9 jaar Saabblog - een veranderend project

Gisteren vierde het Saab-blog zijn verjaardag. 9 jaar is vrij oud voor een blog. Steen oud, kan men zeggen. Vergelijkbare pagina's eindigen meestal na drie of vier jaar. Wanneer de auteurs hun eetlust verliezen, blijkt het onderwerp niet duurzaam te zijn of verdwijnen de bezoekers. Er moet dus een geheim zijn waarom de Saab-blog al in zijn 10e jaar zit. En met volledige gezondheid en met toenemende bezoekersaantallen. Het antwoord is simpel, misschien te simpel. Het is de permanente wijziging waaraan pagina's en inhoud zijn onderworpen.

9 jaar Saab-blog. Een veranderend project.
9 jaar Saab-blog. Een veranderend project.

De blog 9 jaar geleden

Een terugblik op het jaar 2011. Het laatste drama over Saab brouwt in Trollhättan. Op 9 februari 2011 is dit nog niet duidelijk, de rust in de stal blijft nog steeds overeind. Halverwege, omdat indiscreties van de Saab-plant herhaaldelijk in de pers worden doorboord. In het begin van het jaar zijn er slechts enkele, vanaf de lente is het als een breekdam. Tot die tijd schreef de plaatselijke krant in Trollhättan voornamelijk over 100-jarige verjaardagen, weggelopen dieren en diamanten bruiloften. Plots wint het internationaal belang en dient het bloggers over de hele wereld als Saab-informatiemedium. De grote hoogte zal echter slechts van korte duur zijn. In het heden is de TTELA altijd geweest met een pauze. Een gezellig lokaal medium van een klein stadje in de provincie.

Destijds was alles anders. Saab-blogprojecten ontstonden als krokussen na de sneeuw. Alleen al in Duitsland waren er drie pagina's die aan het onderwerp werkten. Het Saab-blog kwam helemaal aan het einde en was in principe heel anders gepland. Ik wilde met een vriend over onze auto's schrijven; we hebben allebei een 9-5 gereden. Zonder enige ambitie, vanuit de pure vreugde van het merk. Als iemand het leest, is het leuk, dachten we destijds. En zo niet, dan zou het ook geen drama zijn ...

We hadden eigenlijk niet op het drama rond Saab gerekend. Er waren 3.004 bezoekers in de eerste maand en 11.644 in de tweede. De dynamiek van evenementen overweldigde het project, bloggen was eenvoudig. Up-to-date, omdat je nauwelijks wist wat de volgende ochtend in de mailbox zou zitten. De opzettelijk verspreide indiscreties waren ontrouw en zeker een reden waarom Saab geen kans had om te overleven. Het bedrijf herkende dit en reageerde snel. Saab Automobile oefende de grootst mogelijke openheid uit en betrok de belangrijkste bloggers.

Het Saab-blog in 2020

Het hielp uiteindelijk niet. Saab is verdwenen, net als de overgrote meerderheid van blogs die in 2010 en 2011 zijn gestart. Waarom? Er was gewoon niets meer te vertellen.

Alles is anders vandaag. Er gebeuren nauwelijks dingen elke dag. Alleen wanneer er iets beweegt in Trollhättan, wat zelden het geval is, is actie vereist. Anders is de blog volledig veranderd. Het is conventioneler geworden, meer georganiseerd. Onvermijdelijk, anders zou hij het niet hebben overleefd.

Spontaan bloggen is georganiseerd werk geworden. Er is een masterplan voor 2020 en een redactioneel plan voor de komende maanden. Onderwerpen zijn vast, bijdragen worden enkele weken, soms maanden van tevoren geschreven. Wat gaat online wanneer. Acties zijn complexer en vereisen meer voorbereiding. Er is niet langer een fabrikant die op de achtergrond helpt, de draden trekt of bestuurt. Niemand die nog steeds Saab belichaamt en die een strategie heeft voor de toekomst van een merk dat niet langer auto's in de la bouwt.

Het is absoluut interessant. Alleen al omdat geen van ons team uit de auto-industrie komt en we alleen kunnen raden waar het project naartoe gaat en waar het over 12 maanden zal zijn.

Waar komen de lezers vandaan?

De verandering in de afgelopen 9 jaar is het best te zien aan de lezersstructuur. In de eerste jaren kwam 90% uit Duitsland, de rest van de wereld had slechts één op de 10 bezoekers. Dat veranderde, langzaam en niet spectaculair. Momenteel komt niet elke derde lezer uit Duitsland; Oostenrijk, Zweden, Amerikanen en Zwitsers zijn sterk. De Spanjaarden en Nederlanders zijn in opkomst, maar de Chinezen zijn een verrassing. Op sommige dagen zijn ze te vinden op de 10e plaats voor bezoekers. Saab in China? Alles is mogelijk!

