De lange weg naar de eerste Saab

Ik ben al heel lang een fan van Trollhättan-voertuigen. Een rode 9000 was een van mijn hoogtepunten in mijn speelgoeddoos.
Maar op de een of andere manier is het nooit gebeurd. Lange tijd was de vloot meer Italiaans. Bijzonder opvallende voorbeelden waren een zwarte Lancia Y met beige leer en later een blauwe Lancia Lybra stationwagen met een eigenzinnige, mooie blauwe Alcantara-stoel.

De lange weg naar de eerste Saab. Hier is het!
De lange weg naar de eerste Saab. Hier is het!

De laatste had altijd problemen met zijn nokkenas phaser, maar liep betrouwbaar en werd vervolgens doorgegeven in de familie. Na een Peugeot-partner die ik al heel lang graag reed, realiseerde ik me dat ik iets "ouds" van mezelf wilde noemen. Ik kocht een zilveren Mercedes 700E voor 190 EUR. Een iconisch en dankbaar voertuig dat zeer sympathiek was voor mijn familie en mij. Na 2 jaar had ik ook last van de zeer beperkte ruimte, ook al was de kofferbak zo groot dat alles eigenlijk was opgeborgen. Helaas was het enorme laadcompartiment niet helemaal droog.

Wat zou de oude meester uit Stuttgart kunnen vervangen? - Het duurde niet lang om erover na te denken, maar de zoektocht deed het.

Het zou een Zweed moeten zijn! De voertuigen uit het noorden zijn altijd zo dicht bij me geweest. Dus zochten we - waar er gebruikte auto's waren.

Tussen Hamburg en de Deense grens werden alle voertuigen gevonden die ongeveer aan de gewenste criteria voldeden.

Er was ook een Saab: een groene 9-3 Coupé uit 1998 met de onverwoestbare 2.0-stofzuiger. Een chique auto. Een testrit met een testrit van de Duitse herder Risto in de hatchback werd georganiseerd op een regenachtige zaterdag in Hamburg.

Helaas was de toestand van deze Saab nogal slecht. Gewelddadige roest op het raamkozijn en in de wielkasten - bovendien een jonge lui en niet bereid om jonge verkoper te onderhandelen. Jammer. Toen werd het een Volvo. Een eerste generatie zwarte V70. 98 jaar bouw, 2.5 liter met 144 pk en de prachtige 5 cilinder met slechts 225.000 km op de snelheidsmeter.
In Flensburg stemden ze in en daarom trok hij 2.100 EUR in met een nieuwe TÜV.

Helaas moest ik de komende weken weer minstens hetzelfde bedrag investeren in de eerste reparaties: radiator, aandrijfas en nog veel meer. Maar de volgende jaren was hij een loyale metgezel.

Maar zelfs gedurende deze tijd liet mijn zwakke plek voor Saab me niet alleen.

Een regelmatig ritueel voor mij is het dagelijks lezen van het geweldige Saab-blog. Ik zou gewoon graag een Saab willen hebben. Hoe graag ... Alles was doorweekt, alle rapporten waren opgeslokt, elke lange ontmoeting op de weg wierp verlangende blikken.

En opnieuw werden de beurzen binnenstebuiten gekeerd. Een Saab was nodig - maar welke? Ik had insider-tips nodig, ik had hulp nodig.

Ik kende Justus van het Saab-blog - zijn video's onder de titel 'Saab-Trip' waren vrij vaak mijn hobby geweest. Kort gezegd: ik schreef hem - via Instagram! We kwamen snel in gesprek en de keuze bleek een beetje geluk! Wekenlang werd elk zoekresultaat van de auto-uitwisselingen uitgewisseld, besproken, geëvalueerd via Whatsapp tussen Darmstadt en Dithmarschen. Justus was het nooit zat om mijn vragen te beantwoorden en me te helpen bij het nemen van een beslissing.

Een zilveren 9-3 was in de buurt van zijn huis. Voor mij op ruim 400 km afstand bood hij spontaan aan om de auto voor mij te bezoeken en te besturen. Ongelooflijk! Iemand doet een inspanning - grote inspanning! En zonder elkaar ooit persoonlijk te hebben gezien ?! Dit is Saab! Dit zijn de Saab-fans! U bent hier op het juiste adres.

