met terugwerkende kracht bedoeld))

  // Als een bedrijf meerdere of zelfs maar een paar werknemers in verkoop heeft '(want daar gaat het vooral om)' die hun 70.000-100.000-130.0000 km per jaar rammelen ', zullen ze er waarschijnlijk naar streven om hun dagelijkse werk zo aangenaam mogelijk te maken ondersteuning vanuit de backoffice en de medewerkers zoveel mogelijk de vrije hand geven´´!

  ´´Als iedereen het ter harte had genomen´ zouden er zeker tien keer zoveel SAAB's in de verschillende bedrijfsvloten zijn geweest´ en zou SAAB natuurlijk een heel ander EXTERNE EFFECT hebben gehad met deze voertuigen´´! ´´Maar helaas was het waarschijnlijk zo dat de medewerker alleen naar zijn collega's keek ((kijk ´´´Achim´´ heeft de nieuwe E-Klasse al gekregen´ ... waar verdiende hij het voor? niet meer bestellingen dan ik ??))
  // ´´TYPISCH VALS DENKEN´´ Uiteindelijk sta ik niet achter een product ´ dan kan ik het ook extern uitbeelden´ maar als ik mezelf altijd klein maak en met de kudde wil zwemmen, dan ben ik voor altijd verloren omdat het er is altijd iemand die het beter 'sneller' intelligent of arrogant krijgt ... altijd '!!

  "Dus dat is het, ik moest er gewoon vanaf komen ... want met veel artikelen komt dit onderwerp naar voren"
  'BLIJF GEZOND'…. ´´EEN GOEDE RIT´´ MET SAAB´´ ´DE AUTO (SAAB) DOET ALLES ERVOOR´´ OM MINSTENS DE KANS TE KRIJGEN IN HET STRAATVERKEER ´GENEZICHT OM THUIS TE KOMEN´´ !!

  6
  2
  Beantwoorden
 • Leuk, bemoedigend rapport en natuurlijk een waardevolle bijdrage aan het onderhouden van onze mooie Saabs op straat - heel erg bedankt! 🙂

  Ik ben altijd verbaasd over de hoge kilometerstand van de Saab-benzinemotor - in het algemene autobewustzijn wordt dit bijna alleen toegeschreven aan dieselmotoren. Aan de andere kant, vooral bij de 9-3 II SportCombi TTiD, die van nature veel jonger is, blijf ik lezen over een zeer hoge kilometerstand.

  Dus is het "waargenomen" overwicht van de rapporten over hoge kilometrage door Saab-klanten waarschijnlijk alleen te wijten aan de traditioneel en begrijpelijk hogere affiniteit van Saab-fans voor klanten? En 1. het feit dat Saab Diesel niet zo lang bestond? Sinds wanneer? Eind jaren 2 met de 90-9 I en 3-9 II? Ik weet alleen - uit eigen ervaring - dat de 5-9 II Cabrio vanaf modeljaar 3 ook als diesel leverbaar was.

  En hoe heeft het percentage dieselvoertuigen (bijv. Vooral in de Combi's) zich de afgelopen jaren gedragen? In ieder geval hadden veel wagens de voorkeur, vooral dieselauto's. Misschien weet de blog er iets van - ik ben dol op statistieken over Saab 🙂 - en ik ben blij om andere cijfers en statistieken te horen dan die momenteel helaas. dagelijks gepubliceerd…. 🙁

  Beantwoorden
 • Destijds had ik geen problemen bij Deutsche Bank om een ​​Saab als bedrijfswagen te leasen, en sindsdien ben ik loyaal aan het merk. Ik was echter de enige die ik kende. Bankiers waren ook niet de echte doelgroep. En met alle kritiek op GM - als het wagenparkbeheer van alle bedrijven op dat moment alleen maar had gerekend in termen van kosten / baten, zou niets bij ABM zijn geweest, maar jarenlang zou alles insigne zijn geweest, dat jarenlang bovenaan stond in de bijbehorende tabellen. Maar de status gaat ermee gepaard en Saab is altijd het bedrijfsvoertuig geweest voor freelancers, creatieve mensen en individualisten. En dat zie je vandaag nog aan de prijzen. Een goede 9-5 NG gebruikt meer dan bijvoorbeeld een jongere Jaguar XJ met minder km, volledige uitrusting en catalogusprijs 110 kEUR. Dat moet je je kunnen veroorloven, vooral omdat de reserveonderdelen een echt probleem kunnen zijn als je pech hebt. Ik heb niets met GM te maken, maar de kwaliteit is sinds de millenniumwisseling eigenlijk best goed geweest; dit constante bashen - waarvoor? Ik reed eigenlijk alleen met Saabs met GM-onderdelen, en ze waren allemaal betrouwbaar en duurzaam - in tegenstelling tot andere merken lieten ze me nooit in de steek. Hopelijk blijft dat zo, ook omdat de huidige natuurlijk ouder wordt.

