Het Jesko Absolut. Snelste Köenigsegg ooit.

Naast de veel geziene geera Koenigsegg presenteert ook de nieuwe Jesko Absolut. Een evolutie van de Jesko gepresenteerd in Genève in 2019. De meest extreme supersportwagen van Ängelholm in elk opzicht. De fabrikant spreekt zelfs van de snelste Koenigsegg aller tijden. En voor altijd. The Absolute moet niet alleen een technologiedrager zijn die laat zien wat er mogelijk is. De Zweden gaan er zelfs van uit dat het geschikt is voor dagelijks gebruik. Ben je nu gek geworden?

Een raket voor op straat
De nieuwe Jesko Absolut, een raket voor op straat

Sleepcoëfficiënt van 0.278

Ze beschrijven de luchtweerstandscoëfficiënt als schrikbarend laag: 0.278. In vergelijking met de normale Jesko is de nieuwe variant herzien en verder geoptimaliseerd voor efficiëntie. Geen jet meer voor de straat. Nee! Dat is niet genoeg voor oprichter Christian von Koenigsegg. Hij presenteert de Jesko Absolut als een raket op het land; in staat om een ​​nieuw snelheidsrecord te vestigen. Hoe dat uitpakt, is op dit moment nog onduidelijk. Maar de voorwaarden hiervoor zijn aanwezig. In ieder geval moet de Jesko Absolut ongelooflijk snel zijn. Men spreekt van een topsnelheid die ruim boven de 500 km / u moet liggen.

De aandrijving van de in-house twin-turbo V1.600 heeft een vermogen van 8 pk. Alleen als er E85-brandstof in de tank zit. Bij gebruik van fossiele brandstoffen zouden de prestaties afnemen. Saab Trionic-chauffeurs weten dat en herinneren zich oude tijden. De maximale snelheid van 8.500 tpm konden Saab-motoren echter nooit hebben, en ze hadden zeker de Jesko's 9-versnellingsbak leuk gevonden. Het is een eigen ontwikkeling en wordt geproduceerd in Ängelholm. Koenigsegg noemt het Light-Speed-Transmission (LST). Het maakt extreem snel schakelen mogelijk in een nauwelijks meetbare tijd, en het is totaal niet relevant hoeveel versnellingen de LST-transmissie overslaat. In combinatie met Ultimate Power on Demand (UOPD) -technologie, die anticipeert op schakelpunten, belooft de fabrikant te allen tijde een maximaal mogelijke acceleratie.

Staartvinnen met verticale stabilisatoren

Afgezien van de drive heeft Koenigsegg veel mooi werk geïnvesteerd in de Jesko Absolut. De motorkap (achterkant) is verlengd voor verbeterde aerodynamica. Aan de voorzijde zijn lamellen verwijderd en een luchtkanaal afgesloten. De achterwielen zijn nu bedekt en de hoogte van het voertuig is weer verminderd. Wat visueel het meest in het oog springt, is de gewijzigde achterconstructie. De Jesko uit 2019 is geoptimaliseerd voor maximale acceleratie op de baan. Zijn ongebruikelijke spoilerwerk houdt hier rekening mee. De nieuwe Jesko Absolut verwijdert de spoilers. In plaats daarvan draagt ​​hij twee vinnen met verticale stabilisatoren, die volgens Koenigsegg gedateerd zijn F-15 Eaglee worden beïnvloed.

De vering van de Absolut is zachter ontworpen en het rijgedrag op het circuit is vereenvoudigd. Koenigsegg spreekt van comfortabel en vergevingsgezind en kiest het woord 'streetable' als omschrijving, waarvoor geen 100% passende Duitse vertaling bestaat. Hieruit wordt de geschiktheid voor alledaags gebruik afgeleid. De Jesko Absolut blijft niets meer dan een extreem hoogwaardige racemachine die gehomologeerd is voor het wegverkeer. De mogelijkheid om op zondag je buren brood mee te halen zal nog erg klein zijn. Tenzij je in Dubai woont of een andere plaats in de wereld met een extreem hoog aantal miljardairs.

De nieuwe toevoeging is een stukje Zweedse techniek op zijn best. De Zweden hebben de Jesko Absolut aan hun assortiment toegevoegd. De Jesko van 2019, getuned voor maximale prestaties op de baan, blijft op het programma staan. Vanaf nu hebben klanten keuze te over en Koenigsegg is al enthousiast om te zien welke van de varianten het populairst zal zijn.

5 gedachten over 'Het Jesko Absolut. Snelste Köenigsegg ooit."

 • blanco

  @Gebhard,

  dit zijn kunstwerken uit een atelier. U hebt de boodschap direct duidelijk: technisch en esthetisch mogelijk.

  En het is fascinerend welke paden Koenigsegg bewandelt. Eerst de kleine 3-cilinder in de Gemera en nu deze bijna ongelooflijke luchtweerstandscoëfficiënt ...

  Een Bugatti is daarentegen een latent gestroomlijnde stoomlocomotief, omdat de VW-groep geen andere manier kent dan bruut en conventioneel om kracht en contactdruk te produceren. Dat is het verschil tussen een grote onderneming en een studio.

  Misschien moeten de groepsmanagers zich liever concentreren op het verzamelen?

 • blanco

  Bedankt voor het interessante verslag over de nieuwe Koenigsegg "Jesko Absolut" Tom. Voor mij een absoluut perfecte supersportwagen met een duidelijke boodschap over wat er mogelijk is in de voertuigbouw! Absoluut onredelijk, brutaal en zeker niet nodig, maar wie wil het betalen. Ik kan blij zijn met dergelijke voertuigen, ook al zal ik ze nooit bezitten.

 • blanco

  Herbert Hürsch,
  zeer interessant dacht wat er momenteel gebeurt bij NEVS.
  Er is al jaren helemaal niets gebeurd op de NEVS-website, ongelooflijk in de mediawereld van vandaag ...

 • blanco

  Ik rende vandaag door mijn hoofd ...

  wanneer u iets krijgt en wat u van NEVS hoort.

  Ik kan geen opmerking bedenken die het waard is om over het artikel zelf te lezen. Ik vraag me gewoon af of de auto's zijn gesigneerd en of ze met of zonder frame worden geleverd, met of zonder galerijbasis, of de media-aandacht in het kunsttijdschrift of die van motorjournalisten luider zal zijn?

  • blanco

   Een interessante vraag. Over het algemeen verprutst de COVID-19 niet alleen mijn redactionele plannen, maar ook de grote ambities van de Chinese NEVS-aandeelhouders. In de digitale la ligt een relevante bijdrage klaar. Als de situatie wat rustiger is geworden, gaat hij online.

Reacties zijn gesloten.