Recordprijs voor een pre-serie Saab 99 Turbo

Een heel bijzondere Saab 2 Turbo stond ongeveer 99 decennia in een schuur in Jämtland. Niet opgemerkt, misschien zelfs vergeten. Het is een van de allereerste die werd gebouwd in Trollhättan. Een pre-serie voertuig geproduceerd in mei 1977.

Voor verdere tests werd hij toegelaten tot de Automobile Division van Saab AB. Ze hebben de 99 Turbo, lichtjes vermomd als EMS-model, ruim een ​​jaar lang verplaatst. In de zomer van 1978 werd het uiteindelijk verkocht aan de eerste particuliere eigenaar. Op dat moment was de serieproductie van de 99 Turbo in Zweden al begonnen.

Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.
Zweden vinden. Een pre-series 99 Turbo uit een schuur in Jämtland.

De turbo redt Saab

Saab in de jaren 70. De producten werden als ijzersterk beschouwd, maar ook niet erg spectaculair. De vraag was zwak en de productiecapaciteit werd slecht benut. Opnieuw bevond het merk zich in een crisis. Er was een gebrek aan innovaties, aan één briljant idee. Het kwam met de turbo. Hij bracht de boost die ons uit de crisis heeft gekatapulteerd. De fabrikant uit Trollhättan werd het merk dat turbotechnologie voor dagelijks gebruik democratiseerde. De 99 speelde een pioniersrol in de motorgeschiedenis.

In 1978 was het niet ongebruikelijk dat voorseriewagens in handen van klanten kwamen. Aan de omstandigheid werd geen bijzondere waarde gehecht. De kardinaalrode 99 werd 22 jaar lang elke dag gereden. Het werd regelmatig onderhouden, maar niet bijzonder goed verzorgd. De laatste keuring vond plaats in 1999 bij een kilometerstand van 249.957, en zo'n 2.000 kilometer later werd hij weggezet.

Ruim € 20.000, - voor een restauratieobject

De 20Turbo uit de voorserie heeft vervolgens 99 jaar in een schuur in Jämtland gestald gestaan. De staat was niet goed, zoals bij normale consumptiegoederen het geval is. Het heeft roest op de gebruikelijke plaatsen, gebruikssporen, gebreken. Maar hij is tenminste compleet, er is niet mee geknoeid en er ontbreken geen onderdelen. Normaal gesproken is het een basis voor een restauratie die zelfs als turbo niet al te duur zou zijn om aan te schaffen.

Niet zo met dit voertuig. Zijn lage chassisnummer en verifieerbare geschiedenis zorgden ervoor dat de schuur een deel van de nationale autogeschiedenis vond.

Wat is de vondst waard? De vraag is spannend, omdat Saab nu belangrijker is in Zweden dan jaren geleden. Men kan ook zeggen dat hoe langer het bedrijf ophoudt te bestaan, hoe hoger het aanzien stijgt.

De pre-productie Saab 99 Turbo was begonnen Handel ter veiling aangeboden. De belangstelling was overweldigend. Meer dan 50.000 mensen zagen de advertentie en er werden 342 biedingen gedaan. Uiteindelijk waren de aanbiedingen op de nauwelijks verwachte 216.000 kronen en dus iets meer dan 20.000 €.

Een recordprijs voor een 99 Turbo in een staat die gerestaureerd moet worden. Het speciale prijsniveau is natuurlijk te danken aan de gedocumenteerde historie, want hoeveel voertuigen uit de pre-serie zullen het hebben overleefd? Het zou minder dan een handvol moeten zijn.

Over het algemeen geniet de Saab 99 Turbo een groeiende populariteit. Zijn rol in de geschiedenis wordt erkend en verzamelaars waarderen hem als een technologische pionier. Al jaren kennen de prijzen alleen de weg omhoog, niet spectaculair snel, maar altijd betrouwbaar.

6 gedachten over 'Recordprijs voor een pre-serie Saab 99 Turbo"

 • blanco

  @ Heijo Rood
  Klinkt bitterheid bij dit artikel ???
  Het resultaat is belangrijk: de SAAB blijft behouden. Hoe het gebruik er daarna uitziet, is pure speculatie ..., het leven met de 99-inch zal u waarschijnlijk in petto hebben!
  Anders raad ik de in krimpfolie verpakte SAAB-ventilator aan om een ​​"versleten" SAAB te kopen, lassen, lassen en lassen en vervolgens te genieten van de vreugde van de SAAB als een dodelijke SAAB-fan.
  Blijf bij het merk, je tijd komt eraan!

 • blanco

  leuk dat het voertuig wordt gerestaureerd

 • blanco

  @ Heijo Rood,

  een heel interessante opmerking. Mijn spontane reactie zou het tegenovergestelde zijn geweest (hoe meer waardering, hoe beter) ...

  Aan de andere kant is de waardering het gemeenschappelijke en bijna allesomvattende snijpunt van speculatie en uitbuiting en kent het heel verschillende gezichten.

  Het varieert van slachtvee (laagste vorm van waardering) tot voertuigen voor dagelijks gebruik tot perfect gerestaureerde items in een verzameling ...

  Het veld is heel erg breed. En misschien was het kleine maar leuke merk groot genoeg om het volledig te gebruiken?

  Dat betekent dat ik niet boos ben over elke Saab die waardig wordt geacht voor restauratie en verzameling.
  Zodra de markt is schoongeveegd en ik er geen meer voor de straat kan vinden, zal ik zeker weer aan je opmerking denken.

  4
  1
 • blanco

  Je moet niet bij jezelf beginnen.

  Uit persoonlijke ervaring weet ik van mensen die veel meer geld uitgeven aan een Saab. De meesten zijn gedreven. Met het geld dat ze aan de auto's uitgeven, zorgen deze mensen er ook voor dat ik nieuwe reserveonderdelen voor mijn Saab krijg en dat de monteur die ze installeert er nog steeds is als ik zijn hulp nodig heb.

  Niemand kan zichzelf en hun families voeden met jaloerse mensen en hebzucht.

  13
 • blanco

  Ik zou ook graag een kostbaar onderdeel uit de pre-serie willen hebben. Dus wat zou het hoogtepunt zijn voor elke Saab-fan. Misschien vind je hem op een bijeenkomst in Zweden in 2021 of 22? Duim zeker op voor het behoud van het culturele erfgoed van Saab!

 • blanco

  ´´´´´´´´´ Single item voor verzamelaars & liefhebbers & speculanten´´´´´´´´´

  ´Het is absoluut een fijn gevoel om als het ware een Saab 99 Turbo als een uniek stuk te bezitten´! ´Maar de dodelijke SAAB-fan zal waarschijnlijk nooit een auto kopen voor 20.000 euro, die vervolgens zorgvuldig moet worden gerestaureerd en vervolgens in een tentoonstellingshal moet worden getoond zodat de eigenaar kan genieten van zijn eigendom, aangezien normaal gebruik moeilijk te bedenken is, gezien de geschiedenis en het unieke karakter van het voertuig! 'Dus wat zegt dat ons' ?? ´De eerste regel gaat over een speculatief object, anders had de eigenaar zijn unieke item nooit te koop aangeboden´! 'Het is jammer dat een ander object ergens onder zal duiken om er verdere langetermijnspeculaties mee te maken, en de verzegelde SAAB-fan zal er waarschijnlijk niet langer aan deelnemen'! ´´ZELFS VOOR DEZE TYPISCHE GESCHIEDENISVOERTUIGEN, “GELD REGELT DE WERELD´´ ´´ EEN MOGELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID WORDT VERLANGEN´´

  4
  11

Reacties zijn gesloten.