Orio kwartaalcijfers. Een land onderscheidt zich van de rest.

Als u geïnteresseerd bent in hoe de Saab-scène zich ontwikkelt in de afzonderlijke landen, moet u kijken naar de kwartaalcijfers van Orio AB. De cijfers van het bedrijf die uit Saab Parts AB zijn voortgekomen, vertegenwoordigen de marktontwikkeling. Het is nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de reserveonderdelenvoorziening voor Saab. Het vierde kwartaal ontwikkelde zich consistent, met slechts één markt die zich onderscheidde van de rest van het veld.

Orio kwartaalcijfers. Een land rent weg.
Orio kwartaalcijfers. Een land rent weg.

Strenge kostenbeheersing en personeelsreductie hebben effect. Ondanks een daling van de omzet met 17% tot 113 miljoen SEK (€ 10,73 miljoen), verbeterde het bedrijfsresultaat tot een licht verlies vóór belastingen van SEK 1 miljoen (€ 95.000). Vorig jaar stond Orio nog een verlies van 41 miljoen SEK. De brutomarge van 39% was iets lager dan het niveau van 41% vorig jaar. De aantallen werden ook gekocht met minder personeel, wat vrijwel geruisloos was. 219 medewerkers wereldwijd werkten een jaar geleden voor Orio, vandaag zijn er slechts 165.

Minder voertuigen = minder omzet

Groot-Brittannië was ooit de belangrijkste Europese markt voor Saab na Zweden. Maar de toekomst ziet er niet goed uit, wat slechts gedeeltelijk te wijten is aan een vergrijzende voertuigpopulatie. De onzekere toekomst van het land na het verlaten van de Europese Unie speelt ook een rol. De aandelencijfers van Saab weerspiegelen de situatie. Elk jaar verliest het eiland ongeveer 10.000 voertuigen, waarvan sommige goed zijn, die vaak op het Europese vasteland worden gerecycled en worden gebruikt om reserveonderdelen te verkrijgen. Per 1 januari 2020 waren er 96.505 Saabs in het Verenigd Koninkrijk. Een hoog percentage, 24.960 voertuigen, worden geregistreerd als niet langer geregistreerd.

Het omzetverlies gaat dienovereenkomstig door. Groot-Brittannië rapporteert een daling van 9%, Noord-Amerika met 14% en de Scandinavische landen met 16%. de Hoffnung in het derde kwartaal op een stabilisatie van de omzet in deze markten zijn niet uitgekomen.

Een land onderscheidt zich van de rest

Na een verrassende omzetdaling in het derde kwartaal van 3 kon de Duitse markt goede cijfers aan Zweden melden. De dochteronderneming in Eschborn wist zich los te maken van de algemene trend en omzet te realiseren op hetzelfde niveau als vorig jaar. Duitsland is opnieuw de uitzonderingsmarkt en wordt belangrijker dan ooit voor de moeder in Nyköping.

Wat is de uitzonderlijke situatie in een markt die tot 2011 een van de moeilijke regio's voor het merk was? Het is een samenhangende mix van verschillende factoren. Er is een actieve Saab-scène die als relatief homogeen kan worden beschouwd. Door de jaren heen hebben de actieve mensen met succes evenementen en beursoptredens opgezet. Saab is vertegenwoordigd op bijna elke belangrijke klassieke tentoonstelling, evenementen vinden het hele jaar door plaats. Toegewijde servicebedrijven zorgen voor onderhoud, restauratie en import van voertuigen. Het netwerk van onafhankelijke en gecontracteerde werkplaatsen is aanzienlijk voor een merk dat niet langer produceert. Bovendien is de Saabblog een online magazine dat bijna elke dag publiceert. Gemaakt door mensen die elke dag een Saab besturen, niet door journalisten. Iedereen die geïnteresseerd is in het merk, wordt uit vele bronnen geleverd, net zo goed als bij een fabrikant.

