9 jaar Saabblog - een project in transitie

Gisteren vierde het Saab-blog zijn verjaardag. 9 jaar is vrij oud voor een blog. Steen oud, kan men zeggen. Vergelijkbare pagina's eindigen meestal na drie of vier jaar. Wanneer de auteurs hun eetlust verliezen, blijkt het onderwerp niet duurzaam te zijn of verdwijnen de bezoekers. Er moet dus een geheim zijn waarom de Saab-blog al in zijn 10e jaar zit. En met volledige gezondheid en met toenemende bezoekersaantallen. Het antwoord is simpel, misschien te simpel. Het is de permanente wijziging waaraan pagina's en inhoud zijn onderworpen.

9 jaar Saab-blog. Een veranderend project.
9 jaar Saab-blog. Een veranderend project.

De blog 9 jaar geleden

Een terugblik op het jaar 2011. In Trollhättan is het laatste drama over Saab aan het brouwen. Vanaf 9 februari 2011 is dit nog niet duidelijk, en de Stallbacka is nog steeds stil. Halverwege, want keer op keer worden indiscreties van de Saab-fabriek doorboord in de pers. Aan het begin van het jaar zijn dat er nog een paar, vanaf het voorjaar is het als een breekdam. Tot die tijd schreef de plaatselijke krant in Trollhättan voornamelijk over 100-jarige verjaardagen, weggelopen dieren en diamanten bruiloften. Plots wint het internationaal belang en dient het bloggers over de hele wereld als het Saab-informatiemedium. De stijgende lijn zal echter van korte duur zijn. In het heden is TTELA wat het altijd is geweest met één onderbreking. Een gezellig lokaal medium van een kleine stad in de provincie.

Maar toen was alles anders. Saab-blogprojecten schoten als krokussen na de sneeuw omhoog. Alleen al in Duitsland werkten drie partijen aan het onderwerp. De Saabblog kwam tot het einde en was in principe heel anders gepland. Ik wilde met een vriend over onze auto's schrijven; we reden toen allebei een 9-5. Zonder enige ambitie, uit puur plezier in het merk. Als iemand het leest, dan is het leuk, dachten we destijds. En zo niet, dan zou het ook geen drama zijn ...

We hadden het drama over Saab eigenlijk niet verwacht. In de eerste maand waren er al 3.004 bezoekers, in de tweede 11.644. De dynamiek van de gebeurtenissen overweldigde het project, bloggen was gemakkelijk. Up-to-date, want je wist amper wat er de volgende ochtend in je mailbox zou komen. De opzettelijk verspreide misstappen waren ontrouw en zeker een reden waarom Saab geen overlevingskans had. Het bedrijf herkende dit en reageerde snel. Saab Automobile oefende de grootst mogelijke openheid uit en betrok de belangrijkste bloggers.

Het Saab-blog in 2020

Het hielp uiteindelijk niet. Saab is verdwenen, net als de overgrote meerderheid van blogs die in 2010 en 2011 zijn gestart. Waarom? Er was gewoon niets meer te vertellen.

Alles is anders vandaag. Er gebeuren nauwelijks dingen elke dag. Alleen wanneer er iets beweegt in Trollhättan, wat zelden het geval is, is actie vereist. Anders is de blog volledig veranderd. Het is conventioneler geworden, meer georganiseerd. Onvermijdelijk, anders zou hij het niet hebben overleefd.

Spontaan bloggen is in georganiseerd werk veranderd. Er is een masterplan voor 2020 en een redactioneel plan voor de komende maanden. Onderwerpen staan ​​vast, bijdragen worden weken, soms maanden van tevoren geschreven. Wat gaat online en wanneer is beschikbaar. Acties zijn complexer en vereisen meer voorafgaande kennisgeving. Er is geen fabrikant meer die op de achtergrond helpt, aan de touwtjes trekt of bestuurt. Niemand die nog steeds Saab belichaamt en die een strategie heeft voor de toekomst van een merk dat geen auto's meer in de la bouwt.

Het is absoluut interessant. Alleen al omdat geen van ons team uit de auto-industrie komt en we alleen kunnen raden waar het project naartoe gaat en waar het over 12 maanden zal zijn.

Waar komen de lezers vandaan?

De verandering in de afgelopen 9 jaar is het beste te zien aan de lezersstructuur. In de eerste jaren kwam 90% uit Duitsland, de rest van de wereld had maar één op de tien bezoekers. Dat veranderde, langzaam en niet spectaculair. Momenteel komt niet elke derde lezer uit Duitsland; Oostenrijk, de Zweden, Amerikanen en Zwitsers zijn sterk. De Spanjaarden en Nederlanders zijn in opmars, maar de Chinezen zijn een verrassing. Op sommige dagen staan ​​ze onder bezoekers op de 10e plaats. Saab in China? Alles is mogelijk!

