De lange weg naar de eerste Saab

Ik ben al heel lang een fan van Trollhättan-voertuigen. Een rode 9000 was een van mijn hoogtepunten in mijn speelgoeddoos.
Maar op de een of andere manier is het nooit gebeurd. Lange tijd was de vloot meer Italiaans. Bijzonder opvallende voorbeelden waren een zwarte Lancia Y met beige leer en later een blauwe Lancia Lybra stationwagen met een eigenzinnige, mooie blauwe Alcantara-stoel.

De lange weg naar de eerste Saab. Hier is het!
De lange weg naar de eerste Saab. Hier is het!

De laatste had altijd problemen met zijn nokkenas phaser, maar liep betrouwbaar en werd vervolgens doorgegeven in de familie. Na een Peugeot-partner die ik al heel lang graag reed, realiseerde ik me dat ik iets "ouds" van mezelf wilde noemen. Ik kocht een zilveren Mercedes 700E voor 190 EUR. Een iconisch en dankbaar voertuig dat zeer sympathiek was voor mijn familie en mij. Na 2 jaar had ik ook last van de zeer beperkte ruimte, ook al was de kofferbak zo groot dat alles eigenlijk was opgeborgen. Helaas was het enorme laadcompartiment niet helemaal droog.

Wat zou de oude meester uit Stuttgart kunnen vervangen? - Het duurde niet lang om erover na te denken, maar de zoektocht deed het.

Het zou een Zweed moeten zijn! De voertuigen uit het noorden zijn altijd zo dicht bij me geweest. Dus zochten we - waar er ook gebruikte auto's waren.

Tussen Hamburg en de Deense grens werden alle voertuigen gevonden die ongeveer aan de gewenste criteria voldeden.

Er was ook een Saab: een groene 9-3 Coupé uit 1998 met de onverwoestbare 2.0-stofzuiger. Een chique auto. Een testrit met een testrit van de Duitse herder Risto in de hatchback werd georganiseerd op een regenachtige zaterdag in Hamburg.

Helaas was de staat van deze Saab vrij slecht. Gewelddadige roest op het raamkozijn en in de wielkasten - bovendien een jonge luie en onwillige jonge verkoper te onderhandelen. Jammer. Daarna werd het een Volvo. Een eerste generatie zwarte V70. 98er bouwjaar, 2.5 liter met 144 pk en de prachtige 5 cilinder met slechts 225.000 km op de snelheidsmeter.
In Flensburg stemden ze in en daarom trok hij 2.100 EUR in met een nieuwe TÜV.

Helaas moest ik de komende weken weer minstens hetzelfde bedrag investeren in de eerste reparaties: radiator, aandrijfas en nog veel meer. Maar de volgende jaren was hij een loyale metgezel.

Maar zelfs gedurende deze tijd liet mijn zwakke plek voor Saab me niet alleen.

Een regelmatig ritueel voor mij is het dagelijks lezen van het geweldige Saab-blog. Ik zou gewoon graag een Saab willen hebben. Hoe graag ... Alles was doorweekt, alle rapporten waren opgeslokt, elke lange ontmoeting op de weg wierp verlangende blikken.

En opnieuw werden de beurzen binnenstebuiten gekeerd op het net. Er was een Saab nodig - maar welke? Ik had insidertips nodig, ik had hulp nodig.

Ik kende Justus van de Saab-blog - zijn video's onder de titel "Saab-Trip" waren vaak mijn tijdverdrijf. Kortom: ik schreef hem - via Instagram! We raakten snel in gesprek en de keuze bleek een meevaller! Wekenlang werd elk zoekresultaat van de auto-uitwisselingen uitgewisseld, besproken, geëvalueerd via Whatsapp tussen Darmstadt en Dithmarschen. Justus was het beu om mijn vragen te beantwoorden en me te helpen bij het nemen van een beslissing.

Een zilveren 9-3 stond vlak bij zijn huis. Voor mij op een goede 400 km afstand bood hij spontaan aan om de auto te bezoeken en voor mij te rijden. Onbegrijpelijk! Iemand probeert het - grote moeite! En zonder elkaar ooit persoonlijk te hebben gezien ?! Dit is Saab! Dit zijn de Saab-fans! Je bent hier.