Justus nam contact op met de dealer - maar de dealer weigerde de redelijk mooie 2.0t met automatische aan particulieren te verkopen. De prachtige auto moest worden geëxporteerd - zou dat niet waar moeten zijn? Welke wereld?

Ondertussen was er een ander contact met een Saab-slachtoffer via Instagram naar Oostenrijk. Florian gaf ook alles zodat ik snel mijn eerste Saab kon krijgen.

Ver weg in het oosten van Duitsland was er een model dat ik vooral leuk vond. Een 9-3, gebouwd in 1999, 2.0t SE in blauw met beige leer. De koper stuurt me verschillende video's van het voertuig vanwege de lange afstand van meer dan 400 km - alles leek OK!

De Saab was tweedehands en tot de kilometerstand van 221.000 km onderhouden chequeboekjes, waarvan een lange tijd bij Saab in Berlijn.

Ik dacht dat de beste omstandigheden.

Op het terrein na enkele uren rijden werd afgesproken dat de auto scheen en de toestand overeenkwam met de vorige uitwisseling.

Ik ging naar huis met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik was blij.

Transport van de Saab op de trailer.
Transport van de Saab op de trailer.

Dan de schok op de snelweg! Na ca. 40 km klachtvrij rijden kwam de snelheid tot de stop. Ik had geen voortstuwing meer. Het begon ook vreselijk te stinken. Later kwam onze veronderstelling uit: de koppeling was opgebruikt ... Dat zou niet waar moeten zijn. Ongelooflijk. We waren ergens in het oosten op de snelweg.

Gelukkig vergezelden de ouders ons en sleepten ons naar de volgende plaats.

De ADAC bevestigde de kapotte koppeling en na lang heen en weer besloten we de nieuwe acquisitie in het oosten te verlaten om deze de komende dagen met een trailer op te halen. Wat een moeite. Minimaal 430 km gemakkelijke afstand. Zo gezegd, zo gedaan. Nu heb ik mijn Saab een week thuis met een nieuwe koppeling.

Zoals bekend begint een auto met A en eindigt met O. Een wiellager meldt zich stil aan en de aandrijfas rechtsvoor kraakt al 2 dagen langzaam. Ik hou nog steeds van hem. De hele familie doet dit. Mijn vrouw is zo verliefd dat ze nu haar droom wil laten uitkomen: een Saab 900 I!

Maar natuurlijk alleen met de hulp van Justus en Florian.

Tekst en afbeeldingen: Stefan Hennings

10-gedachten ook "De lange weg naar de eerste Saab"

 • Wederzijdse hulp maakt Saabige zo speciaal. Ik ken ook beide Saab-stuurprogramma's.
  Gefeliciteerd met de eerste en hopelijk de tweede Saab.

  Beantwoorden
 • felicitatie

  Het is prachtig. Het is ook leuk dat er nog steeds mensen zijn die een koppeling als een normaal slijtageonderdeel zien ...

  In het land van geboorte van sloop, uitwisselingsbonussen, enz., Is men bijna blij als niet elke tweede burger een nieuwe startaccu of zelfs een lege tank ontwerpt als totale economische schade.

  10
  Beantwoorden
 • Een heel mooie 9-3 I in de prachtige middernachtblauwe metallic! Gefeliciteerd! Vrienden van mij in de buurt van de gelukkige eigenaar, ook in Dithmarschen, hebben (nog steeds!) Een 98 9-3 I cabriolet in dezelfde kleur. Toen ik deze drie weken spontaan kreeg om te "verzorgen" tijdens hun vakantie in de zomer van 2001, ging het allemaal over mij! Ik reed er net zo spontaan mee bij prachtig weer over de bruggen naar Kopenhagen en Malmö om daar een leuke jongeman te bezoeken. 😉 Onder de blauwe Oostzee, bezaaid met witte zeilschepen, boven de lichtblauwe lucht en daartussenin in een blauwe Saab-cabriolet met een shiftjurk en crèmekleurige Grace Kelly-hoofddoek, ongelijk door de ingenieuze pruim-pruim van het stereosysteem! Hach, dat was iets! De jonge man was snel voorbij, maar een Saab-cabriolet was nodig! Ik had voor het eerst in een Saab gezeten tijdens deze reis en de cabriolet was puur plezier!

