Orio kwartaalcijfers. Een land onderscheidt zich van de rest.

Als u geïnteresseerd bent in hoe de Saab-scène zich ontwikkelt in de afzonderlijke landen, moet u kijken naar de kwartaalcijfers van Orio AB. De cijfers van het bedrijf die uit Saab Parts AB zijn voortgekomen, vertegenwoordigen de marktontwikkeling. Het is nog steeds verantwoordelijk voor een groot deel van de reserveonderdelenvoorziening voor Saab. Het vierde kwartaal ontwikkelde zich consistent, met slechts één markt die zich onderscheidde van de rest van het veld.

Orio kwartaalcijfers. Een land rent weg.
Orio kwartaalcijfers. Een land rent weg.

Strenge kostenbeheersing en personeelsreductie hebben effect. Ondanks een daling van de omzet met 17% tot 113 miljoen SEK (€ 10,73 miljoen), verbeterde het bedrijfsresultaat tot een licht verlies vóór belastingen van SEK 1 miljoen (€ 95.000). Vorig jaar stond Orio nog een verlies van 41 miljoen SEK. De brutomarge van 39% was iets lager dan het niveau van 41% vorig jaar. De aantallen werden ook gekocht met minder personeel, wat vrijwel geruisloos was. 219 medewerkers wereldwijd werkten een jaar geleden voor Orio, vandaag zijn er slechts 165.

Minder voertuigen = minder omzet

Groot-Brittannië was ooit de belangrijkste Europese markt voor Saab na Zweden. Maar de toekomst ziet er niet goed uit, wat slechts gedeeltelijk te wijten is aan een vergrijzende voertuigpopulatie. De onzekere toekomst van het land na het verlaten van de Europese Unie speelt ook een rol. De aandelencijfers van Saab weerspiegelen de situatie. Elk jaar verliest het eiland ongeveer 10.000 voertuigen, waarvan sommige goed zijn, die vaak op het Europese vasteland worden gerecycled en worden gebruikt om reserveonderdelen te verkrijgen. Per 1 januari 2020 waren er 96.505 Saabs in het Verenigd Koninkrijk. Een hoog percentage, 24.960 voertuigen, worden geregistreerd als niet langer geregistreerd.

Het omzetverlies gaat dienovereenkomstig door. Groot-Brittannië rapporteert een daling van 9%, Noord-Amerika met 14% en de Scandinavische landen met 16%. de Hoffnung in het derde kwartaal op een stabilisatie van de omzet in deze markten zijn niet uitgekomen.

Een land onderscheidt zich van de rest

Na een verrassende omzetdaling in het derde kwartaal van 3 kon de Duitse markt goede cijfers aan Zweden melden. De dochteronderneming in Eschborn wist zich los te maken van de algemene trend en omzet te realiseren op hetzelfde niveau als vorig jaar. Duitsland is opnieuw de uitzonderingsmarkt en wordt belangrijker dan ooit voor de moeder in Nyköping.

Wat is de reden voor de uitzonderlijke situatie in een markt die tot 2011 een van de moeilijke regio's voor het merk was? Het is een harmonieuze mix van verschillende factoren. Er is een actieve Saab-scène die als relatief homogeen kan worden beschouwd. Door de jaren heen hebben de actieve mensen met succes evenementen en beursoptredens georganiseerd. Saab is vertegenwoordigd op bijna elke belangrijke klassieke tentoonstelling, evenementen vinden het hele jaar door plaats. Toegewijde servicebedrijven zorgen voor het onderhoud, de restauratie en de import van voertuigen. Het netwerk van onafhankelijke en geautoriseerde werkplaatsen is aanzienlijk voor een merk dat niet meer produceert. Bovendien is de Saabblog een online magazine dat bijna dagelijks verschijnt. Gemaakt door mensen die elke dag in een Saab rijden, niet door journalisten. Iedereen die in het merk geïnteresseerd is, wordt net zo goed uit vele bronnen geleverd als door een fabrikant.

