Saab en de zescilinder. Een VW VR6 voor Zweden. (2)

Volkswagen in de jaren 80. Heb je compacte V6-motoren voor dwarsinstallatie in het programma? En wilt u ze verkopen aan een eveneens aspirant-concurrent? "Eigenlijk niet" zal nu het antwoord zijn. En dat laat zien hoe verkeerd je kunt zijn. Omdat Volkswagen motoren levert aan Saab. Motoren die eigenlijk nog niet bestaan ​​en die nog geen klant kan kopen. Interessant, ondenkbaar vandaag. Maar in die tijd was VW zeer ambitieus en was altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden.

Saab 900 II Een zescilinder in de middenklasse
Saab 900 II Een zescilinder in de middenklasse. Afbeelding: Saab Automobile AB

Volkswagen VR6 motor voor Saab

Het VR6-concept van Volkswagen is een verhaal op zich. Om een ​​zescilinder in een compacte auto zoals de VW Golf te passen, werd een oud idee onthouden op het Mittelland-kanaal. Lancia had zijn eerste vliegtuigmotor voor de Aeroplani Caproni in VR-vorm gebouwd. Het voordeel van het ontwerp was een vermindering van de cilinderhoek en een bijbehorende besparing van 10 centimeter breed. Volkswagen introduceerde de motor voor het eerst in serieproductie in 1991 - en Saab testte deze in 1988.

Wat zou kunnen leiden tot de interessante vraag hoe diep de relaties tussen de uitvoerende verdieping op het Götaland-kanaal en die van het Mittelland-kanaal hadden kunnen zijn. Ze moeten vrij goed zijn geweest, omdat de proeven in Trollhättan een motor en een motorbehuizing van Wolfsburg ontvingen in een zeer vroeg prototype stadium. De behuizing zelf werd geïnstalleerd in een 9000 voor crashtesttests, maar dit is nooit gebeurd.

De complete motor werd gebruikt voor het testen van de bestuurder, en de ontwikkelaars in de Stallbacka bevestigden dat de machine uit Nedersaksen goed liep en prettig rijgedrag had. Installatie in de motorruimte van de grote Saab 9000 was eenvoudig vanwege de compacte afmetingen. Vanwege de hoogte zou het gebruik in de serie tot verdere aanpassingen hebben geleid. De aanpassing aan de ZF-transmissies die door Saab werden gebruikt en de eigen 5-versnellingsschakeling van het bedrijf zouden ook nieuwe koppelings- en koppelomvormerhuizen nodig hebben gehad. Dus besloten ze tegen de VR6-oplossing, en vandaag kun je speculeren wat zou zijn geweest als de twee bedrijven dichter bij elkaar waren gekomen. Saab zou waarschijnlijk ooit zijn overgenomen en is nu een merk in het VW-domein. Misschien net zo succesvol als Skoda. Kissed wakker en opgebouwd met jarenlange investeringen door Volkswagen.

Mazda JE-ZE motor voor Saab

Mazda werd gezien als een vooruitzicht op de overname van Saab eind jaren tachtig. In 80, toen het werd besproken op de verdiepingen van de directie, werd een JE-ZE-motor gekocht van de Japanners. Een goed opgevoede, klassiek onspectaculaire V1989 met een cilinderinhoud van 6 liter, zoals gebruikt in de Mazda 3. De Zweden twijfelden aan de beloofde 929 pk, de installatie van een Japanse motor in de Scandinavische behuizing vereiste improvisatie.

De ontwikkelaars zagen immers een prettig rijgedrag. Dat was het met de Mazda-motor in de Saab 9000.

Alfa Romeo-motor voor Saab

Oh ja, als ik een wens had, zou het de prachtige motor van Alfa Romeo zijn geweest. De legendarische Italiaanse V6, waarvoor je alles doet. Omdat hij zo'n mooi lied zingt dat bestuurders van elektrische auto's van nu en de toekomst nooit zullen horen. Ja, maar daarvoor redden ze de wereld, het kan niet kleiner zijn.

In 1988 en 89 was de klimaatcrisis nog niet aan de orde; je kon nog steeds objectief zijn en hulde brengen aan mooie dingen. De Alfa V6 werd getest in Zweden en de installatie in de 9000 was kinderspel. Geen wonder, de Alfa 164 was via het platform gerelateerd aan de 9k, dus de wijzigingen waren nauwelijks het vermelden waard. Je had zelfs de manuele Fiat-C530-versnellingsbak en de hele aandrijflijn kunnen overnemen.

