Saab-bijeenkomst in Nederland 2019

Vanaf half november staan ​​we samen aan de grill boven een koud biertje en bekijken we de laatste bijeenkomst van het seizoen. De klassieke stad in Frankfurt had uitgenodigd voor het einde van het seizoen, uiteraard met deelname van Saab, dat zoals altijd onder de auto de aandacht trok op een enthousiast publiek. Woon de laatste vergadering bij echt goed weer bij en sla de 900 vervolgens op in de garage voor een welverdiende winterslaap. Dat was tenminste het plan, de oude Zweed zou zijn welverdiende pauze moeten krijgen. Of niet?

Veel mooi uitzicht naar achteren. Ontdek de bug!
Veel mooi uitzicht naar achteren. Ontdek de bug!

Nederlandse spontaniteit

Nee! Omdat de Nederlandse Saab-collega's iets lijken te hebben tegen de tijdelijke stillegging van het Zweedse voertuig en lokken met een Saab-vergadering aan het einde van de maand in de buurt van Utrecht. We wisselen twee blikken met elkaar uit en ik annuleer de 900 die ik had beloofd om te rusten. De 900 zou daarom weer op de weg moeten zijn - maar alleen bij goed weer, hoeft zo'n laat gebruik bij vriestemperaturen niet het uiteindelijke zout op de wegen te zijn.

We kondigen onszelf aan via Instagram, boeken een geschikt hotel en realiseren ons pas later hoe gek de snelle beslissing eigenlijk is. Vijf uur met de auto voor een 'kleine' ontmoeting met vrienden die we op het festival hebben ontmoet - er zijn absoluut betere ideeën. De dagen gaan voorbij, de 30.11 komt steeds dichterbij.

Het weerbericht moet nu elk uur de nieuwste weergegevens uitspugen, en inderdaad: zon en blauwe lucht in plaats van grijze droefheid en regen. En toch worstel ik langzaam met mijn overhaaste beslissing om de oude Saab weer naar Nederland te martelen. Natuurlijk is het weer goed, maar is het niet beter om de kilometeretende 9-5 te nemen in een dergelijke situatie? De diesel verzamelt al maanden ijverig nieuwe kilometers, gaat er probleemloos mee om en is betrouwbaar. Maar hij zou ook blij zijn met een pauze. Een moeilijke keuze die uiteindelijk in het voordeel van de oudjes valt.

De laatste dag

Het is zaterdagochtend, de wekker gooit me uit bed om 5 uur. Half in slaap is ingepakt voorzieningen en camera-apparatuur en gaan we naar de 45. Als ik de deur open, valt de typische Saab-geur op, die ik positief merk na een week bedrijfswagens. De Fransman kent alleen de typische plastische geuren - niets dat een 900-jarige Saab bij kan houden.

De sleutel wordt uitgetrokken en landt vakkundig tussen de twee voorstoelen, een seconde later verlicht het geluid van de 900 de smalle straatjes - tot ergernis van de naburige buren, die nu gewend moeten zijn aan het gezoem van de 8V.

Met de gedachte in gedachten dat de helft van de straat nu waarschijnlijk verticaal in bed staat, grijns ik in de eerste versnelling met een grijns en rol naar de snelweg.

De verdere 4 uur rijden gaan zonder grote incidenten en we steken veilig de grens over en landen enige tijd later in een klein stadje in de buurt van Utrecht, dat een nog grotere parkeerplaats heeft. Met Duitse punctualiteit zijn we op de evenementenlocatie om 11:55 - 5 minuten voor de start. En hoewel we op tijd aankomen, zijn we niet de eerste. Er zijn al verschillende voertuigen verschenen die onze aandacht trekken, zoals de paars geschilderde 99 Turbo of de Porsche 911, die tussen twee 900's ligt.

Tot overmaat van ramp zien we dat mensen in Nederland graag zout strooien, omdat de parkeerplaats overbelast is met kleine kristallen. Zout is het absolute gif voor een klassieke auto die de 900 moet worden gespaard. Maar de weersvoorspelling doet tenminste wat het zegt op het blik, en met temperaturen rond het vriespunt komen er steeds meer klassieke auto's op de parkeerplaats aan.

