Bamberg. Een ontmoeting met de 3e generatie.

Gezinsbedrijven. Ze vormen de economische ruggengraat van ons land. Als het goed gaat, zullen ze van generatie op generatie bloeien. Saab heeft deze bedrijven altijd gehad. En ze bestaan ​​nog steeds, ook al bestaat het merk niet meer. In Bamberg groeit de 3e generatie uit tot het autobedrijf Muckelbauer. Ze maakt zich zorgen over het heden en de toekomst. Het juiste moment om te bezoeken.

Lars Muckelbauer in de Turbo X. De 3e generatie in Bamberg.
Lars Muckelbauer in de Turbo X. De 3e generatie in Bamberg.

Lars Muckelbauer is sinds de herfst van dit jaar opgeleid tot mechatronica-ingenieur in het familiebedrijf. School, Chamber of Crafts, werken in het bedrijf. Veel werk voor een week van 6 dagen. Naast training verzorgt hij het internet en adviseert hij actief over de verkoop. Terwijl ik op hem wacht, is een klant geïnteresseerd in de gloednieuwe Subaru E-Boxer. Het is pas beschikbaar vanaf maart 2020, maar er zijn vandaag al twee exemplaren in Bamberg. Willen we gaan, vraagt ​​Lars me? Natuurlijk willen we!

Ik rijd, Lars gaat zitten op de passagiersstoel. Hij ontvangt het rijbewijs op zijn 17e verjaardag in januari, hij moet zo lang wachten. De E-Boxer is het eerste elektrische voertuig van Subaru en onze reis samen is de juiste start van een gesprek. Naast Saab is Subaru de tweede steunpilaar van de muckelbauers en is de autodealer al enkele jaren een zeer succesvolle verkooppartner van de Duitse importeur.

Elektrificatie ...

De E-Boxer is een milde hybride. De beroemde boxermotor werkt in combinatie met een elektromotor waarmee de Forester 1.6 kilometer puur elektrisch rijdt. Klinkt niet spectaculair, maar het is interessant en moet worden uitgelegd. De batterij wordt tijdens het rijden opgeladen en, als u de grafische afbeeldingen op het dashboard vertrouwt, bijna altijd. Als er voldoende sap in de batterij zit, schakelt de verbrandingsmotor uit en laat de SUV elektrisch rijden. Dit gebeurt vooral als je het gaspedaal zachtjes streelt. In de praktijk is alles niet spectaculair, werkt het met een snelheid van 40 kilometer per uur. De filosofie erachter is duidelijk. Emissievrij door binnensteden, woonwijken en files. De E-Boxer werkt met Japanse precisie, maar is deels Duits. Sommige componenten van zijn technologie zijn afkomstig van een bekende leverancier uit Frankenland.

De XV, het tweede hybride model van Subaru, volgt over enkele weken. De elektrificatie volgt de klimaatdiscussie en de politieke wil. Lars ziet het als de toekomst, maar ook met zorg. Ze maken de voertuigen duurder, Subaru verlaat de gebruikelijke prijsstructuur. Zullen klanten dit voorbeeld volgen?

Analoog…

We lopen door het moderne, Nieuw geopend in 2017 Building. Het is zaterdagmiddag, er zijn geen klanten en geen werknemers in huis. We hebben de afspraak opzettelijk geregeld, zodat we tijd hebben voor een rustig gesprek. In de werkplaats is een hoogspanningswerkplek ingericht, evenals 3 hefplatforms met Saabs. Japan presteert in de verkoop, de Zweden doen het in de werkplaats. Een veilige tweede steunpilaar, weinig afhankelijk van de economische situatie.

De familie Muckelbauer is nauw verbonden met Saab. De grootvader begon met het merk uit Trollhättan in een naburige stad. Helaas stierf hij vroeg, zijn zoon Ralf moest al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid nemen. Hij breidde uit en verhuisde naar het nabijgelegen Bamberg. Lars groeit in de 3e generatie in het bedrijf - op zijn eigen verzoek, benadrukt hij. Als hij iets anders had willen doen, zouden zijn ouders het hebben geaccepteerd. Familie is soms een verplichting, maar ook een plezier en een kans. Lars houdt van auto's en omgaan met klanten. Wat hij doet, doet hij uit overtuiging. Je kan het voelen.

