32 miljoen crowdfunding en een gemeenschapsstem

Voor Sono Motors begint het nieuwe jaar met onzekerheden. Het is niet zeker of de Sion in Trollhättan kan worden gebouwd. Met een sensationele crowdfunding-campagne wilde het bedrijf op 50 december 30 € 12 miljoen ophalen. Per de rapportagedatum was er een totaal van iets meer dan 2019 miljoen, wat als een groot succes kan worden beschouwd - maar het is te weinig. Desondanks geeft de start-up in München niet op. De gemeenschap beslist nu over de toekomst van het project.

Sion van Sono Motors
Sion van Sono Motors. Foto: Sono Motors

De Sion-aanhangers hebben sinds 3 december 31 dagen om te stemmen. Zal de crowdfunding-campagne met 20 dagen worden verlengd om de resterende miljoenen te verzamelen? Of is het gemeenschapsproject als zodanig mislukt? Een grassroots democratisch proces dat ongebruikelijk is voor de auto-industrie.

Sono Motors mobiliseerde de fanbase in december. De basis die het project tot dusverre alleen heeft gebracht, zou moeten overleven. De oprichters reisden door het land met regionale evenementen. Ze beantwoordden vragen en gaven fouten toe. De staat van ontwikkeling werd vastgelegd in video's en een open vraag werd beantwoord. Supporters worden via een puntensysteem betrokken bij de toekomstige winst van het bedrijf, fans kunnen leningen verstrekken. Mediasets ter ondersteuning van de #staysono-campagne met video's, afbeeldingen en teksten werden verspreid. Kortom, alles werd in München gestopt om de campagne tot een succes te maken.

Victor Muller zou ervan hebben genoten.

De strijd om Sono Motors deed denken aan de strijd om Saab 2010 en 2011. Nog meer digitaal en bijna tien jaar later.

Sono Motors crowdfunding. Succesvol en toch mislukt.
Sono Motors crowdfunding. Succesvol en toch mislukt.

Hoe we geen fans zijn geworden

Een flashback. In de zomer van 2019 bezochten Mark en ik München. We wilden de afspraak omdat we het project en de Geschiedenis verfrissend modern achter gevonden. De beslissing om de Sion in Trollhättan te laten bouwen, was slechts een deel van het verhaal. Het gemeenschapsidee, het zonne-concept en de vorige geschiedenis waren veel sympathieker en de beslissende factor.

Uiteindelijk heeft het bezoek ons ​​verbaasd, het was compleet anders dan verwacht. Iedereen was vriendelijk, maar uiteindelijk was het dichtgeknoopt. Onze uitgebreide vragenlijst, die van tevoren was aangedrongen, deed er niet toe. De halve zinnen rond de afspraak die van medewerkers kwamen, waren interessant. Over het algemeen was Sono Motors gesloten als een Zwitserse bankkluis.

Na de afspraak waren we met verlies. Was dat het bedrijf dat zo ver van de gemeenschap was geraakt? We waren gewend aan meer openheid van Saab, NEVS en de auto-industrie in het algemeen. Was het verhaal op de achtergrond gewoon een goed marketingverhaal of kwam het door ons die uit het verbrandingskamp komen? Moeten we betrokken raken bij het idee van de zonnewagen, kan de voortgang van het project onze lezers interesseren? Samenvattend hebben we de afspraak geboekt als een eerste ontmoeting en besloten we Sono Motors in de media te blijven bekijken. Op afstand zoals we het in München hebben meegemaakt.

In ieder geval werd het die dag gemist om ons fans te maken.

180 graden U-bocht

Dan in december de dramatische U-bocht, Na maanden stilte ging het er allemaal om en kreeg je je wortels terug. Dat was lange tijd genegeerd en verwaarloosd, zoals je toegaf. En wat nooit meer zou moeten gebeuren. Sono is terug in de gemeenschap, Sion is een gemeenschapsproject. Dat alleen al maakt het interessant, zelfs als de U-bocht te laat is gekomen. Social media zijn snel in beweging, nieuws en trends hebben een zeer korte halfwaardetijd.

Slimme, verfrissende ideeën waren en zijn nog steeds in overvloed uit München. Klanten kunnen overschakelen naar de Renault Zoe om de Sion te omzeilen. Klantloyaliteit op een onconventionele manier, vriendelijk, als het uit noodzaak geboren is.

Hoe gaat het verder?

De community zal waarschijnlijk op een uitbreiding stemmen. De crowdfunding gaat dan verder en het is niet uitgesloten dat de resterende miljoenen kunnen worden verzameld. Dan is er nog ongeveer € 200 miljoen te gaan tot de productie in Trollhättan, die tegen midden 2021 moet worden georganiseerd. Om nog meer mensen te overtuigen van het concept van de zonnewagen en om geld in te zamelen, zullen er meer testritten, prototypes worden gebouwd en open contact met de gemeenschap.

Een avontuur, doordacht, ongewoon. Absoluut spannend.

5-gedachten ook "32 miljoen crowdfunding en een gemeenschapsstem"

 • Het resultaat is vrij goed dat de SION niet een van de auto's is die een verhoogde hartslag activeren. Ik zou natuurlijk blij zijn als het verhaal goed zou eindigen. Alleen vanwege Trollhättan!

  Gelukkig nieuwjaar van de Saab-gemeenschap!

 • Welkom in 2020! En ... eigenlijk lezen we op de eerste dag van het nieuwe jaar een nieuw rapport op de blog! Bijna (bijna) ongelooflijk! Veel dank aan de redactie. De blog is elke (!!!) € waard. 🙂
  Ik kijk uit naar de volgende 300 dagen ...

 • Man, Tom

  je schrijft sneller dan ik kan lezen Ik dacht dat je een kleine en welverdiende pauze nam. Althans op nieuwjaarsdag ...

  Nu zijn er al 2 berichten op de tweede dag van twintig en bijna twintig miljoen vermiste Sono.

  Als ik het goed begrijp, ontbreken ze niet voor productie, maar voor proef en overbrugging om nog eens 200 miljoen te kunnen innen voor een late productie?

  Het is eigenlijk de vraag hoe een financieringsvraag moet worden gefinancierd. Een interessant experiment. Maar het klinkt ook veel als Sesamstraat (degenen die niet vragen blijven dom). Of na een eindeloos verhaal. Zijn er domme vragen? Of verhalen die moeten eindigen?

  Ik zou het jammer vinden van de Sion en Sono, maar zie het ding helaas zwart ...

  2
  2
  • Vanuit een blogperspectief begon het nieuwe jaar zoals het oude eindigde. Met veel werk en veel bijdragen die moeten worden voorbereid. Met TOGG en Sion waren er ook enkele actuele onderwerpen. En de lezers bieden verder werk met hun eigen artikelen die ze insturen. 😉

   Sion: er ontbreken 50 miljoen voor de bouw en homologatie van prototypes, ongeveer 200 miljoen meer voor de voorbereiding van de productie. Men hoopt extra klanten en potentiële investeerders te kunnen winnen met afgewerkte prototypes. Zoals u al zei: een interessant experiment!

 • Voor Trollhättan, hoewel ik daar nog nooit ben geweest, hoop ik nog steeds dat Sion zal werken

Reacties zijn gesloten.