Saab geschiedenis. Het begon om veertien jaar.

Het virus raakte me uit het niets. Ik was pas veertien jaar oud en ergens hoog op een afgelegen deel van de Zwabische Jura kwam ik een heel vreemde auto tegen. Wat was dat? Ik was meteen verliefd op de schok en moest uitzoeken wat het was.

Mijn 9-5 NG

Het was: een Saab.

Klokkenluider en met een panoramisch venster aan de achterkant, typ 96. Ik had nog nooit zoiets leuks gezien. Maar ik kon dit ding niet uit mijn hoofd krijgen. En plotseling stond het bovenaan mijn wensenlijst voor auto's. Mijn eerste auto werd echter een rode Renault 4, die slechts drie maanden aan mijn zijde bleef totdat ik hem na een hagelbui verkocht. Verkoopinkomsten en het verzekerde bedrag samen gaven 2000 Mark meer dan voorheen - en dat werd toen de basis voor mijn eerste Saab. In Hof an der Saale stond een 96er, die het mij had aangedaan, varkenbeige met rode stoelen, bouwjaar 1977.

Ik betoverde de moeder van mijn vriendin uit de buurt om de bijna 400-kilometerreis met me te maken en de auto te halen. De inkt op het contract was nauwelijks droog toen iemand bij het benzinestation in Hof me in gesprek kreeg en de auto meteen wilde kopen. Natuurlijk bleef ik standvastig. Pas in de loop van de tijd werd duidelijk dat deze 96er niet bepaald een reden was. Aan de ene kant vroeg hij om opmerkelijke reparaties en aan de andere kant begon de deurbekleding al na vijf jaar door te roesten. Russische lakens, zoals ik later ontdekte. Na minder dan twee jaar nam ik snel afscheid van het voertuig.

Dat stopte mijn liefde voor Saab niet, en ik zocht naar een model dat nog zeldzamer was omdat het nooit officieel aan Duitsland werd verkocht: de Saab 95. Met geduld en spuug viste ik er een uit het - op dat moment verplichte lezen - advertentie gedeelte van "auto motor und sport". Om de zeldzaamheid een beetje te overtreffen, had het het stuur aan de rechterkant en was het te koop in de buurt van Ludwigsburg. De auto was ouder dan zijn piggy beige voorganger, olijfgroen (eufemistisch door Saab aangeduid als veronagroen) en had meer kilometers op de teller. De staat was echter beter door klassen en de prijs was erg goedkoop - de eigenaren konden er niet vanaf komen, omdat mensen dachten dat een Saab 95 een naaimachine was. En niemand wilde een auto met het stuur aan de verkeerde kant - behalve ik natuurlijk!

Dit voertuig was me eeuwenlang loyaal en vergezelde me door de helft van Europa, van Rome tot Schotland en Ierland. Een geweldige auto waarin ik de nacht kon doorbrengen en die me vergezelde tijdens mijn studies en ver daarbuiten. Toen de veronagroene kleur op een gegeven moment een nogal lelijke matte werd, besloot ik hem in twee kleuren opnieuw te laten schilderen. Mijn individualistische en geenszins trouw aan de oorspronkelijke kleurkeuze viel op een benzinetoon van Lancia en een Volvo wit voor het dak. Het model voor de verdeling van het schilderwerk was de VW Samba-bus, waarvan de snuit zo prachtig naar beneden liep, wat ik altijd leuk vond.

Een uitgebreid stofferingproject dat de auto tweekleurige lederen stoelen in benzine en lichtgrijs moest geven, liep helaas halverwege vast toen de grote stoffeerder onverwacht en voortijdig stierf. Ik heb nog steeds het leer vandaag, de voorstoelen en de derde bank waren nog steeds afgewerkt, net als de deurpanelen met met de hand ingeslagen gaten voor de luidsprekers. Het is een schande dat ik het voertuig niet kon krijgen zoals ik had gewild, omdat de restaurateur die ik ervoor had gekozen, ook onlangs stierf voordat hij zijn werk kon doen.