Justus nam contact op met de dealer, maar de dealer weigerde de mooie 2.0t met automaat aan particulieren te verkopen. De prachtige auto zou worden geëxporteerd - zou dat niet waar zijn? Welke wereld ?!

Ondertussen was er een ander contact met een Saab-slachtoffer via Instagram naar Oostenrijk. Florian gaf ook alles zodat ik snel mijn eerste Saab kon krijgen.

Er was een model ver weg in Oost-Duitsland dat ik erg leuk vond. Een 9-3, bouwjaar 1999, 2.0t SE in blauw met beige leer. De koper stuurt me verschillende video's van het voertuig vanwege de lange afstand van meer dan 400 km - alles leek in orde!

De Saab was tweedehands en tot de kilometerstand van 221.000 km onderhouden chequeboekjes, waarvan een lange tijd bij Saab in Berlijn.

Ik dacht dat de beste omstandigheden.

Op het terrein na enkele uren rijden werd afgesproken dat de auto scheen en de toestand overeenkwam met de vorige uitwisseling.

Ik ging naar huis met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik was blij.

Transport van de Saab op de trailer.
Transport van de Saab op de trailer.

Dan de schok op de snelweg! Na ca. 40 km klachtvrij rijden kwam de snelheid tot de stop. Ik had geen voortstuwing meer. Het begon ook vreselijk te stinken. Later kwam onze veronderstelling uit: de koppeling was opgebruikt ... Dat zou niet waar moeten zijn. Ongelooflijk. We waren ergens in het oosten op de snelweg.

Gelukkig vergezelden de ouders ons en sleepten ons naar de volgende plaats.

De ADAC bevestigde de defecte koppeling en na lang heen en weer hebben we besloten om de nieuwe aanwinst in het oosten te verlaten om hem de komende dagen met een aanhanger op te halen. Wat een gedoe. Per slot van rekening een goede 430 KM enkele reis. Gezegd en gedaan. Nu heb ik mijn Saab een week thuis met een nieuwe koppeling.

Zoals bekend begint een auto met A en eindigt met O. Een wiellager meldt zich stil aan en de aandrijfas rechtsvoor kraakt al 2 dagen langzaam. Ik hou nog steeds van hem. De hele familie doet dit. Mijn vrouw is zo verliefd dat ze nu haar droom wil laten uitkomen: een Saab 900 I!

Maar natuurlijk alleen met de hulp van Justus en Florian.

Tekst en afbeeldingen: Stefan Hennings

10 gedachten over 'De lange weg naar de eerste Saab"

 • blanco

  OK, ik zal mijn vingers gekruist houden ...

  ... en ken dit vervelende onderwerp, ik verloor een 9-3 I aan een tegengestelde verzekeringsmaatschappij buiten mijn schuld.

  Als de bijdragen tenminste eerlijk waren, maar nee, dan betaal je voor de schade die een Saab zou kunnen aanrichten aan een nieuwe Bentley. Omgekeerd hoeft de eigenaar van een nieuwe Bentley slechts zoveel aansprakelijkheid te betalen als nodig is om de huidige waarde van wat dan ook te dekken.

  De aansprakelijkheid in Duitsland is vanuit sociaal of ecologisch oogpunt niet volwassen. Maar goed, ik wens je een goede start in de Saab-wereld.

  2
  1
 • blanco

  Heel erg bedankt, beste Herbert.
  Helaas bestaat bij onze oude voertuigen al snel een "risico" van totale economische schade, wat het moeilijk kan maken om een ​​volledige reparatie uit te voeren zonder uw eigen financiële inspanning. Houd je vingers gekruist en wacht op de taxateur.

 • blanco

  @Stephan H

  Wat een stomme rotzooi. Hopelijk is de schade cosmetisch?

  Het artikel was eigenlijk een eerste deel. De lange weg naar je eigen Saab gaat verder en eindigt met een succesvolle ontwormingskuur ...

  Misschien lezen we hier binnenkort deel 2? In ieder geval wens ik Saab en chauffeur het allerbeste.

 • blanco

  Moin, ik zou het geweten hebben!
  Op de een of andere manier zit de worm er echter nog steeds in, eerst de defecten en nu is er vanmorgen een oude man in mijn zijde gereden.

