Autocultuur herontdekt. Het Saab Spotlight-project.

Het Saab Spotlight-project was ons tot een paar maanden geleden onbekend. Bij toeval kwamen we de zeven videobanden tegen die ongeveer 30 jaar oud en ouder zijn. Gelabeld met Saab Spotlight, wekten ze het instinct voor ontdekking op. Wat zit erachter? Er is geen bewijs op het internet en alleen oudere Saab-partners hebben zeer slechte herinneringen. Het zoeken naar aanwijzingen is moeilijk, de resultaten zijn rudimentair.

Saab 9000 en Citroën XM verlaten de Saab-fabriek
Saab 9000 en Citroën XM verlaten de Saab-fabriek

In de jaren tussen 1988 en 1991, misschien zelfs later, werkte de redactie van Spotlight voor Saab. Namens de Zweden produceerde ze minstens 9 video's, waarschijnlijk meer. Het ging over de vergelijking van Saab-modellen, vooral van de twee 9000-generaties, met de concurrentie. De bijdragen zijn doorgaans ongeveer 15 minuten lang. Ze zijn opgenomen voor intern gebruik en internationale markten en nagesynchroniseerd in de respectievelijke nationale talen.

Culturele strijd in de jaren 90

De films zijn unieke documenten van verzonken autocultuur - lang voordat de SUV-golf rolde en China op de agenda stond. Ze tonen de zorgen van die tijd en het trotse zelfbeeld van een klein merk. De Japanners staan ​​aan de kant van de zorgen. Het Japanse gevaar, zoals een tijdschrift in Hamburg werd genoemd, viel in de jaren negentig ook de hogere voertuigklasse aan. Volledig uitgerust, goedkoop in prijs en goed verwerkt, de merken van Nippon gepocheerd in Noord-Amerika. Succesvol - en in Göteborg en Trollhättan waren er zorgen over de belangrijkste markt.

Het redactieteam van Saab Spotlight loste het probleem op. Ze vergeleek de Honda Legend intens met de Saab 9000. De redactie was niet alleen bezorgd over het product. Een botsing van culturen, Europa tegen Azië. Traditie tegen aanvallers. Een lange video waar je vandaag om glimlacht. Mogelijk. Maar misschien is het onderwerp, onder verschillende omstandigheden, weer actueel. In ieder geval wordt de legende vandaag vergeten, destijds was het een van de favorieten van Amerikaanse autokopers.

Saab tegen de rest, klein tegen groot.

Voor oud Europa vormen de Honda en zijn Nippon-collega's de uitzondering. Saab ziet zichzelf als vergelijkbaar met andere merken. De directe confrontatie werd met vertrouwen gezocht bij de zeer grote aanbieders. BMW, Mercedes, Volvo, Jaguar. Of met Alfa Romeo en Porsche. Ja, Porsche, echt waar. Er is ook een speciale vergelijking. Zoveel wordt natuurlijk onthuld ten gunste van de Zweden. In de jaren 90 was de autowereld veel kleurrijker dan nu. Er waren niet alleen de bekende merken die vandaag de dag de premium falanx vormen. De Fransen leverden ook een bijdrage in de hogere klassen en daar waren ze succesvol in.

De Spotlight-films zijn een stukje autocultuur. In hun tijd waren ze een hulpmiddel om de sterke en zwakke punten van hun eigen product en de concurrentie uit te leggen aan verkopers over de hele wereld. In het heden sturen ze ons op ontdekkingsreis. De films lijken op onderdelen bizar, je kunt vergeten automodellen herontdekken en vreemde constructiemethoden noteren. En u zult versteld staan ​​van de voorkeur van een hele generatie voor witte tennissokken.

Wat er ook doorheen schijnt, is de trots van Saab op de producten. De klassieke 900, maar vooral de 9000 CC en CS. De uitzonderlijke auto van Trollhättan, de verrassingscoup. De redacteuren blijven meestal eerlijk in hun oordeel, soms een beetje subjectief, soms zelfs verbijsterd. En zelfs de lokale rivaal, die bijna geen kans heeft met ietwat verouderde technologie, krijgt sterke punten die de leek misschien niet had ontdekt zonder de redactie van Spotlight.

De redactie digitaliseerde 7 films met externe ondersteuning en behoedde zo voor vergeten. We starten de komende dagen een kleine serie met de nieuw ontdekte autocultuur en dompelen ons onder in een vervlogen tijdperk. Een beetje afleiding kan op zulke momenten geen kwaad.

12-gedachten ook "Autocultuur herontdekt. Het Saab Spotlight-project."

 • Goed idee

  Ik kijk er naar uit. Bedankt voor je grote inzet.