Maar voor een jonge persoon heeft hij ook een verbazingwekkend nuchtere, zakelijke kijk. Vele 900 zijn op de site voor restauratie. Lars zegt een stabiele waarde, maar de aanschaf van reserveonderdelen is zorgwekkend. Reserveonderdelen moeten steeds opnieuw intensief worden doorzocht, omdat jarenlange ervaring en een goed netwerk naar Zweden helpen.

Maar terug naar de vreugde van de voertuigen. Er is de Turbo X. De perfecte analoge tegenhanger van elektrificatie. Zijn sleutel is snel georganiseerd, de Saab wordt wakker, warm kabbelend. Veel plezier, een fascinerend overblijfsel van vroeger. We zijn het er snel over eens dat elke TX zijn eigen geluidsbeeld heeft. Saab is en blijft een probleem in de 3e generatie. De familie is er sinds 1974 voor Saab - en zolang de voertuigen er zijn. Muckelbauer heeft een groot assortiment reserveonderdelen voor klanten van het kleine cultmerk. Onderdelen die in Zweden af ​​en toe zeldzaam zijn, zijn op voorraad. U bent het gewoon verschuldigd aan de veelal langdurige klanten.

De toekomst…

Hoe ziet Lars zijn toekomst? Hij zal de opleiding afmaken, zijn vader betrekt hem al nauw bij elke beslissing. Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen. De master school is verplicht, een vervolgopleiding is niet uitgesloten. Laten we zien! De auto-industrie is in beweging. Hij ervaart dit elke dag, de veranderingen gaan snel. Net zo handel je bent bijzonder dichtbij. Fabrikanten herpositioneren zichzelf, klanten veranderen hun koopgedrag. Voorspellen wat er over een paar jaar gebeurt, is zeker de grootste uitdaging. Dit alles baart hem grote zorgen, ik voel het.

Er zijn enkele ideeën naast de huidige business. Een extra steunpilaar als beveiliging om het bedrijf op lange termijn verder te ontwikkelen en immuun te maken voor de onzekerheden van de toekomst. Lars is er met hart en geest. Hij zal zeker genieten van wat hij doet. Maar hij voelt al de verantwoordelijkheid die op een dag op zijn schouders rust.

4 gedachten over 'Bamberg. Een ontmoeting met de 3e generatie."

 • Bedankt Tom & Lars,

  zo'n nauwe relatie tussen de Saab-blog en een Saab-service resulteert in een mooie lezing.

  U moet waarschijnlijk de E-Boxer uitproberen om het te begrijpen?
  Bij wijze van uitzondering lijkt de bereikinformatie puur theoretisch in positieve zin?

  Maar met mijn technische kennis en deze informatie, kan ik de volumineuze batterij op de achteras nog steeds niet onder één dak krijgen ...

  Het is jammer dat het hybride concept niet het economische en politieke belang heeft dat het verdient. Mijn indruk is dat er technisch nog veel mogelijk is, ook en vooral vanuit milieuoogpunt.

 • SAAB en Subaru zijn beide nichemerken. Dat kwam absoluut overeen.

 • Het is geweldig dat er nog steeds zulke bedrijven zijn die de moeite waard zijn om te ondersteunen.
  Moedig om Subaru te nemen, maar met nichemerken kun je heel succesvol zijn als je heel goed bent. Subaru voor elke dag, Saab voor de lol of vice versa, afhankelijk van het voertuig en beide auto's kunnen door hetzelfde bedrijf worden onderhouden.

 • Ja, de verantwoordelijkheid ..., de druk van de toekomst is gemakkelijk te begrijpen, vooral in deze steeds snellere tijd met steeds snellere omwentelingen. Geweldig dat Lars de situatie onder ogen ziet! D heeft ook deze moedige / energieke mensen nodig, praktische mensen, baas! Alleen met een gerust hart zal het niet mogelijk zijn om het land vooruit te helpen. De uitdagingen zijn (en worden) groot! Het allerbeste voor de toekomst aan de toekomstige baas! Mogen veel SAAB's en Subarus nog steeds ter plaatse in Muckelbauers worden onderhouden en, indien nodig, worden hersteld!
  Gelukkig nieuwjaar 2020! 🙂

Reacties zijn gesloten.