Duidelijke Saab-strategie

Orio AB kondigt aan dat het de situatie met reserveonderdelen voor Saab-voertuigen in de toekomst zal blijven verbeteren. Klanten zullen blijven beschikken over een uitgebreid assortiment originele Saab-reserveonderdelen en een selectie van gekwalificeerde werkplaatsen. Een duidelijke Saab-strategie die een welkome verklaring is voor iedereen die met een Saab wil blijven rijden. Maar de Saab-scene is de afgelopen jaren volwassen geworden. Ook hiaten in het aanbod van reserveonderdelen worden opgevuld door kleine leveranciers en enthousiastelingen. Soms zelfs met onderdelen die zijn verbeterd in vergelijking met het origineel (Meer hierover in een van de volgende artikelen). Een uitdaging voor Nyköping.

22-gedachten ook "Orio kwartaalcijfers. Een land onderscheidt zich van de rest."

 • Hi Tom
  Ik zou geïnteresseerd zijn in hoe de statistische vergelijking, omzet naar aantal inwoners eruit ziet 🙂
  Groeten uit het SAA-land Zwitserland
  Fredy

  Beantwoorden
  • Zou interessant zijn. Maar kan niet worden gedaan op basis van de gepubliceerde kwartaalcijfers. Scandinavië wordt weergegeven als "noorden". Alleen Duitsland, Noord-Amerika en het eiland in de Noordzee worden afzonderlijk geregistreerd. Alle andere landen, waaronder waarschijnlijk Zwitserland, staan ​​vermeld onder "Overige".

   Beantwoorden
 • Waarom heeft ORIO al jaren geen verlichtingsarmaturen zoals voor- of achterverlichting kunnen produceren - de lichtbalk van NG? Voor mij is het geen betrouwbare partner. Het is jammer van onze unieke voertuigen.

  Beantwoorden
 • Zeer coherente analyse, vooral van de situatie in Duitsland. De Saab-blog heeft een zeer aanzienlijk aandeel in het voortbestaan ​​(liever zelfs de uitbreiding) van de Saab-scène en in de loyaliteit van de eigenaren aan hun verouderde Saab-schatten, evenals de goede en toegewijde Saab-workshops, natuurlijk die de blog terecht meldt. Een zeer succesvolle cyclus, een echte win-win situatie voor alle betrokkenen, inclusief Orio.

  Des te onbegrijpelijker dat Orio de blog sinds 2020 niet meer ondersteunt! Wat was hiervoor de reden? Ook bezuinigingsmaatregelen? Dat zou de verkeerde plaats zijn, Orio snijdt de arm af waarop hij zit. Of was er helemaal geen reden of is het geheim? Volgens de rapporten had het blogteam altijd een zeer goede relatie met Orio, er waren bezoeken aan Eschborn etc.

  Btw: Is er dit jaar een kortingsactie met veeronderdelen van Orio gepland? Weet jij al iets? Als dat zo is, zou het geweldig zijn als Orio de campagne of de artikelen ook online zou kunnen publiceren, had ik vorig jaar al voorgesteld. Dit genereert interesse en anticipatie en u gaat toch naar de Saab-dealer om de dingen te bekijken.

  Alle Saab-fans hebben een goede reis en een leuke week! 🙂

  12
  1
  Beantwoorden
  • Om geruchten in de scene te voorkomen: Orio ondersteunt de blog sinds 2020 niet, wat waar is. De scheiding van de paden was geen beslissing van Eschborn (of Zweden) om kosten te besparen, maar een beslissing van onze kant.

   Beantwoorden
 • Hallo Tom. Weet jij iets over Oostenrijkse nummers?

  Beantwoorden
  • Helaas niet. Misschien is Oostenrijk te vinden in de cijfers van de Duitse markt. Of ook onder "Anderen".