  In 2003 was het zover en kon ik mijn (natuurlijk donkerblauwe) saaie Golf ĢTD vervangen door een jaar oude auto, 9-3 I cabriolet, turbo met 150 PS in - nou ja - natuurlijk middernachtblauw metallic met een blauwe softtop. In de hete zomer van 2003 was ik een maand in het zuiden van Engeland, geweldig! Ik hield deze droomauto totdat ik de nieuwe auto kreeg die ik in 2007 had besteld - een 9-3 II Cabrio TiD in prachtig saffierblauw metallic met beige stoelen en een 300 watt systeem (een geweldig geluid!). Ik hield ook erg van deze schoonheid. Het afscheid was aanvankelijk moeilijk toen ik weer een benzinemotor wilde hebben, maar werd in 2018 opgelucht door mijn nieuwe schoonheidskoningin: een 2012 Griffin convertible Bio Power met 210 pk, mijn renpaard genaamd "Black Beauty" met een nog mooier interieur ! En omdat je voor zo'n zeldzame schoonheid moet zorgen, kreeg ze in 2019 een zus genaamd "Cassiopeia" (ik nam de naam van de vorige eigenaar), een 2011 9-3 II SportCombi TTiD in - nou ja - natuurlijk nachtblauw metallic ! Ook een meevaller! Ik heb ook nooit teleurstellingen of problemen gehad met deze sieraden - beide lopen op rolletjes!

  Groeten aan Dithmarschen, waar mijn vrienden al meer dan 20 jaar in mijn persoonlijke Ursaab rijden, die ze op mijn aanbeveling net in Lafrentz hebben gereviseerd. Deze cabriolet had me "besmet", het was liefde op het eerste gezicht - sindsdien is er niets anders dan Saab naar mijn garage gekomen! 🙂

  Beantwoorden
 • Welkom bij de Saab-familie Stefan! Een heel mooi rapport, ik ben er zeker van dat Saab nummer 2 niet lang zal komen. Iedereen die Saab bestuurt, vindt niets anders leuk.

  Beantwoorden
 • Moin
  Dus jij bent degene die de Saab bij ons in Pasewalk heeft gekocht;).
  Veel plezier met de Saab. Heb er zelf twee. Een Saab 9-3 II sedan en 9-3I cabriolet in de koele kleur kosmisch blauw. Kom rechtstreeks van MV. Had de saabine samen kunnen bekijken 😉

  SG Thomas

  Beantwoorden
 • Moin, ik zou het geweten hebben!
  Op de een of andere manier zit de worm er echter nog steeds in, eerst de defecten en nu is er vanmorgen een oude man in mijn zijde gereden.

  Beantwoorden
 • @ Stephan H.

  Wat een stomme rotzooi. Hopelijk is de schade cosmetisch?

  De bijdrage was eigenlijk een eerste deel. De lange weg naar je eigen Saab gaat verder en eindigt met een succesvolle ontwormingsbehandeling ...

  Misschien lezen we het tweede deel hier binnenkort? Ik wens Saab & Driver in ieder geval het allerbeste.

  Beantwoorden
 • Heel erg bedankt, beste Herbert.
  Helaas bestaat er bij onze oude voertuigen snel een 'risico' van totale economische schade, waardoor het moeilijk kan zijn om zonder financiële inspanning een volledige reparatie uit te voeren. Houd je vingers gekruist en wacht op de taxateur.

  Beantwoorden
 • OK, ik houd mijn vingers gekruist ...

  ... en dit vermoeiende onderwerp kennen, heb zelfs een 9-3 I verloren aan een andere verzekeringsmaatschappij buiten hun schuld.

  Als de bijdragen tenminste eerlijk waren, maar nee, betaal je voor de schade die een Saab kan veroorzaken aan een nieuwe Bentley. Omgekeerd hoeft de eigenaar van een nieuwe Bentley slechts zoveel aansprakelijkheid te betalen als nodig is om de huidige waarde van wat dan ook te dekken ...

  De aansprakelijkheid in Duitsland is vanuit sociaal of ecologisch oogpunt niet volwassen. Maar goed, ik wens je een goede start in de Saab-wereld.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.