Autocultuur herontdekt. Het Saab Spotlight-project.

Het Saab Spotlight-project was tot een paar maanden geleden ook voor ons onbekend. Bij toeval kregen we de zeven videocassettes van ongeveer 30 jaar en ouder. Gelabeld met Saab Spotlight, wekten ze het instinct van ontdekking op. Waar gaat het over? Er is geen bewijs hiervoor op internet en alleen oudere Saab-partners kunnen het zich zeer slecht herinneren. Het zoeken naar aanwijzingen is moeilijk, de resultaten zijn rudimentair.

Saab 9000 en Citroën XM verlaten de Saab-fabriek
Saab 9000 en Citroën XM verlaten de Saab-fabriek

In de jaren tussen 1988 en 1991, misschien zelfs later, werkte de redactie van Spotlight voor Saab. Namens de Zweden produceerde ze minstens 9 video's, waarschijnlijk meer. Het ging over de vergelijking van Saab-modellen, vooral van de twee 9000-generaties, met de concurrentie. De bijdragen zijn doorgaans ongeveer 15 minuten lang. Ze zijn opgenomen voor intern gebruik en internationale markten en nagesynchroniseerd in de respectievelijke nationale talen.

Culturele strijd in de jaren 90

De films zijn unieke documenten van verzonken autocultuur - lang voordat de SUV-golf rolde en China op de agenda stond. Ze tonen de zorgen van die tijd en het trotse zelfbeeld van een klein merk. De Japanners staan ​​aan de kant van de zorgen. Het Japanse gevaar, zoals een tijdschrift in Hamburg werd genoemd, viel in de jaren negentig ook de hogere voertuigklasse aan. Volledig uitgerust, goedkoop in prijs en goed vervaardigd, de merken van Nippon gepocheerd in Noord-Amerika. Succesvol - en in Göteborg en Trollhättan waren er zorgen over de belangrijkste markt.

Het redactieteam van Saab Spotlight loste het probleem op. Ze vergeleek de Honda Legend intens met de Saab 9000. De redactie was niet alleen bezorgd over het product. Een botsing van culturen, Europa tegen Azië. Traditie tegen aanvallers. Een lange video waar je vandaag om glimlacht. Mogelijk. Maar misschien is het onderwerp, onder verschillende omstandigheden, weer actueel. In ieder geval wordt de legende vandaag vergeten, destijds was het een van de favorieten van Amerikaanse autokopers.

Saab tegen de rest, klein tegen groot.

De Honda en zijn Nippon-collega's zijn de uitzondering voor het oude Europa. In het zelfbeeld van Saab stonden ze op gelijke voet met andere merken. De directe confrontatie werd vol vertrouwen gezocht met de echt grote aanbieders. BMW, Mercedes, Volvo, Jaguar. Of met Alfa Romeo en Porsche. Ja, Porsche, echt waar. Daar is ook een bijzondere vergelijking. Wat, zo veel is onthuld, natuurlijk in het voordeel van de Zweden zal gaan. In de jaren 90 was de autowereld nog kleurrijker dan nu. Het waren niet alleen de bekende merken die tegenwoordig de premium falanx maken. De Fransen leverden ook een bijdrage in de hogere klassen, en daar waren ze in geslaagd.

De Spotlight-films zijn een stukje autocultuur. In hun tijd waren ze een hulpmiddel om de sterke en zwakke punten van hun eigen product en de concurrentie uit te leggen aan verkopers over de hele wereld. In het heden sturen ze ons op ontdekkingsreis. De films lijken op onderdelen bizar, je kunt vergeten automodellen herontdekken en vreemde constructiemethoden noteren. En u zult versteld staan ​​van de voorkeur van een hele generatie voor witte tennissokken.

Wat er ook doorheen schijnt, is de trots van Saab op de producten. De klassieke 900, maar vooral de 9000 CC en CS. De uitzonderlijke auto van Trollhättan, de verrassingscoup. De redacteuren blijven meestal eerlijk in hun oordeel, soms een beetje subjectief, soms zelfs verbijsterd. En zelfs de lokale rivaal, die bijna geen kans heeft met ietwat verouderde technologie, krijgt sterke punten die de leek misschien niet had ontdekt zonder de redactie van Spotlight.

De redactie digitaliseerde 7 films met externe ondersteuning en behoedde zo voor vergeten. We starten de komende dagen een kleine serie met de nieuw ontdekte autocultuur en dompelen ons onder in een vervlogen tijdperk. Een beetje afleiding kan op zulke momenten geen kwaad.

12 gedachten over 'Autocultuur herontdekt. Het Saab Spotlight-project."

 • blanco

  Als je af en toe meer over Malmö hebt, ben ik erg geïnteresseerd en zou ik er graag over willen lezen! Tot dusver is er verrassend weinig te lezen - met alle recent geprezen en geprezen ideeën met de "sloop van de tenten" daar met GM. Ik denk dat het een heel, heel interessante tijd en een idee van SAAB is, dat veel gedachten en inzichten uit die tijd kan laten zien. Op verschillende manieren (en).

