Koenigsegg Gemera geïnspireerd door de Saab Aero X?

Kort na de presentatie van de Gemera zagen de eerste reacties een mogelijke inspiratie uit de Saab Aero X op sociale media. Van oudsher wordt van Koenigsegg gezegd dat het een zekere nabijheid van Saab heeft. Eerst onderhandelden ze met GM om het merk over te nemen, maar uiteindelijk annuleerden ze. NEVS is nu betrokken bij de Ängelholm-fabriek en de verbinding met Trollhättan wordt intenser dan ooit.

Maar is er ook een link tussen Gemera en Aero X? De mooiste studie van Saab werd geboren in 2006. De Stallbacka bevond zich op dat moment in een moeilijke fase en vocht voor een duidelijke afstemming van het merk. De Aero X belichaamde alles wat Saab was en zou kunnen zijn in de toekomst. Luchtvaarterfgoed in de vorm van een pilotencabine - de Aero X is een vliegtuig voor onderweg. Veel van zijn ontwerpelementen stroomden helemaal aan het einde van de serie in. Te beginnen met de ijsblauwe koplampen, de LED-balk aan de achterkant, de nieuwe grille en het ontwerp van de velgen.

Als je naar de Koenigsegg Gemera kijkt, vind je inderdaad parallellen. De Gemera heeft ook een opvallende pilotencockpit, die in dit geval plaats biedt aan 4 passagiers. Zelfs als het instappen in Koenigsegg niet plaatsvindt via een volledig hijsbare cockpit zoals de Aero X, is toegang via vleugeldeuren altijd spectaculair. En ook vanuit vogelperspectief zijn duidelijk parallellen te zien in de lijnen van beide voertuigen.

Relatie en inspiratie van de Aero X? Het zou mogelijk zijn, maar dat is het waarschijnlijk niet. En als dat zo is, zou het een boog zijn voor het succesvolle ontwerp dat zich nu in het Saab-museum bevindt. Koenigsegg ontwerpt al lang zijn voertuigen met de ontwerpcitaat uit een pilotencabine. Als je kijkt naar de Jesko gepresenteerd in 2019 en zijn voorgangers, kun je duidelijk zien dat dit ontwerpelement is ontleend aan vliegtuigbouw en racen.

Koenigesegg Jesko in Hong Kong
Koenigesegg Jesko in Hong Kong. Foto: Koenigsegg / Oskar Bakke

De Gemera is niet gebouwd in Trollhättan

Nadat de verklaring in de kamer zei dat er een instapmodel van Koenigsegg zal worden gebouwd in de voormalige Saab-fabriek, hebben we op de Gemera getikt. Dit is niet zo. Officiële bronnen noemen de fabriek in Ängelholm, maar componenten en assemblages zouden afkomstig zijn van Trollhättan. De veronderstelling over Trollhättan is niet bevestigd. Dit roept ook de vraag op welke Koenigsegg in de toekomst in de Stallbacka geproduceerd kan worden en of de planning nog actueel is.

Het prijsniveau is echter bevestigd, wat nu officieel wordt vermeld op het equivalent van ongeveer € 1.5 miljoen. Dit betekent dat de Gemera, zelfs volgens Koenigsegg-normen, geen instapmodel is in de zeer exclusieve wereld van fijn gefabriceerde goederen.

8-gedachten ook "Koenigsegg Gemera geïnspireerd door de Saab Aero X?"

 • U hoeft niet twee keer te kijken…. Een geweldige buiging voor een van de mooiste auto-ontwerpen ooit.

  Het zou een - waarschijnlijk voor altijd onvervulde droom zijn - als de AeroX in een kleine serie zou worden gelanceerd ...

  Dromen is leuk ...

  11
  1
  Beantwoorden
 • Hier ...

  … Je krijgt zelfs antwoorden op vragen die je jezelf nog niet hebt gesteld.

  En ze lichten meteen op. Er is de tijdlijn (de Turbo X is jonger dan de eerste Koenigsegg) en er zijn de foto's en vergelijkingen ...

  Ze zijn een groot en indrukwekkend genot met een duidelijk voordeel voor de Saab. De Gemera zou in ieder geval een dik stuk van de Turbo X moeten afsnijden, maar dat is niet het geval.

  De Saab is veel eenvoudiger, is typisch Saab. De Gemera is typisch hypercar en blijkbaar heeft de doelgroep een relatief grillig ontwerp nodig. Hoe meer ventilatieopeningen, hoeken, randen, vleugels en spoilers, hoe duurder en krachtiger ze zijn, hoe groter het plezier om ergens twee of drie keer per jaar te rijden ...

  Er is immers nog hoop op een praktischer, mooier en goedkoper instapmodel gemaakt van Trollhättan. De Gemera is optisch, goedkoop en van het geplande aantal stuks alles behalve dat ...

  Maar bovenal heeft hij een goede technische aanpak. Het zou mooi zijn als Koenigsegg de stap durfde te wagen naar de luxe klasse en serieproductie.

  9
  1
  Beantwoorden
 • Als Koenigsegg de camera aanpast, ventilatiesleuven verkleint, voor- en achterkant aanpast en de technologie goedkoper maakt, zou hij al kunnen doorgaan als SAAB. Het chassis zou hetzelfde kunnen zijn.
  Laten we zeggen een serie van 1000 stuks tegen een aanzienlijk lagere prijs - maar nog steeds in het luxe segment. Het geheel is gemaakt in Trollhättan. Naamrechten zouden moeten worden gelicentieerd door SAAB-vliegtuigen.
  Het hoeft geen droom te zijn ... 😉

  7
  1
  Beantwoorden
 • Verduidelijkend artikel over een droom van SAAB ...
  Met dank aan de redactie! 🙂
  Jammer.

  Beantwoorden
 • Een directe vergelijking laat zien hoe duurzaam het ontwerp van de Aero X was. Een paar kleine retouches en hij zou weer fris zijn en een model van het heden. Het blijft altijd een droomauto.

  Beantwoorden
 • Er zijn parallellen. Ik heb me echter vaak afgevraagd of de Aero X ook door Koenigsegg is geïnspireerd. Als ik naar hun eerste model (de CC8S, geproduceerd vanaf 2002) zoals dit (of de volgende CCR) kijk, dan had de preekstoel en het dakontwerp als model kunnen dienen. Als het waar is dat Volvo en Saab in het begin Koenigsegg ondersteunden, dan lijkt het me dat wederzijdse inspiratie heel goed mogelijk is.

  (... en ongeacht hoe ik een Aero X in de garage zou willen hebben ...)

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.