Een bezoek aan de Saab-instantie in Kiel

Alleen met de kop haal ik weer wrok uit sommige delen van de Saab-scène. Maar het is zo. Ik ben in Kiel voor een controlebezoek, als je wilt. Kom ten slotte nog eens langs bij Markus Lafrentz. Als blogger zou je veel moeten zijn. Influencer, zoals het zegt in Neuland-Duits. Influencer, wat ik niet graag hoor. Waarnemer is geschikter omdat ik al jaren de Saab-gemeenschap begeleid. Kijken wat er gebeurt, hoe workshops en merken zich ontwikkelen na 2011.

Saab Lafrentz bezoeken in Kiel
Saab Lafrentz bezoeken in Kiel

Markus en ik - we kennen elkaar al heel lang. Het contact is continu en ik ken bijna niemand die Saab zo consequent heeft geleefd als hij al jaren doet. Bij elk nieuw bezoek aan Kiel merk ik de kleine veranderingen op, de details. Er zijn bijvoorbeeld deze iconische Saab-kopjes bij de koffiebalie, die ergens in het zwembad stonden en nu weer zijn verschenen. Populair bij bezoekers, daarom smelt hun voorraad op een bijna onbegrijpelijke manier zoals het ijs in de zomer. Ja, ik zou er ook een willen. Maar niet op deze manier.

Kieler Erde, puur Saab-gevoel

De Lafrentz-dealer is erg Saab, erg iconisch. En het blijft zichzelf ontwikkelen. Het merk bestaat niet meer en met zijn ondergang zijn er ook geen autoriteiten die verdere ontwikkeling hadden kunnen voorschrijven. Je gebruikt de vrijheden. De Saab-kolom in de hoek draagt ​​de belettering modern zwart en wit in NEVS-stijl. Fantastische klassiekers als een 9000 CC Turbo, een Sonett en een van de twee Saab 9000 managementauto's in XXL-formaat staan ​​op de beurs geparkeerd. De auto, zegt Markus tegen mij, had Zweden nooit mogen verlaten. Het is een stukje Saab-geschiedenis, nauw verbonden met Trollhättan.

Nu is het hier, nu gerestaureerd, omdat het museum in Trollhättan er geen plaats voor kon vinden. Het is niet te koop. De 900 II bevindt zich ook niet in een nieuwe auto. Uit de eerste hand, ongelooflijk mooi. Helaas is het ondertussen ook ongelooflijk zeldzaam. De Saab-gemeenschap is de afgelopen jaren niet goed geweest met de nieuwere producten van Trollhättan.

Ik slenter door de tuin. Saab 9-5 NG, een sportpak uit de pre-serie, chromen glazen, 9-4x. Markus zou dagbezoeken moeten brengen aan de handel aanbod als therapie voor fans met morele verzakking. Niet op recept, maar voor een vast tarief. Werk in de werkplaats inbegrepen. Deze paar vierkante meter Kiel-aarde zorgen al jaren voor een puur Saab-gevoel. Consistent, consistent. Markus - het Saab-exemplaar.

Het is echt zo! Het Saab-gevoel laat hem en zijn bemanning niet los. De klanten melden dit en zijn er dankbaar voor. De klantenkring komt uit heel Europa en de planning gaat verder naar nog meer Saab. Piloten wilden dat 2020 al een uitgemaakte zaak is. Op wat kleinere schaal, want de horeca in Kiel kan niet zo makkelijk tegen zoveel fans en plus voertuigen. Een ietwat gekke conversie van een 9-5 NG is in behandeling; Ik schrijf erover wanneer het werkelijkheid zou moeten worden. Daarnaast is autodealer Lafrenz al geruime tijd de Duitse vertegenwoordiger Maptun.

