164 jaar traditie - GM begraaft Holden

Een geweldig merk, een lange traditie. Holden werd in 1856 in het zuiden van Australië opgericht als fabrikant van paardenzadels. Auto's worden gebouwd sinds 1908. In 1931 kwamen de Amerikanen aan boord en het bedrijf behoorde 89 jaar toe aan GM. Het definitieve einde is nu in 2021. Het is niet verrassend dat de achteruitgang op de loer lag. De productie in Australië werd stopgezet in 2017, toen 2.900 werknemers hun baan verloren.

Holden Commodore - een grote naam. Maar alleen een Opel Insignia
Holden Commodore - een grote naam. Maar alleen een Opel Insignia. Afbeelding: Holden

Sindsdien zijn Holden-voertuigen alleen geïmporteerd en heeft GM consequent badge-engineering nagestreefd. Een ooit trotse Holden Commodore is nu gewoon een afgeleide op basis van Opel / Buick, eigen ontwikkelingen behoren tot het verleden. Het merk heeft een enorm marktaandeel verloren sinds het einde van de lokale productie. De reden voor het einde is een verdere terugtrekking uit de markten voor voertuigen met het stuur rechts. De hoeveelheden die daar verkocht kunnen worden, zijn beheersbaar, maar het werk bij het homologeren van nieuwe voertuigen is hoog vanwege inconsistente regelgeving. Groot-Brittannië heeft GM al verlaten met de verkoop van Vauxhall aan de PSA Group, en Australië wordt nu gevolgd door andere regio's met Nieuw-Zeeland en Thailand. De Thaise gg-plant zal worden verkocht aan de Chinese fabrikant Great Wall, die zijn marktpositie in Azië verder zal consolideren. Detroit is van plan om de vrijgekomen middelen voor investeringen in toekomstige technologieën te bundelen.

Holden en Saab waren jarenlang thuis onder het GM-dak. De eerste samenwerking startte in 1993. De Australiërs waren op zoek naar een aandrijving voor de nieuwe Holden Commodore. Ze kwamen de turbo-aandrijvingen tegen van Södertälje, wat de modernste motorconstructie was. Er werden twee testvoertuigen gebouwd, maar de motoren kwamen nooit in serieproductie. Opel saboteerde de samenwerking tussen Holden en Saab, we deden het drama een jaar geleden Veröffentlicht.

Holden motoren voor Saab

Het gebruik van de Holden V6-motor in de Saab-wereld was succesvoller. De basismotor van Australische productie is in feite een robuuste, eerlijke aandrijving. Saab was het turbocompetentiecentrum in de GM-groep in de jaren 2000 en optimaliseerde de basismotor voor gebruik in de Saab 9-3 II en andere voertuigen. Eerst met 250, later met 280 pk, was het rijden een dorstige manier om een ​​Zweedse auto met 6 cilinders te besturen, maar altijd met een portie rijplezier op de achtergrond. Thermisch geladen in het smalle motorcompartiment van de 9-3 vertegenwoordigde de 280 pk af fabriek het hoogste niveau van expansie.In termen van de gezondheid van de machine werd extra vermogen alleen aanbevolen met een grotere inlaatluchtkoeler.

De laatste keer dat Australische technologie in de Saab werd gebruikt, was in 2011 met de nieuwe 9-5 en de Saab 9-4x. 300 pk was de krachtigste uitbreidingsfase in de herziene motoren. Alleen Saab-tuner Hirsch schonk iets meer vermogen.

Met Holden begraven de Amerikanen een ander traditioneel merk. Niet zonder miljarden Australische belastingdollars door de jaren heen subventionen te hebben ontvangen. De parallellen met Saab en Zweden, waar de staat miljarden investeerde in infrastructuur om de locatie veilig te stellen, kunnen nauwelijks over het hoofd worden gezien. Er zijn nog 185 agentschappen met het Holden-logo op het gebouw, waarvan de toekomst nu onzeker is. 600 van de resterende 800 werknemers van Holden zullen ook hun baan verliezen. 200 overige medewerkers zorgen voor de verwerking en levering van reserveonderdelen. De legendarische Lang Lang Proving Ground, die pas twee jaar geleden werd gemoderniseerd met een dubbelcijferig miljoen, wordt opgegeven en staat te koop.

GM brengt Hummer 2021 terug

GM lijkt een industriële dinosaurus te zijn die zijn neerwaartse spiraal bouwt. Kostenbesparingen worden altijd gevolgd door verlies van marktaandeel en de resulterende stopzetting van hele regio's. Een trieste situatie voor een trots, oud bedrijf dat ooit recht had op een wereldwijde aanwezigheid.

Men lijkt geen sluitend antwoord te hebben voor de toekomst. Of misschien wel, en ze is erg Amerikaans. Na het einde van Pontiac, Saab, Saturnus, Oldsmobil en de scheiding van Opel en Vauxhall, brengt Detroit een dood merk terug. Ironisch genoeg zal het merk Hummer nieuw leven worden ingeblazen volgens de plannen in Detroit. Het label in de groep, dat waarschijnlijk het minst wordt gemist door de fans, moet vanaf 2021 voor de toekomst zorgen. Met een elektrische truck worden dromen over leefbaarheid, duurzaamheid en emissievrije mobiliteit volwassen.