 • blanco

  Moin
  Dus jij bent degene die de Saab bij ons in Pasewalk heeft gekocht;).
  Veel plezier met de Saab. Heb er zelf twee. Een Saab 9-3 II sedan en 9-3I cabriolet in de koele kleur kosmisch blauw. Kom rechtstreeks van MV. Had de saabine samen kunnen bekijken 😉

  SG Thomas

 • blanco

  Welkom bij de Saab-familie Stefan! Een heel mooi rapport, ik ben er zeker van dat Saab nummer 2 niet lang zal komen. Iedereen die Saab bestuurt, vindt niets anders leuk.

 • blanco

  Een hele mooie 9-3 I in het prachtige nachtblauwe metallic! Gefeliciteerd! Vrienden van mij in de buurt van de gelukkige eigenaar, ook in Dithmarschen, hebben (nog steeds!) een 98 9-3 I cabriolet in dezelfde kleur. Toen ik dit in de zomer van 2001 heel spontaan ontving om drie weken te “verzorgen” tijdens haar vakantie, was het helemaal over mij heen! Even spontaan reed ik met prachtig weer openlijk over de bruggen naar Kopenhagen en Malmö om daar een aardige jongeman te bezoeken. 😉 Onder de blauwe Oostzee, gespot met witte zeilschepen, boven de sprankelende blauwe lucht en tussen mij in in een blauwe Saab cabriolet met een shift-jurk en een crèmekleurige Grace Kelly-hoofddoek, onvast door het ingenieuze pruim van de stereo-installatie ! O, dat was wat! De jongeman was snel voorbijė, maar zo'n Saab-cabriolet was nodig! Het was de eerste keer dat ik tijdens deze reis in een Saab zat en de cabrio was puur genieten!

  In 2003 was het zover en heb ik mijn (uiteraard donkerblauwe) saaie Golf ĢTD kunnen vervangen door een jaar oude auto, 9-3 I cabriolet, turbo met 150 pk in - nou ja - natuurlijk middernachtblauw metallic met een blauwe bovenkant. In de hete zomer van 2003 was ik een maand in Zuid-Engeland, heerlijk! Ik hield deze droomauto tot ik de nieuwe auto ontving die ik in 2007 bestelde - een 9-3 II Cabrio TiD in prachtig saffierblauw metallic met beige stoelen en een 300 watt-systeem (een geweldig geluid!). Ik hield ook erg van deze schoonheid. Afscheid nemen was in het begin moeilijk toen ik weer een benzinemotor wilde, maar werd me in 2018 veel gemakkelijker gemaakt door mijn nieuwe schoonheidskoningin: Een 2012 Griffin Bio Power cabrio met 210 pk, mijn renpaard genaamd "Black Beauty" met een nog mooiere interieur! En aangezien je voor zo'n zeldzame schoonheid moet zorgen, kreeg hij in 2019 een zus genaamd "Cassiopeia" (ik nam de naam tegelijkertijd van de vorige eigenaar), een 2011 9-3 II SportCombi TTiD in - nou ja - natuurlijk nocturn blauw metallic ! Ook een meevaller! Ik heb nog nooit teleurstellingen of problemen ervaren met een van deze sieraden - beide lopen als een trein!

  Groeten aan Dithmarschen, waar mijn vrienden al meer dan 20 jaar in mijn persoonlijke Ursaab rijden, die ze net op mijn aanbeveling bij Lafrentz hebben gereviseerd. Deze cabriolet had me "geïnfecteerd", het was liefde op het eerste gezicht - sindsdien is er niets anders dan Saab in mijn garage gekomen! 🙂

 • blanco

  Veel dank aan jullie beiden!

 • blanco

  felicitatie

  Het is mooi. Leuk is ook dat er nog steeds mensen zijn die een clutch zien als een normaal slijtagedeel ...

  In de geboorteplaats van sloop, ruilbonussen, enz., Is men bijna gelukkig als niet elke tweede burger een nieuwe startaccu of zelfs een lege tank interpreteert als een totaal economisch verlies.

  10
 • blanco

  Wederzijdse hulp maakt Saabige zo speciaal. Ik ken ook beide Saab-stuurprogramma's.
  Gefeliciteerd met de eerste en hopelijk de tweede Saab.

  10

Reacties zijn gesloten.