De Saab-instantie ligt op koers

Is hij blij met wat hij doet? Hij zegt ja, ik geloof hem. Hij zou een ander automerk kunnen verkopen als hij dat wilde. Fabrikanten presenteren zichzelf altijd, maar Markus heeft geen behoefte aan nieuwe auto's en een band met een groep. Het verlies van vrijheid, zoals hij opmerkt. Regelgeving, van tegels in de verkoopruimte tot buitenreclame en 1.000 andere dingen. Niet voor hem. Hij blijft liever bij Saab. De workshop is altijd vol, er is geen tekort aan projecten en restauraties. Daarnaast komt de verkoop van goed onderhouden voertuigen van vorige eigendom in het spel, daarnaast moet hij zorgen voor 9-4x en de pre-serie sportpakken.

Wat de 9-5 NG betreft, hij is echt de autoriteit, ook al wil hij dat misschien niet horen. Het laatste geval in zaken 9-5. In heel Europa, omdat hij er al vroeg voor zorgde. Niemand anders wilde het toen, zegt hij. En hoe dan ook, hij voelt zich tevreden in de nis. Hij brengt niet alleen 9-5 NG en 9-4x uit de VS. Ook andere exotische soorten vinden hun weg over de Atlantische Oceaan naar Kiel. Hij importeerde nogal wat Fiat 500's, de elektrische versie. Ze zijn populair, vinden snel een nieuw huis en diversifiëren hun activiteiten een beetje.

Vandaag zouden sommige autodealers het Saab-bord niet zo snel hebben losgeschroefd. De crisis in de auto-industrie is in opkomst, wordt tastbaar. Saab is het kleine, stevige, cyclische gesteente in de storm. Ik hoef me geen zorgen te maken. Kiel ligt op koers voor Saab en zijn klanten. Ik kijk uit naar het volgende bezoek!

19 gedachten over 'Een bezoek aan de Saab-instantie in Kiel"

 • Maptun & carrosseriebedrijf

  Daarnaast de ervaring met individuele acceptatie en goedkeuring. Het klinkt alsof elke mogelijke en onmogelijke Saab kan worden gerealiseerd in Kiel ...

  @ Tom,
  Zijn er andere wijzigingen naast de 9000 SC en het huidige NG-project in handen van de klanten? Echte wolven in Saab-vacht (slaper) of zelfs krachtsporters in een spiershirt?

  Is er ook een kleine afstemscène binnen de kleine Duitse Saab-scene of is er zoiets alleen in Zweden? Een spannende vraag, denk ik ...

 • Er is SAAB Schmitz in Emmerich aan de Rijn! Zeer competente workshop met aardige mensen!

 • Ik ben er binnenkort voor het eerst.
  Mijn 93 zou een klassieke achterspoiler moeten krijgen.

 • Markus Lafrentz belichaamt de Saab-idealen van onafhankelijkheid, individualisme, down to earth, nonchalance perfect. Het is goed dat er professionals zoals hij zijn en Saab enthousiast voor ons in leven houden. Saab- meer dan een auto!

 • De 9-5NG heeft een retraite nodig, een droogdok en de juiste plaats voor een pitstop. Hier is het. God zij dank!

 • Daar kwam natuurlijk eerst porselein vandaan. Ik had mijn oog laten vallen op de goedkope reclamemokken die uit de Volksrepubliek komen en nauwelijks voldoen aan de eisen van Saab in de jaren 60 en 70. Dat gezegd hebbende, China produceert nog steeds porselein van hoge kwaliteit. Nog maar een paar weken geleden (lang verhaal voorbij Saab) kreeg ik een set espressokopjes van een Duits automerk cadeau. Gemaakt in China - en echt goed en waardevol gemaakt.

 • Sinds vele jaren ben ik een enthousiaste klant van deze zeer speciale dealer, vol SAAB-passie en unieke klantgerichtheid.
  Net als de SAABBLOG is de AH Lafrentz voor mij DE identificatie met het merk bij uitstek geworden.
  Sinds een paar jaar heb ik extreem lange reizen gemaakt vanuit Stuttgart om mijn 9-5 NG daar te laten onderhouden en ik ben nu blij - nu woon ik in Hamburg - niet zo ver.
  Anders zou ik absoluut niet in staat zijn om zo'n exoot in het dagelijks leven te verplaatsen.

