De Saab-reserveonderdelen van de Harz

Mijn reis leidt me langs een kleine, met lanen omzoomde landweg naar Lutter am Barenberge. Mijn kennis van Skandix AG is rudimentair en ik ben opgewonden om te zien wat me te wachten staat. Skandix is ​​leverancier van Saab- en Volvo-reserveonderdelen en nog iets meer. Reserveonderdelen kunnen ook worden gereproduceerd, waarbij de ene of de andere opening wordt opgevuld. Dus ik verwacht een middelgrote hal, een fatsoenlijk magazijn en enkele werknemers. Eens kijken!

Mijn Saab op bezoek bij Skandix AG
Mijn Saab op bezoek bij Skandix AG

Lutter am Barenberge is een beheersbaar dorp aan de rand van de Harz. Een klein industrieel gebied, en ik vermoed dat Skandix de grootste lokale werkgever is. Ik parkeer naast een Volvo V70, die toebehoort aan mijn gesprekspartner Mario Schütrumpf. Hij zag me lang geleden, komt uit zijn kantoor en nodigt me uit voor een kopje koffie. Een goed begin, ik ben een paar dagen op Saab Tour geweest. Elke milliliter cafeïne is welkom. En behulpzaam.

Mario nodigt me uit voor een rondleiding door het bedrijf. Het is mij al duidelijk dat er meer is dan alleen een hal. We lopen door kantoren, verkoop, klantenservice, inkoop. De kamers zijn licht, modern en de sfeer is vriendelijk. We zitten plots in de wachtkamer van het bestuur en oprichter Matthias Volk. Hij neemt de tijd en is namelijk bezig met een nieuw reserveonderdeel voor de Saab 9000.

Saab reserveonderdelen uitdaging

Ik leer veel over reserveonderdelen en hoe ze volgens de snelle methode te produceren. En over de speciale uitdagingen in de Saab-zaak. Hoewel je oude fabriekstekeningen kunt gebruiken voor de reproductie van delen van de modellen tot 1993, is het zoeken naar documenten voor de modellen die vanaf 1994 zijn gebouwd erg moeilijk. Vaak zijn er geen bouwdocumenten beschikbaar! Waarom is het? Het is moeilijk te zeggen. Ofwel werd alles vernietigd in Nyköping of Trollhättan, of de plannen zijn in handen van NEVS, de faillissementsadvocaten, het museum of een andere partij. Niet gemakkelijk, en ook niet het onderwerp van mijn bezoek.

Skandix moet daarom elk reserveonderdeel dat in productie gaat voor Saab opnieuw tekenen. Om dit te doen, koopt u originelen, analyseert u ze en begrijpt u wat Saab-technici 20 of 30 jaar geleden ontwikkelden. In sommige gevallen koopt u ook complete voertuigen die u ontleedt. Later kom ik erachter dat er een speciale hal op de site is met oude Saabs en Volvo's. Het vinden van fabrikanten voor de nieuwe editie is niet eenvoudig. Het aantal stuks is altijd relatief beheersbaar, nauwelijks een producent is er enthousiast over. Een goede, langdurige relatie, eerlijke omgang met elkaar en gevoeligheid zijn vereist, vertelt Matthias Volk. Ja, en natuurlijk geduld en financiële kracht. Enkele maanden, soms zelfs meer dan een jaar, gaan van de allereerste tekening naar de eerste levering aan de klant.

Mario en ik nemen afscheid van Matthias Volk. De rondleiding neemt ons mee door het hoofdmagazijn, dat veel uitgebreider is dan verwacht. In de schappen liggen de merken die elke Saab- en Volvo-chauffeur kent en nodig heeft. De meest gevraagde reserveonderdelen wachten hier op hun verzending over de hele wereld. de Skandix AG levert zijn goederen aan meer dan 110 landen wereldwijd, elke dag verlaten meer dan 800 pakketten het bedrijf. De focus ligt op de vele kleine en slijtende onderdelen, zonder welke geen Saab werkt. De taak is duidelijk omschreven: laat de voertuigen op de weg werken. En zo lang mogelijk.

