Sono Motors stelt de constructie van 4 Sion-prototypes veilig

De succesvolle afronding van de crowdfunding-campagne bracht niet alleen Sono Motors veel media-aandacht in binnen- en buitenland. Dit zorgde ook voor de constructie van 4 Sion-prototypes. Het project Solar Electric Vehicle (SEV) blijft trouw aan de gekozen koers. De belangrijkste voertuigtechnologieën worden consequent in Europa gehouden. Het laat ook zien dat de Sion een beetje meer Scandinavisch wordt. Er is ook de vraag hoe ver het SEV-concept zijn tijd ver vooruit is.

Concept met Valoe zonnecellen
Concept met Valoe zonnecellen. Foto: Valoe Oyj

Na de sensationele crowdfunding-campagne kon Sono Motors tot 21 februari een instroom van € 36.326.712 melden. Dit betekent dat de nabije toekomst en de constructie van de prototypes zeker zijn. Bestaande technologische voertuigen die nog kunnen worden geboekt voor een proefrit in München zijn gebaseerd op de BMW i3. Met 4 Sion-prototypes, waarvan de constructie wordt geschat op ongeveer € 15 miljoen, komt het project een stap dichter bij serieproductie. Het bedrijf versterkt ook het kernteam in de Beierse hoofdstad. Vooral voor de gebieden en ontwikkeling extra banen aangemaakt.

De Sion wordt nog Scandinavischer

Een van de redenen om de crowdfundingcampagne te starten was om de belangrijkste technieken van het project in Europa te behouden. Volgens de start-up zou de toetreding van internationale investeerders de verplaatsing van technologie naar Azië hebben betekend. De oprichters van Sono Motors wilden dit koste wat kost voorkomen. Een van de belangrijke technologieën is de naadloze integratie van de zonnepanelen in de carrosserie van de Sion. Het in München gevestigde bedrijf werkt hiervoor twee jaar samen met Valoe Oyj. Valoe is officieel vermeld als technologiepartner van Sono Motors. De zwarte, platte, nauwelijks zichtbare IBC-zonnecellen (interdigitated back contact) zullen de Sion van zonne-energie voorzien. Tot 2 kilometer vrije en emissievrije zonne-actieradius per dag moet mogelijk zijn.

De cellen worden geproduceerd in Vilnius. Valoe nam daar in 2019 een ultramoderne fabriek over. Naast de productie in Zweden wordt de SEV nog Scandinavischer met Finse zonnetechnologie.

Voor zijn tijd?

De Sion heeft nog een lange weg te gaan voordat de eerste voertuigen in handen van de klant zijn. In de tussentijd staat de concurrentie niet stil en rijst de vraag hoe ver vooruit in München. Omdat steeds meer ideeën van de Duitse SEV ook in andere concepten te vinden zijn. Deze omvatten merken die u misschien niet zou verwachten. de Tata Sierra Concept, een elektrische SUV van de Indiase fabrikant, reinigt ook de lucht in het interieur met mos. De eerste foto's roepen associaties op met de Sion. Degene aangekondigd voor 2022 Fisker Ocean, met een focus op duurzame materialen, heeft ook zonnecellen op het dak. Op dit moment is het nog steeds onzeker of het alleen het interieur zal koelen of waarschijnlijk ook de batterijen van de puur elektrische SUV oplaadt.

5-gedachten ook "Sono Motors stelt de constructie van 4 Sion-prototypes veilig"

 • De Tata Sierra moet nog een paar dingen aan boord krijgen, wat de Sion ook heeft. Onder andere de zonnecellen in het lichaam.

  De Tata Group is vandaag ook de belangrijkste aandeelhouder van de Zwitserse Flisom AG. Flisom-zonnepanelen zijn gebaseerd op ideeën van een spin-off van ETH Zürich. Het zijn de eerste echt platte modules die in grote aantallen worden gebruikt. Ze worden op dezelfde manier afgedrukt als behang (https://www.flisom.com/?lang=de).

  Beantwoorden
 • Een opwindende ontwikkeling. Ik ben nog steeds sceptisch of Sono de productie kan halen. Maar het is goed om te zien dat jonge oprichters niet vertrouwen op 'Made in China'. Ze zorgen voor Europese banen en denken duurzaam. Winst op korte termijn lijkt niet op de voorgrond te staan. Dat onderscheidt hen aanzienlijk van de grote bedrijven.

  Beantwoorden
 • Valoe Oyj…

  is de duidelijke winnaar qua foto's. De foto's van de Sion laten een duidelijke esthetiek zien. Die van Fisker en Tatas zijn weerzinwekkend.

  Niets tegen goede ideeën en goede kopieën van goede ideeën, maar als het gaat om mos en geïntegreerde zonnecellen, zie ik niet dat het plagiaat scoort ...

  Beantwoorden
 • @ Martin,

  bedankt, ik kende dit project nog niet. Ziet er heerlijk uit en wekt associaties op. Grote kofferbak ondanks of vanwege een hatchback, die op de een of andere manier bekend voorkomt ...

  Deze Nederlandse aanpak is erg knap.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.