Duidelijke Saab-strategie

Orio AB heeft aangekondigd dat het de situatie met reserveonderdelen voor Saab-voertuigen in de toekomst zal blijven verbeteren. Klanten moeten blijven beschikken over een uitgebreid assortiment originele reserveonderdelen van Saab en een selectie van gekwalificeerde werkplaatsen. Een duidelijke Saab-strategie die een welkome uitspraak is voor iedereen die wil blijven rijden in een Saab. Maar de Saab-scene is de afgelopen jaren volwassen geworden. Ook kleine leveranciers en enthousiastelingen vullen de gaten in de aanvoer van reserveonderdelen aan. Soms zelfs met onderdelen die zijn verbeterd ten opzichte van het origineel (Meer hierover in een van de volgende artikelen). Een uitdaging voor Nyköping.

22 gedachten over 'Orio kwartaalcijfers. Een land onderscheidt zich van de rest."

 • Helaas worden de verschillen groter. Onbegrijpelijk, ook vanuit mijn perspectief.

 • Als een Saab die niet langer in goede staat verkeert, zijn organen schenkt voor een zeer goed bewaarde Saab, is het altijd beter dan het simpelweg aan de pers te geven. Het aantal voertuigen dat uit de omloop wordt genomen, zal waarschijnlijk steeds meer toenemen. Alleen "gekke" enthousiastelingen laten de reserveonderdelen dan in goud wegen. Als een normale bedrijfswagen is de economische knock-out op een bepaald moment geprogrammeerd. Niet alleen vanwege de prijzen, maar ook vanwege de beschikbaarheid van de benodigde reserveonderdelen.

 • De slachting is niet alleen een schande, maar zorgt ervoor dat een andere Saab kan voortleven. Ze worden niet gedemonteerd en vervolgens gesloopt. Er is geen grote meerwaarde als een Saab "voortleeft" in het VK en hier een exemplaar in de pers komt. Sommige onderdelen zijn alleen als gebruikte onderdelen leverbaar of de beschikbare nieuwe onderdelen zijn van ondergrondse kwaliteit.

 • @ GP362,

  ja, het is een vicieuze cirkel. Hoe armer het aanbod van onderdelen, hoe lucratiever slachtfestivals worden, hoe minder oude auto's er zijn en hoe minder het de moeite waard is om ze te voorzien van nieuwe onderdelen, enzovoort.

  Veel onderdelen worden vaak alleen gereviseerd en uitgewisseld. Motoren, starters, remklauwen, radiatoren, draagarmen ...

  Ik gebruik liever alleen nieuwe onderdelen. Maar er is ook enig comfort in een herziene remklauw. Het remsysteem van een oude auto is herzien met herziene onderdelen, de leveringsstatus wordt bijna volledig bereikt zonder schroot, verspilling of gebruik van middelen. Dit is ongeveer het tegenovergestelde van wat gebruikelijk is in de wegwerpmaatschappij.

  Gewoon dom dat dit op bepaalde onderdelen altijd dreigt te mislukken. Over de verlichting.

  Iets positiefs aan het einde:
  Ontmoette een mooie 900 I vanmorgen. En gisteren nog een 900 Ii of 9-3 I Cabrio op dezelfde route op bijna dezelfde plek. Voor Saab is het verre van elke avond avond.

 • @ H. Hürsch en Saab900II

  Het zal niet alleen het toekomstige gebrek aan onderdelen zijn, maar ook de prijzen ervoor zullen een beheersbare schade aan de voorkant, bijvoorbeeld van het spel, in een economisch totaal verlies veranderen!
  De industrie is blij ...

  Naar de Saab op straat:
  Ik ben een week onderweg geweest, met de 9000 van het noorden naar het diepe zuiden en Zwitserland. Op de hele route ontmoette ik TWEE 9-3I, geen 9-5, geen 9-3II, niets. 900 en 9000 zijn sowieso verdwenen en één wordt al vragend bekeken - onbekend exotisch. Ze worden nu snel minder gevoeld.

