Recordprijs voor pre-series Saab 99 Turbo

Een zeer bijzondere Saab 2 Turbo stond ongeveer twee decennia in een schuur in Jämtland. Genegeerd, misschien zelfs vergeten. Een van de allereerste die in Trollhättan is gebouwd. Een pre-serie voertuig geproduceerd in mei 99. Voor verdere tests werd het goedgekeurd voor de Automobile Division van Saab AB. De 1977 bewoog zich meer dan een jaar lang enigszins vermomd als EMS. In de zomer van 99 werd het uiteindelijk verkocht aan de eerste particuliere eigenaar. Op dat moment was de serieproductie al begonnen in Zweden.

Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.
Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.

De turbo redt Saab

Saab in de jaren 70. De producten werden als oerdegelijk beschouwd, maar ook niet erg spectaculair. De vraag was gematigd en de productie werd onderbenut. Het merk verkeerde opnieuw in een crisis. Innovaties ontbraken, één briljant idee. Het kwam met de turbo die Saab een boost gaf na de crisis. De fabrikant uit Trollhättan werd het merk dat de turbotechnologie democratiseerde. De 99 speelde een rol als pionier in de motorgeschiedenis.

In 1978 was het niet ongebruikelijk dat voertuigen uit de pre-serie in handen van de klant kwamen. Daaraan werd geen bijzondere waarde gehecht. De kardinaalrood 99 werd 22 jaar lang in het dagelijks leven gebruikt. Het werd regelmatig onderhouden, maar niet bijzonder gespaard. De laatste keuring die hij vooralsnog heeft ontvangen was 1999 kilometer in 249.957 en circa 2.000 kilometer later werd hij weggezet.

Ruim € 20.000, - voor een restauratieobject

Vervolgens parkeerde hij 20 jaar in een schuur in Jämtland. De staat was niet goed, zoals het geval is bij normale consumptiegoederen. Roest op de gebruikelijke plaatsen, gebruikssporen, defecten. Maar in ieder geval compleet, niet geknoeid zonder ontbrekende onderdelen. Meestal een basis voor een restauratie die zelfs als turbo niet te duur zou zijn om te kopen. Niet zo bij dit voertuig. Door zijn lage VIN en verifieerbare geschiedenis maakte de schuur deel uit van de nationale autogeschiedenis.

Wat is de vondst waard? De vraag is spannend, omdat Saab nu belangrijker is in Zweden dan jaren geleden. Men kan ook zeggen dat hoe langer het bedrijf ophoudt te bestaan, hoe hoger het aanzien stijgt.

De pre-serie Saab 99 Turbo was aan Tradera ter veiling aangeboden. De belangstelling was overweldigend. Meer dan 50.000 mensen zagen de advertentie en er werden 342 biedingen uitgebracht. Uiteindelijk waren de biedingen nauwelijks te verwachten 216.000 kronen en dus iets meer dan € 20.000. Een recordprijs voor een 99 Turbo in een staat van restauratie. Het prijsniveau is natuurlijk te danken aan de gedocumenteerde geschiedenis, want hoeveel pre-series voertuigen hebben het overleefd? Het zou minder dan een handvol moeten zijn.

Over het algemeen geniet de Saab 99 Turbo een groeiende populariteit. Zijn rol in de geschiedenis wordt erkend en verzamelaars waarderen hem als een technologische pionier. Al jaren kennen de prijzen alleen de weg omhoog, niet spectaculair snel, maar altijd betrouwbaar.

6 thoughts on "Recordprijs voor pre-series Saab 99 Turbo"

 • @ Heijo Rood
  Klinkt bitterheid bij dit artikel ???
  Het resultaat is belangrijk: de SAAB blijft behouden. Hoe het gebruik er daarna uitziet, is pure speculatie ..., het leven met de 99-ziger zal waarschijnlijk plezier hebben!
  Anders raad ik de gelaste SAAB-ventilator aan om een ​​'versleten' SAAB te kopen, te lassen, lassen en lassen, en dan als een sterfelijke SAAB-ventilator om te genieten van de vreugde van de SAAB.
  Blijf bij het merk, je tijd komt eraan!

 • leuk dat het voertuig wordt gerestaureerd

 • @ Heijo Rood,

  een zeer interessante opmerking. Mijn spontane reactie zou tegengesteld zijn geweest (hoe meer waardering hoe beter) ...

  Aan de andere kant is de waardering het gemeenschappelijke en bijna allesomvattende snijpunt van speculatie en uitbuiting en kent het heel verschillende gezichten.

  Het varieert van slachtvee (laagste vorm van waardering) tot voertuigen voor dagelijks gebruik tot het perfect gerestaureerde item in een collectie ...

  Het veld is heel erg breed. En misschien was het kleine maar leuke merk groot genoeg om het volledig te gebruiken?

  Dat betekent dat ik niet boos ben over elke Saab die waardig wordt geacht voor restauratie en verzameling.
  Zodra de markt is schoongeveegd en ik er geen meer voor de straat kan vinden, zal ik zeker weer aan je opmerking denken.

  4
  1
 • Je moet niet bij jezelf beginnen.

  Uit persoonlijke ervaring weet ik van mensen die veel meer geld uitgeven aan een Saab. De meesten zijn gedreven. Met het geld dat ze aan de auto's uitgeven, zorgen deze mensen er ook voor dat ik nieuwe reserveonderdelen voor mijn Saab krijg en dat de monteur die ze installeert er nog steeds is als ik zijn hulp nodig heb.

  Niemand kan zichzelf en hun families voeden met jaloerse mensen en hebzucht.

  13
 • Ik zou ook graag een kostbaar onderdeel uit de pre-serie willen hebben. Dus wat zou het hoogtepunt zijn voor elke Saab-fan. Misschien vind je hem op een bijeenkomst in Zweden in 2021 of 22? Duim zeker op voor het behoud van het culturele erfgoed van Saab!

 • ´´´´´´´´´´´ Stuk voor verzamelaars & liefhebbers & speculanten´´´´´´´´´´

  'Het is absoluut een fijn gevoel om eenmalig een Saab 99 Turbo te bezitten'! 'Maar de normale sterfelijke SAAB-fan krijgt waarschijnlijk nooit een auto voor 20.000 euro, die dan zorgvuldig moet worden gerestaureerd voordat hij in een tentoonstellingsruimte wordt getoond, zodat de eigenaar van zijn eigendom kan genieten. aangezien normaal gebruik moeilijk te bedenken is, gezien de geschiedenis en het unieke karakter van het voertuig! 'Wat zegt dat ons?' 'Er staat hier een speculatieobject in de 1e regel, anders zou de eigenaar zijn unieke exemplaar nooit te koop hebben uitgebracht'! 'Het is jammer dat een object ergens onderduikt om verder te speculeren op de lange termijn, en de ingelaste SAAB-ventilator kan er niet meer aan meedoen'! ´´ZELF HIER OP DEZE AUTO-TYPISCHE HISTORISCHE VOERTUIGEN, ‘GELD HEEFT DE WERELD´´´´´´´´´S EEN MOGELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID IS GEDEVEN´´

  4
  11

Reacties zijn gesloten.