Nog meer ruimte voor Saab-reserveonderdelen

Te klein, zegt Mario. Het magazijn is te klein en barst uit zijn voegen. Er zijn twee andere hallen waarin extra onderdelen worden opgeslagen. Die niet zo vaak worden behandeld. Hij toont me de werkplaats waar het bedrijf reserveonderdelen op de voertuigen test. Niet alles werkt meteen, in sommige gevallen beslissen millimeters om al dan niet te slagen. Helaas zijn hier altijd voorbeelden van. Converteerbare vensters voor bijvoorbeeld Saab, die te kort waren door de beslissende millimeter en daarom niet in de verkoop konden gaan. Dagelijkse zaken met oude Zweden - het is niet eenvoudig.

Maar het werkt. Mario toont me een verzameling onderdelen die nieuw voor Saab zijn gemaakt. Indicatorlenzen voor de Saab 96, hydraulische cilinders voor de klassieke 900 Cabriolet, geleiderails voor de motoren van de 900, andere onderdelen voor de laatste 9-3 en de eerste 9-5-generatie. Er is meer gepland en er worden elke maand gemiddeld 2 nieuwe reserveonderdelen voor Saab of Volvo in de regio Harz in productie genomen.

de Skandix AG, het is een Duits succesverhaal in de Zweedse niche dat niet zo klein kan zijn. De toekomst vereist en bovenal vereist het meer ruimte voor nog meer reserveonderdelen. Wat ik miste tijdens mijn tour zijn de onderdelen die je niet per se nodig hebt. Maar zou de Zweden iets mooiers willen maken. Voorbij alle afdichtingen en slijtagedelen die voor ons essentieel zijn. Het is het probleem van de ruimte dat om reden vraagt. Al een tijdje, maar de bouw van een grote hal met kantoor en administratie is aan de gang.

Nieuw gebouw met 12.000 vierkante meter magazijn

In 12.000 zal ongeveer 2020 vierkante meter opslagruimte worden toegevoegd en de bouw vordert. Het komt enigszins uit de zijkant van de huidige gebouwen en is op het eerste gezicht niet te zien. Omdat de schaal is genesteld in het landschap van de uitlopers van de Harz, stijgt niet tot een veeleisende hoogte. Ongewoon, denk ik bij mezelf. Eigenzinnig, zegt Mario. Zijn raad van bestuur, Matthias Volk, houdt zich bezig met milieuvriendelijk bouwen en wil onder geen beding een complex van beton in het landschap plaatsen. Geen gedenkteken voor toekomstige generaties om te vragen wat u misschien dacht. Met duurzame bouwmaterialen, aangepast aan het landschap, is Skandix AG van plan voor de toekomst.

Gaat goed met Saab!

12-gedachten ook "De Saab-reserveonderdelen van de Harz"

 • Dat kan ik volledig bevestigen! Een super aardig team, waarin vriendelijkheid en behulpzaamheid heel belangrijk zijn !! 🙂

  Ik bestelde daar voor het eerst iets uit de Nikolaus-campagne van de blog (niet alleen omdat - toi toi toi - mijn twee schatten geen reserveonderdelen nodig hadden of alles in de werkplaats beschikbaar was en ik mezelf niet kan verpesten). Dus ik bestel graag de leuke, niet onmisbare dingen die mijn Saabs verfraaien. Dus ook met de campagne - het zijn allemaal erg leuke 'accessoires'. Pas op zondag kwam ik erachter dat het prachtige boek door het transport was beschadigd. Aan het begin van de week werd een e-mail verzonden naar Skandix, en de volgende dag was er een leuk persoonlijk antwoord met een retouretiket voor de terugkeer - en het nieuwe, perfecte boek werd onmiddellijk gelanceerd en zou vandaag moeten arriveren. Super meegaand! 🙂

  Ik ben absoluut blij met deze fantastische service! Absoluut geweldig! 🙂 🙂 🙂

  20
  Beantwoorden
 • Een compleet nieuwe kijk op Skandix waar ik al jaren klant ben. Tot nu toe zag ik het bedrijf alleen als distributeur van onderdelen. Het feit dat je zelf reserveonderdelen hebt geproduceerd, is me voorbijgegaan, maar dat maakt ze nog interessanter voor Saab-chauffeurs.

  Anders -> Geweldige service en als iets niet meteen werkt, wordt altijd een goede oplossing (voor de klant) gevonden!