  14
  Beantwoorden
 • U hoeft zich dus voor geen enkele Saab te schamen, denk dat het slechte gesprek van de 900II ook zal stoppen en degenen die er nog een hebben of opnieuw zullen worden bewonderd.

  Beantwoorden
 • Precies, een verkeerd ingeschatte youngtimer. Ik reed twee 902 of rijd er nog één. De eerste een 902SE 2.0 Turbo LE Coupé uit ´95 heeft op Int. Saab-bijeenkomst in België won de 2002e prijs in 1 in 902. We zijn met hem op reis geweest. Meestal met een gemiddeld benzineverbruik van 6-7 liter op de snelweg. (natuurlijk op Zwitserse tempo's)

  De huidige is een cabriolet uit ´97; 2.0SE Turbo Talladega met hertenafstemming. Ik kocht het in 2003, kort nadat mijn vrouw me vertelde dat ze zwanger was. Ik wilde tenslotte ook iets. Deze cabriolet begeleidde mij tot 2012 als alledaagse auto in de zomer en winter. Nu kan hij in de garage rusten en wordt er bij mooi en droog weer of wanneer ik daar zin in heb gereden. Een echt goede en zeer vreugdevolle auto.

  Beantwoorden
 • Bedankt Jörg Lemcke.

  De 2.3i kan alleen de beroemde en bijna onverwoestbare auto van eigen bodem zijn die debuteerde in de 9K, toch?

  Als je dat onder de motorkap hebt, kun je elke discussie over authenticiteit en GM-onderdelen met een glimlach negeren.

  Maar ik vind ook een DAF in de collectie echt gaaf. Mijn opa had een donkergroene stationwagen met een beige interieur. Een fantastisch praktische en charmante kleine auto die op zijn minst binnenstad was met zijn Variomatic en ongelooflijk wendbaar volgens de normen van die tijd.

  Een kleine roofzuchtige hagedis die bij de verkeerslichten de allernieuwste limousines heeft gegeten. De green heette toen "Daffodil" binnen de familie.
  Chauffeur en DAF zijn onvergetelijk.

  @ Ebasil,

  de roep van de diesel is niet consistent. De 1,9 van de 9-5 heeft niet het beste. Maar er is hier ook geen regel dat het niet lang kan duren ...

  Bij Autoscout zag ik het rijden van een chroombril met bijna 300.000, bij Saab Service checkbook onderhouden en grote motorschade met minder dan de helft van de kilometerstand.
  Voor een vriend veroorzaakte dezelfde motor in een Opel Zafira met 170.000 kilometer totale economische schade.

  Ik vertrouw dit aggregaat niet helemaal. Desalniettemin zou ik een heerlijke cabriolet of SC raken als de kilometerstand en prijs voldoende hoop boden voor betaalbare voordelen / betaalbaar rijplezier ...

  Ik heb geen mening dat ik kan delen over de oudere en jongere diesels die Saab heeft geïnstalleerd.

  Ik vind het historisch interessant dat dieselmotoren voor het wegverkeer in Zweden al vele jaren en traditioneel moeilijk zijn.

  Zelfs Volvo, dat altijd zijn eigen motoren had, kwam te laat met diesel. Hij kwam pas in de 240 in auto's en werd gekocht bij VW. Het duurde een aantal jaren voordat de eerste eigen unit kwam.
  Zelfs vrachtwagens en militaire voertuigen rijden al langer op benzine dan u denkt. Geen idee waarom dat was of was, maar het maakt deel uit van de specifieke Zweedse geschiedenis in de voertuigbouw.

  Beantwoorden
 • Helaas weet ik niet precies wat de motorgegevens zijn, maar ik kan maar zoveel zeggen: de auto rijdt absoluut perfect! Zeer gecultiveerd, stil en eigenlijk extreem zuinig. Met 7,3 tot 8,5 liter per 100 kilometer is het de zuinigste auto in mijn wagenpark. En met een inhoud van 2,3 liter. Mijn Volvo 940 stationwagen met de 2,3 liter machine gebruikte zelden minder dan 10 liter.
  Dus: Saab rijdt voor altijd indien mogelijk. Het is bijna net zo mooi als het besturen van een DAF 😉

  Beantwoorden
 • @ Sprott,

  voor zover ik weet, kan dit alleen deze motor zijn. Hij speelt een grote rol in de bijdrage van gisteren (film). Zorg ervoor dat je kijkt.

  Beantwoorden
 • @ Herbert Hürsch

  Ik kan me echt de 'roofzuchtige hagedis' met de naam Narcis voorstellen met een hebzuchtige groene grip! Geweldig! Heel grappig! 🙂

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.