Aanwerving en banenverlies in Trollhättan

De veranderingen in de auto-industrie gebeuren met een adembenemende snelheid. De oude Saab-site in Trollhättan is een soort openluchtlaboratorium waar je de omwentelingen goed kunt bestuderen. Omdat wat 2011 nog steeds in vraag was, vandaag de dag niet interessant is. Maar volledig nieuwe functieprofielen domineren de houding in de stabiele backa.

Op pad in de Saab-stad Trollhättan
Op pad in de Saab-stad Trollhättan

Trollhättan I

Jarenlang heeft NEVS het nooit goed gedaan. In plaats van de Stallbacka pendelden voormalige Saab-ingenieurs op de trein naar Hisingen naar Volvo of CEVT. Beide bedrijven zijn al lang de motor van de werkgelegenheid in de regio, en dit momentum is verzwakt. Volvo volgt een enorme bezuinigingskoers, waarbij CEVT voor ontwikkelaars al maanden geen probleem is. In deze situatie van economische koeling is NEVS de contracyclische jobmotor.

de vacatures breng de verandering in de auto-industrie in kaart. Waar niet zo lang geleden ontwikkelaars voor motoren, transmissies en chassis werden gezocht, is er momenteel vraag naar software-ingenieurs en elektronica-ingenieurs. Batterijbeheer en autonoom rijden staan ​​vandaag hoog op de lijst en de oude vaardigheden worden extern gekocht.

Trollhättan II

Na het einde van Saab overleefde de technische helpdesk in Trollhättan het in handen van Saab Parts AB, dat later Orio AB werd. In 2012 kreeg ik de gelegenheid om het te bezoeken. De helpdesk had de elektronische infrastructuur van de 9-3 en Saab 9-5 in kaart gebracht, met alle besturingseenheden. Op deze manier kunnen problemen en updates worden gesimuleerd. Een indrukwekkend scenario! Het is onduidelijk in hoeverre de voormalige Saab Helpdesk nog in deze vorm bestaat. Het kantoor in Trollhättan is inmiddels verhuisd en bevindt zich nabij het Saab Museum.

Een paar dagen geleden, Orio AB aangekondigd  om 5-medewerker vrij te geven in Trollhättan, in Nyköping 10. De reductie maakt deel uit van de herstructurering van het bedrijf, dat zich opnieuw aanpast en zijn winstgevendheid wil verbeteren, ondanks de afnemende vraag naar Saab-onderdelen. Hoewel de handel in auto-onderdelen de kosten moet blijven aanpassen, is er goed nieuws uit de logistieke sector. Daar wist Orio nieuwe klanten te winnen en creëerde 4 extra banen in Nyköping.

Trollhättan III

Op de "Stora Mobility Day" op 10 december verleende Stefan Tilk van NEVS over de visie van het bedrijf op duurzame mobiliteit. Autonoom rijden, autodelen, mobiliteit op aanvraag. Dit is waar NEVS al jaren voor staat - in theorie. Wat tot nu toe ontbreekt, is de hardware om alle visies te implementeren. Het eerste volledig nieuwe product van de Evergrande-NEVS Group zou in 2020 moeten verschijnen. Naar "Hengchi 1“, Zoals de vermoedelijke naam doet vermoeden, zijn er nog geen details. En het is ook onduidelijk of het vanaf 2021 in Trollhättan zal worden gebouwd. De Chinese media publiceren nu immers een datum voor de première. Het is gepland voor juni 2020.

4 gedachten over 'Aanwerving en banenverlies in Trollhättan"

 • blanco

  Mu mening,

  NEV's waren hier maar voor één ding, om welke technologie dan ook mee te nemen naar China…. Klus geklaard.! L.

 • blanco

  Bedankt voor deze "inside info". Ik lees zoiets niet in de lokale pers of in de FAZ.
  De blog is zijn infoprijs gemakkelijk waard! 🙂
  Een “Fach-Abo” (in papieren vorm) is waarschijnlijk veel duurder !!!
  En: Info bijna elke 24 - 48 uur! INDRUKWEKKEND !!!

 • blanco

  Nogmaals bedankt voor deze informatie. Waar kun je anders zoveel informatie over Saab / Nevs krijgen?

 • blanco

  NEVZ lijkt nu eindelijk de bocht te krijgen. We hebben ook tijd.

Reacties zijn gesloten.