32 miljoen crowdfunding en een gemeenschapsstem

Het nieuwe jaar begint met onzekerheden voor Sono Motors. Het blijft onzeker of de Sion kan worden gebouwd in Trollhättan. Met een sensationele crowdfunding-campagne wilde het bedrijf tegen 50 december 30 € 12 miljoen ophalen. Op de rapportagedatum waren het iets meer dan 2019 miljoen, wat als een groot succes kan worden beschouwd, maar te weinig is. Toch geeft de start-up in München niet op. De gemeenschap beslist nu over het toekomstige lot van het project.

Sion van Sono Motors
Sion van Sono Motors. Foto: Sono Motors

Sinds 3 december hebben de supporters van Sion 31 dagen de tijd om hun stem uit te brengen. Wordt de crowdfunding-campagne met 20 dagen verlengd om de resterende miljoenen op te halen? Of is het gemeenschapsproject als zodanig mislukt? Een grassroots-proces dat ongebruikelijk is voor de auto-industrie.

Sono Motors mobiliseerde de fanbase in december. De basis die het project tot dusverre alleen heeft gebracht, zou moeten overleven. De oprichters reisden door het land met regionale evenementen. Ze beantwoordden vragen en gaven fouten toe. De staat van ontwikkeling werd vastgelegd in video's en een open vraag werd beantwoord. Supporters worden via een puntensysteem betrokken bij de toekomstige winst van het bedrijf, fans kunnen leningen verstrekken. Mediasets ter ondersteuning van de #staysono-campagne met video's, afbeeldingen en teksten werden verspreid. Kortom, alles werd in München gestopt om de campagne tot een succes te maken.

Victor Muller zou ervan hebben genoten.

De strijd om Sono Motors deed denken aan de strijd om Saab 2010 en 2011. Nog meer digitaal en bijna tien jaar later.

Sono Motors crowdfunding. Succesvol en toch mislukt.
Sono Motors crowdfunding. Succesvol en toch mislukt.

Hoe we geen fans zijn geworden

Een flashback. In de zomer van 2019 bezochten Mark en ik München. We wilden de afspraak omdat we het project en de Geschiedenis achter het vond verfrissend modern. De beslissing om de Sion in Trollhättan te laten bouwen, was slechts een deel van het verhaal. Het idee van de gemeenschap, het zonne-concept en de voorgeschiedenis waren veel persoonlijker en de doorslaggevende factor.

Uiteindelijk heeft het bezoek ons ​​verbaasd, het was compleet anders dan verwacht. Iedereen was vriendelijk, maar uiteindelijk was het dichtgeknoopt. Onze uitgebreide vragenlijst, die van tevoren was aangedrongen, deed er niet toe. De halve zinnen rond de afspraak die van medewerkers kwamen, waren interessant. Over het algemeen was Sono Motors gesloten als een Zwitserse bankkluis.

Na de afspraak waren we met verlies. Was dat het bedrijf waar de gemeenschap zo ver was gekomen? We waren gewend aan meer openheid van Saab, NEVS en de auto-industrie in het algemeen. Was het verhaal op de achtergrond gewoon een goed marketingverhaal of was het aan ons die uit het verbrandingsmotorkamp kwamen? Moeten we betrokken raken bij het idee van de zonneauto, zou de voortgang van het project onze lezers dan kunnen interesseren? Kortom, we boekten de afspraak als een eerste ontmoeting en besloten Sono Motors in de media te blijven volgen. Op afstand, zoals we in München hebben ervaren.

In ieder geval misten ze die dag fans van ons te maken.

180 graden U-bocht

Dan in december de dramatische U-bocht. Na maanden stilte ging het allemaal om en gingen we terug naar de wortels. Die had men lange tijd genegeerd en verwaarloosd, zoals men toegaf. En wat mag nooit meer gebeuren. Sono is terug in de gemeenschap, Sion is een gemeenschapsproject. Dat alleen al maakt het interessant, ook al is de U-bocht misschien te laat gekomen. Sociale media zijn snel in beweging, nieuws en trends hebben een zeer korte halfwaardetijd.

Slimme, verfrissende ideeën waren en zijn nog steeds in overvloed uit München. Klanten kunnen overschakelen naar de Renault Zoe om de Sion te omzeilen. Klantloyaliteit op een onconventionele manier, vriendelijk, als het uit noodzaak geboren is.

Hoe gaat het verder?

De community zal waarschijnlijk stemmen voor een verlenging. De crowdfunding gaat dan door en het valt niet uit te sluiten dat de resterende miljoenen kunnen worden opgehaald. Dan ontbreekt er nog ongeveer € 200 miljoen vóór de productie in Trollhättan, die medio 2021 moet worden georganiseerd. Om nog meer mensen te overtuigen van het concept van de zonneauto en om fondsen te werven, zullen steeds meer proefritten worden aangeboden, prototypes gebouwd en het open contact met de gemeenschap onderhouden.

Een avontuur, doordacht, ongewoon. Absoluut spannend.

5 gedachten over '32 miljoen crowdfunding en een gemeenschapsstem"

 • blanco

  Voor Trollhättan, hoewel ik daar nog nooit ben geweest, hoop ik nog steeds dat Sion zal werken

 • blanco

  Man, Tom

  je schrijft sneller dan ik kan lezen Ik dacht dat je een kleine en welverdiende pauze nam. Althans met nieuwjaar ...

  Nu zijn er al 2 berichten op de tweede dag van twintig en bijna twintig miljoen vermiste Sono.

  Als ik het goed begrijp, ontbreken ze niet voor productie, maar voor proef en overbrugging om nog eens 200 miljoen te kunnen innen voor een late productie?

  Het is eigenlijk de vraag hoe een financieringsvraag moet worden gefinancierd. Een interessant experiment. Maar het klinkt ook veel als Sesamstraat (degenen die niet vragen blijven dom). Of na een eindeloos verhaal. Zijn er domme vragen? Of verhalen die moeten eindigen?

  Ik denk dat het zonde zou zijn van de Sion en Sono, maar zie de zaak helaas in het zwart ...

  2
  2
  • blanco

   Vanuit een blogperspectief begon het nieuwe jaar zoals het oude eindigde. Met veel werk en veel bijdragen die moeten worden voorbereid. Met TOGG en Sion waren er ook enkele actuele onderwerpen. En de lezers bieden verder werk met hun eigen artikelen die ze insturen. 😉

   Sion: er ontbreken 50 miljoen voor de bouw en homologatie van prototypes, ongeveer 200 miljoen meer voor de voorbereiding van de productie. Men hoopt extra klanten en potentiële investeerders te kunnen winnen met afgewerkte prototypes. Zoals u al zei: een interessant experiment!

 • blanco

  Welkom in 2020! En… in feite lazen we op de eerste dag van het nieuwe jaar weer een vers verslag op de blog! Ronduit (bijna) ongelooflijk! Hartelijk dank aan de redactie. De blog is elke (!!!) € waard. 🙂
  Ik kijk uit naar de komende 300 dagen ...

 • blanco

  Het resultaat is vrij goed dat de SION niet een van de auto's is die een verhoogde hartslag activeren. Ik zou natuurlijk blij zijn als het verhaal goed zou eindigen. Alleen vanwege Trollhättan!

  Gelukkig nieuwjaar van de Saab-gemeenschap!

Reacties zijn gesloten.