 • @Saab900II,

  betekent "alle voertuigen" alle Saab of werkelijk alle voertuigen?

  Ik ben bang dat er iets in zit ...

  De tijden waarin veel auto's met uniforme en ronde koplampen op de weg waren, zijn lang geleden. Zo lang dat zelfs deze standaard niet meer in alle gangbare maten kan worden verkregen.

  Anders zou ik mijn Volvo 164 twee nieuwe mistlampen kopen, maar deze zijn ook niet langer beschikbaar. Om nog maar te zwijgen over nieuwe achterlichten. Ik moest mijn toevlucht nemen tot gebruikte exemplaren en meewegen met goud.

  Met het hedendaagse karakter van voor- en achterlichten kan ik me echter moeilijk voorstellen dat er een fabrikant in ons wegwerpbedrijf is die op de lange termijn daadwerkelijk voor de levering van reserveonderdelen voor jaarlijks veranderende ontwerpen wil zorgen.

  Ze wedden allemaal op de volgende sloopbonus of rijverboden en e-mobiliteit en worden politiek aangemoedigd om dat te doen. Ook van de milieupartij. Op de huidige auto's zou eigenlijk een eenmalige borg moeten worden berekend. Wat er nu aan de hand is, is volkomen onverantwoord. Duurzaam is het in ieder geval niet ...

 • Over het algemeen de verlichting in alle voertuigen.
  Als het kapot is, is dat het.
  Maar je lijkt het daar niet te begrijpen.

 • Ken-Daniel S.

  Bedankt voor de geweldige link, mooie foto's en een geweldig geluid - het was leuk! Behalve de snelheidsmeter kun je natuurlijk niets zien van de conversie, het is jammer dat er geen voor- en na-foto's zijn. Maar, zoals ik al zei, geweldig!

 • @ Ken-Daniel S.,

  geweldig, op de lange termijn zijn Saabs waarschijnlijk toch beter af in landen met rechts verkeer ...

  Hoewel ik de natie ben gaan liefhebben en waarderen, nadat ik in het VK heb gestudeerd, lijkt het mij vandaag de dag op veel manieren beperkt te zijn. Bijvoorbeeld als een goede woning voor een Saab ...

  Hoe meer ervan wordt verbouwd bij onze directe buren en in een EU-land rijdt, hoe meer ik er de voorkeur aan geef.

 • @Ebasli

  Hier is bijvoorbeeld een Saab die uit het VK werd meegenomen, het stuur aan de rechterkant kreeg en nu zijn nieuwe thuis in Tsjechië heeft gevonden.

  Er zijn verschillende retailers op Facebook die hun Engelse Saabs te koop aanbieden, maar er nog geen persoonlijke ervaring mee hebben.

  7
  1
 • Leuk om te weten dat de levering van reserveonderdelen nog steeds wordt geregeld. Dat de scène nog steeds zo levendig is, is ook te danken aan de blog hier.

 • BRITSE SAABS - Ken-Daniel S.

  De slachting van Saabs alleen maar omdat ze het "stuur aan de verkeerde kant" hebben, is weer echt jammer! 🙂 De conversie van rechts naar links is mogelijk, bijv.Lafrentz in Kiel doet het (daar bevindt zich de laatste bestaande rechtsgestuurde 9-5 NG SportCombi, die, zoals onlangs gerapporteerd in de blog, kan worden geconverteerd, ook niet wenselijk).

  De moeite moet natuurlijk de moeite waard zijn, maar het kan het geval zijn bij zeldzame, goed onderhouden enthousiaste voertuigen. Vooral omdat GB zo'n goede markt was voor Saab, kunnen er nog steeds enkele zijn. Weet u hoe of via welke contacten en platforms de Saabs uit het VK naar het continent komen?