Waarden waar Hummer en de beperkte sociaal compatibele voertuigen nooit voor stonden. Elk van de stopgezette GM-merken, inclusief Saab, zou beter geschikt zijn geweest voor een volledig elektrische wedergeboorte. Ongeveer $ 2,2 miljard gaat naar de opwekking. Kopers zullen beslissen of het geld intelligent wordt geïnvesteerd.

10 gedachten over '164 jaar traditie - GM begraaft Holden"

 • blanco

  Of een grote elektrische pick-up bijzonder slim of duurzaam is, wordt waarschijnlijk anders gezien in Europa en Noord-Amerika.

  Het feit is dat Amerikaanse fabrikanten in Noord-Amerika de markt voor grote pickups domineren en waarschijnlijk nog steeds relatief gemakkelijk geld kunnen verdienen.
  Maar de Japanners doen ook mee en Europeanen kijken er al naar. En er is ook een trend naar elektrische auto's, Tesla heeft zijn cyber truck geïntroduceerd, Ford heeft een elektrische F-150 aangekondigd en twee startups, Rivian en Bollinger, staan ​​in de startblokken.

  Het was niet te verwachten dat GM vrijwillig de markt, waarop ze nog redelijk groot zijn, zou verlaten voor de concurrentie. Het valt nog te bezien of ze de juiste pijl in hun pijlkoker zullen hebben met de GMC Hummer EV.

  En waarschijnlijk zal hij GM ook niet vroeg of laat in de VS redden, je zult moeten accepteren dat er meer aan de hand is dan alleen het ombouwen van de auto's naar een andere vorm van energie.
  Laten we eens kijken of de groep, die onder andere de turbocompressor in grootschalige personenauto's heeft gebracht (misschien had het de winkel meer met Saab kunnen verbinden), een ander toekomstgericht idee zal hebben ...

 • blanco

  Hebben de Amerikanen de Europeanen ooit begrepen ???
  Ik mis geen GM-voertuigen (tegenwoordig).
  Dus ik kan het drama bekijken ...

 • blanco

  Ik vraag me af hoe snel GM een eenvoudige financiële dienstverlener wordt, dat wil zeggen: 'We lenen geld', want eerlijk gezegd hebben ze de essentie van het maken van voertuigen in deze wereld verraden …… ..

 • blanco

  Ik denk niet dat de Chinezen het zo goed doen met de Chinezen en het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat de Chinezen van het Volvo-probleem afkomen.
  Wat GM betreft, een bedrijf dat Europa niet wilde begrijpen en het nooit heeft begrepen.
  Weg van mij met jou.
  Ja, zelfs als Opel de timing zou zegenen, dit is meer dan alleen in vergelijking met het Saab-merk.

  2
  1
 • blanco

  GM had nooit Saab moeten behandelen. De Chinezen tonen op indrukwekkende wijze het potentieel van Zweedse automerken bij VOLVO. De prijzen die VOLVO noemt zijn nu een kus, maar ze doen het omdat ze het kunnen. Saab zou dit potentieel ook hebben gehad.

  10
 • blanco

  Op een gegeven moment houdt het geluk van elk bedrijf op te bestaan ​​ondanks zichzelf.

 • blanco

  ... en is goed ...
  Er is niets toe te voegen.

 • blanco

  Zoals altijd inzichtelijk en informatief. Bedankt Tom.

  Hoewel het artikel mij evenwichtig lijkt, zal ik er misschien niet helemaal in slagen om een ​​begrijpelijke GM-strategie op te bouwen ...

  Ik vind hooguit een beetje begrip en een beetje verwennerij voor het ene of het andere toevluchtsoord in de uiterste hoeken van mijn hersenkraken.

  Hoe het ook zij, het is een zekere troost voor mij. Als GM na de verkoop van Saab op weg was naar succes, zou het me veel meer pijn doen. Dat je nu een e-Hummer als laatste levenslijn ziet, dat je een (vermoedelijk slechte) kopie van de (stomme) Cybertruck als een grote hit beschouwt, dat is een zekere voldoening. Moge de GM-groep gewoon de merken volgen die ze tot nu toe in de afgrond hebben geduwd en goed zijn ...

  15
  1
 • blanco

  Sinds de Opel GM kon verlaten, staan ​​ze weer in het zwart. Waarom alleen?

  13
 • blanco

  Triest, verdrietig, maar voor mij nog een bewijs van nooit, nooit, nooit iets kopen van GM-productie. Dit is in het verleden al gebeurd. Het andere voertuig was duurder maar zeker niet goed.In het algemeen heb ik de afgelopen jaren gehoord van wie de "big botch" wil kopen. Elektrische kreeft? Echt een briljante beslissing, al heeft het onderdeel ruimte voor een elektriciteitscentrale. Als je een kolen- of oliecentrale ziet die elektriciteit produceert, zou dat passen bij de rest van de technologie. Maar het is absoluut noodzakelijk voor een reis over land in het land van onbegrensde mogelijkheden. Of, vanuit het oogpunt van GM, zou elke stad moeten worden bedekt met Hummer e-mobiles.

Reacties zijn gesloten.