Kort ervaringsrapport over het Saab Support Convoy 2020

Sinds enkele jaren ben ik mijn Saab-seizoen begonnen met de reis naar het Saab Support Convoy. Veel bloglezers waren er tien jaar geleden bij het grote Saab Support-konvooi, zoals ik al heb geschreven, helaas niet. Deze keer vond de Saab Support Convoy voor de tiende keer plaats, tienjarig jubileum is meestal een reden om te vieren. Helaas niet in het geval van Saab. Maar het is nog steeds een leuke Saab-bijeenkomst en het publiek blijft worden getoond dat Saab leeft.

Saab-ondersteuningskonvooi 2020
Saab-ondersteuningskonvooi 2020

De Saab Support Convoys vinden afwisselend aan Tsjechische en Slowaakse kant plaats en dit jaar waren de Slowaken aan de beurt. Op 11 januari vanaf 10 uur kwamen Saab-fans uit Slowakije, Tsjechië en vier Saabs uit Oostenrijk naar Skalica voor de grote kerk en parkeerden in verschillende rijen op het plein. Omdat het een Saab-bijeenkomst was in de wintermaanden, werden Saabs uit de jongere jaren gevonden. De meeste 9-3II / 9-3III en 9-5I en drie 9-5II werden tijdens de vergadering gevonden. 900, 9000 en zelfs ouder zijn allemaal in veilige winterslaap en wachten op de zomer.

Ik zou echter geen van de voertuigen Wintersaab noemen. Omdat de vierwielaangedreven combi een klein probleem met de banden had op het moment van de vergadering (inmiddels weer opgelost), ging ik met de Diesel 9-3 naar Skalica. Met mijn warme jas, sjaal, capuchon en Saab-tas ingepakt, reed ik kort na 8 uur weg van huis richting Skalica. De reis was rustig en zelfs de zon stond nog aan de Oostenrijkse kant.

Na de grensovergang Reinthal ontmoette ik Saabfreunde uit Wenen in Tsjechië. Ik zag de witte achterlichten van haar 9-3 combi van ver. We reden daarheen, stapten kort uit en werden begroet, en dus reden twee Saabs van Wenen naar Skalica. De reden waarom we via Tsjechië naar Slowakije zijn gegaan, wordt eenvoudig uitgelegd. Skalica ligt in het noordelijkste westen van Slowakije en daarom is de route vanuit Wenen via Tsjechië sneller en korter. De Slowaken en Tsjechen, die in de buurt van de startpunten in Bratislava en Brno wonen, reden naar hen toe en vormden van daaruit een konvooi naar Skalica.

De zeer dichte mist rond Breclav / Lundenburg vertraagde ons een beetje en dus kwamen we kort na 10 uur aan op het centrale plein, waar enkele Saabs al aan het wachten waren. Tijdens de groeten en felicitaties voor het nieuwe jaar en de acceptatiesticker kwamen er nog een paar Saab-chauffeurs aan en uiteindelijk stonden er ongeveer 40 Saabs op het hoofdplein. Deze keer was het iets minder Saabs dan de afgelopen jaren omdat er een week later een kleine bijeenkomst was in Brno.

Nadat iedereen was gearriveerd, werden de deelnemers in twee groepen verdeeld en bezochten we eerst een museum van de drukpers. Daar werden de toen gebruikte apparaten en hun functies aan ons uitgelegd.

Daarna gingen we te voet naar de molen van de gebroeders Pilarik. Het is nu een museum en je kunt nog steeds veel van de technologie in de molen zien. In 1927 werd de door water aangedreven molen vervangen door een elektrische molen, waar tarwe en rogge uit de omliggende velden werden gemalen. De molen was tot 1962 in bedrijf en werd toen gesloten. Op de begane grond zagen we eerst de molenvloer waar het graan werd afgeleverd en bereikten vervolgens de derde verdieping via transportbanden. We bereikten de eerste verdieping via een houten trap. Er zijn de walserijen waarmee de gerst werd verpletterd en op de volgende machine was het al gemalen tot meel.

In een kleine aangrenzende kamer aan de overkant was er ook een kleine fototentoonstelling en de lokale vrijwillige brandweer exposeert daar ook oude brandweerexposities. De buisplaat waar het meel werd verzameld toen het uit de wals kwam, bevindt zich op de tweede verdieping. We gingen naar beneden vanaf de derde verdieping en op de begane grond kwamen we in de garage en zagen daar historische voertuigen, waaronder een brandweerwagen die werd gebruikt op het voormalige fabrieksterrein van de molen.

Na een bezoek aan de molen gingen we terug naar de auto's en de meesten van ons reden de 10 km naar een goed restaurant in Slatnicka Dolina in de zin van de naam van de bijeenkomst in het konvooi. Een konvooi vormde zich vervolgens door de stad en langs de kleine landweggetjes naar Slatnicka Dolina. We parkeerden in twee rijen bij het restaurant en maakten de gebruikelijke groepsfoto's en autofoto's. In het restaurant werd voor ons Saab-rijders een speciaal menu samengesteld en de succesvolle bijeenkomst werd afgesloten met benzinegesprekken.

Vanuit het restaurant ging iedereen naar huis. Ik was blij om opnieuw vrienden te ontmoeten en het Saab-jaar 2020 met deze bijeenkomst te beginnen. Ik kijk uit naar de komende vergaderingen dit jaar en naar het Saab Support Convoy 2021, en dan weer aan de Tsjechische kant.

5 gedachten over 'Kort ervaringsrapport over het Saab Support Convoy 2020"

 • Hallo Roland

 • We waren de 2 Saab 9.3 uit Wenen en zoals altijd was de ontmoeting met onze vrienden in het oosten goed georganiseerd.

 • Altijd leuk om de verslagen van deze lezers van succesvolle bijeenkomsten te lezen ...

  1.000 dank aan de auteur.

  En het is altijd interessant om te zien hoe de Europese geschiedenis er terloops in vloeit. Het is bijna onvoorstelbaar dat zo'n molen tot ver in de 20e eeuw meer mensen had kunnen voeden dan alleen de operators ...

  Dus erg analoog. Waar is de complexiteit van een systeem dat tegenwoordig zo essentieel is om een ​​minimaal niveau van efficiëntie, zuinigheid en milieuvriendelijkheid te bereiken?

 • De Saab-scène is erg levendig en behulpzaam. Van 9 tot 11 oktober is er weer de Saab Session Slowakije, als je interesse hebt.

  10
 • Leuk om te lezen dat SAAB zo hoog wordt gewaardeerd en leeft in dit deel van Europa! Bedankt voor het rapport!

  11

Reacties zijn gesloten.