  20
  Beantwoorden
 • Zeer interessant inzicht over Skandix waarvan ik niet had gedacht dat ze zo betrokken zijn.
  Om dit bedrijf te ondersteunen, moet u bij Skandix bestellen als u iets nodig hebt en niet bij een leverancier waar het misschien een beetje goedkoper is, maar u krijgt dit onderdeel misschien maar één keer. Als u Skandix ondersteunt, zijn er Saab-onderdelen zo lang mogelijk.

  20
  Beantwoorden
 • Oh geweldig. Maar ik ben nieuwsgierig om te zien waar de hoorn voor mijn 9-3II vandaan komt, die ik ruim een ​​jaar geleden bij BA heb besteld.

  7
  2
  Beantwoorden
 • Moin!
  Ik rijd soms door Lutter als ik een 'bungelende' reis maak naar SAAB-Stephan in Vienenburg. Ik heb SKANDIX nooit opgemerkt - ik heb weer iets geleerd!

  Groeten uit Bad Salzdetfiurth
  Uli

  12
  2
  Beantwoorden
 • Dat is een echte sprankje hoop en geeft hoop na alle lelijke (herstel) campagnes in Zweden.
  Ik heb al allerlei Skandix-onderdelen geïnstalleerd. Ik waardeer echt de moeite om zoveel mogelijk oude Zweden op straat te houden! Overigens ook bij de resterende workshops!

  19
  Beantwoorden
 • "In het verleden" had mijn SAWS weinig slijtageonderdelen nodig. En zo ja, dan heeft de SAAB-dealer besteld. Dat was toen normaal. Later kwamen de bekende "zorgen" met de reserveonderdelen. Toen werd Skandix (m) een 'wonderbedrijf'.
  Skandix had altijd een oplossing in mijn geval. 🙂 Een droom.
  Dus dit artikel van Tom is een belangrijke bijdrage aan het verder publiceren van deze hardwerkende toegewijde mensen aan de rand van het Harzgebergte. Ze worden steeds belangrijker !!! ...
  Waar anders worden oude SAWS uit elkaar gehaald om nieuwe onderdelen te herbouwen ??? Geweldig gebruik!
  Dankzij Skandix is ​​het het minst! 🙂
  SkandiX: altijd blij!

  21
  1
  Beantwoorden
 • 800 pakjes per dag? Wow! Op de een of andere manier kalmeert dat me een beetje en hoop dat Skandix er goed geld mee verdient !?
  Het is leuk dat er zulke zijdenkers zijn die nu een kleine, hele kleine hebben bij Saab; Serveer niche. Onze schatten blijven dus nog lang plezierig 🙂

  18
  Beantwoorden
 • Ik wil nu ook positief reageren op Skandix.

  Ik koop daar bijna 20 jaar bijna alle onderdelen voor mijn Saab-vloot. Voor de oudere series, zoals de 96, zijn er op zijn minst de belangrijkste slijtagedelen, evenals voor de 900-serie.

  Bovendien, zeer snelle verzending van onderdelen (de meeste vereiste onderdelen zijn de volgende dag bij me), zeer competente mensen om mee te praten - en als een onjuiste levering daadwerkelijk gebeurde (gebeurde heel zelden), was de reactie zeer meegaand.

  Ik ben de afgelopen 20 jaar persoonlijk naar Skandix geweest en heb gemerkt dat de klantenservice ondanks de gestaag groeiende bedrijfsgrootte altijd op hetzelfde hoge niveau is gebleven.

  Een lichtend voorbeeld voor veel andere bedrijven, ongeacht in welke branche ze zijn gevestigd.

  17
  Beantwoorden
 • Al jaren gelukkige (sporadische) klant. Als mijn FSH niet levert, bestel ik bij SKANDIX. Klantgerichtheid is erg belangrijk en meestal is alles op voorraad. Het alternatief voor mijn FSH is een kleine, gratis workshop waar ik meestal sneller een afspraak krijg. Vervolgens stuurt SKANDIX mij de inspectiepakketten en verzorgt de werkplaats de service. Dit heeft jaren goed gewerkt.

  13
  Beantwoorden
 • Skandix is ​​een geweldige partner en ik ben altijd blij geweest met de service. Ik kan het elke SAAB-bestuurder met een goed gevoel aanbevelen!

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.