Ik werd vervolgens ontrouw aan Saab voor mijn freelance werk in mijn ontwerp-, reclame- en communicatiekantoor en kocht achtereenvolgens drie Volvo 480's, gevolgd door een Renault Avantime. Lange tijd kwam wat het Zweedse bedrijf onder de vlag van General Motors op de markt bracht niet naar mijn smaak, en ik heb nooit echt een emotionele band met deze auto's gelegd.
Dat veranderde pas weer toen 2009 op de IAA in Frankfurt een adembenemende auto presenteerde: de Saab 9-5 NG. Wat een design! Pot modern en tijdloos tegelijk, getekend met een zekere lijn, een pictogram voor de eeuwigheid, ontworpen door Simon Padian.

Kombifreak, wie ik ben, flirtte met de aangekondigde SportCombi en bleef rondhangen bij de dealer in mijn buurt om erachter te komen wanneer hij eindelijk zou komen. Ter gelegenheid van een kunsttentoonstelling van mijn fotografische werken in Salzburg, organiseerde de organisator mij in een hotel dat tegenover de Saab-dealer daar was. En wat gebeurde daar de dag na mijn vernissage? De roadshow met de introductie van de 9-5 NG SportCombi en de 94-X! Ik hield me letterlijk aan de SportCombi en was helemaal opgewonden, als een kleine jongen rondrennen. We weten allemaal wat er uiteindelijk uit dit voertuig is gekomen: niets. Hij ging gewoon niet meer op de markt en Saab ging in plaats daarvan failliet.

Maar stop! Er waren een paar pre-series modellen en prototypes, sommige gecrasht voor testdoeleinden, andere nog in leven. Mijn jachtkoorts was gewekt. Ik miste de grote veiling vanwege een ziekenhuisverblijf en was diepbedroefd. Saab-freak Marcus Bergfeldt uit Zweden trok me het jaar daarop eindelijk naar het festival in Trollhättan. Ik verliet wijselijk mijn eigen auto, nu een Volvo C70 met het stuur rechts, thuis, en ik nam de veerboot naar Göteborg als voetganger. Op het festival ontmoette ik veel gekke mensen die dezelfde passie delen als ik: Saab. En natuurlijk 9-5 NG-bezitters en enkele gelukkigen die een van deze super zeldzame sportcombinaties hebben bemachtigd.

In de tussentijd waren ze zelfs legaal om op de weg te rijden, behalve in Zweden. In het land waar hij vandaan kwam, duurde het gek langer voordat de auto de weg op mocht. Ik had de kwestie onder andere toevertrouwd aan een lid van het Europees Parlement totdat de tijd was aangebroken en de Zweedse autoriteiten op enig moment tot overeenstemming waren gekomen. Mijn eigen zoektocht naar een van de SportCombis was echter niet succesvol. Dus besloot ik op een gegeven moment op zoek te gaan naar een van de prachtige limousines.

Voorwaarde: de auto zou al mijn favoriete uitrusting moeten hebben als ik het zonder SportCombi zou moeten doen. De zoektocht duurde minstens twee jaar, een verleidelijk aanbod in Riga bleek een roest prieel te zijn. Eindelijk kreeg ik een telefoontje van Kiel: "Jochen, misschien hebben we precies wat u zoekt!" Een zwarte 9-5 NG met automatisch head-up display en panoramisch dak als een twee-liter benzinemotor met vierwielaandrijving, uiterst zeldzaam in deze combinatie , Toen sloeg ik. En sindsdien heb ik niet meer teruggekeken. De auto is fantastisch, ligt met zijn elektronische chassis op straat als het spreekwoordelijke bord en rijdt nu verwaardigd als Hulle. Hij deelt de kilometers broederlijk met mijn nu gerenoveerde Volvo, dus hopelijk zullen beide lange, lange tijd rijden en me altijd sprankelende ogen bezorgen.

Wat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en wat ik helemaal niet had verwacht: dat mijn artistieke werk als fotograaf en mijn auto-zachtheid elkaar zo goed aanvullen. Ondertussen fotografeer ik auto's met mijn heel bijzondere, individuele uitstraling. Kunstwerken worden gemaakt die de harten van velen verwarmen. Ook voor fans en eigenaren van andere zeldzame merken zoals glas of Maserati.

Wat zich ook de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: zeer mooie vriendschappen rond Saab. Ik hou van de pretentieloze, oprechte en warme aard van de Saabisti. Of het nu op de IntSaab, op de festivals in Trollhättan of op de zeer beroemde fondue-bijeenkomst in Franstalig Zwitserland is. Dit jaar in juni, na het festival, ging ik op vakantie naar Zweden met Saab-vrienden en we hadden een geweldige tijd. Het leven is mooi. En Saab leeft in ons hart.

