Nieuwe Release. Saab 99 Turbo 1:18 uit DNA.

Er zijn een handvol auto's in het leven die je nooit vergeet. Of beter gezegd, welke had moeten rijden. De Saab 99 Turbo hoort op deze lijst. Om eerlijk te zijn, hij is geen schoonheid in de klassieke zin van het woord. Eigenlijk is hij een beetje mollig. Hij mist de langwerpige motorkap die zijn opvolger kenmerkt. Ongeacht het uiterlijk verandert de perceptie wanneer u de contactsleutel in de middenconsole omdraait en de motor draait.

Het inspireert, het levert brute kracht op.
De 99 Turbo. Het inspireert, het levert brute kracht op.

Een Zweed met een uitgesproken turbolag

De eerste meters zijn dan heel ontspannen. 99 nieuwkomers in de turbo moeten zeker de boostdrukindicator in de gaten houden, die zich op het dashboard links van de bestuurder bevindt. Je zou ze kunnen beschouwen als accessoires van een tunershop, wat niet het geval is. Zo pragmatisch als de Zweden altijd zijn geweest, hebben ze de dure revisie van het instrumentenpaneel bespaard en eenvoudig het extra display bovenop het dashboard geplaatst.

Naarmate het motortoerental toeneemt, overwint de 99 de uitgesproken turbovertraging, komt het display links van de bestuurder tot leven en wordt de Zweedse mollige een sportwagen. Dit gebeurt zonder waarschuwing en veel brutaler dan de gegevens van 145 pk en 235 Nm suggereren. De turbo-affaire is iets voor alle zintuigen, want naast acceleratie produceert de 99 ook de juiste soundscape. Je zult onvermijdelijk verslaafd raken! Het instinct om te spelen wint de overhand, je wilt keer op keer accelereren, de turbogat en de spontane drive ervaren.

In 1978, toen Saab de turbo lanceerde, was het gedrag van de turbomachine volkomen normaal. Destijds hadden Saab-rijders veel plezier en konden ze de onopvallende 99 andere turbosportwagens zoals de 911 en bestuurders van grote, dure limousines ergeren. De standaardprestatiegegevens zijn niet altijd gebleven. Verhoogde boostdruk was slechts een manier om paardenkracht en plezier te vergroten.

De Saab 99 Turbo is een stukje automobielgeschiedenis

De 99 Turbo was het begin van een saga, waarvan er een in Trollhättan tot het einde leefde. Saab en Turbo zijn sinds 1978 nauw met elkaar verbonden. Vandaag wordt een mooie prijs gevraagd voor een goed bewaarde Saab 99 Turbo. De Saab wordt geaccepteerd als een belangrijk stuk automobielgeschiedenis en heeft de verzamelaars bereikt.

DNA Collectibles bouwt nu een monument voor de 99 Turbo in de vorm van een miniatuur op schaal 1:18. De eerste foto's van het prototype zijn vrijgegeven, de editie is beperkt en de levering begint in augustus 2020. preorder kan 10% besparen. De foto's zijn veelbelovend. Het interieur is liefdevol uitgevoerd en het kijken naar de foto's activeert een Saab-mentale cinema. De kleuren komen overeen met de cult, vreemde kleurbeleving van de jaren 70, en je kunt nauwelijks genoeg krijgen van het exterieurdesign. Het kardinaalrood en de prachtige Inca-velgen zijn harmonieus, een mooie bijdrage voor alle verzamelaars van miniaturen.

Het prototype is natuurlijk nog niet in lijn met de serie, en DNA Collectibles zou teleurgesteld zijn als er in dit bericht geen commentaar op verbetering wordt gevonden. En inderdaad, er is een suggestie. De zilveren kozijnen van de ramen zouden veel filigraan moeten zijn, omdat de bouwer van de prototypes te massief is. Er zijn geen verdere bezwaren tegen het succesvolle voorbeeld van de Zweedse autogeschiedenis.

2 gedachten over 'Nieuwe Release. Saab 99 Turbo 1:18 uit DNA."

  • blanco

    Zeer succesvol, roept herinneringen op!

  • blanco

    Picture perfect !!!!

Reacties zijn gesloten.