   Beantwoorden
 • Het is jammer van de Engelse Saabs, omdat bepaalde bedrijven soms hele mooie voertuigen hebben die vaak alleen uit elkaar worden gehaald omdat ze het stuur aan de verkeerde kant hebben. Maar ik denk niet dat dit alleen van invloed is op Saabs, je kunt vaak andere auto's zien die relatief goedkoop worden verkocht.
  Indien mogelijk zou ik ook geïnteresseerd zijn in cijfers uit Oostenrijk.
  Er zijn ook landen met Saab-groei, Saab-fans in Slowakije en Tsjechië importeren nog steeds Saabs en de bestaande voertuigen worden geprobeerd zo goed mogelijk te behouden.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor het verduidelijken van het misverstand! Maar de scheiding aan de blogzijde is nog interessanter…. oke, ik stop met vragen! 😉

  Beantwoorden
 • Interessante informatie die u nonchalant op de rand kunt lezen. De blog brak maanden geleden met Orio. Jammer, ik zou geïnteresseerd zijn geweest in details. Ergens in de herfst was er een paal met tegenwind of zoiets. Was dat Orio? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten. Niet goed voor Orio, natuurlijk helemaal niet goed. Maar ook niet voor de workshops. De huidige promoties kwamen bijna uitsluitend via de blog. Hoe ga je in de toekomst communiceren als je buiten bent?

  Beantwoorden
 • BRITSE SAABS - Ken-Daniel S.

  Saabs afslachten alleen omdat ze het 'stuurwiel aan de verkeerde kant' hebben, is echt zonde! 🙂 De conversie van rechts naar links is mogelijk, bijvoorbeeld Lafrentz in Kiel doet het (er is ook de laatste bestaande rechtsgestuurde 9-5-NG-SportCombi, waar, zoals recent gemeld in de blog, een conversie mogelijk zou zijn, als misschien ook niet wenselijk).

  Natuurlijk moet de moeite het waard zijn - maar dit kan het geval zijn met zeldzame, goed onderhouden enthousiaste voertuigen. Juist omdat GB zo'n goede markt voor Saab was, konden er nog een paar zijn. Weet je op welke manieren of via welke contacten en platforms de Saabs van GB het continent bereiken?

  Beantwoorden
 • Leuk om te weten dat de levering van reserveonderdelen nog steeds wordt geregeld. Dat de scène nog steeds zo levendig is, is ook te danken aan de blog hier.

  Beantwoorden
 • @Ebasli

  Hier is bijvoorbeeld een Saab die uit het VK werd meegenomen, het stuur aan de rechterkant kreeg en nu zijn nieuwe thuis in Tsjechië heeft gevonden.

  Er zijn verschillende retailers op Facebook die hun Engelse Saabs te koop aanbieden, maar er nog geen persoonlijke ervaring mee hebben.

  7
  1
  Beantwoorden
 • @ Ken-Daniel S.,

  geweldig, op de lange termijn zijn saabs toch beter af in landen met rechts verkeer ...

  Hoewel ik heb geleerd de natie lief te hebben en te waarderen, heb ik in het Verenigd Koninkrijk gestudeerd, maar vandaag lijkt het op veel manieren beperkt. Bijvoorbeeld, als een goed huis voor een Saab ...

  Hoe meer ervan wordt verbouwd bij onze directe buren en in een EU-land rijdt, hoe meer ik er de voorkeur aan geef.

  Beantwoorden
 • Ken-Daniel S.

  Bedankt voor de geweldige link, mooie foto's en een geweldig geluid - het was leuk! Behalve op de snelheidsmeter, zie je natuurlijk niets van de conversie, jammer dat er geen foto's voor en na zijn. Maar, zoals ik al zei, geweldig!

  Beantwoorden
 • Over het algemeen de verlichting in alle voertuigen.
  Als het kapot is, is dat het.
  Maar je lijkt het daar niet te begrijpen.

  Beantwoorden
  • Helaas worden de verschillen groter. Onbegrijpelijk, ook vanuit mijn perspectief.

   Beantwoorden
 • @Saab900II,

  betekent "alle voertuigen" alle Saab of echt alle voertuigen?

  Ik ben bang dat er zoiets bestaat ...

  De tijden waarin veel auto's met uniforme en ronde koplampen op de weg waren, zijn lang geleden. Zo lang dat zelfs deze standaard niet meer in alle gangbare maten kan worden verkregen.