Tekst en afbeeldingen: Jochen Gewecke

15-gedachten ook "Saab geschiedenis. Het begon om veertien jaar."

 • Net zoals Jochen's foto's de wereld tonen, beschrijft hij het in woorden. Hartelijk dank daarvoor van Würzburg!

  Beantwoorden
 • Wat een geweldig verhaal met een prachtige tijdelijke boog, zeer esthetische beelden en die - ondanks het trieste einde van Saab dat we kennen - erin slaagt een positieve laatste clou en perspectief te geven dat je een gezellig gevoel geeft in de 3. Advent geleid! 🙂 Trouwens, ik denk dat de oude 95er (welk jaar was het en de 96er?) In de niet-trouw-originele tweekleurige verfbeurt!

  Ik ga slechts op twee punten (persoonlijk, het is allemaal een kwestie van smaak, waar je, zoals bekend, geen ruzie over kunt maken), niet d'accord:

  1. Ik denk dat de 9-3 III uit de GM-periode, maar met een zeer hoog Saab-DNA (meer dan de 9-3 Ì en de 900 II) voor een van de beste en mooiste auto's aller tijden, vooral de converteerbare en ook de SportCombi. (Ik heb nooit iets met limousines kunnen doen. Een ernstige fout dat er geen hatchback was.) Ook ontwerper, zo fijn getekend, uit een enkele cast, denk bijvoorbeeld aan de shell-vormige motorkap - gewoon elegant en perfect gevormd. Als je naar anderen kijkt (ondertussen mijn gebruikelijke "bril" voor andere auto's), kun je je alleen maar met afgrijzen wenden. In de voorlaatste BMW 5 en 3-serie en de huidige 1-serie is de ontwerper bijvoorbeeld eenvoudig vergeten dat hij op een of andere manier het deksel van de motorruimte moet afwerken - en dan, oh, snijd het gewoon 10 cm voor het einde van de motorkap.

  De laatste Griffins gemaakt van 201, vooral de cabriolet, zijn de designer non plus ultra voor mij, perfect getekend en nog steeds zeer actueel !!!

  2. Naar mijn mening is alleen de 9-5 NG een gelijke, een prachtige droomauto! Ik ben zo blij als een sneeuwkoningin elke keer als ik er een in het wild zie! Alleen de SportCombi is niet zo succesvol, de achterkant is een beetje onhandig, heel anders dan zijn zeer elegante limousine-zus, die er helemaal niet op lijkt. (Maar natuurlijk hebben alle eigenaren van deze uiterst zeldzame stationwagons het recht om er trots op te zijn, omdat ze ook een sieraad bezitten.) Alleen vind ik persoonlijk de 9-3 SportCombi veel eleganter getekend aan de achterzijde.

  Als een sedan ziet de 9-5 NG er praktisch uit als een hatchback, zeer elegant! Voor mij zou het de 9-5 NG hatchback zijn geweest, net zo praktisch als een combi, maar veel eleganter! Maar helaas helaas…. 🙁

  Beste Tom, weet je echt wat er met de twee prototypes is gebeurd? 'Leven' ze nog? (Alsjeblieft, alsjeblieft!)

  Nogmaals bedankt voor dit gelukkige verhaal aan de auteurs! 🙂

  10
  Beantwoorden
  • Het spoor van de twee prototypes gaat verloren in de lente 2012. Ze zijn waarschijnlijk gesloopt. Wat niet noodzakelijkerwijs het uiteindelijke einde in Zweden hoeft te betekenen. Omdat soms hier komt een teaser voor 2020 (!), afgedankte voertuigen verschijnen opnieuw in een verrassend complete staat.

   Beantwoorden
 • Bedankt voor deze emotionele achtbaanrit - met een gelukkig einde: een SAAB 9-5 NG 🙂! Veel plezier en ongevalvrij rijden met deze, inderdaad, speciale auto. Een leuk verhaal in Advent.
  Dank u.

  Beantwoorden
 • Bedankt voor het verhaal en gefeliciteerd met de 9-5NG. Van 95 tot 9-5NG

  Beantwoorden
 • Goed geschreven, heel erg bedankt !!
  En de auteur heeft een goede smaak van de auto.
  Als ik door het land struin met mijn verona groene 96iger, Bj. 1972, originele staat, bij goed weer, is dat een geweldige rijervaring.
  En je ervaart ongelooflijke sympathie ...
  Nogmaals bedankt en het was leuk om te lezen.