Wat zijn de plannen voor de toekomst? We zullen blijven werken aan een interessante mix van verschillende onderwerpen. De mix lijkt tot nu toe correct te zijn. Het blog groeide in dubbele cijfers voor de 2020e opeenvolgende maand in januari 13. Meer dan 80.000 bezoekers per maand zijn een indicatie dat onze cursus consistent is. Het project zal in de toekomst waarschijnlijk wat meer georganiseerd zijn. Meer conventioneel en meer commercieel, wat ik in dit verband als positief zou willen zien. Wat moet het zijn om te overleven om opwindend en aantrekkelijk te blijven voor lezers als een van de laatste bestaande Saab-bastions op de middellange termijn.

In de loop van het jaar zullen er verschillende wijzigingen zijn. We hebben altijd de toekomst van het project in gedachten. Zodat de blog 2021 zijn 10e verjaardag kan vieren.

11-gedachten ook "9 jaar Saabblog - een veranderend project"

 • Van een kleine vrijetijdsbesteding tot DE autoriteit rond het onderwerp SAAB. Van een paar willekeurige lezers tot een solide (en internationaal) lezerspubliek op het gebied van auto's (niet voor ons natuurlijk, maar als je het hele plaatje rond het onderwerp auto's bekijkt). Dat komt natuurlijk omdat de Saabstory met interessante verhalen blijft sudderen, ondanks het feit dat de productie is gestopt en soms langs de weg wordt bekeken. Als dat geen succesverhaal en reden genoeg is om echt trots te zijn! Chapeau!

  26
  1
  Beantwoorden
 • Fijne verjaardag Het is goed dat de blog bestaat en dat de mensen die deze ontwerpen, onderhouden en schrijven. Jij bent de lijm voor de gemeenschap. Heel erg bedankt !!

  24
  Beantwoorden
 • Niet-gereserveerde toestemming ...

  de eerste twee opmerkingen. De blog is een succesverhaal en het was waarschijnlijk vanaf het begin beter dan sommige van hetzelfde onderwerp ...

  Saab zonder deze blog is vandaag moeilijk voor te stellen. In dit opzicht kan men hen niet warm genoeg feliciteren met hun verjaardag.

  1.000 bedankt en het allerbeste! ! !

  In dit opzicht, bijna volledige goedkeuring van het artikel zelf. Alleen de verhoogde aandacht van de Chinezen lijkt mij te zijn verwaarloosd en moet nader worden onderzocht. Het is niet zo eenvoudig om vanuit dit deel van de wereld een verhoogde interesse in Saab te kopen ...

  Dat heeft misschien meer te maken met NEVS en Evergrande dan Saab? ? ?

  15
  1
  Beantwoorden
 • Van mijn kant ook gefeliciteerd met je verjaardag!
  Altijd (!) De eerste mail die op de dag wordt bekeken !!! Bedankt voor de emotionele rapporten.
  Ik blijf op de blogpagina. 🙂 Ook financieel 😉.

  17
  Beantwoorden
 • Mijn favoriete dagelijkse lezen al jaren. Het laatste anker in een lang vervlogen wereld die er altijd in slaagt de balans tussen verleden, heden en toekomst te behouden.
  Ik wens nog vele jaren!

  22
  1
  Beantwoorden
 • Ik noem dat kunnen aanpassen. Leuk dat je zo flexibel en fantasierijk bent. Gefeliciteerd met de 9-jarige.

  11
  Beantwoorden
 • Mijn nummer één autosite elke dag. Altijd interessant en verrassend. Zonder dat zou ik (waarschijnlijk) lange tijd niet in een SAAB rijden.

  11
  Beantwoorden
 • Gefeliciteerd ook van mijn kant. Bij toeval op dat moment over een Saab-verkoper kreeg ik kennis van de blog. Vandaag wil ik hem niet meer missen. Zelfs als nieuws steeds minder gebruikelijk wordt, is het altijd interessant wat jij, Tom en Mark te weten komen over Saab. Nogal wat van uw artikelen zijn vandaag ingediend en maken deel uit van mijn map. Het hele pad van lijden aan de achteruitgang van ons merk kan dus worden gevolgd, aangevuld met persartikelen. Ga zo door en bedankt voor je inzet! Leuk je persoonlijk te leren kennen!

  Beantwoorden
 • Ik feliciteer ook het hele blogteam met hun verjaardag, ik lees de Saabb-blog nu al een aantal jaren heel gretig en probeer ook bij te dragen met mijn gastposts en hoop op veel interessante informatieve artikelen. Onlangs bracht ik een andere Saab-chauffeur naar de Saab-blog die ik van de Saab-werkplaats naar een taxistandplaats bracht. Als ieder van ons dat doet, zal het lezerspubliek blijven groeien.

  7
  1
  Beantwoorden
 • Trouwens, mijn eerste gepubliceerde blogpost is van 15 september 2011:
  Saab Nieuws China-Youngman is van plan 8 miljard kronen te investeren.

  We weten allemaal wat er daarna kwam. Triest!

  Beantwoorden
 • Fijne verjaardag We genieten altijd van wat hier beschikbaar is. Petje af voor deze artikelen en verhalen die het lezen waard zijn.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.