  Ik zou ook erg geïnteresseerd zijn in een nieuwe editie van deze eigenzinnige mooie SAAB-mok !! Helaas heb ik er tot nu toe geen van kunnen bemachtigen door een charmeoffensief of een utopische prijsofferte.
  In de tussentijd ben ik meer dan blij met elke kop goede koffie die ik daar aanbied!

 • Helaas is het voor mij ook de lange weg naar Kiel ... maar M.Lafrentz heeft me al een paar keer kunnen helpen, zelfs zonder persoonlijk contact. Helaas worden de Saabigen AH steeds zeldzamer, zelfs in het Saksische gebied, het enige dat ik kan bedenken is Zwickau.

  Met de bekers zou ik er meteen zijn (we kregen alleen paraplu's bij onze nieuwe auto's :-). ) ... maar waarom zou porselein goedkoop zijn? Waar kwam dat spul vandaan? 😉

 • 9-5 NG hatchback ???? Alsjeblieft alsjeblieft! 🙂 🙂 😉

 • Bedankt, dat was ook mijn gedachte. Kahla heeft zeer mooie ontwerpen en is waardevol.

 • Idee, of wellicht al bekend: Fa. Kahla / Thuringia. Ze vervaardigen ook op basis van "advertentieorders" 😉

 • Een CC?

 • De uitdaging zal zijn om de bekerfabrikant te vinden. Omdat Saab zich altijd op kwaliteit heeft gericht en vanwege zijn leeftijd geen Chinees product kan zijn, zal een van de gerenommeerde merken erachter staan. Het is ook de vraag of deze designklassieker nog steeds in productie is. Het is absoluut een leuk idee, misschien komt er iets.

  10
 • Geen combinatiewijziging. Een andere geavanceerde oplossing die helaas niet in de fabriek verkrijgbaar was.

 • Mooi, levendig rapport. Ik maakte deel uit van de piloot gezocht in 2016 en was ook onder de indruk van hoe mensen daar in Kiel Saab wonen!
  Ik wil graag nog een keer langskomen. Wat houdt me tegen? 900 km, op één manier, is al een moordend argument.
  Ik blijf naar HP van Lafrenz kijken. Heeft altijd leuke gebruikte op het net. Ik wil graag de rode, 4-deurs Talladega 900. Maar gewoon, de 900 km zijn tussen ons.
  Groeten aan Kiel uit het zuiden van de republiek.

 • Ik zou ook graag minstens twee ...

 • Bedankt voor dit geweldige rapport, op een gegeven moment moet ik opkijken naar Kiel, het beste als ik een 9-5NG in huis krijg. In het 9-5NG-project neem ik aan dat de Combi moet worden geconverteerd of niet?
  9-4X en 9-5NG moeten ook een dak boven hun hoofd hebben als er een hagelbui is.
  Desgevraagd zou ik ook zeer toegewijde Saab-bedrijven kennen waarover u zou kunnen schrijven ...

 • … Ik moet snel terug voor wat “gedwongen reparaties” (hoop dat onderdelen er snel zijn)…. Ik pas op voor de "nieuwe" bekers! 🙂

 • De bekers zijn iconisch - zou de autodealer niet kunnen worden overgehaald om een ​​batch te laten maken voor de lezers van de SAAB-blog en ze vervolgens te verkopen (rechtstreeks of via de blog) ...?
  Ik heb een beker uit 1992, die nu bijna vervaagd is, van de Härtl-dealer in Miesbach ter gelegenheid van de levering van mijn 2e Saab (900 - 2,1 i - 16V). Maar het is verre van zo mooi en het SAAB-symbool is nu bijna onzichtbaar.

  20

Reacties zijn gesloten.