  18
  Beantwoorden
 • Tom, geweldig rapport. Nu ben ik erg benieuwd naar de video's. Het is net een tijdcapsule. En niet alleen vanwege de witte sokken. Waar je dat ook vindt ... respecteer niet alleen van mijn kant.

  16
  Beantwoorden
 • Marlin

  Ik ben zo strak als een vislijn tussen zwaardvis en boot ...

  Ik was begin jaren negentig getuige van een privé, nachtelijk en eigentijds duel tussen 9K Aero en een 928 live.
  Visueel was de groene mestkever een productievoertuig en de chauffeur ervan was een goed mens. Maar hij had de schurk in zijn nek en waarschijnlijk minstens één hert onder de motorkap.

  In ieder geval hadden de tenminste optisch enorm opgevoerde 928 (verbrede spatborden, dikke rubbers, grote achterspoiler) ondanks meerdere pogingen eigenlijk geen kans om superioriteit te genereren. Met veranderend leiderschap, waren de snuiten van het "goede" Zweden en de Teuton nooit meer dan een tot twee meter van elkaar verwijderd.

  Hoewel ik de strijders bij twee rode lichten heb ingehaald, kan ik niets over hun sokken zeggen. Maar er zal er tenminste één witte tennissokken hebben gedragen ...

  PS
  Wat tegenwoordig vaak wordt vergeten, is hoe lang het Porsche kostte om bepaalde merken te kraken (topsnelheid, prestaties, enz.).
  Een blik op de modelgeschiedenis helpt. Vanuit het perspectief van vandaag lijken veel modellen verrassend tam en zelfs kreupel ...
  Dat is ook niet helemaal eerlijk, want Porsche bouwt al lange tijd kleine maar fijne sportwagens. Maar ook dat wordt in één oogopslag duidelijk ...

  Beantwoorden
 • Een heel leuk idee. Bedankt daarvoor! Precies het ding om een ​​beetje te ontsnappen aan de huidige tijd!

  Beantwoorden
 • Er zouden mensen zijn die dachten dat de 928 geweldig was. Ik ben zeker niet een van hen. Ik herinner me nog een vriend die wanhopig probeerde een Mercedes niet op de eerste plaats te laten staan. Pas toen passeerde hij de Porsche volledig ontspannen met een aanzienlijk snelheidsverschil. Ik zou daarom heel graag de film in kwestie willen bekijken.

  Beantwoorden
 • Heel interessant! Ik kijk altijd graag naar films over de wereld achter de Saabs in hun historische context. Ook bij het lezen van de verschillende Saab-boeken realiseert men zich hoe snel de wereld is veranderd. Het enige dat niet verandert, is mijn bewondering voor het merk Saab en voor de toewijding en trots van de mensen die eraan werken. Het maakt echt de identiteit van Saab!

  Beantwoorden
 • @ TomL,

  dat is precies wat ik bedoelde. Zoiets. Je kunt een Porsche altijd op de een of andere manier uitknippen ...

  In Stuttgart werd hiervoor een 6,3 liter 8 cilinder ingezet toen Porsche nog een 2,2 liter 4 cilinder gebruikte.

  Duel 928 vs. In 9K zijn deze relaties echter bijna precies het tegenovergestelde. Dat is ook spannend. Het is op zijn minst historisch interessant.

  Maar wat betekent historisch?

  AMG bouwt nog steeds auto's alsof de verplaatsing niet kan worden vervangen door iets anders dan verplaatsing. En bij Porsche vieren de verplaatsing en de stofzuiger zelfs een wedergeboorte. In de laatste autokrant die mijn oudste (13) sleepte, had een nieuwe Cayman 4,0 in plaats van 3,6 liter, maar geen turbo meer ...

  Het resultaat was volgens de journalisten overtuigend en de doelgroep had geen last van het extra verbruik. Geen wonder dat Greta soms boos is ...

  Beantwoorden
 • Geweldig idee ... er is veel anticipatie. En is dat de SAAB-fabriek in Malmö op één sectie?

  Beantwoorden
  • Ik vermoed dat het Malmö is. Het werk was destijds nieuw en ultramodern, maar vóór mijn tijd.

   Beantwoorden
 • Een beetje nostalgie kan in deze tijden geen kwaad… ..
  Ik kijk er echt naar uit.

  Beantwoorden
 • Als je af en toe meer over Malmö hebt, ben ik erg geïnteresseerd en wil ik er graag over lezen! Tot dusver - met alle eerder geprezen en geprezen ideeën met de 'sloop van de tenten' daar met GM - valt er tot nu toe verrassend weinig te lezen. Ik denk dat het een heel, heel interessante tijd en idee van SAAB is dat op dat moment veel gedachten en begrip kan tonen. Op verschillende manieren.

  Bedankt voor het 'overzetten' van de video's naar de media van vandaag die we hier kunnen zien en ervan kunnen genieten.
  Met vriendelijke groet!

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.