Het Saab-festival verbindt

Een van de laatste aankomende turbo's is die van de organisator, zijn 900 rolt de parkeerplaats op met de typische turbo borrelen. Hij rent doelbewust naar ons toe, begroet ons hartelijk en is erg blij dat we zoveel reistijd en kilometers hebben afgelegd voor zijn nogal spontane ontmoeting. Een zin die we die dag vaker zullen horen. De parkeerplaats vult meer en meer, van 99 Turbo, 96, meer dan 9-5 NG en 900 verzamelen op deze dag bijna alle grote modellen geproduceerd door het kleine merk van Trollhättan. En hoewel er bijna alleen klassieke auto's op de parkeerplaats staan, zijn bijna alle eigenaren en deelnemers jonger dan 25 jaar oud.

Een echte zeldzaamheid, omdat de gemiddelde leeftijd vaak aanzienlijk hoger is. We slenteren tussen de voertuigen en hebben veel leuke gesprekken. Een spontane maar echt ontspannen ontmoeting bij mooi weer. Het is deze Saab Spirit die vanmiddag overal op de parkeerplaats hangt. Als we weer naar de startbaan willen rollen, spreken een paar bekende gezichten ons weer aan. We kennen elkaar van het festival in Trollhättan en Instagram, dus de vreugde om elkaar na een lange tijd weer te zien is groot en korte tijd later bevinden we ons in een aangrenzend restaurant. Veel tijd is verstreken sinds het festival, mensen wisselden ideeën uit over lopende projecten en nieuw verworven voertuigen en lieten de herinneringen aan het verleden weer tot leven komen.

De zuinige Zweed

Op de terugweg naar het hotel maak ik een kleine omweg, de Saab heeft dorst. Na meer dan 500 kilometer rapporteert de brandstofmeter in de cockpit en vraagt ​​om nieuwe brandstof. Dus het gaat naar het volgende beste tankstation. Langzaam vult de tank van de Zweed zich, de liters stromen door de kraan en denk in gedachten aan het bijna alarmerend lage brandstofverbruik. De 8V is erg zuinig, maar je zou 8V of 16V in de scène kiezen, de laatste zou waarschijnlijk zonder problemen winnen.

Maar waarom is dat zo? Ik kom tot de conclusie dat ik het waarschijnlijk nooit te weten zal komen en het metaalachtige geklik van de kraan haalt me ​​uit mijn gedachten. De Saab toont zich verzadigd, betaal snel en bereken vervolgens het verbruik. Zoals gevreesd is het laag, op piekmomenten kan ik instemmen met mijn 900 tot 6,3 liter / 100 km. Niet slecht voor een 32-jarige Zweed, toch?

Het laatste hoogtepunt van deze avond wacht me in het hotel, omdat de 900 een uitzonderlijk parkeerplaats krijgt in een ondergrondse parkeergarage en niet verandert in een lantaarnparker zoals gevreesd voor een nacht. De roldeur gaat omhoog, trek de eerste twee versnellingen een laatste keer uit, robuust 8V-geluid vult de ondergrondse parkeergarage. Parkeer, stap uit en laat de massieve deur in het slot vallen. Nog een onmiskenbaar Saab-geluid. Draai opnieuw op weg naar de uitgang, een laatste blik. Ik heb een grijns op mijn gezicht.

Wat een fijne auto.

5 gedachten over 'Saab-bijeenkomst in Nederland 2019"

 • Bedankt Justus,

  nu zijn er al X bijdragen van 5 auteurs op 14 januari.
  Het is ongelooflijk hoe de blog het nieuwe jaar begint ...

 • Leuk rapport! Wat doet de Porsche Carrera tussen zoveel Saabs?

 • Afbeeldingen en rapport = 1a! Het was leuk om te lezen, bedankt!

 • Nou, de jonge mensen rijden gewoon door het gebied. Zweden, Holland, Hessen… Hoe gaaf is dat?

 • Geweldig rapport Justus, leuk dat de blog al in januari was gevuld met zoveel verschillende artikelen van verschillende auteurs, ik ben benieuwd wat er komt.
  Naar mijn mening is de 900 zo'n speciale auto, het hoeft echt geen turbo te zijn.
  Ik had het geluk dat het niet begon te sneeuwen.

Reacties zijn gesloten.