Recordprijs voor pre-series Saab 99 Turbo

Een heel bijzondere Saab 2 Turbo heeft ongeveer twee decennia in een schuur in Jämtland gestaan. Genegeerd, misschien zelfs vergeten. Een van de allereerste die in Trollhättan werd gebouwd. Een pre-serie auto die in mei 99 werd geproduceerd. Voor verdere tests werd het goedgekeurd voor de Automobile Division van Saab AB. Ze verhuisden de 1977 lichtjes vermomd als EMS gedurende meer dan een jaar. In de zomer van 99 werd het uiteindelijk verkocht aan de eerste particuliere eigenaar. Op dat moment was de serieproductie in Zweden al gestart.

Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.
Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.

De turbo redt Saab

Saab in de jaren 70. De producten werden als keihard beschouwd, maar ook niet erg spectaculair. De vraag was matig en de productie werd slecht benut. Opnieuw verkeerde het merk in een crisis. Er was een gebrek aan innovaties, een briljant idee. Dat kwam met de turbo, die Saab uit de crisis haalde. De fabrikant uit Trollhättan werd het merk dat turbotechnologie democratiseerde. De 99 nam een ​​rol op zich als pionier in de geschiedenis van motoren.

In 1978 was het niet ongebruikelijk dat pre-series voertuigen in handen van de klant kwamen. Aan de omstandigheid werd geen bijzondere waarde gehecht. De kardinaal rode 99 reed 22 jaar in het dagelijks leven. Het werd regelmatig onderhouden, maar niet bijzonder gespaard. Zijn laatste inspectie kreeg hij voorlopig in 1999 toen hij 249.957 was, en ongeveer 2.000 kilometer later werd hij opgeborgen.

Ruim € 20.000, - voor een restauratieobject

Vervolgens parkeerde hij 20 jaar in een schuur in Jämtland. De staat was niet goed, zoals het geval is bij normale consumptiegoederen. Roest op de gebruikelijke plaatsen, gebruikssporen, defecten. Maar in ieder geval compleet, niet geknoeid zonder ontbrekende onderdelen. Meestal een basis voor een restauratie die zelfs als turbo niet te duur zou zijn om te kopen. Niet zo bij dit voertuig. Door zijn lage VIN en verifieerbare geschiedenis maakte de schuur deel uit van de nationale autogeschiedenis.

Wat is de vondst waard? De vraag is spannend, omdat Saab nu belangrijker is in Zweden dan jaren geleden. Men kan ook zeggen dat hoe langer het bedrijf ophoudt te bestaan, hoe hoger het aanzien stijgt.

De Saab 99 Turbo uit de voorserie werd op Tradera ter veiling aangeboden. De belangstelling was overweldigend. Meer dan 50.000 mensen zagen de advertentie en er werden 342 biedingen ingediend. Uiteindelijk waren de aanbiedingen bij de nauwelijks te verwachten 216.000 kronen en dus iets meer dan 20.000 €. Een recordprijs voor een 99 Turbo die gerestaureerd moet worden. Het prijsniveau is natuurlijk te wijten aan de gedocumenteerde geschiedenis, want hoeveel voertuigen uit de pre-serie hebben het overleefd? Het zou minder dan een handvol moeten zijn.

Over het algemeen geniet de Saab 99 Turbo een groeiende populariteit. Zijn rol in de geschiedenis wordt erkend en verzamelaars waarderen hem als een technologische pionier. Al jaren kennen de prijzen alleen de weg omhoog, niet spectaculair snel, maar altijd betrouwbaar.

6 gedachten over 'Recordprijs voor pre-series Saab 99 Turbo"

 • @ Heijo Rood
  Klinkt bitterheid bij dit artikel ???
  Het resultaat is belangrijk: de SAAB blijft behouden. Hoe het gebruik er daarna uitziet, is pure speculatie ..., het leven met de 99-inch zal u waarschijnlijk in petto hebben!
  Anders raad ik de in krimpfolie verpakte SAAB-ventilator aan om een ​​"versleten" SAAB te kopen, lassen, lassen en lassen en vervolgens te genieten van de vreugde van de SAAB als een dodelijke SAAB-fan.
  Blijf bij het merk, je tijd komt eraan!

 • leuk dat het voertuig wordt gerestaureerd

 • @ Heijo Rood,

  een heel interessante opmerking. Mijn spontane reactie zou het tegenovergestelde zijn geweest (hoe meer waardering, hoe beter) ...

  Aan de andere kant is de waardering het gemeenschappelijke en bijna allesomvattende snijpunt van speculatie en uitbuiting en kent het heel verschillende gezichten.

  Het varieert van slachtvee (laagste vorm van waardering) tot voertuigen voor dagelijks gebruik tot perfect gerestaureerde items in een verzameling ...

  Het veld is heel erg breed. En misschien was het kleine maar leuke merk groot genoeg om het volledig te gebruiken?

  Dat betekent dat ik niet boos ben over elke Saab die waardig wordt geacht voor restauratie en verzameling.
  Zodra de markt is schoongeveegd en ik er geen meer voor de straat kan vinden, zal ik zeker weer aan je opmerking denken.

  4
  1
 • Je moet niet bij jezelf beginnen.

  Uit persoonlijke ervaring weet ik van mensen die veel meer geld uitgeven aan een Saab. De meesten zijn gedreven. Met het geld dat ze aan de auto's uitgeven, zorgen deze mensen er ook voor dat ik nieuwe reserveonderdelen voor mijn Saab krijg en dat de monteur die ze installeert er nog steeds is als ik zijn hulp nodig heb.

  Niemand kan zichzelf en hun families voeden met jaloerse mensen en hebzucht.

  13
 • Ik zou ook graag een kostbaar onderdeel uit de pre-serie willen hebben. Dus wat zou het hoogtepunt zijn voor elke Saab-fan. Misschien vind je hem op een bijeenkomst in Zweden in 2021 of 22? Duim zeker op voor het behoud van het culturele erfgoed van Saab!

 • ´´´´´´´´´ Single item voor verzamelaars & liefhebbers & speculanten´´´´´´´´´

  ´Het is absoluut een fijn gevoel om als het ware een Saab 99 Turbo als een uniek stuk te bezitten´! ´Maar de dodelijke SAAB-fan zal waarschijnlijk nooit een auto kopen voor 20.000 euro, die vervolgens zorgvuldig moet worden gerestaureerd en vervolgens in een tentoonstellingshal moet worden getoond zodat de eigenaar kan genieten van zijn eigendom, aangezien normaal gebruik moeilijk te bedenken is, gezien de geschiedenis en het unieke karakter van het voertuig! 'Dus wat zegt dat ons' ?? ´De eerste regel gaat over een speculatief object, anders had de eigenaar zijn unieke item nooit te koop aangeboden´! 'Het is jammer dat een ander object ergens onder zal duiken om er verdere langetermijnspeculaties mee te maken, en de verzegelde SAAB-fan zal er waarschijnlijk niet langer aan deelnemen'! ´´ZELFS VOOR DEZE TYPISCHE GESCHIEDENISVOERTUIGEN, “GELD REGELT DE WERELD´´ ´´ EEN MOGELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID WORDT VERLANGEN´´

  4
  11

Reacties zijn gesloten.