  3
  1
  Beantwoorden
 • @ Ebasli

  De manier waarop BMW de voorkant van zijn auto's ontwerpt, wordt nu 'zachte neus' genoemd omdat de voorkant volledig is gemaakt van relatief zacht plastic en het vel, dat veel minder gemakkelijk te repareren is, begint er pas achter. Als het goed wordt gedaan, biedt het voordelen voor voetgangersbescherming en verzekering.

  We hoeven niet te twisten over het ontwerp, ik ben ook geen fan van nieuwere BMW-modellen, vooral de zeer actuele modellen met de gezwollen nieren. Afhankelijk van wie de leiding heeft over het specifieke project, of van de groep in het algemeen, moeten de ontwerpers soms padden slikken die technici of zakenmensen hebben binnengebracht.

  Uiteindelijk neigt de raad van bestuur naar een nieuw model in elk groot autobedrijf, waarin er meestal geen positie is specifiek voor het ontwerp. Daarom geloof ik dat het een beetje te kort is om een ​​ontwerper de schuld te geven voor een uiterlijk van een voertuig dat niet als succesvol wordt beschouwd.

  Anders ben ik het volledig eens met je mening over het uiterlijk van de 9-3 III, zelfs als de convertible voor mij alleen achter de stationwagen komt.

  1
  1
  Beantwoorden
 • @Tom - teaser
  Een zeer succesvolle teaser voor 2020 hop - hopelijk aan het begin van het jaar !!? Ik friemel met nieuwsgierigheid! 🙂

  1
  1
  Beantwoorden
  • Misschien! Er zijn veel spannende onderwerpen in de werken voor januari en februari. En verder, als we een budget voor 2020 kunnen veiligstellen. Veel werk voor de kerstvakantie en de tijd tussen de jaren 😉

   Beantwoorden
 • @ Ebasil & Teaser-Tom,

  Ik voel hetzelfde. Ik friemel nieuwsgierig en kijk uit naar de onbekende overlevende ...

  @ StF,

  Bedankt voor de expertise in BMW-ontwerp. Maar is het niet zo dat plastic een oude hoed is voor voertuigfronten en toch voetgangersbescherming nodig is? Zodat BMW-ontwerpers en bestuursleden al jaren in dezelfde boot zitten met de rest van de industrie? Dat er nog steeds verschillende ontwerpen zijn?

  En omdat je zelf graag heel gevoelig en letterlijk reageert op opmerkingen van derden, ben ik ook geïnteresseerd in waar en met welke woorden Ebasil "een beetje te kort" had moeten vastgrijpen en "een (!) Ontwerper alleen de schuld had gegeven?" En zo ja, welke ontwerper bij naam?

  Overigens heb ik je advies opgevolgd, mijn neus gegrepen en mezelf afgevraagd of ik als laptopgebruiker e-mobiliteit in het algemeen en Tesla in het bijzonder kritisch moet stellen. De AW is duidelijk JA ...

  Zelfs de lang geleden, "oude" en relatief lichte roadster werd expliciet geadverteerd met het feit dat het al bijna 7.000 batterijen voor laptops bevatte. In de tussentijd heeft Tesla een batterijcapaciteit van ongeveer 11.500 laptops per voertuig.
  Serieus, als dat het heden en de toekomst is, waarom zou iemand dan kritisch naar zijn mobiele telefoon of laptop kijken?

  Als er voor elke deur een factor boven de 10.000 is, kunt u niemand meer vertellen dat u uw laptop of mobiele telefoon misschien een jaar of twee langer moet gebruiken en dat er nog steeds een meetbaar positief effect is op het milieu en onze hulpbronnen.

  En dat is niet alleen voor jou. De media en de politiek moeten ons deze evenwichtsoefening ook uitleggen aan mentaal kansarmen. Aan de ene kant zullen we de wereld redden als we de momenteel lage vraag met 25% verminderen, maar aan de andere kant door het te verknoeien met een factor van minstens 10.000 tot onvoorstelbare hoogten ...

  Ja, wat nu?

  Beantwoorden
 • Ik ben het eerlijk gezegd eens: de 9-3's na de facelift waren niet alleen volwassen, ze waren ook echt mooie en succesvolle auto's met een mooie selectie tussen limousine, cabriolet en SportCombi. De 9-5 NG sloeg echt mijn hart. Uiteindelijk was Saab echt goed gepositioneerd en had het een mooie toekomst kunnen zijn ...