 • Interessante informatie die u nonchalant op de rand kunt lezen. De blog brak maanden geleden met Orio. Jammer, ik zou geïnteresseerd zijn geweest in details. Ergens in de herfst was er een paal met tegenwind of zoiets. Was dat Orio? Ik zal het waarschijnlijk nooit weten. Niet goed voor Orio, natuurlijk helemaal niet goed. Maar ook niet voor de workshops. De huidige promoties kwamen bijna uitsluitend via de blog. Hoe ga je in de toekomst communiceren als je buiten bent?

 • Oh, bedankt voor het ophelderen van het misverstand! Maar de scheiding van de kant van de blog is nog interessanter…. het is oké, ik stop met vragen! 😉

 • Het is jammer van de Engelse Saabs, omdat sommige bedrijven soms hele mooie voertuigen hebben die vaak alleen uit elkaar worden gehaald omdat ze het stuur aan de verkeerde kant hebben. Maar ik denk niet dat dat alleen Saabs betreft, je kunt vaak andere auto's zien die relatief goedkoop worden verkocht.
  Indien mogelijk zou ik ook geïnteresseerd zijn in cijfers uit Oostenrijk.
  Er zijn ook landen met Saab-groei, Saab-fans in Slowakije en Tsjechië importeren nog steeds Saabs en de bestaande voertuigen worden geprobeerd zo goed mogelijk te behouden.

 • Om geruchten in de scene te voorkomen: Orio ondersteunt de blog sinds 2020 niet, wat waar is. De scheiding van de paden was geen beslissing van Eschborn (of Zweden) om kosten te besparen, maar een beslissing van onze kant.

 • Helaas niet. Mogelijk vindt u Oostenrijk terug in de cijfers voor de Duitse markt. Of ook onder “Overige”.

 • Hallo Tom. Weet jij iets over Oostenrijkse nummers?

 • Zeer coherente analyse, vooral van de situatie in Duitsland. De Saab-blog heeft een zeer belangrijk aandeel in het voortbestaan ​​(eerder zelfs de uitbreiding) van de Saab-scene en in de loyaliteit van de eigenaren aan hun ouder wordende of komende Saab-schatten, zoals natuurlijk de goede en toegewijde Saab-workshops - over wat de blog terecht meldt. Een zeer geslaagde cyclus, een echte win-winsituatie voor alle betrokkenen, ook voor Orio.

  Des te onbegrijpelijker dat Orio de blog sinds 2020 niet meer ondersteunt! Wat was hiervoor de reden? Ook bezuinigingsmaatregelen? Dat zou de verkeerde plaats zijn, Orio snijdt de arm af waarop hij zit. Of was er helemaal geen reden of is het geheim? Volgens de rapporten had het blogteam altijd een zeer goede relatie met Orio, er waren bezoeken aan Eschborn etc.

  Btw: Is er dit jaar een kortingsactie met veeronderdelen van Orio gepland? Weet jij al iets? Als dat zo is, zou het geweldig zijn als Orio de campagne of de artikelen ook online zou kunnen publiceren, had ik vorig jaar al voorgesteld. Dit genereert interesse en anticipatie en u gaat toch naar de Saab-dealer om de dingen te bekijken.

  Alle Saab-fans hebben een goede reis en een leuke week! 🙂

  12
  1
 • Zou interessant zijn. Maar op basis van de gepubliceerde kwartaalcijfers kan het niet. Scandinavië wordt weergegeven als "Noord". Alleen Duitsland, Noord-Amerika en het eiland in de Noordzee worden apart geregistreerd. Alle andere landen, waaronder waarschijnlijk Zwitserland, worden vermeld onder "Overige".

 • Waarom heeft ORIO de verlichtingselementen zoals de voor- of achterverlichting - Lightbar van de NG al jaren niet kunnen produceren? Voor mij is het geen betrouwbare partner. Het is jammer van onze unieke voertuigen.

 • Hi Tom
  Ik zou geïnteresseerd zijn in hoe de statistische vergelijking, omzet naar aantal inwoners eruit ziet 🙂
  Groeten uit het SAA-land Zwitserland
  Fredy

Reacties zijn gesloten.