  Anders zou ik mijn Volvo 164 twee nieuwe mistlampen kopen, maar deze zijn ook niet langer beschikbaar. Om nog maar te zwijgen over nieuwe achterlichten. Ik moest mijn toevlucht nemen tot gebruikte exemplaren en meewegen met goud.

  Met het hedendaagse karakter van voor- en achterlichten kan ik me echter moeilijk voorstellen dat er een fabrikant in ons wegwerpbedrijf is die op de lange termijn daadwerkelijk voor de levering van reserveonderdelen voor jaarlijks veranderende ontwerpen wil zorgen.

  Ze gokken allemaal op de volgende sloopbonus of rijverboden en e-mobiliteit en worden politiek aangemoedigd. Ook van de milieupartij. Op de auto's van vandaag zou eigenlijk een eenmalige borg moeten worden geheven. Wat er aan de hand is, is volkomen onverantwoordelijk. Het is in elk geval niet duurzaam ...

  Beantwoorden
 • @ H. Hürsch en Saab900II

  Het zal niet alleen het toekomstige gebrek aan onderdelen zijn, maar ook de prijzen ervoor zullen een beheersbare schade aan de voorkant, bijvoorbeeld van het spel, in een economisch totaal verlies veranderen!
  De industrie is blij ...

  Naar de Saab op straat:
  Ik heb een week gereisd, vanuit het noorden met de 9000 naar het diepe zuiden en naar Zwitserland gereden. Ik kwam TWEE 9-3I tegen, geen 9-5, geen 9-3II, niets op de hele route. 900 en 9000 zijn sowieso verdwenen en je wordt al vragend bekeken - onbekend exotisch. Ze voelen zich nu steeds minder.

  Beantwoorden
 • @ GP362,

  ja, het is een vicieuze cirkel. Hoe armer het aanbod van onderdelen, hoe lucratiever slachtfestivals worden, hoe minder oude auto's er zijn en hoe minder het de moeite waard is om ze te voorzien van nieuwe onderdelen, enzovoort.

  Veel onderdelen worden vaak alleen herzien en uitgewisseld. Motoren, starters, remklauwen, radiatoren, wishbones ...

  Ik gebruik liever alleen nieuwe onderdelen. Maar er is ook enig comfort in een herziene remklauw. Het remsysteem van een oude auto is herzien met herziene onderdelen, de leveringsstatus wordt bijna volledig bereikt zonder schroot, verspilling of gebruik van middelen. Dit is ongeveer het tegenovergestelde van wat gebruikelijk is in de wegwerpmaatschappij.

  Gewoon dom dat dit op bepaalde onderdelen altijd dreigt te mislukken. Over de verlichting.

  Iets positiefs aan het einde:
  Ontmoette een mooie 900 I vanmorgen. En gisteren nog een 900 Ii of 9-3 I Cabrio op dezelfde route op bijna dezelfde plek. Voor Saab is het verre van elke avond avond.

  Beantwoorden
 • De slachting is gewoon geen medelijden maar stelt een andere Saab in staat te blijven leven. Ze worden niet gedemonteerd en vervolgens gesloopt. Er is geen grote toegevoegde waarde als een Saab in het VK 'leeft' en een exemplaar naar de pers gaat. Sommige onderdelen zijn alleen beschikbaar als gebruikte onderdelen of de beschikbare nieuwe onderdelen zijn van ondergrondse kwaliteit.

  Beantwoorden
 • Als een Saab die niet langer in goede staat verkeert zijn organen schenkt voor een zeer goed bewaarde Saab, is het altijd beter dan hem gewoon aan de pers te geven. Het aantal voertuigen dat uit het verkeer wordt getrokken, zal waarschijnlijk steeds meer versnellen. Alleen “gekke” enthousiastelingen zullen de reserveonderdelen met goud laten wegen. De economische knock-out is ooit geprogrammeerd als een normaal bedrijfsvoertuig. Niet alleen vanwege de prijzen, maar ook vanwege de beschikbaarheid van de benodigde reserveonderdelen.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.