  Beantwoorden
 • @ Herbert Hürsch

  In feite is dit niet alleen een kwestie van voetgangersbescherming, maar een combinatieprobleem met de verzekeringsclassificatie. Zoals u ziet, zijn er veel voertuigen waarvan de voorklep ver naar voren is getrokken, waarvan kan worden aangenomen dat deze voldoet aan de EU-richtlijn voor bescherming van voetgangers. Voor dit doel moet de voorkant van de voorklep flexibel genoeg zijn. Tot zover gaat het goed.
  Als de voorklep ver naar voren wordt getrokken en relatief meegaand is, zal deze worden beschadigd in de pogingen om de verzekering te classificeren en zal deze moeten worden vervangen en geverfd, wat duurder is dan alleen het vervangen en schilderen van de bumperbekleding verder naar achteren. Sommige fabrikanten leven er gewoon mee en anderen willen het niet.
  Dit moet niet alleen een ontwerpbesluit zijn geweest, maar kan ook andere redenen hebben. En ik heb er net op gewezen dat 'de ontwerper' (citaat Ebasli) misschien niet is vergeten dat hij op de een of andere manier de voorklep moet afwerken, maar dat hij de eis had dat deze er zo uit moest zien.

  Voor zover ik kan zien, heb ik niemand verboden die een mobiele telefoon, laptop, digitale camera, MP3-speler of iets dergelijks gebruikt om elektromobiliteit in twijfel te trekken. Ik stelde alleen de vraag of de kopers van deze producten dezelfde gedachten hadden als bij het evalueren van elektromobiliteit.

  Natuurlijk is de batterij van een laptop klein en de batterij van een mobiele telefoon is klein in vergelijking met een batterij voor een e-auto, maar dat is waar het echt om gaat. Het op zijn minst tijdelijk kleine aantal e-auto's in vergelijking met het aantal mobiele telefoons, laptops, enz. Zorgt ervoor dat 90% of meer van de lithium-ionbatterijen momenteel in deze kleine apparaten zijn geïnstalleerd en deze zijn daarom ook verantwoordelijk voor 90% van het lithium en kobalt dat voor batterijen wordt gebruikt.
  Natuurlijk verschuift de relatie wanneer e-mobiliteit op gang komt, maar als je de huidige situatie niet bevalt, kun je e-mobiliteit niet de schuld geven als de meeste batterijen in mobiele telefoons en laptops zitten ,

  En nu? Zou het niet erger of misschien beter moeten worden? Ik zou voor het laatste zijn, maar afhankelijk van je persoonlijke focus, ziet het er ook voor iedereen anders uit. De uitspraak dat je gewoon moet sterven, is waarschijnlijk geschikt voor de situatie.

  In elk geval zal ik proberen mijn mening in de toekomst met minder woorden te uiten, want als ik de stroomvereisten van internet kan verminderen, zullen we waarschijnlijk voldoende laadstroom hebben voor alle e-mobiele telefoons die in de toekomst zullen komen 😉

  @ All

  Merry Christmas!

  Beantwoorden
 • Oh ja, ik wilde nog steeds de vraag over de jaren van mijn 96 en 95 beantwoorden. De 96 werd gebouwd in 1977, uiteraard waren er vaker problemen met roest, niet alleen de mijne. De 95 die ik daarna kocht, werd in 1974 gebouwd. Ik heb de chroomgrill opgewaardeerd, die op een van de foto's te zien is, omdat de 74 al de plastic grill had. En met chroom vond ik het chic.

  Beantwoorden
 • Bouwjaren

  @ Jochen Gewecke,
  bedankt voor het addendum. Altijd fascinerend hoe lang de twee al op de markt zijn. Ik heb ook het gevoel dat ik oudere modeljaren van binnen en van buiten coherenter vind ...

  Toch begrijp ik elke Saab-vriend die zijn omgeving graag confronteert met een 'moderne' 95 of 96. Een aantal berichten manifesteert zich in de optische tegenstrijdigheden en onderbrekingen.

  Er is tenminste nauwelijks een meer flagrante verklaring tegen hectische modelveranderingen dan een jonge Saab 96. Maar het is natuurlijk echt harde tabak voor elke estheet.

  Beantwoorden

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.