Een stijlvolle motor met een ongelooflijk geluid, zo merkten de technici destijds op. Die had nog een lange weg te gaan en werd uitgebreid tot 24 kleppen en 3.2 liter verplaatsing. Waarom niet kiezen voor Alfa Romeo? Omdat GM in de weg zat en plotseling V6-motoren op de plank lagen. Of ook omdat de Alfa V6 een beetje te dorst had.

Geen van de beschreven testmotoren kwam in serieproductie. De tekens veranderden - plotseling was alles heel eenvoudig.

Motoren van Ellesmere Port voor Saab

Met de komst van de Amerikanen in 1989 waren de Engelse V6-motoren plotseling beschikbaar. Alle andere opties waren van de tafel. Jammer, want er waren opties met charme die Saab goed zouden hebben gepast. Ik had persoonlijk op de Alfa V6 in de Saab gestemd, maar de Saab-technici hadden duidelijk de Yamaha Ford-motor (zie deel 1) voorkeur. Het was de modernste eenheid en voldeed ook aan alle emissienormen met het oog op de toekomst. Het feit dat Ford geen motoren wilde leveren, is een ander probleem dat sowieso niet aan de orde was met de overname van 50% door GM.

Als gevolg hiervan paste Saab de transmissie-interfaces aan de Opel / GM-norm aan en kon hij de V6-motoren dus zonder problemen aanpassen. Na de 9000 kwamen ze in de 9-5 en 900 II.Ze werden een succes en zijn een van de redenen waarom het merk de jaren 90 met vlag en wimpel kon beheersen.

17-gedachten ook "Saab en de zescilinder. Een VW VR6 voor Zweden. (2)"

 • Hallo, interessant verhaal over de mogelijkheden van een 6-cilindermotor voor Saab. Ik mis echter de Saab-ontwikkeling van de SVC-motor, met instelbare compressie in de beschrijving. Ik had deze motor meerdere keren gezien bij de Saab-stands op autoshows. Dat was in 1994/1995. Zoals ik me herinner was het een 5- of 6-cilinder met een besparing van ca. 30% brandstof, vanwege de automatisch veranderlijke compressie, afhankelijk van het vereiste vermogen. Helaas heb ik nog nooit iets van deze ontwikkeling gehoord of gezien. Met vriendelijke groeten Peter Kern

  Beantwoorden
  • De SVC-motor kwam ongeveer 10 jaar later en heeft 10 liter met vier cilinders. Dus het past niet thematisch of chronologisch. Maar het onderwerp is zeer interessant, er is nog een kant-en-klare 1.6-9 met deze motor in het depot van het museum.

   Beantwoorden
 • Welke motor ...

  ... hebben de Saab-technici de voorkeur gegeven?

  Uit het artikel kan ik zien dat de blog de Alfa V6 graag had gezien en dat Saab een onverwacht contact had met VW. Bovendien, dat de Mazda onbemind was en dat dit alles uiteindelijk niet klopte met de komst van GM. Welke motor de voorkeur had van de Saab-ingenieurs (en waarom) is mij helaas niet helemaal duidelijk ...

  Is hier iets over bekend of is dit een boek met 7 zegels / een breed veld voor speculatie?

  Beantwoorden
 • Pingback:

 • Bedankt voor de AW.

  Als u de cruciale delen van de tekst van beide artikelen met uw neus raakt, wordt dit sluitend. En als ik het goed begrijp, had de V6 van Alfa op dat moment noch 4-kleppentechnologie, noch de (latere) verplaatsing. Omdat ik heel goed vrienden kan maken met de (moderne) favoriet van de trollen ...

  Maar hoe dan ook, voor mij persoonlijk was de kwestie van grote stofzuigers in nieuwe auto's al eerder behandeld met de eerste 2,3 Turbo van Saab. Ik sta open voor de groep mensen die de B234 beschouwen als een van de beste motoren die ooit zijn gebouwd ...

  11
  Beantwoorden
 • Zijn de 6-cilinder benzinemotoren een aanbevolen machine?

  Beantwoorden
 • Dit is duidelijk een kwestie van persoonlijke smaak ...
  Zoals al verschillende keren geschreven, rijd ik een 170 PS V6 in een 902 convertible en ik wil het niet missen.
  Betrouwbaar, matig verbruik, extreem krachtig en met een prachtig sonore geluid.
  Omdat de motor van nature wordt afgezogen, mist hij de turbobeten waar Saabisten zoveel van houdt. Ik wil hem niet missen.
  Zoals bekend moet alleen de V6-diesel gekocht van Isuzu worden vermeden ...