Wat zijn de plannen voor de toekomst? We blijven werken aan een interessante mix van verschillende onderwerpen. De vorige mix lijkt te kloppen. De blog groeide in januari 2020 voor de 13e opeenvolgende maand met dubbele cijfers. Meer dan 80.000 bezoekers per maand zijn een indicatie dat onze koers goed is. Het project zal in de toekomst waarschijnlijk wat meer georganiseerd worden. Conventioneler en ook commerciëler, wat ik in deze context als positief zou willen zien. Wat moet er worden gedaan om te overleven om op middellange termijn spannend en aantrekkelijk te blijven voor lezers als een van de laatste bestaande Saab-bastions.

In de loop van het jaar zullen er verschillende wijzigingen zijn. We hebben altijd de toekomst van het project in gedachten. Zodat de blog 2021 zijn 10e verjaardag kan vieren.

11 gedachten over '9 jaar Saabblog - een project in transitie"

 • Fijne verjaardag We genieten altijd van wat hier beschikbaar is. Petje af voor deze artikelen en verhalen die het lezen waard zijn.

 • Trouwens, mijn eerste gepubliceerde blogpost is van 15 september 2011:
  Saab Nieuws China-Youngman is van plan 8 miljard kronen te investeren.

  We weten allemaal wat er daarna kwam. Triest!

 • Ik feliciteer ook het hele blogteam met hun verjaardag, ik lees de Saabb-blog nu al een aantal jaren heel gretig en probeer ook bij te dragen met mijn gastposts en hoop op veel interessante informatieve artikelen. Onlangs bracht ik een andere Saab-chauffeur naar de Saab-blog die ik van de Saab-werkplaats naar een taxistandplaats bracht. Als ieder van ons dat doet, zal het lezerspubliek blijven groeien.

  7
  1
 • Gefeliciteerd van mijn kant. Toevallig op dat moment over een Saab-verkoper, had ik kennis van de blog. Vandaag wil ik hem niet meer missen. Zelfs als nieuws steeds zeldzamer wordt, is het altijd interessant wat jij, Tom en Mark te weten komen over Saab. Heel wat van uw artikelen zijn nu gearchiveerd en maken deel uit van mijn map. Zo kan het hele pad van de neergang van ons merk worden gevolgd, aangevuld met persartikelen. Ga zo door en bedankt voor je inzet! Leuk je persoonlijk te kennen!

 • Mijn nummer één autosite elke dag. Altijd interessant en verrassend. Zonder dat zou ik (waarschijnlijk) lange tijd niet in een SAAB rijden.

  11
 • Ik noem dat kunnen aanpassen. Leuk dat je zo flexibel en fantasierijk bent. Gefeliciteerd met de 9-jarige.

  11
 • Mijn favoriete dagelijkse lezen al jaren. Het laatste anker in een lang vervlogen wereld die er altijd in slaagt de balans tussen verleden, heden en toekomst te behouden.
  Ik wens nog vele jaren!

  22
  1
 • Van mijn kant ook gefeliciteerd met je verjaardag!
  Altijd (!) De eerste mail die op de dag wordt bekeken !!! Bedankt voor de emotionele rapporten.
  Ik blijf op de blogpagina. 🙂 Ook financieel 😉.

  17
 • Toestemming zonder voorbehoud ...

  de eerste twee opmerkingen. De blog is een succesverhaal en het was waarschijnlijk vanaf het begin beter dan vele anderen over hetzelfde onderwerp ...

  Saab zonder deze blog is vandaag moeilijk voor te stellen. In dit opzicht kan men hen niet warm genoeg feliciteren met hun verjaardag.

  1.000 bedankt en het allerbeste! ! !

  In dit opzicht bijna volledige instemming met het artikel zelf, alleen de toegenomen aandacht van de Chinezen lijkt mij latent verwaarloosd en behoeft nader onderzoek. Ik koop niet alleen een verhoogde interesse in Saab vanuit dit deel van de wereld ...

  Dat heeft misschien meer te maken met NEVS en Evergrande dan Saab? ? ?

  15
  1
 • Fijne verjaardag Het is goed dat de blog bestaat en dat de mensen die deze ontwerpen, onderhouden en schrijven. Jij bent de lijm voor de gemeenschap. Heel erg bedankt !!

  24
 • Van een kleine vrijetijdsbesteding tot DE autoriteit rond het onderwerp SAAB. Van een paar willekeurige lezers tot een solide (en internationaal) lezerspubliek op het gebied van auto's (niet voor ons natuurlijk, maar als je het hele plaatje rond het onderwerp auto's bekijkt). Dat komt natuurlijk omdat de Saabstory met interessante verhalen blijft sudderen, ondanks het feit dat de productie is gestopt en soms langs de weg wordt bekeken. Als dat geen succesverhaal en reden genoeg is om echt trots te zijn! Chapeau!

  26
  1

Reacties zijn gesloten.