  Bedankt voor het "uitzenden" van de video's in de media van vandaag die we hier ook kunnen zien en waarvan we er ook van kunnen genieten.
  Met vriendelijke groet!

 • blanco

  Een beetje nostalgie kan in deze tijden geen kwaad… ..
  Ik kijk er echt naar uit.

 • blanco

  Ik ben ontzettend enthousiast over de films!

 • blanco

  Geweldig idee ... er is veel verwachting. En is dat de SAAB-fabriek in Malmö op één sectie?

  • blanco

   Ik vermoed dat het Malmö is. Het werk was destijds nieuw en ultramodern, maar vóór mijn tijd.

 • blanco

  @ TomL,

  dat is precies wat ik bedoelde. Zoiets. Je zou een Porsche altijd op de een of andere manier kunnen overtreffen ...

  In Stuttgart werd hiervoor een 6,3 liter 8 cilinder ingezet toen Porsche nog een 2,2 liter 4 cilinder gebruikte.

  Duel 928 vs. In 9K zijn deze relaties echter bijna precies het tegenovergestelde. Dat is ook spannend. Het is op zijn minst historisch interessant.

  Maar wat betekent historisch?

  AMG bouwt nog steeds auto's alsof verplaatsing niet kan worden vervangen door iets anders dan verplaatsing. En bij Porsche vieren verplaatsing en de natuurlijke aanzuiging zelfs een renaissance. In de laatste autokrant die mijn oudste (13) bracht, had een nieuwe Cayman 4,0 in plaats van 3,6 liter, maar geen turbo meer ...

  Volgens de journalisten was het resultaat overtuigend en zou de doelgroep geen last hebben van de toegenomen consumptie. Geen wonder dat Greta soms boos is ...

 • blanco

  Heel interessant! Ik geniet altijd van het kijken naar films over de wereld achter de Saabs in hun historische context. Ook bij het lezen van de verschillende Saab-boeken realiseert men zich hoe snel de wereld is veranderd. Het enige dat niet verandert, is mijn bewondering voor het merk Saab en voor de toewijding en trots van de mensen die eraan werken. Het maakt echt de identiteit van Saab!

 • blanco

  Er zouden mensen zijn die dachten dat de 928 geweldig was. Ik ben zeker niet een van hen. Ik herinner me nog een vriend die wanhopig probeerde een Mercedes niet op de eerste plaats te laten staan. Pas toen passeerde hij de Porsche volledig ontspannen met een aanzienlijk snelheidsverschil. Ik zou daarom heel graag de film in kwestie willen bekijken.

 • blanco

  Een heel leuk idee. Bedankt daarvoor! Precies het ding om een ​​beetje te ontsnappen aan de huidige tijd!

 • blanco

  Marlin

  Ik ben als een vislijn uitgerekt tussen zwaardvis en boot ...

  Ik was begin jaren negentig getuige van een privé, nachtelijk en eigentijds duel tussen 9K Aero en een 928 live.
  Visueel was de groene mestkever een productievoertuig en de chauffeur ervan was een goed mens. Maar hij had de schurk in zijn nek en waarschijnlijk minstens één hert onder de motorkap.

  In ieder geval had de in ieder geval visueel opgepimpte 928 (verbrede spatborden, dikke rubbers, grote achterspoiler) eigenlijk geen kans om zichzelf superieur te genereren ondanks meerdere pogingen. Met wisselend leiderschap waren de snuiten van de "goede" Zweden en de Germanen nooit meer dan een meter of twee van elkaar verwijderd.

  Ook al heb ik de strijders bij twee rode lichten ingehaald, ik kan niets zeggen over hun sokken. Maar tenminste één van hen moet witte tennissokken hebben gedragen ...

  PS
  Wat tegenwoordig vaak wordt vergeten, is hoe lang het Porsche kostte om bepaalde merken te kraken (topsnelheid, prestaties, enz.).
  Een blik op de modelgeschiedenis helpt daarbij. Vanuit het perspectief van vandaag lijken veel modellen verbazingwekkend tam en zelfs kreupel ...
  Maar ook dat is niet helemaal eerlijk, want Porsche bouwt al heel lang kleine maar fijne sportwagens. Maar zelfs dat wordt in één oogopslag duidelijk ...

 • blanco

  Tom, geweldig rapport. Nu ben ik echt benieuwd naar de video's. Quasi een tijdcapsule. En niet alleen vanwege de witte sokken. Waar je dit allemaal kunt vinden ... respect van zeker niet alleen van mij.

  16
 • blanco

  Goed idee

  Ik kijk er naar uit. Bedankt voor je grote inzet.

  18

Reacties zijn gesloten.