  Beantwoorden
 • De V6 worden binnen de Saab-scène als zwak en dronken beschouwd en zijn bij de Opelgang onderhoudsintensief. Dat laatste is correct, het interval voor het vervangen van de distributieriem is zeer kort op 60 mm, het vervangen van de bougies op de achterbank is niet leuk en de motoren hebben de neiging om zwaar te lekken, vooral op de kleppendeksels. Wanneer het koelwater slordig is, roteren de olie / water-warmtewisselaars graag en simuleren dan schade aan de afdichting van de kop. Maar dat is het ongeveer - als u op distributieriemen en de warmtewisselaar let, kunnen de motoren heel, heel oud worden.
  En de olie uit de Saab-scene met betrekking tot "kreupel en dronken" is volkomen onterecht. Het is waar dat de motoren een heel ander kenmerk hebben dan de Saab-familie. De Saab-viercilinders zijn allemaal koppelbuffels met veel vermogen uit de snelheidskelder en met een gemiddeld snelheidsbereik; niet alleen de turbo's, maar ook de stofzuigers. De GM-54 ° -V6 zijn echter snelheidsmotoren. Ze lopen soepel, ze klinken lekker, ze zijn behoorlijk efficiënt (voor een zescilinder) en ze zijn eigenlijk snel. Maar ze worden pas wakker na de 4000 / min.
  Voor een Saab-bestuurder die gewend is aan het surfen op de koppelas van de Turbo bij 2000 tot 2500 tpm, voelt het ongelooflijk zwak. Omdat er echt niets gebeurt in het gebied met de zescilinder.
  Het is ook correct dat de zescilinder een iets hogere basale stofwisseling heeft. Als u bijzonder zuinig rijdt, hebt u ongeveer een halve liter meer nodig; in stadsverkeer en misschien zelfs met een automatische transmissie drinkt de V6 als een Zweed op de veerboot.
  De zescilindermotor is in je element als je snel rijdt. Een snelle landwegjacht - draaide het gangpad bij elke uitgang van de stad, reed "met BTW" tussen de dorpen - ik deed vaak genoeg met een 7 voor de komma. En ik kreeg niet meer dan 12 liter door de sproeiers op scherpe snelwegreizen met hoge onbeperkte verhoudingen, zelfs met kracht. Met een vergelijkbare rijstijl zou een turbo dan een paar liter meer nodig hebben.
  Kortom: of de v6 wordt aanbevolen, hangt af van de bestuurder en het rijprofiel. Dit zijn motoren in de eerste plaats voor ontspannen kenners (omdat geen enkele andere Saab zo zacht en ontspannen vaart als met een V6-automaat), in de tweede plaats voor snelle etappes op de snelweg. Als je van turbodieselbums houdt en uiterlijk op 3000 tpm schakelt, zijn ze niet voor jou. Maar als u betrokken raakt bij de motor, kunt u er veel plezier mee hebben.

  17
  Beantwoorden
 • Bedankt Turboseize voor de gedetailleerde, geweldige reactie. Ik kan alleen instemmen met het schrijven over de hele linie. Cruisen in deze auto is inderdaad een puur plezier ... En zorg heeft al onze schatten nodig….

  Groet

  Beantwoorden
 • @ turboseize,

  Ik geloof graag dat de 6-cilinder de beschreven kenmerken heeft en het klopt dat de 4-cilinderfamilie niet afhankelijk is van hoge snelheden ...

  ... Maar het is niet waar dat het uiterlijk bij 3000 RPM grappig zou zijn. Afhankelijk van de motor speelt de muziek (elasticiteitsbereik tussen maximaal koppel en maximaal vermogen) tot 5000 of 5500 tpm.

  Natuurlijk is dit alles behalve high-speed en je hebt absoluut gelijk. Een ideaal schakelpunt voor max. Aandrijving met 5000 tpm is ongewoon vroeg voor benzinemotoren. Maar de 3000 tpm zijn erg overdreven ...

  De planten van eigen bodem zijn niet zo vijandig tegen snelheid en onwillig. En het elasticiteitsbereik van de turbo's toont zelfs het grotere snelheidsbereik, zelfs als de max. Prestaties iets eerder dan de stofzuiger. Met alle enthousiasme voor zuigkracht en V6, moet zoveel eerlijkheid zijn ...

  Beantwoorden
 • Ik hou van de Saab-motoren. Met een VW-motor en een samenwerking had Saab het misschien overleefd. Maar tegen welke prijs?

  Beantwoorden
 • Pingback:

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.